BSA 4-16x44 AOEY (original kinez)

Proka

Active member
Juce stigao, brzom postom. Nesto se mislim danas, rekoh, ajd da podelim prve utiske sa vama, da bacim par reci i slika. Pa ako nekom bude od koristi, super, ako ne, ne moze ni da skodi. "A ako ne skodi, znaci da koristi..." ;)
Kao sto sam vec pisao ovde, sin me "obarao" duze vreme da kupim opticki nisan za vazdusnu. Gledam sta cu i kako cu, pisao sam i ovde, pitao narod, dal' Nikko i sl. il nekog kineza. Na kraju naletim na kp na ovaj nisan. Ima AO, mil dot koncanicu, osvetljenje koncanice u dve boje po 5 nivoJa, uaaaauuu. Govori 3 strana jezika i cetvrti zamuckuje. A uz sve to kosta 4500 dinara sa sve jednodelnom montazom. Naravno cena je bila presudna, svestan sam vrlo da cena govori dovoljno o kvalitetu, al s' obzirom da ce ici na GSG i da ce sluziti za gadjanje konzervi i slicnih gvojza po avliji, neka traje dok traje.
Stigao je u kartonskoj kutiji, sa najosnovnijim uputstvom, dva gumena "sprin loaded" stitnika objektiva i "sun shade-om". Sam nisan je ogroman, prodavac lepo u oglasu napisao 32cm al kad se vidi uzivo tek ona covek shvati koliko je to cudo. Prilicno je tezak. Nisam neki strucnjak oko optike ali slika je prilicno cista, koncanica nije ekstremno debela, AO radi svoj posao ali prsten na kome su podeoci od 25y do beskonacno je potpuno beskoristan, jer sam odmah primetio da nije uopste fiksiran za sam objektiv (odlepio se jadan ). Probao sam ga na 8m, jbg lose vreme, ladno napolju. Znam da je to premala daljina al sam samo hteo da probam kako drzi nulu pa sam ga zato montirao na Perun. Racunam, jaca puska, ako na njoj drzi, drzace i na GSG. I gle cuda, drzi nulu. Videcemo, kad se vreme olepsa, na malo vecoj daljini. Prvi utisak je da je dobra stvar ko hoce neku optiku da gadja zatvarace od piva na 20 pa mozda i 30m.
Ali ono sto je meni najbitnije i sto je opravdalo kupovinu je to sto je moj sin apsolutno odusevljen! :cool:
Za sve ostalo cemo lako...

Puska jos malo pa kraca od nisana...
0eaa7301c9a4f6b4c21ef3e869e8daa5.jpg

dfabd0de567b537e90ec3f8f1a142d0c.jpg

7b9c9496e43272dc35c60c4240f4e8a9.jpg

7f681d84aecc67b3e1f6bb8100956ecd.jpg

Grupa sedeci bez naslona,8m 15 komada sa nisanom.
2137bf86e161c7690ca5ef685437dfe7.jpg

I evo bez nisana stav na 8m, 5 komada, cisto poredjenja radi... :)
3254411f122e52fcb444dfdb0c1db291.jpg

To kolega, bitno je da je sin zadovoljan. Imajući u vidu da si je kupio za zabavu u dvorištu mislim da je ovo sasvim dovoljno. Čestitam na kupovini i da vas dugo služi.

Hvala kolega. Kao sto kazes, najvaznije je da je omladinac srecan. Priznajem, kul je gadjati kroz optiku, zaje...no skroz da se smiri koncanica bez dobrog oslonca. Kad mi dosadi stav, mozda predjem na FT ili HFT ako zazivi kod nas (a iskreno se nadam da hoce), i u tom slucaju pazarim nesto ozbiljnije i kvalitetnije.. Obavestavam kakav bude dalje razvoj situacije... :D

Ja tog poligotu 😀 imam vise od godinu dana na mojoj pusci. Ali ga jos uvek nisam istestirao do kraja. Ima po meni odlicnu i cistu sliku. Gledajuci kroz njega uvek sam se pitao kako li je kod skupljih optika. Ali to je vec druga tema. U zdravlju da te sluzi

Hvala kolega. Ako na Gamo 1000 zivi godinu dana onda bi na GSG trebalo da traje duze od puske. :lol: :lol: :lol:
Kao sto rekoh, nisam neki strucnjak po pitanju optika, do sada sam upucavao i nisanio kroz Noricu 4x32 i Nikko 6x40. Danas kad sam pogledao kroz BSA nisam primetio razliku u cistoci slike i debljini koncanice izmedju njega i Nikko.
Jedno glupo pitanje, posto paralaksa ima najmanji podeok 25 jardi, moguce li je podesiti za 10m? Pretpostavljam da treba okretati objektiv dok se meta ne izostri (jer kao sto rekoh podeoci na prstenu su neupotrebljivi), al da pitam za svaki slucaj... :D

Imao sam jednu bsa optiku i nije preporucljivo da okreces do kraja nijedan tockic ili turet posto hoce da se zabudzi sve. A tim oznakama za paralaksu ne treba verovati na jeftinijim pa ni na onim srednjeg cenovnog ranga. Veruj samo svom oku, kad izostris najbolje sto mozes to je to. Samo uvek podesavaj paralaksu na njavecem uvecanju.

