Prošlo je malo više od dva sata kako sam sklopio pušku i za sada vazduh ne mrda, nema balončića i skazaljke manometara stoje gde su i bile, izgin'o nisam

Elem, ovo je deo o manufakturi koji sam spomenuo u prethodnom postu.
Iz inostranstva sam pre mesec dana poručio neke delove, izmedju ostalog i kućište ventila, valve housing. Nisam znao da će mi stići model sa Impact MK2 verzije sa većim sedištem. 5,5 mm je bio prečnik ventila pre a sada na MK2 je 6,5 a sve iz razloga razvoja, poboljšanja i najave Impact modela u 9mm kalibru. Razlika je u tome da je staro kućište ventila imalo izmenjivi sic ventila koji se mogao rasturpijati do nekih 6,25mm recimo a novi ima integrisan taj sic i rade ga kao što sam već napisao u 6,5 mm. Nemam podatak da li i tzv "puppet" ili ti sam ventil ima neku novu veću dimenziju i sudeći po pisanju preko, izgleda da nema. Stari je bio prečnika oko 7,1mm i to je bilo više nego ok. Sada sa većom rupom koju mora da zaptije, meni se javio problem. Ispucao sam preko 10000 dijabola, osetno preko ali nemam evidenciju pa neću da tvrdim i verovatno je došlo do nekog trošenja same acetal-delrin zaptivke na ventilu jer kada sam ubacio novo kućište sa većim ventilom, posle stotinak dijabola prvo je pala brzina i onda je počelo lagano da šušti kroz cev, na tranfer portu, ventil više nije dihtovao. Rasklopim pušku i vidim ovo:

Mali crni deo je delrin-acetal puppet ili zaptivka ventila. On se nalazio izmedju šipke levo i tela ventila desno. Korišten je thred lock da se ne rasklima spoj i zbog grejanja sada taj deo izgleda malo deformisano. Desilo se to da je pod pritiskom zguljeno par stotih mm i zaptivka je ušla u rupu koju je trebala začepiti. Krenuo sam u servisiranje kao grlom u jagode...
Pošto imam od ranije delrin šipku od 8mm, krenuo sam sa stanjivanjem iste tako što sam je ubacio u glavu bušilice i turpijom a kasnije i šmirglom "tesao" do nekih 7,5mm. Odsekao sam disk dužine 3,5mm i kada sam trebao da izbušim u centru rupu od 3mm, neće da može. Iz ruke koliko god da pazim, ciljam, držim malim kombinirkama ma šta god da sam radio, rupa pobegne iz centra.

Ovako je izgleda moj mali Hitachi strug

Sklopio, probao, ne valja...
Juče sam odneo strugaru tri šipkice da mi izbuši rupe kroz njih u centru i danas ih pokupio pa krenuo u realizaciju...
Ponovo bušilica, struganje, poliranje da bude glatko kao led, čišćenje navoja, sve lagano, picajzlasto.
Na kraju je to izgledalo nekako ovako:

Sastavio, ubacio, proverio, stoji u centru, ne baca.
Evo slike valve housing-a odnosno kućišta ventila MK2 sa integrisanim sedištem ventila 6,5mm odnosno valve seat-om.

Prečnik delrina je oko 7,5mm što znači da ima po 0,5mm mesa i nadam se da sam sada miran duže vreme ako ne i za stalno. Odradio sam kratak test da proverim funkcionalnost i zaptivanje i ostavio pušku da stegnu lepkovi za šrafove. Dva sata i kusur je prošlo i kao što sam napisao gore, nema mehurčića, kazaljke se ne pomeraju.
Dobar je osećaj kada nešto sam središ, ono loš je kad skrljaš ali je baš dobar kada to i popraviš a sada sam možda odradio i bolje od fabrike, ko zna.