Cometa Fenix 400 orahovina kalibar 5.5

Ja sam uvek za to da se ukaže na greške, manipulaciju... jer ovde se radi o oružju, a ne igračkama. Uz to, ljudi daju svoj novac i moraju imati kvalittenu informaciju. I sami smo pisali i demistifikovali mnoge opšte zablude i greške koje smo uvideli kod kolega pucača, naročito onih manje iskusnih. Pisali smo i ovde na forumu i na našoj zvaničnoj FB stranici.
Ali, ovaj forum nije namenjen za lična dokazivanja i prepucavanja. To je najpoštenije uraditi tamo gde treba - u FB grupi, YT kanalu ili tom čoveku lično. Ovaj forum neće služiti kao lakmus papir ili medijator u takvim poslovima. Dakle, sve objasnite onom koga prozivate i tamo gde treba.

Potpuno se slažem sa tim. Ko ima mogućnosti neka puca neka pokaže šta koja puška može ako se desi neki kvar nakon nekog vremena neka i to kaže. Neka se skrene pažnja na to da se na YT mogu naći manipulacije itd. Mada ko je prokopao do toga da dođe na ovaj forum i pročita šta ga interesuje i donese odluku nakon toga šta je ovde čuo i pročitao. Neću da kritikujem, niti imam pravo na to, ničije ponašanje ali mislim da ukoliko neko dođe i vidi masu neozbiljnih komentara koji su više potcenjivanje nego ocenjivanje. Otići će a neće se edukovati jer mu se može učiniti neozbiljno. Kada sam došao na ovaj forum došao sam kao zaljubljenik i naišao na masu dobrih komentara (pišem ovo baš kao neko ko je skorašnji) i mnogo toga korisnog pročitao i usmerio svoje interesovanje ka određenim puškama itd... Da sam tada naišao na onakve komentare kao što su se nedavno pojavljivali (mislim više iz neopreznosti nego strogo namerno) ne bih se zadržao ni na listanju. Zaista smatram da ovde može da se mnogo toga nauči i pročita korisnog, i da je ovaj forum dobra baza za one koji hoće da nađu korisne informacije. Zato svi trebamo biti malo obazriviji u komunikaciji da novi članovi ne bi odlazili i pisali posle o forumu svašta po raznim grupama, već da bi ostajali i naučili nešto.

Knife said:
Neću da kritikujem, niti imam pravo na to, ničije ponašanje ali mislim da ukoliko neko dođe i vidi masu neozbiljnih komentara koji su više potcenjivanje nego ocenjivanje. Otići će a neće se edukovati jer mu se može učiniti neozbiljno. Kada sam došao na ovaj forum došao sam kao zaljubljenik i naišao na masu dobrih komentara (pišem ovo baš kao neko ko je skorašnji) i mnogo toga korisnog pročitao i usmerio svoje interesovanje ka određenim puškama itd... Da sam tada naišao na onakve komentare kao što su se nedavno pojavljivali (mislim više iz neopreznosti nego strogo namerno) ne bih se zadržao ni na listanju. Zaista smatram da ovde može da se mnogo toga nauči i pročita korisnog, i da je ovaj forum dobra baza za one koji hoće da nađu korisne informacije. Zato svi trebamo biti malo obazriviji u komunikaciji da novi članovi ne bi odlazili i pisali posle o forumu svašta po raznim grupama, već da bi ostajali i naučili nešto.

Ne bi da kritikuješ a kritikuješ!
A ako je ovo upućeno meni, a vidim da jeste, slobodno neka moderatori obrišu u celosti moj profil, ali sa sve fotografijama i svim postovima.
Šalio se jesam, ali nisam bio jedini, mnogi su jedva dočekali da se sprdaju, da ih ne imenujem...
I bilo je i duhovito i zabavno, ali dobro nećemo više, bar neću ja...
Drugo, ja kad sam došao na ovaj forum pročitao sam mnoštvo korisnih stvari, ali ruku na srce bilo je dosta i mitova i zabluda, da ne kažem "gluposti", pa i pored svega ostao sam jer sam sposoban da filtriram informacije, što zbog filtracije što zbog jednog velikog kruga po meni zaista kvalitetnih članova.
E sad, dal' neko nema takta ili nema duha, u to neću da ulazim, ne interesuje me! Samo, molim vas, nemojte od obične zajebancije da pravite "visokoumne" psihoanalize, teorije zavera ili bilo šta slično, a posebno nije potrebno pravljenje nekog "visokomoralnog" čopora, šlihtanje, etiketiranje i traženje krivca. Bila zajebancija, prošla zajebancija, svi smo ljudi, neverujem u bezgrešnost itd..itd..itd...

Nisam ja pozvan nikog da prozivam. Dao sam svoje viđenje o događaju. Zajebancija je povukla priču i krenulo je turbulentno. Ja ovo pričam jer sam i sam pravio takve greške tj. zajebanciju na isti način na drugim forumima i kasnije se kajao zbog toga. Ne morališem ja ovde niti me tangira priča. Niti sam te prozvao, prozvao sam događaj. Osim što stvarno mislim da bi mogao ti da pucaš iz neke od pomenutih pušaka i kažeš koliko su zaista precizne, jer su tvoji rezultati jasni. Ništa zlonamerno, naprotiv.

