Ciscenje vazdusne puske

pre bih preporucio mesinganu ili plasticnu sipku nego kanap.
ne koristi nastavke koji su namenjeni za vatreno, prejaki su za cevi vazdusara.
ako bas zelis kanap, poruci odavde, jeftino je a stize za tri sedmice

http://www.dealextreme.com/p/hoppe-s-9-boresnake-4-5mm-17-caliber-rifle-cleaner-125961?item=6

A kod nas jel ih ima po radnjama????
I jel moze se improvizovati sa nekim drugim kanapom ili ne???

kod nas nema po radnjama.
mislim da ovo iz magnuma ne pije vodu :)

preko je atraktivno koriscenje one strune za kosacice, sa komadicima pamucne tkanine, ali za 10 dolara uzmes proveren kvalitetan kanap za ciscenje i dugorocno si miran :)

Ili kupi odgovarajuću plastično mesinganu šipku za čišćenje sa platnenim završetkom (ili plastičnom četkicom), ili kupi najobičniju strunu za kosačice koja je za to kao stvorena. Imaš na jutubetu objašnjenja od mnogih profesionalaca kako očistiti cev pomoću plastične strune za kosačice.
U svakom slučaju, bolje je ne čisiti cev nikad nego je preterano čistiti.

Dijabole ne prljaju cev tako lako kao barut. Svaka dijabola je presvučena tankim slojem grafite (zato su ti prsti crni od dijabola,nije to od olova), jer u suprotnom olovo postaje beličasto i korodira. Zato se u proizvodnji dijabola koristi fini puder od grafita za oblaganje dijabola po proizvodnji. Kad ispališ dijabolu, svaka dijabola ostavlja tanak sloj grafita u cevi, do određene granice, kada se cev zasiti i to je to, ne prlja se više.

Najbolji primer za to ti je sledeći. Očisti cev da se sija, i onda ispali 4-5 dijabola, ponovo očisti cev, i videćeš da će krpica ponovo biti crna. To ne znači da je prljava cev. Cev se čisti samo ako je preciznost puške smanjena.

http://www.youtube.com/watch?v=9Ca6ctjmngg

Evo, sve objašnjeno. Jeste da je PcP u pitanju, ali to je isto.
A evo i za springericu, da li je i koliko bitno čišćenje cevi.
http://www.youtube.com/watch?v=VgkgLWKMDzY&feature=related

Ja sam pazario originalne cetkice za 4.5 mm,slikacu pa cu okaciti,nisu bile skupe i ne zezam se sa kanapima i glupostima,a i kazu strucnjaci da je ne treba cesto cistiti,ja je cistim recimo posle nekih 400-500 dijabola..

Kod mene u uputstvu piše da se cev čisti na 500 dijabola.

U čemu je problem koristiti kanap od vatrenog oružja? Kanap je kanap, svakako se ne čisti kanapom već onim što se u njega uplete. Naravno olovo od M70 neće pasovati ni u jednu vp...

Može se čistiti i pomoću pertle, čime god a da se može bezbedno provlačiti kroz cev, uplete se krpica obična lepa mekana, i šibaj.

dijabole same ciste cev...tako su bar predvideli proizvodjaci...ali nije lose preci balistolom cev i nekom krpicom ili cetkicom...u slucaju kada je napolju hladno pa unesete pusku u toplu prostoriju jer se stvara kondez...pa nakon sto se temperatura cevi na puske ustali kada se unese u kucu nije lose proci balistolom jer cev nema od cega da se prlja osim vlage...a svi znamo sta je vlaga za cev

Nije bas tako, da dijabole ciste cev. One je prljaju, sitnim ostacima olova
koji mogu biti i nevidljivi okom, ali se taloze oko zlebova koji daju dijaboli
potreban spin koji joj odrzava stabilnost u vazduhu. Ukoliko dijabola nema
kvalitetan "grip" za te spinove dok prolazi kroz cev zbog nagomilanog sitnog
olova oko zlebova, na izlazu iz cevi ce imati manje kvalitetan spin a samim
tim ce joj putanja biti narusena.

