DIJABOLE

Do zakljucka nisam doso uopste :D vec sam otiso da vidim ima li express jer ga nigde nema. Kupio sam 10 kutije jer ovaj ispred mene gledao na lupu kakve su pa reko ako njemu odgovaraju kupicu i ja pa sta mi bog da. Uglavnom dosad su se sa brojem 4 lose pokazale pa sam napisao da znaju ljudi ako planiraju da naruce. Ima i onaj jsb slug ali to nije moj teren.

Loše su se pokazale realnim testirenjem ili je neko pucao, sto uglavnom nije realna priča, posebno na forumu, gde su ljudi uglavnom amateri...

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

E, a i mene me zanima kakve veze broj kalupa ima. Nisam strucan sto se tehnologije proizvodnje dijabola tice, znam osnove kako se prave. Kad kupujem dijabole ne gledam broj kalupa, niti znam sta treba gledati oko toga, samo me zanima da je to ona dijabola koja mi treba. I da dijabole unutra nisu ko da su ih krave žvakale.

Ono bi trebalo da se testira sto vise pa koj kalup odgovara najvise taj koristite. E sad zasto su kalupi razliciti to nemam pojma. Moguce je da su namenjeni za drugacije cevi. Kalupi 44, 45 kod exact i 44 kod heavy su se uzasno pokazali vecini (da ne napisem svima) ukljucujuci i meni pa zato ih i bije takav glas. I u 5.5 kalibru su sa 4 losi (ima na strani 20 neko je poredio u 5.5 kalibru taj kalup sa br. 47 i neki sa br 2 i isto se lose pokazao). Mozda ima i dobrih u toj 40 seriji ali su nama mahom losi zapadali. Sto se tice express, ovaj 34 nisam jos probao pa ne mogu da pisem kakav je.

Ako se pod kalupom misli na kalup koji proizvodi dijabolu i kroz koji prolazi olovna "zica" onda je logicno da ih ima vise, da bi sto vise dijabola napravili. E, sad, po tome, postoji mogucnost da ne neki istrosen vise, neki manje ali sumnjam da tu ima neke velike razlike. Pogledacu kad odem kuci, kupio sam pre neki dan dve kutije Heavy, da vidim sta pise na njima. Cisto zarad nauke. :D

Za ovih sest godina koliko sam na forumu aktivno upoznao sam dosta amatera koji ispucaju samo po 500 dijabola za par sati, koji su amaterski promenuli vec dosta kalibara. Koji su koristilsi na primer JSB dijabole dok su jos ovde bile pojam (na nasem trzistu je JSB mozda 4 godine) i koji ispucaju na godisnjem nivou kolicinu dijabola mozda i tezu od svoje tezine 😄.
I ja se bas cudim kako su ti amateri dosli do zakljucka koja je serija dijabola losa a koja dobra 🤔

Evo ja ću ukratko da napišem što se dijabola kod nas tiče.
Na dijabolama obično pozadi stoji, broj kalupa, broj mašine, godina proizvodnje, broj radnika koji radi na kontroli, broj radnika koji je radio na toj seriji, sve ovo zavisi od proizviđača.
Alati se troše brojevi se menjaju. U vrhunskom streljaštvu prvo izlaze najkvalitetnije dijabole sa velikom tolerancijom, vremenom se alati troše i tu nam dolaze trening dojabole i dijabole lošijeg kvaliteta.
Dijabole se jedino mogu testirati iz boka ili ti stege u kontrolisanim uslovima sve drugo je veoma nezahvalno.
Ne želim da komentarišem, probanje dijabola iz stava i poređenje...
Govorim samo o kvalitetnim dijabolama, dijabole lošijeg kvaliteta ne želim da kometarišem.
Dijabola koja radi dobro kod mene ne mora da znači da će raditi dobro kod Maneta ili Proke ili Glaleta. Koristimo različito oružje, dužine cevi nisu iste, twist je drugačiji, brzina je drugačija sama izrada i kvalitet cevi nebo i zemlja.
Mi redovno imamo testove sa istim oružijem na kojima ne leži ista serija dijabola a da ne govorim o različitim proizvođačima vrhunskog oružja.
Što se serije škart dijabola u Srbiji tiče ništa čudno.
Radnje su dobile bolju cenu ako uzmu dijabole koje njima ne zadovoljavaju standarde i to tako na žalost prolazi samo u Srbiji.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Hvala puno na pojasnjenju kolega. Znaci, sto se mene tice, bitno samo da nisu "sažvakane". ;) Ipak sam ja suvise veliki amater da bi mi te razlike nesto znacile. Naravno, govorim o razlikama medju dijabolama istog proizvodjaca.

