Svega ste napisali, hocu da kazem da ta prica da optika bude iste cijene kao i puska potice iz vatrenog oruzja a i to je ko zna od kada i po meni vise ne vrijedi. Cijene su se promijenile, da kazemo pale, pa se i za 500e moze uzeti veoma dobra optika koja ce izdrzati trzaj bilo kog kalibra i u vatrenom oruzju. Ja razumijem da ima ljudi koji zele najbolje, i sve OK, za svoje pare kupujte sebi sta hocete, ali nema niti smisla niti potrebe vrijedjati nekoga sa jeftinijom stvari. Meni zavrsava posao i optika od 300e a zavrsavala je i od 60-70 da se ne lazemo, i kako vidim pucam iste grupe sa obe na 100m, a to su iste grupe kakve pucate i vi sa setovima od po 5x vise para. Slagao bih kada bih rekao da nema razlike, ali za PCP, moja granica i kad budem uzimao nesto bolje ce biti Hawke Sidewinder ili nesto u tom rangu do 500e, znam da nije isto kao Swarowski ili Zeiss, Kahles, S&B i ta ekipa ali zavrsava posao itekako. Mogao bih kupiti i Sightrona S3 10-50x za 1250 eura ali jednostavno ja smatram da mi nije potreban. Uvijek ima bolje, i od najboljeg...
Analogija sa autima je sasvim OK, svaki koji radi i vozi zavrsava posao. Ja evo recimo poprilicno koristim auto (cca 100km dnevno u prosjeku) i zelim da imam nesto novije, da sam ja sigurniji da me nece ostaviti na putu negdje. Nekome ne treba, prelazi 5-10k godisnje, OK, boze moj. Neko nema para da da 10-15-30-50k eura, jbga, vozis sta mozes, imas, treba biti zadovoljan.
Mogao sam npr da kupim brze auto, jace, bolji (premium) brend ali nisam, kupio sam ono sto smatram da mi treba (sigurnost, pouzdanost) i meni zavrsava posao. Isto je tako i sa oruzjem/optikama.