Diana Stormrider Regulated

Joca

Administrator
Staff member
Diana Stormrider sa fotografija je bio prvi Stormrider kupljen u Srbiji, a pretpostavljam da je ovo istovremeno i prvi regulisani Stormrider kod nas, pa mislim da ovakva puškica zaslužuje posebnu temu i neku reč više.

Dakle, danas smo kod Voje ubacili regulator u nju i evo prvih utisaka:

Regulator je Huma, a kod ugradnje smo ga postavili na 145bar, mada se posle punjenja puške 2-3 puta ustalio na oko 140bar. Ugradnja nije komplikovana, ali savetujem ugradnju kod Voje, jer je jedino tako sigurno da nećemo nešto zeznuti.
Čim sam ispalio prve dijabole, bilo je jasno da regulator radi svoj posao, jer je brzina bila konstantna bez mnogo variranja.
Napomena: na ovom gađanju sam koristio samo ove dve vrste dijabola kao siguran izbor, a ostale ću testirati vremenom i javljati kako ih puška nosi.

- JSB Jumbo 5,5mm; 1,030g - 252m/s
- JSB Jumbo Heavy 5,5mm; 1,175g - 245m/s

Međutim, imajte na umu da ovakvo podešavanje daje snagu puški, ali troši i više vazduha. Prema prvoj proceni, pritisak pada posle oko 15 ispaljenih dijabola, pa je češće punjenje neophodno. Ko želi, može regulator postaviti na manju vrednost (oko 120-130bar) i onda bi dobio bar 30 hitaca, ali sa manjom brzinom i snagom. Izbor je tu, pa svako može odabrati kako želi. Uz to, plenum ima solidan kapacitet, pa puškica lepo i mirno radi sa regulatorom i nemam osećaj da je opterećena.
Huma nažalost ne daje alat za vađenje regulatora i plenuma, ali se on može izvaditi uz znanje i veštinu, tako da su naknadne korekcije moguće, ako se predomislimo ili želimo da promenimo vrednost na regulatoru.
Takođe smo ustanovili da je fabrički manometar na puški izuzetno precizan, što je svakako plus za celu pušku.

Na slici ispod se vidi upucavanje na 25m:

A na donjoj slici su prvi pogoci na 37m:

(Veće daljine, preko 50 i više metara ću isprobati u narednim pucanjima, kada budem imao uslove za dalje).

Ako nekoga zanima praktična snaga, evo malog testa: daska od izuzetno tvdog suvog hrasta, daljina 10m. Vidi se koliko duboko je dijabola ušla.

Ako bismo sabrali ukupnu cenu puške sa popustom i Huma regulatora, dolazimo do cifre od oko 400e, što je jako dobra cena (za naše uslove), kada su PCP puške u pitanju. Uz to dobija se moderna, precizna, laka, jednostavna i zgodna puška, sa brendiranim regulatorom, pa mislim da je cena više nego dobra (naravno, za naše uslove) za jednu regulisanu pušku.

Bravo Joco za temu i drago mi je da si zadovoljan ugradnjom Huma regulatora u Oružarskoj radionici kod Woje 👍

Nije mi jasno kako smo kod mene sa heavy ili možda sa Jumbo (ne sećam se više) u početku imali čak 270 ili malo više m/s, a sada sa regulatorom na 140 bari je maksimum 250 m/s. Mislim, da me neko ne razume pogrešno, to je više nego dovoljno za uobičajenu upotrebu, ali sam zbog one tvoje želje da isprobaš i slagove mislio da će moći da se pojača bar do 260-265 m/s.

Inače, moje mišljenje je da je Stormrider odlična i precizna puška. Ponoviću još jednom, siguran sam da na 50 m grupe od pet hitaca mogu da budu u krugu prečnika 25 mm, odnosno jedan inč.

Pretpostavljam da je u pitanju sledeće: kod neregulisane puške, najveća brzina se dobija na nekih 175bar pritiska u cilindu. Pre i posle toga brzina je bila manja. Kada se ubaci regulator, on brzinu odredi na jednu vrednosti i onda je brzina konstantna. Da smo postavili regulator na svih 150 bar dobio bih još na brzini svakako, ali nisam hteo, jer sam našao podatak da je 145bar sasvim ok za Stormridera, pa čak i manje.

Mnogo zavisi od hronija i načina merenja. Danas se lično uverili u to Kirćan, Sash i ja. (šteta što nisu mogli da ostanu duže).

Pa napiši nam u temi o hronijima. Kako ste merili, koliko blizu su usta cevi bila? Jel bitno da cev bude strogo pod pravim uglom u odnosu na hroni?