Imam i ja jedno pitanje @sebic. Ima li nesto na osnovu cega moze da se zakljuci da je serija ok ili ne a da to nije testiranje? Evo ja sam naveo primer sa brojem 4 gde su se lose pokazale na velikom broju oruzja. Doduse cim se ubaci dijabola u cev oseti se da li je usla teze ili lakse ili skroz propadne kroz cev a da ne spominjem da nikad nisam merio tezinu dijabole niti sam ih sortirao. Ja nemam profesionalno oruzje ali u drustvu imamo nekoliko solidnih vazdusara medju kojima imamo i jedan anschutz 8001 i neki stariji fwb (mislim da je p700 ali nisam 100% siguran) i mahom sve pokazuju slicne rezultate ukoliko je neka serija losija.

:) Neznam gde je bata Seba kupio dijabole ali sam potrosio nesto preko 1000 express-a i preko 500 exact-a,svega 10-ak su imale blago deformisanu suknjicu.Dosad sve sto sam kupio po nasim radnjama je bilo sa daleko vecim procentom ostecenih dijabola,pa i do 30-ak posto.Hvala @Sebic :)

Moras uzeti u obzir da se ove sto se prodaju kod nas voze iz fabrike u šleperu. Viljuškarista na utovaru nervozan, policijski pas na granici iziritiran pa tu i tamo zagrize koju kutiju.. A još putevi neravni... :lol:

Ako pričamo o exact sa r.br.4 i meni se lošije pokazao, ali kod sekretara Kircana ide pristojno. Koliko sam primetio Sebić što je poslao Glaletu su dijabole proizvodnje iz 2017.i takve serije nisam sretao u prodaji kod nas. Možda grešim
Jsb express i AA expres(u principu iste, ali Air arms express za 2 nijanse bolji i duplo skuplji) najbolje su se pokazale iz moje cz 200s.
Imam još pristojnu količinu jumbo heavy iz 2018.godine koje lepo idu iz mog bivšeg royala i iz cz cevi Priesta, dok kolege sa Hatsanima nisu bile zadovoljne. Većini odgovara jumbo heavy sa prvim brojem 3.
To je moje skromno iskustvo sa dijabolama.
Voleo bih da uspevam da ispalim sopstvenu težinu u dijabolama godišnje, a oko nove godine težim oko 120kg :mrgreen: Još sve to da bude u 4.5 kalibru ihaaa! To je mnogo lakše ovima sa 9mm kalibrom.

Proka said:
Moras uzeti u obzir da se ove sto se prodaju kod nas voze iz fabrike u šleperu. Viljuškarista na utovaru nervozan, policijski pas na granici iziritiran pa tu i tamo zagrize koju kutiju.. A još putevi neravni... :lol:

:D A tek da vidis kako ih je bata Seba upakovao,ko majka novorodjence,u kutiju na tesno,pa zamotano u najlon sa vazdusnim valjcima i onda sve to u nekakav materijal koji po sredini ima vatu(nesto kao decije pelene )i onda sve to u postansko pakovanje. Bata Seba je car... :lol:

Pa covek zna znanje i zna sta je muka. Transporteru je samo bitno da ih preveze a da se ne prospu po sleperu, a prodavac samo da ih proda.
Ja jednom, za vreme izVanrednog stanja, porucio online kutiju RWS Training i kutiju Maisterkugeln (radoznalost) od jednog naseg prodavca. Samo su ih ubacili u kesu, ko da su dve rolne toalet papira. Naravno dok stigle do mene, obe se kutije otvorile i dijabole se izmesale. E onda smo moj sinak i ja imali.zanimaciju da ih sortiramo. Ko u onoj prici za babu i šljive, ova upišana, ova nije...

Hahahaa proko ulepsa mi dan. Sad kad sam procitao da prvo izlaze najkvalitetnije nesto me oblio hladan znoj s obzirom da sam kupio 10 kutije krajem septembra. Evo gledam ih sad i nesto ne vidim pokrivljene dijabole ili neke slicne anomalije ali videcemo kad krene kutija da se prazni.

Nemoj se preznojavati. Zavisi kad prave presek, kad im počinje niva godina, kalendarski ili računovodstveno. ;)
Meni je marka bitna (ne zbog prestiža :D , nego kvalitet i ujednačenost).
Ustanovio sam (mada je veliko pitanje sta ja zapravo znam da ustanovim) da mi najbolje za 10m H&N ili RWS. Trenutno sam na H&N. Al RWS i dalje volim. Za preko 10m JSB Heavy, ostale nisam ni probao.

Milan said:
Za ovih sest godina koliko sam na forumu aktivno upoznao sam dosta amatera koji ispucaju samo po 500 dijabola za par sati, koji su amaterski promenuli vec dosta kalibara. Koji su koristilsi na primer JSB dijabole dok su jos ovde bile pojam (na nasem trzistu je JSB mozda 4 godine) i koji ispucaju na godisnjem nivou kolicinu dijabola mozda i tezu od svoje tezine 😄.
I ja se bas cudim kako su ti amateri dosli do zakljucka koja je serija dijabola losa a koja dobra 🤔

:D :D :D

Seba je rekao sve. Neke stvari kao recimo brojevi koji se nalaze na poledjini kutije o tome se vec pricalo i pisalo sta znace koliko se ja secam.
Ja sam amatercina teska ali zaludjenik i probao sam konkretno JSB iz inostranstva i sa naseg trzista... I da ima razlike u ceni a ako ima razlike u ceni onda ima i u kvalitetu.
Sto kazu kolege svako mora da proba vise vrsta da bi nasao dijabole koje odgovaraju i za koju udaljenost i za koju brzinu... I onda je normalno da ce napisati koja im je dijabola najbolja.
Nema ovde puno profesionalaca sem par nasih sportista i takmicara.... I naravno da smo amateri svi mi koji se ne takmicimo intezivno. Zato se svi i druzimo na ovakvom forumu i zato forum i postoji.

Tako je kolega @Milane, potpuno se slažem sa vama i nemam šta da dodam.

Evo moj primer: Pucao sam sa jsb heavy 0,670g u 4,5mm kalibru, lepo je sve išlo i onda se desilo da sam potrošio kutiju i morao načeti drugu kutiju. Kad sam prešao na drugu kutiju heavy-a ko da sam prešao na drugi tip dijabola, morao sam ponovo upucati optiku, čak sam malo i zagledao natpis na kutiji da se nisam slučajno prešao ali ne, za razliku od prve kutije ovde su dijabole vrlo lako upadale u cev..

Mane kouč said:
Loše su se pokazale realnim testirenjem ili je neko pucao, sto uglavnom nije realna priča, posebno na forumu, gde su ljudi uglavnom amateri...

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

Ovde se bata Mane svi delimo samo u dve grupe, na teške amatere i par profesionalaca, samo je kolega Proka nešto između.. :D :D :D

Users who are viewing this thread

Back