Eeee, vidis to nisam znao. Svaki dan covek nesto
novo nauci. Hvala kolega. Dugujem ladno stakleno pred zadružnu prodavnicu... :D

Moram da dodam da ima slučajeva kada i na jeftinim optikama podešavanje paralakse funkcioniše odlično. Ovo na slici je optika od 50$ kod koje se podeoci sa praksom slažu skoro savršeno.
Što se BSA optika tiče, na Aliexpressu ima modela koji vrede mnogo više nego što koštaju. Neki članovi foruma to i sami znaju. Doduše, to su nišani koji koštaju oko 100$ i nisu u ovoj klasi najjeftinijih. Na primer, pogledajte BSA 4-14x44 TMD. Za stotinak dolara dobijate 30 mm tubus, FFP končanicu, side focus paralaksu i još mnogo toga.

Attachments

• DSCN2187.JPG
    DSCN2187.JPG
    824.8 KB · Views: 3,351
Nije iskljuceno da i na ovoj funkcionise dobro, samo ga kinezi nisu lepo fiksirali... :lol:
Probacu, nadam se oko Vaskrsa, ako bude lepo vreme. Postavim metu na 23m ( otprilike je to 25 jardi) nadjem fokus, doteram oznaku na reper i fiksiram prsten. Onda odaljim na 45m i izostrim pa da vidimo da l' ce se poklopi oznaka za 50y.

Mislim da podeoci za paralaksu ne funkcionišu i na prilično skupljim optikama. Ja lično izoštrim sliku što bolje mogu točkićem paralakse, a za daljinu se ne oslanjam na te brojke.

Ma ja samo da proverim, čisto iz radoznalosti.. :D
Nije mi toliko vazno da li se gadja, bitno da lepo izoštrava.
Pošto ću ga koristiti za rekreaciju, nije mi teško da iskoračam do mete i eto daljine... Manje-više... :lol:

goxy said:
Mislim da podeoci za paralaksu ne funkcionišu i na prilično skupljim optikama. Ja lično izoštrim sliku što bolje mogu točkićem paralakse, a za daljinu se ne oslanjam na te brojke.

To i jeste pravi način, ne samo u "vazdušarstvu". Uvek gledati kroz objektiv i izoštriti na osnovu toga. Ali, dešava se eto da i kod vrlo jeftinih optika podeoci odlično funkcionišu. Da imam onaj držač za telefon ili side shot skalameriju baš bih napravio jedan video na kojoj se lepo vidi da na tom leapersu podeoci baš dobro prate stvarnu daljinu. S druge strane, na optici od 140$ koju takođe imam podeoci se baš i ne slažu sa praksom i treba mi mnogo više vremena da lepo izoštrim i proverim paralaksu nego sa ovim prvim uređajem. Inače, vidim da i LR strelci koji koriste optike od 1.500-2.000 dolara ne obraćaju uopšte pažnju na podeoke, već izoštravaju gledajući kroz optiku.

Podeoci na optici služe za određivanje daljine. Izoštriš a zatim pogledaš vrednost na točku. Što veći točak to veća rezolucija i lakše određivanje daljine. Obrnuto bi bilo napamet.

Slika ce vam reci sve...Optika od 1000+ eura ima li oznake na paralaksi dok se vi natezete na optiku od 50-100e da li je tacna paralaxa :D
Sightron S3 10-50x60.JPG

longrifle said:
Slika ce vam reci sve...Optika od 1000+ eura ima li oznake na paralaksi dok se vi natezete na optiku od 50-100e da li je tacna paralaxa :D
Sightron S3 10-50x60.JPG
Ovo je verovatno ostavljena opcija za PUS, ko za broj motora ili sasije... :lol:

longrifle said:
Slika ce vam reci sve...
Pravo u centar. Nigde oznake za razdaljinu a podešavanje paralakse radi ne možeš zamisliti lepše. Za merenje razumnih udaljenosti preciznija od rangefindera.

Attachments

• 01.jpg
    01.jpg
    107.4 KB · Views: 3,277

Users who are viewing this thread

Back