Moze taj Storm sigurno da puca vece brzine uz odredjeni tuning ali to nije poenta te puske .
Puska od 2,5 kg sa relativno malim cilindrom prosto nije predvidjena za slugove (ne kazem da ne moze)
Da je moja , reg. na 120 do 130 bara , manji tuning i uzivanje .
Tezina i velicina puske sta reci nego extra .
Ali to je samo moje misljenje .
Rezultati na meti odlicni...

Jako bitno da bude paralelno sa hronijem, nikako razlika u nagibu,
Što se tiče dotičnog hronika, to je onaj za 50evra sa alija što ima diodice gore, mislim da je dobar izbor za kupiti daleko bolji od onih jeftinih, a opet duplo jeftiniji od o ih "pravih".
Nisam neki stručnjak, prva zapažanja samo..
Lično mislim da i previše ulaganja i očekivanja od entry lelvel PCPa i nije baš najbolja ideja, Storm radi svoj posao i što kaže Skorpio, malo tjuna i da peva kuća 👍
Screenshot_20190907_201452_com.android.chrome-540x1170.jpg

Da ne ispadne da sam baš toliki bolesnik i da silim čoveka na "neprirodni blud" :lol: :lol: :lol:

Joca je sam rekao da bi voleo da proba slagove. I da je moja postupak bi bio sličan - dosta bi mi bilo 250 m/s sa JSB od 1,03 g. Slažem se, to je lepa, mala i lagana puška koja nije baš za silovanje, velike brzine i neki ekstremni LR. Ali do 100 m sam siguran da će itekako obavljati posao.

@Skorpio: potpuno se slažem. Mogli smo da je postavimo na manje, ali mene je zanimalo baš ovako. Ako bude potrebe, smanjićemo pritisak, mada za sada vidim da sve lepo radi.
Naravno, potrebno je malo vremena da sve legne na soje mesto, da se puška i regulator ustale i stabilizuju.
Uz sve ovo, moram reći da ja nisam neki specijalno precizan strelac. Neko bolji bi svakako imao još uže grupe.

Inače, bilo danas kod Wooyadeena interesantnije ljudi, pozdravljam ih ovom prilikom, svašta da se čuje i nauči!
Mpalibrk i njegov daljinomer su samo još jednom dokazali da, Koliko para, toliko i muzike, Atlon optika sa HD staklima je brutalna, i Wooyadeen nabaci novu "nevidljivu" 0HD optiku 😉 Bravo!
Vreme kratko pa ne stgoh da uslikam malo više... Drugi put 👍

Daljinomeri... zanimljivo!. Najskuplji (Leica) je bio i najprecizniji, nešto jeftiniji (NIkon) drugi, a najjeftiniji (kinez) treći. Inženjerski Makita najprecizniji na manjim daljinama do 20m. Ali to je druga tema...

Nikon sa stabilizacom slike je stvarno veliko olakšanje naročito za nemirne ruke, 30 ili 130 metara, nikakakav problem, slika dobra, ali i cena.

Drago mi je da je storm sad regulisan, mislim da je to jedina puska kod nas koja ima realnu cenu za kvalitet koji pruza. Ostale puske koje kostaju 50% vise ili cak 2x ili 3x vise, nude nesto vise ali ne opravdavaju tu cenu. Jedino sto jos fali da bude skroz sredjena je moderator, posto je malo glasna, ali mislim da ce se naci resnje i za to. Inace danas je bila odlicna ekipa kod voje, toliko strucnjaka, pametnih ljudi a i ja sam bio tamo. Zanimljivo je bilo sa chrony gde smo poredili brzine na dva kronija i otkrili da je ugao cevi izuzetno bitan. Zao mi je sto sam morao da bezim ali svakako je bilo preko krasno.

kircan said:
Zanimljivo je bilo sa chrony gde smo poredili brzine na dva kronija i otkrili da je ugao cevi izuzetno bitan.
to ti sa svakim kronijem dođe u uputstvu i jedino ispravno je pod 90 stepeni pucati na oko 10 cm visine od lokatora i svaki put tako..............

zvezdan said:
kircan said:
Zanimljivo je bilo sa chrony gde smo poredili brzine na dva kronija i otkrili da je ugao cevi izuzetno bitan.
to ti sa svakim kronijem dođe u uputstvu i jedino ispravno je pod 90 stepeni pucati na oko 10 cm visine od lokatora i svaki put tako..............

moje uputstvo je izgledalo ovako 用手做的;手工的, (机器)用手操作的,手动的, 体力的, 使用手册;说明书;
ali kad nam je voja rekao da prestanemo da mu cepamo ruze postalo nam je jasnije

Users who are viewing this thread

Back