Kad smo već kod testiranja, mislim da se dosta neozbiljno to shvata, kao st sam ranije negde pisao, trenutno kod nas pravo testiranje sa springericama je teško izvodljivo zbog nedostatka adekvatnog boka. Ako ćemo realan test potrebno je imati pravi bok, pucati u zatvorenom, imati veći izbor dijabola, merenje brzine itd.
Ovo sto pojedini članovi hoće da rade je amaterska varijanta koja je na istom nivou kako je urađena i od strane pomenutog YT kanala, i apsolutno je neprimereno. Ako pak se radi test da neko uzme da puca, tek je to upitno, jer ko garantuje kakve uslove ima taj neko ko testira i uopšte na koji način i kojim kvalitetom to radi. Dakle svaki testiranje bez pravih uslova je upitno i može se dovesti u pitanje kao i recenzije na YT. Sve ovo pišem da budete malo oprezniji kada baratate sa terminom testiranja oružja, jer je to ipak malo kompleksnija stvar od pukog pucanja sa naslona, pa kako ko koju grupu napravi toliko će puška biti dobra ili loša.

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

@Mane kouč:
Ko je pomenuo testiranje?
Ja nisam!
Niti sam ikada testirao, niti imam nameru da bilo šta testiram, mada ruku na srce slažem se u potpunosti sa tim što si napisao...
Inače, isključivo pucam iz svog ličnog oružija i povremeno objavim razultate i to je sve, a i ne mislim za sebe da sam savršen strelac, više solidan, tu sam negde, u forumskom proseku.
Doduše, vrlo dobro poznajem mogućnosti springerica na 10, 25, 40, 50...100m pa mi tako ponekad neki rezultati pojedinih strelaca budu smešni, ali zaista samo smešni i niša više od toga.
Jer, stvarno je smešno kad neko trećerazrednom springericom prelamačom pravi grupe od centimetar ipo na 80m.
Ali dobro, ljudska glupost je bezgranična, neka ih pravi i uže i duže ja stvarno nemam ništa od toga, slatko se nasmejem i idemo dalje...
Pozdrav i svako dobro.

Testiranje u garantovanim uslovima , sta je to uopste , imam stegu i razna postolja za totalno fixiranje puske , ali kakva je poenta testirati pcp pusku od 40 i vise dzula u zatvorenom i na 10 metara , realni testovi su bas na otvorenom o uz prisutnost vetra .
Prica da je test u kontrolisanim uslovima iz stege je u redu za streljacke puske od 7.5 dzula ali za benc i jace puske je totalni nonsens ...

Glock17 said:
@Mane kouč:
Ko je pomenuo testiranje?
Ja nisam!
Niti sam ikada testirao, niti imam nameru da bilo šta testiram, mada ruku na srce slažem se u potpunosti sa tim što si napisao...
Inače, isključivo pucam iz svog ličnog oružija i povremeno objavim razultate i to je sve, a i ne mislim za sebe da sam savršen strelac, više solidan, tu sam negde, u forumskom proseku.
Doduše, vrlo dobro poznajem mogućnosti springerica na 10, 25, 40, 50...100m pa mi tako ponekad neki rezultati pojedinih strelaca budu smešni, ali zaista samo smešni i niša više od toga.
Jer, stvarno je smešno kad neko trećerazrednom springericom prelamačom pravi grupe od centimetar ipo na 80m.
Ali dobro, ljudska glupost je bezgranična, neka ih pravi i uže i duže ja stvarno nemam ništa od toga, slatko se nasmejem i idemo dalje...
Pozdrav i svako dobro.
Nisam tebe pomenuo kolega

skorpio said:
Testiranje u garantovanim uslovima , sta je to uopste , imam stegu i razna postolja za totalno fixiranje puske , ali kakva je poenta testirati pcp pusku od 40 i vise dzula u zatvorenom i na 10 metara , realni testovi su bas na otvorenom o uz prisutnost vetra .
Prica da je test u kontrolisanim uslovima iz stege je u redu za streljacke puske od 7.5 dzula ali za benc i jace puske je totalni nonsens ...
Kolega ja u ovoj priči nisam pomenuo testiranje pcp pušaka, a posebno ne jačih od 10J. Pritom, zašto bi testiranje pušaka jačih od 10j u kontrolisanim uslovima bio nonsens? Naravno na većim daljinama od 10m? Poenta testiranja i jeste da se vidi za sta je Puška sposobna u kontrolisanim uslovima, a uticaj vetra bih ipak pre pripisao izboru municije ili jačini same puške, a ne toliko kvalitetu cevi, jer ako cev pravi dobru grupu u zatvorenom, nema razloga da je ne pravi i na otvorenom.

