DIJABOLE

Verovatno je najbolje isprobati sve potkalibre kako bi se ustanovilo koja dijabola najviše odgovara cevi iz koje se puca. E sad je pitanje za iskusne koji su najčešći prečnici dijabola u upotrebi, za nominalne 4.5 i 5.5 mm...? Znamo da JSB ima sve potkalibre, ali to nije mala stavka za proizvođača da obezbedi sve potkalibre, pa su takve dijabole dosta skuplje od ostalih.

Pa vidi ako je cev 4,5 mm, onda mozda da se ne ide preko 4,52,
a ako je 5,5mm onda ne preko 5,52.... mozda max 5,53.... mada
sad lupam, ali opet dijabole ne bi trebalo da ulaze u cev jako tesko.

Treba da ima otpora kada ulaze u leziste, ali tek da postoji otpor.

Recimo ove tvoje 4,5 isto prilicno tesko ulaze u cev... i kod mene
i kod drugara u Zastavu, ne znam kako ih proizvodis, mozda bi mogao
sve te od 4,5 mm dalje da pravis malo manjeg precnika.

Za člana DIjabola.
Jel možeš staviti slike nekih modela dojabola 5.5 koje imaš?
One sa čeličnom kuglicom su pretopostavljam neprecizne. I da li ti je kalibar 5.5 ili 5.52, jer npr MaR dynamic neće u moju cev kako treba, dosta tesno.
Meni si blizu, tako da mi nije problem da uzmem da probam ako mi na oko izgledaju ok.

Ima nesto slika na sajtu: http://dijabole.webs.com/

Da. bez problema ulaze u cev. Slikaću u makro modu te tri vrste koje trenutno imam pa ću okačiti na forum.
Stefan je radio test, pa ako je raspoložen mogao bi da postavi slike i detaljniji opis samog testiranja.
Uskoro bi trebalo da krenem sa novim modelom 5.5, koji bi bio za hvaljenje, ovo trenutno što nudim je ekonomična klasa.
Ujedno novi model bi trebalo da bude po svačijem ukusu, pa tih informacija nikad dosta. Sve sugestije oko oblika, modela koji preferirate, tvrdoće legure, težine itd. su dobrodošle.

Interesuju me kakve su ove heavy hunter, druge mi ne ulivaju poverenje u vezi preciznosti. Kad će biti u prodaji taj model "za hvaljanje"?

Nisu najpreciznije na trzistu, ali su teške. Zavisi kakve te interesuju? Novi model uskoro, mnoge stvari ne zavise od mene da bi se krenulo sa proizvodnjom. Za mesec dana otprilike. Biće u svakom slučaju između 1.1 i 1.3 grama u kalibru 5.5, još uvek razmišljam o vrhu glave da li da idem na field, trophy ili na baracuda izgled... Sve sugestije su dobrodošle...

Ma sve je to slično, bitna je preciznost izrade i selektovanje da sve budu identične težine (znam da nije lako). Legura je isto bitna za taj kalibar, jer ne smeju biti premekane, brza puška bi ih deformisala.

Pošto je reč o testu dijabola, pretpostavljam da je ovo prava tema, a ako nije neka admin premesti.

Dakle, reč je o testu četiri vrste dijabola. Puška je Zastava 4,5 mm sa optikom Diana 4x15, pucano je iz sedećeg stava, sa naslonom (džakče sa peskom na stolu), sa rastojanja od 10 metara, po pet hitaca.

Na fotki ispod se sve vidi.

Prva meta je dobila pet Hyper Velocity Field zrna u plastičnoj košuljici i prčenik grupe je bio po meni neprihvatljivih 31 mm. Ova zrna jesu jako brza, ali je ovo bio test preciznosti, a ne probojnosti.

Zatim sam pucao starim, dobrim dijabolama Pobeda Goražde koje su uz Jelen Zagreb bile najpopularnije u bivšoj Jugi. Pet komada i više nego korektnih 15 mm.

Sledeći je Gamo Pro Magnum - čitavih 20 mm. Ponovio sam i opet je bilo oko 20 mm. Na 10 m mislim da je mnogo.

Na kraju, Predator i veliko pozitivno iznenađenje - svega 12 mm!

dijabole-1.jpg

Iako sam bio oduševljen preciznošću Predator dijabola, ipak sam pušku upucao na Goražde - prijatelj ima još desetak kutija ove municije, pa me s vremena na vreme časti :lol:

dijabole-2.jpg

Predator jeste precizna diabola, ali je po meni preskup za gadjanje na 10m(u toj kategoriji ima dosta dobrih a jeftinijih diabola). Treba videti kako se ponaša na daljinama od 30-50m, jer je po mom mišljenju prelagan za magnum puške sa oprugom(al ne mora da znači da sam u pravu). Ovo sve govorim za 4.5 cal.

Ma ovo je bio samo jedan mali test - nikakva preporuka i slično. I po meni je preskup, ne samo za gađanje na 10 m, već i za sve ostalo. Besmisleno je da bilo koja dijabola košta više od 3-4 dinara po komadu, ali šta da se radi... Pobogu, pa to je samo pola grama ili gram olova :roll:

Inače, Predator mi se odlično pokazao i na rastojanju od 30 i 40 m.

Ja se standardnim gadjanjem na 10 metara bavim rekreativno, i nemam
bas zelju da dajem novce na neke vrhunske dijabole, jednostavno se ne
bavim tim sportom toliko ozbiljno da mi tako nesto treba.

Niti imam pusku za tako nesto.

Medjutim, vrhunske dijabole moraju da kostaju, tu nema price, svaki sport
na nekom profesionalnom nivou kosta, kada je oprema u pitanju.

Za nas rekreativce, moze i nesto jeftinije da prodje :)

Juce sam bio kad brata da malo pucam,pucali smo sa mar dijabolama koje je on kupio pre odprilike 2 godine,sve su skoro indenticne sa vemoa malim tragovima od kalupa (veoma cudno),ali na kraju smo utvrdili zasto je to tako.naime ispod nelepnice na kutiji virila je jos jedna nalepnica,kada smo skinuli nalepnicu od mar dijabola imali smo sta i da vidimo,nalepnica nija bila ista.....

Attachments

• mar.JPG
    42.8 KB · Views: 5,186
Je li iko od vas nabavljao dijabole od preko??
I jel postoji varijanta da ti posalju postom da ne mora niko da ih donosi?

Drugar mi vec 5 meseci obecava da ce mi doneti mada koliko vidim od toga nema nista pa me ineteresuje jel neko od vas mozda narucivao vec i da li to uopste moze..

na carini se tretira kao municija, tako da u legalnom uvozu se za sada nemoze pricati.
jedina varijanta ti je da ti donese neko kutiju dve. ili da pogledas po oglasima.

Users who are viewing this thread

Back