Boca

Procitaj malo o pcp puskama na forumu. Postoje puske koje su regulisan i neregulisane. Puske koje imaju regulator koji je fixno napravljen na neku vrednost tipa 135b i ti pucas do tog nekog limita, znaci dok je vazduh u cilindu od 200 do 135b dijabola ce uvek imati istu brzinu, manje - vise.
Kod neregulisanih koje se na primer pune do 200b u pocetku je brzina niza pa kad doidje do optimalnog pritiska pocinje da se ujednacava t ako sve dok ne pocne opet da pada.
A sto se tice radnog pritiska zavisi od puske do puske, neke su pune do 200b moja streamline ide do 230b. Poenta je d amoras da kupis bocu koja moze da se puni do 300b da bi mogao da izvuces sto vise pucanja iz nje. Mozes da pucas i sa bocom od 200b ali to je znatno manje korisnih hitaca. Opet to zavisi od onog sto sam ti prvo napisao tj ako puska ima regulator na 135 ti mozes da je punis i do 150b i onda ces imati oko 10 hitaca na primer. Nadam se da te nisam zbunio i da sam malo pomogao.

kircan said:
Procitaj malo o pcp puskama na forumu. Postoje puske koje su regulisan i neregulisane. Puske koje imaju regulator koji je fixno napravljen na neku vrednost tipa 135b i ti pucas do tog nekog limita, znaci dok je vazduh u cilindu od 200 do 135b dijabola ce uvek imati istu brzinu, manje - vise.
Kod neregulisanih koje se na primer pune do 200b u pocetku je brzina niza pa kad doidje do optimalnog pritiska pocinje da se ujednacava t ako sve dok ne pocne opet da pada.
A sto se tice radnog pritiska zavisi od puske do puske, neke su pune do 200b moja streamline ide do 230b. Poenta je d amoras da kupis bocu koja moze da se puni do 300b da bi mogao da izvuces sto vise pucanja iz nje. Mozes da pucas i sa bocom od 200b ali to je znatno manje korisnih hitaca. Opet to zavisi od onog sto sam ti prvo napisao tj ako puska ima regulator na 135 ti mozes da je punis i do 150b i onda ces imati oko 10 hitaca na primer. Nadam se da te nisam zbunio i da sam malo pomogao.

hvala, bas je lepo kad neko odvoji vreme da ti nesto objasni. citao sam vec, ali opet, dok ne rukujes sa time, ne mozes sve ni skapirati.

Slazem se, kad ti prvi put neko sve pokaze u praksi naucices. Nije ni nista komplikovano. Samo treba malo vremena odvojiti da se udje u stos. Ima tu jos fazona, kod neregulisanih pusaka trebas da nadjes koji mu je idealni raspon (da ne koristim sweet spot izraz ) tj u kom rasponu ti puska ima ujednacenu brzinu i onda pounis do tog pritiska i praznis dok ne dodje do kreaja tog raspona, ali sam vec sad odlutao od teme.
Najvaznije, boca od 300b

Moras imati na boci utisnut radni pritisak i on je uvek manji. Npr kod boca koje se pune na 300bar radni pritisak je 300bar, a pored toga imas i pritisak na koji je boca ispitivana i to je 450bar. Na bocama koje imaju natpis 200bar i 300bar ne mozes ih puniti na 300 vec na 200bar. Ili da imas potvrdu od atesta na kojoj sve pise koliki je radni pritisak a koliki max ispitivani.

Kolege
Da li ste imali iskustva sa prodavnicom ronilačke opreme http://ronilacka-oprema.rs/ oni na stanju imaju nove boce 10l 300bar 27600,00 čelična sa mono ventilom . Pošto planiram da kupim od njih rekli su mi da ima atest jer je proizvodnja 2019 da li je taj atest neki papir ili je to ispisano na boci .

Na poziv, čovek se javlja i kaže da nemaju takvih čeličnih boca na 300bara, ali da ove koje imaju, mogu slobodno da se pumpaju na 300, ali u atestu im piše radni 230bara?! :roll:
Neka pozove još neko, možda dešifrujemo misteriju radnog/ispitnog pritiska..

Jedine koje imaju 300/450 atest su od 9l karbonske, 54.000din...

sash said:
Na poziv, čovek se javlja i kaže da nemaju takvih čeličnih boca na 300bara, ali da ove koje imaju, mogu slobodno da se pumpaju na 300, ali u atestu im piše radni 230bara?! :roll:

https://youtu.be/jQMmVRBxyiM

Sve prikazano , bas tako , nema ovo pise , ovo moze , ma sve moze al do jednom , na bocama od 300 bar pise 420 ili 450 i 300 bar , sto bi znacilo ispitivanje radjeno na veci pritisak a radni pritisak je manji broj , sve sto neko kaze baciti u vodu , ono sto je ugravirano na boci je tacno ...

Sve ja to znam, pozvao sam jer znam da nema kod njega čeličnih boca od 300bar, a on priča to što priča...

sash said:
Sve ja to znam, pozvao sam jer znam da nema kod njega čeličnih boca od 300bar, a on priča to što priča...
Ista priča bila i pre dve godine.

Ima 300bara dva dvobocnika i cena za dvobocnik bila 700eur.

sash said:

Pa za tako nesto postoji srpska rec i izgovara se LAZ , znam kolega Sash da se ljudi sluze raznim trikovima samo da bi prodali , isto tako drago mi da si napisao tekst pa da svi procitaju o cemu se radi 😉

Bilo mi je sumljivo kada sam mu rekao da u vatrogasnom neće da pune bez atesta on odgovorio da je to bezveze i da on zna ljude pa će da pune. Ja stvarno ne razumem to nije igračka exstremni pritisci su u pitanju i ti nekom da prodaš i da ne razmišljaš o posleicama strašno . Onda sledeće pitanje gde imaju da se kupe nove boce za ronjenje od 300Bar-i Delfin sam zvao 2. avgusta i danas on priča da je van Srbije

Users who are viewing this thread

Back