DIANA 350 MAGNUM

nazad u pogonu nakon vise od pola godine nekoristenja, tek montirani nosac ZR-Mount i optika Walther ZF 4-12x50, nije do kraja upucano, i probano samo na 15m. Bas me zanima na kojoj udaljenosti cu moci limenku 0,5 pogoditi

enzo said:
Glock17 said:
Iz više razloga...

pa je li se moze znati koji su to razlozi?

Kod springerica 5.5 kalibar a posebno kod tako jakih pušaka služi jedino i samo za lov, naravno tamo gde je to dozvoljeno i nema nikakvu sportsku svrhu, po meni potpuno besmisleno i veoma veoma nesportski. Pisao sam ja dosta o tome, tako da ne bih više širio temu i bilo šta pisao, ponavljao se bez potrebe i tako samo provocirao administraciju foruma.
Lep sportski pozdrav!

Iz toga bi izveo zakljucak da svi koji imaju jace springerice 5.5mm imaju pogresne puske.
Ja se ne mislim baviti profesionalno sportom tako da ako je pogresan kalibar samo zbog toga, onda nemam problema sa tim, a ne mislim se baviti niti krivolovom.

Ako je samo to onda super, ja sam vec mislio da nesto nije u redu sa konkretnom puskom u kalibru 5.5mm

Malo se mucim sa upucavanjem, ne znam da li sam dobro montirao ZR Mount, u pocetku mi je dosta razbacivalo dijabole, pogotovo na najmanjem uvecanju od 4x. Ovo mi je zadnja i najbolja grupa od 5 na 25m (2cm), ali na uvecanju od 10x sa JSB Exact Jumbo Heavy dijabolama i dodatno stavljen zadnji jastuk ispod kundaka.

Lepo je ovo za 25m. Naravno, sa vecim uvecanjem si precizniji, zasto bi uopste stavljao na 4x ako imas 10x… Razlika je i u dijabolama, tako dok sve slozis kako treba, ovo ce ti biti jedna uobicajena grupa, a bice i boljih…Samo napred!

Lane said:
Lepo je ovo za 25m. Naravno, sa vecim uvecanjem si precizniji, zasto bi uopste stavljao na 4x ako imas 10x… Razlika je i u dijabolama, tako dok sve slozis kako treba, ovo ce ti biti jedna uobicajena grupa, a bice i boljih…Samo napred!

upucavao sam je na 4x uvecanju

Mislim da mi se optika ili Zr mount nekako pomjeraju, ali ne vidim po Zr mountu da se mice po sini, stavljen mu je stop pin. Sa optikom trenutno ispucano cca 450 dijabola. Probati cu istestirati narednih dana pucajuci iskljucivo sa istog mjesta i iste udaljenosti.
Cini mi se da precesto nesto nariktavam, recimo kad je upucam na 30m bez problema pogadjam metalne mete (promjer 4cm), ali kao da nakon 30-40 dijabola se taj centar izgubi i pocnu cesci promasaji, pa ponovno gadjam papirnatu metu da je vratim na nulu.

I cini mi se nekad dosta sarolike grupe napravi, ovo mi je trenutno najbolja na 30m, pucano sjedeci sa naslona.

Ako ne stabilizuješ ovu kombinaciju montaže i optike, sledeća opcija je da uzmeš fiksnu montažu i optiku koja podnosi magnum springericu.

Ne verujem da ti se pomera zr mount, ali je pitanje da li radi posao kako treba...Probaj da mrdas optiku levo-desno, gore-dole i vidi da li ima lufta, nije lako nastelovati taj nosac da radi kako treba pogotovo ako nisi zategao i zalepio one male inbuse unutra onda ti se verovatno odvrcu i dobijas luft na one dve sipkice...
Probaj drugacije naslone, ako pucas tako kako si je slikao sa osloncem i napred i pozadi, probaj bez zadnjeg oslonca i probaj drugaciji prednji oslonac, meni takav naslon nikad nije odgovarao...
Srafove na kundaku proveravaj stalno dal se odvrcu, ako se samo jedan sraf malo odvrne, ne mora da bude labav dovoljno je da bude manje zategnut nego onda kad si upucavao optiku i promenice se poi...
Ali prvo da resis optiku i nosac, to ti je trenutno najveci problem...

@zuxbg - ova optika bi trebala podnositi magnum springerice, ima nekakav anti-shock sistem u sebi i preporucuje sa za Walther Pharusa koji ima isto 32J

@milos - pratim gdje je zr i ima pin stop pa mislim da se on ne pomjera po sini, te unutarnje imbuse nisam ni dirao, probati cu skinuti optiku i provjeriti. Srafove provjeravam i stvarno se ne odvijaju, u pocetku mi se bilo odvidalo jednom prije nego sam stavio optiku ali tada sam pucao sa tezim dijabolama i mislim da onda ima dosta jaci trzaj.

A za oslonac ne znam, inace ne pucam sa zadnjim jastukom ali sam stavio da mi bude lakse za upucavati optiku, da mi puska stoji koliko toliko fiksno dok namjestam klikove

zuxbg said:
Ako ne stabilizuješ ovu kombinaciju montaže i optike, sledeća opcija je da uzmeš fiksnu montažu i optiku koja podnosi magnum springericu.

Ne postoji optika koja će izdržati Dianu 350, pogotovo ne sa fiksnom montažom.

Tesko da ta optika moze da izdrzi kutiju dijabola na toj pusci bez zr mount-a...
Kad budes zatezao one male inbuse, ne smes da ih zategnes odma koliko mozes, nego polako jedan po jedan, dotezes ih stalno po malo i proveravas da li klizaju sipkice, ne sme da blokira, mozda ima u upustvu od nosaca kako se ti inbusi zatezu, baci pogled mozda je tamo bolje objasnjeno...

Postoje dve opcije za "fiksnu" montažu.

1. Namenska jednodelna montaža sa gumenim amortizerom: Sportsmatch Dampa Mount DM60/DM70, bilo je priče na ovom forumu. Montaža je iz dva dela, gornji i donji su spojeni šrafom, između je gumeni element za amortizaciju. Cena je $70-90.

sm-dm60.png

2. Ja bih eksperimentisao sa montažom koja ima veći prečnik od optike, sa plastičnim umecima. Npr. ako je optika 25.4mm, stavio bih 30mm fiksnu montažu sa plastičnim umecima za 25.4mm, obavezno jednodelna.

Vector30mm.jpg

Optika mora da bude namenska za magnum springerice, min 200-300 EUR, Hawke Airmax i sl.

Znači, montaža i optika 400 EUR i opet je pitanje da li bi bio zadovoljan rezultatom. (Ako se gleda isplativnost, onda prodati magnum springericu i uzeti PCP.)

Ja sam na Hatsan 125 (80kg gasni klip) držao 2g Hawke Vantage na fiksnoj montaži i samo je bežala optika u nazad. Mesec dana je bila i Zrak, takođe bez defekta. Puno drugih će reći da su skuplje optike stradale.

Users who are viewing this thread

Back