FX Impact .22 silver

fxnolimits30mm.jpg
Ja prepisao od Zvezdana, falilo mi par mm visine na optici a ovime rešio i nagib, skoro pa turet za vertikalu da nisam ni pomerao sa sredine. Jedino mi malo čudno i sa starim kineskim nosačima i sa ovim FX morao sam dosta da navijem u desno, baš dosta klikova, skoro dva puna kruga da bi doveo poi i poa u osu. Jel moguće da toliko nisu telo i cev u paraleli?
Stare sam probao i da zarotiram za 180 stepeni misleći da su krivi dok ovi no-limit kapiram da su dosta kvalitetniji. Ima neko ideju šta može biti i ako je to normalno da ne brinem.

heheheh ja sam montirao danas moj, iskreno ne dopada mi se mali zazor ali po prvim utiscima rekao bih da je ok ali treba malo više pucanja, u odnosu na sportsmatch ne podesive nosače imao sam pogotke u lijevo od 10-15 klikova , ali kazem nisam imao puno vremena da sve provjerim do kraja mada se lako montitraju i lako podešavaju

Da je 15 klikova bežalo kod mene ne bih brinuo jer je to manje od četvrt kruga na turetu od prilike. Evo moje hronologije sa optikom.
Kada sam montirao Nikko nisam ni obraćao pažnju na to, samo smo je Dimitrijemita i ja upucali i gadjali čitav dan. Optisan sam nabavio od Ervina, čovek je predamnom skinuo optiku sa AA puškice i zapakovao je, ja je montirao i vidim da pogodci idu dosta desno, navio je na desno dosta, upucao. Probao da okrenem kineske nosače kontra jer mi bilo malo čudno i vrlo mala korekcija je bila potrebna da se upuca ali i dalje navijena na desno. Tada sam malo istraživao kako se inicijalno podesava optika, provera ona sa okretanjem tureta do kraja pa odatle brojanje klikova/krugova od jednog krajnjeg do drugog krajnjeg položaja i postavljanje na sredinu one cevke sa končanicom po vertikali i horizontali. Mislim da na forumu ima link gde to neki Englez objašnjava. Montirao juče no-limit, skinutu optiku po tom uputstvu postavio u "0" uz to brojanje klikova i namontirao.
Korekcija po visini je bila mala da kažem da sam je odradio sa blagim podizanjem zadnjeg nosača u visini od manje od 1mm ali zato sam morao skoro dva kruga u desno da je pomerim, toliko je dijabola gadjala u desno.
Opseg podešavanja optike je malo više od 2,5 kruga levo i toliko i desno od "nultog" položaja a ja sam okrenuo dva kruga da bih ga upucao. To me malo brine i buni pa pitam jel to u redu pa ja paranoišem ili postoji neki potencijalni problem?
Izvinjavam na smaranju :oops:
Evo opisa šta sam radio, drugi pasus "Mechanically Centering a Scope":
http://bsaguns.co.uk/optics/scope-setup.aspx

Po meni, osim sto okretanje tureta do kraja nije bas preporucljivo, nemas razloga za brigu. Imaj u vidu da kad izbrojis sve klikove i vratis na polovinu to uopste ne znaci da ti je "ona cevka sa koncanicom" u osi tubusa, to se postize optickim centriranjem. Pitanje je koliko se klikova na tvom nisanu ne gadja njegov opticki centar i taj tzv. mehanicki centar.

moj fx no limit radi besprekorno, danas sam imao na 100 metara u 2-3 centa pogotke i jako sam zadovoljan jer se jako jako lako podešavaju i imaju mogućnost od 4 mm podizanja što je mnogo više od sportsmatch nosača, a inače moj prvi izbor su bili sportsmatch ali su se izgubili u transportu.........................

ovo je danas na tačno 100 metara u hali, izvrsna grupa da nije onog gornjeg.....

Attachments

• Screenshot_20180520-021240.png
    Screenshot_20180520-021240.png
    1.3 MB · Views: 2,950
  • Screenshot_20180520-021249.png
    Screenshot_20180520-021249.png
    1.8 MB · Views: 2,950
Pošto nisam ljubitelj hroma i šljaštećih aplikacija pala je navlaka za barometre i poklopac za fill port da prašina ne smeta. Malo kozmetike i malo praktike.
bottle 1.jpgreg 1.jpgfillcap 1.jpg

Hehehe, greota da stoji ali viša sila.
Ako obaveze dozvole u subotu možda dobacim do Palanke na upucavanje drugog kalibra i pokušaj-popušaj nameštanja adekvatne brzine. Voleo bih da uklopim regulator (ako moram da ga diram a ne bih), natezač opruge čekića (mali imbus na klizaču kod "power wheel-a) i stem ventil tako da sa štelovanjem snage na točkiću čekića mogu imati dobru brzinu za oba kalibra. Na primer MAX, 5 i 4 za .25 a MIN, 1, 2 i 3 za .22. Želje i mogućnosti će se možda poklopiti a možda ne. Drugi kalibar je .25 ST-X.

Malo sam se igrao sa podešavanjem brzine za .25 cevku i pratio sam ovo uputstvo:
https://drive.google.com/file/d/0B0Ph4Q8M-S89dkNXSFI2VG8xYTA/view
Regulator sam spustio sa oko 130-135 bara fabričkih (čudno mi je da je bio tako visoko setovan mada možda "barometar" laže malo) na oko 115-120 bara a tenziju opruge čekića sam podesio na oko 18.5mm, odnosno povećao sam je.
Ideja mi je bila da jednu vrednost imam kao po uputstvu za .22 (tenzija čekića) a drugu kao za .25 kalibar (pritisak regulatora). Fabrički, ovaj đavo kod opruge čekića je bio oko 19.5mm. Odnosi se na poslednju sliku poslednje stranice uputstva. Brzina je sa nekih maksimalnih 800fps skočila na 895-900 fps a odnosi se na 25.4 grejna dijabolu .25 kalibar i kontam da je to ok sada.
Obzirom da sam sa kalibrom .22 i dijabolom monster i ultrashock koje su takodje 25.4 grejna imao oko 760 fps na MAX podešavanju i 19.5mm pretenziji čekića (oko 900 fps sa 18.1 grejn) ali i manji t-port na cevki i "fill probe"-u, ne znam kako da prevedem :) a sada tu brzinu imam na podeoku 3. na točkiću za snagu u kalibru .25, kontam da će .22 na 18.1 grejna ići oko 880-900 fps na istom 3. podeoku. Moći ću po potrebi jednostavno smanjiti ili povećati brzinu za .22 kalibar na točkiću za snagu. Limiter kretanja ventila je u položaju oko ili nešto jedva ispod četvrte crte i tu imam prostora da po potrebi smanjim vreme stanja otvorenog ventila i sa time i potrošnju vazduha.
Broj pucnjeva proveravam tek na strelištu. Ne smem da izazivam prag tolerancije komšija sprat i dva ispod :)
Inače, gađao sam u debele rokovnike i to tako pukne kada dijabola opali da mi nije svejedno dok puška sama i nije tako glasna. Od rokovnika sa stotinjak strana nije ostalo ništa...

Ovo mi je prva malo ozbiljnija optika i nemam je sa čime uporediti. Ono što se meni čini je da je slika bistra, končanica tanka, može da svetli samo sredina i tada nije mutna ili zadebljana. Nije teško potrefiti daljinu oka od okulara i prašta odstupanje od idealne ose, ne zacrni sliku odmah. Fokus radi dobro mada se ne gadja sa oznakama na tubusu. Ja generalno jako zadovoljan.

Users who are viewing this thread

Back