Valjda zato što u Srbiji na prste jedne ruke možeš nabrojati streljane koje imaju uslove za daljine od 50m u zatvorenim "kontrolisanim" uslovima bez uticaja vetra.
Inače, slažem sa kolega @skorpiom da su realni uslovi/stvarni uslovi, i po meni bolji, uslovi bez stega i okova sa vetrom i promajom. Odnosno oni uslovi za koje je to oružije namenjeno i u kojima će se to oružije eksplatisati.
E sad, ovo što piše @Mane, a po mom skromnom mišljenju, kontrolisani uslovi su jedino dobri što prikazuju prave sposobnosti oružija, bez negativnih uticaja spoljne sredine, a posebno eliminisanje negativnog uticaja strelca.

Nonsens je zato sto niko njima ne puca u zatvorenom a pogotovo ne na 10 metara , veruj mi da puska moze da se istestira i na otvorenom iz prisutnost svih spoljasnjih uslova , mnoge kolege znaju kako njihova puska radi na +5°C a kako radi na +25 °C , to su za ovaj nas hobi vea kotisne informacije , citati vetar je posebna nauka i bez uslova sa svim spoljasnjim uticajima nikada nismo sigurni sta i kako a sa druge strane veoma je malo strelaca u ovom hobiju koji pucaju u zatvorenom prostoru ....

Slažem se da se kod nas ne puca u zatvorenom na više od 10m jer nema uslova, ali ovde se ne priča o tome, nego o pravilnom testiranju. E sad ako ćemo baš u sitna creva, onda pored temp i vetra treba uzeti još puno faktora, vlažnost vazduha, pritisak i slično. Ono sto ja hoću da kažem i sto je poenta mog pisanja, da se mora uzeti faktor strelac kao najbitnija stvar kod testiranja ako se ne testira u kontrolisanim uslovima, a to je gospodo veoma klizav teren i daje prilično šarene rezultate.

ne bih da se mesam izmedju vas ali za pcp puske ja kao neko koje od skora u svemu ovome i smatram da puske 40+j i treba da se isprobavaju napolju i pod svakakvim uslovima da bi se upoznali sa istom i shvatili njene mogucnosti bez obzira na marku iste ili sta vec, sto bi rekli samo praksa pa se videti sta moze i kako se ponasa i zasta je sposobna, ja uzeh moju u decembru i jos nisam prokuzio kako se ma razlicitim uslovima ponasa sem da se na minusu brze prazni i nista vise od toga, bitan faktor je dobro upoznavanje sa onim cime raspolazes

Ljudi, je ovo shvatam kao konstruktivnu priču, a ne svađu, ako sam nekome udario u ego ili slično žao mi je. Pcp od 40j sam probao, mislim da beše neki gamo, nije bilo iz stege, već sa naslona, na nekih 50m,ja nisam fan takvog načina pucanja, pa ne znam sta me pitaš?
Drugo i bitnije je da se priča povela oko testa springericama, a ne pcp pušaka velike snage, tako da smo skrenuli sa priče, i treće i dalje tvrdim da gde god u bilo kakvom testiranju postoji faktor strelac, rezultati će biti šareni.

Naravno da postoji , nije svadja i zaista se slazem da je razmena iskustava , nema veze sa egom , i bas zbog toga i moje pitanje da li si pokusao testirati na otvorenom i uz sve moguce uticaje i sa stegom i bez , ako jesi onda me u potpunosti razumes , naravno da ja ne sporim testiranje u garantovanim uslovima i potpuno se slazem da je vama profesionalcima to vema bitno , ja pisem o hobiju i tu se ne razumemo .

Sve ok, razumeli smo se u potpunosti.
A ako neko ima želju da u streljani na 10m proba pusku koja je do 200m/s, može kod mene uvek.

Vladimir T said:
https://youtu.be/zrbbVHOUXps
Odprilike tako nekako izgleda testiranje mk. Mi testiramo Eley za reprezentaciju jer su nam sponzori, i testira se u tunelu, vrlo zanimljiva priča. Ovako to izgleda
c92e9703e7bb7c644c7d570dfffefe2e.jpg
a256b50bbf168b6ac249444050f0f8c8.jpg

Izvolite realne, a ne lazirane rezultate doticne puske u zatvorenom prostoru, u idealnim uslovima, na 16 metara.

https://ibb.co/6DcdPX9

Municija identicna koju je prevarant koristio. Grupa je 19 milimetara. Potrosio sam jednu kutiju 250 komada, pokusavajuci da napravim grupu od 1cm na 16 metara i nema sanse!! Grupe su od 17 do 20 milimetara, a najvise meta je sa 19 milimetara. Tako da slobodno mogu reci da je prevarant opusteno rokao na 10 metara na otvorenom i postigao grupu od 1cm, za koju laze da je na 25m i tu nema govora. Ja sam bivsi pripadnik specijalnih jedinica sa savrsenim vidom i ako neko zna da pravi fleke i grupe, to sam ja. Puske i pistolje drzim od svoje cetvrte godine.

Users who are viewing this thread

Back