FocuHUNTER 3-12x 42 mm

TorTojed

Active member
Trebalo mi je malo vremena i trčanja po Internetu da nadjem o kojem se modelu zapravo radi... Elem, kupio sam, po veoma povoljnoj ceni, ''optiku'' iz naslova. Reč je, prema onome što tvrdi prethodni vlasnik, o scope-u koji je u sklopu ''kit - kompleta'' u njegove ruke došao montiran na neki lovački karabin marke Walther. Scope je skinut sa puške (jer je vlasnik već posedovao drugi, većeg raspona zoom-a) i evo ga sada kod mene, montiranog na Artemis M16 (5.5 mm). Skroman komad hardvera, sam po sebi, ali veliki napredak za mene - do sada sam se igrao isključivo sa jeftinim kineskim kopijama 4x fiksno i 3-9x a vlasnik sam i jednog Norikinog 4x. Uspeo sam da obavim i prve testove - 3 pogotka na 10 metara stojeci stav bez oslonca (uvećanje 3x) i par desetina ''plink'' opaljenja na 40 metara (nemam tehn. uslova za veće distance) na uvećanju od 12x, stojeći stav, puška položena na dlan a šaka na podeblju granu. Ona slika desno je: meta sa 10 m ''indoors'', nakon čega sam otišao na otvoreni teren (bilo je i malo vrludajućeg povetarca), ispodešavao scope pomoću laserskog i tu izbušio 1.5-litarske i 5-6-litarske plastične flaše sa sve čepovima.

Attachments

• waltherartemis2.jpg
    waltherartemis2.jpg
    71.1 KB · Views: 30
  • waltherartemis.jpg
    waltherartemis.jpg
    200.3 KB · Views: 31
  • scope.jpg
    scope.jpg
    26.3 KB · Views: 32
Kod proizvodjača, Guangzhou Miaozhun Jie Trade Co.,Ltd na sajtu stoji da je cena 70 dolara. Ako je plaćena ispod te cene, odličan posao. Tubus 30, mali prednji objektiv, 42mm, što je vrlo zgodno za montaže. Nema podataka o dužini, ako ne prelazi 550mm, vrlo je slična Veyronu, pogodna i za prelamače springerice, ne smeta dužinom. Meni ima vrlo interesantnu končanicu, centralni deo bez krstića liči na Sentinel končanicu, možda bi bilo korisno za BR mete, samo ne znam da li je FFP ili SFP. Još ako je slika jasna i nema "mućenja" paralakse na promene uvećanju, čini mi se da će biti lepo zadovoljstvo u trošenju olova. Nek je sa srećom, u zdravlju koristio...

Imaš mirnu ruku kad bez oslonca tako pogadjaš.
Doduše ja pucam sa puškom-springericom od preko 4 kg plus optikom tako da ako ne prislonio negde pušku....

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Hvala, Srpche. U oznaci postoji sufiks "SF" ( je li to "Second Focal Plane"?). Duzina joj je ~30 cm. Ima i mogucnost osvetljavanja centralnog kruzica. Paralaksa se regulise u opsegu 7.5 yards - infinity (nisam primetio zamucenja koja pominjes). U poredjenju sa jeftinocama sa kojima sam se do sada baktao, ovo je prava "military grade" spravica svoje vrste, robustna i precizna.
@Dejan: da, tezina je itekakav problem, narocito kad se radi o springericama. Ja sam to iskusio poredeci/naizmenicno pucajuci iz (lagane) Norike (4.5 mm) i Dijane N-TEC (5.5 mm) u stojecem stavu. Stono bi reko Haso "ja', razlike, drast'cne!".

Najverovatnije je da je to to. Lako proveriš, sa uvećanjem se uvećava i končanica, ako je stalno ista, bez obzira na uvećanje, odna je SFP. Nema veze, za fiksne mete biće to super priča, već za FT, SFP je realni prikaz na 10x, sve ostalo moraš preračunavati i uvek pucati na istom uvećanju, kad jednom odrediš korekciju preko dotova, ako ćeš tako pucati različite distance. Ali i to nije neki problem...

SF označava Side Focus, što znači da se paralaksa podešava preko točkića sa strane optike. Kada se paralaksa podešava na prednjem delu tubusa, onda se obično označava sa AO (Adjustable Objective).
Iako nisam video ovu optiku, mislim da je končanica u drugoj fokalnoj ravni (SFP). To se lako proveri kao što je Srba napisao.

Da, da, tockic je na levoj strani tubusa, dijametralno suprotno od "windage" tockica. Hvala Joci za objasnjenje.
@SrpcheTheGreat: koncanica ne menja velicinu sa zumiranjem. Dakle, SFP. Znao sam za tu razliku ali sam zaboravio da proverim (juce, kada sam post-ovao, puska i optika mi nisu bile pri ruci).

Users who are viewing this thread

Back