Cev se MORA cistiti, prvo nekom grubljom cetkicom, pa nesto mekse),
natopljeno uljem za ciscenje oruzja, a onda samo "uglancas" pamucnom
krpicom vezanom o kanap.

Naravno, vazdusno oruzje se ne prlja koliko vatreno jer nema rezidua
baruta, ali ima olova, pogotovo ako se koriste neke jeftine prljave dijabole.

Posle 500 komada je sasvim OK ocistiti vec, to je 10 min posla.

Eh, standardna tema za diskusiju kako cistiti vazdusnu pusku. Opisacu kako ja to radim, ja mislim da ja ok i zadovoljava. Posle svakog pucanja prebrisem pusku pamucnom krpom, na istu nanesem malo brunoxa ili balistola i opet jos jednom. To cinim zbog znojavih ruku i mozda kondenzacije ako je napolju malo hladno itn. Sto se cevi tice, ne cistimje posle svakog pucanja, u proseku kada primetim da mi se grupe sire ili gubi na preciznost. Do sada je ispucala nakih 4000 dijabola, cistio zam je samo 3 puta. I to Uzmem pamucnu krpicu, odsecem komad kao ono u vojsci kada smo cistili AK. Umesto uzeta koristim ribarski najlon konac, ono sto nadzem po fijokama obicno ga ima, proturim konac od kraja cevi prema otvoru gde umetamo dijabolu postavim krpicu, malo brunoxa, balistola na krpicu i povucem sa druge strane. Tako par puta dok ne izadje cista krpica onda jos par krpica suvih i gotovo. Isto radim i sa pistoljem. Ne volim one pribore za ciscenje posto smatram da postoji veca mogucnost da se cev osteti. Ovako sa krpicom i ribarskim koncem mi je ok, nema sto ostetiti cev....

avgvstvs said:
Eh, standardna tema za diskusiju kako cistiti vazdusnu pusku. Opisacu kako ja to radim, ja mislim da ja ok i zadovoljava. Posle svakog pucanja prebrisem pusku pamucnom krpom, na istu nanesem malo brunoxa ili balistola i opet jos jednom. To cinim zbog znojavih ruku i mozda kondenzacije ako je napolju malo hladno itn. Sto se cevi tice, ne cistimje posle svakog pucanja, u proseku kada primetim da mi se grupe sire ili gubi na preciznost. Do sada je ispucala nakih 4000 dijabola, cistio zam je samo 3 puta. I to Uzmem pamucnu krpicu, odsecem komad kao ono u vojsci kada smo cistili AK. Umesto uzeta koristim ribarski najlon konac, ono sto nadzem po fijokama obicno ga ima, proturim konac od kraja cevi prema otvoru gde umetamo dijabolu postavim krpicu, malo brunoxa, balistola na krpicu i povucem sa druge strane. Tako par puta dok ne izadje cista krpica onda jos par krpica suvih i gotovo. Isto radim i sa pistoljem. Ne volim one pribore za ciscenje posto smatram da postoji veca mogucnost da se cev osteti. Ovako sa krpicom i ribarskim koncem mi je ok, nema sto ostetiti cev....

@AK
prokleti kanapi koji stalno pucaju i nikad ih nema dovoljno :lol:

Ja sam moju pušku čistio iako je jako malo ispucala, na ovaj način:
uvek posle upotrebe je prebrišem od masnih prstiju i znoja, ako je jako masno onda alkoholom skinem to pa balistolom po metalnim delovima. A za kundak sam koristio i pronto za nameštaj ako već nema šta drugo...
Cev sam čistio na sl način, pošto nije prelamača a zgodan kanapčić nisam imao - uzeo sam jedan stari kao podmetač od bambusa što se stavlja na sto. To su onako štapići 1,5mm debljine, i njih sam zalepio dva komada da se nastavljaju ali tako da se preklapaju jedno 5cm. Na početak i kraj tih 5cm sam obmotao selotejpom i to mi drži krpicu koju provučem u sredinu. S time sam pročistio sve do čistih krpica.

Treba imati na umu da se ona ne prlja samo od dijabola već i od sredstva koje podmazuje cilindar. Moja se nekad još uvek zadimi i smrdi, "dieseling", od toga.

Users who are viewing this thread

Back