FX Impact .22 silver

Evo primera kako izgleda indeksiranje na papiru pri daljini od oko 6 metara.
Počeo sam sa lajnerom u poziciji gde je fabrički obeležena crtica bila na poziciji 12h, obeleženo sa 1 na meti. Rotirao sam lajner za 90 stepeni gledano u cev od napred u smeru kontra od kretanja kazaljki odnosno CCW smer. Nakon grube pozicije broj 4 još sam malo zakrenuo lajner prema poziciji 1 i doveo POI u najvišu tačku. U pitanju je cev 600mm sa produžetkom rukava i slug lajner od 700mm a korišten je king od 25,4 grina. Ne znam brzinu, nisam merio ali za ovaj prikaz nije ni bitno.
POA je u krstiću a pogodci su oko 7cm niže zbog male daljine gađanja. Kasnije pogotke 4a, 4b... sam gađao u vertikalnu liniju i samo vodio evidenciju po horizontali. Ni pola sata posla a trebalo bi da znači. Test preciznosti kada završim testiranje u 5,5 kalibru i kada dozvoli vreme.
indexiranje obelezeno.jpg

Imam ideju da obe cevi, 5,5 i 6,35 dovedem u što je moguće bližu geometriju da nema više od par klikova po horizontali pomeranja prilikom menjanja kalibra.

Igras se, igras ;)
Kakav si pancir koristio iza papira ili na terasi ima rupa za ventilaciju :lol:

Dve daščice 45x15x1 cm jedna iza druge pa 4 iskorištena rokovnika pa 7kg gita za prozore pa dvoje starih smotanih pantalona i sve skupa ustrečovano folijom da ne curi puno. Samo sa vremena na vreme dodam folije. Nekada bilo teško oko 8 kg a sada preko 14 :)

nosac 1.jpgnosac 2.jpgnosac 3.jpg
Na stranom forumu sam pročitao o rupici na donjoj strani FX nosača optike i kako je čovek ubacio m3 vijak crvić unutra pošto je rupa bila prazna ali sa urezanim navojem i dobio fino podešavanje visine nosača. Pogledah kod mene, ima rupica a ima i šrafić unutra. U onom uputstvu-kartončiću od pakovanja o tome ništa ne piše a ja do sada nikada nisam pogledao nosač sa donje strane. Eto, ako još neko koristi ove nosače a nije zagledao neka pogleda, prijatno će se iznenaditi.

Ovo oko indeksiranja lajnera kako je Sandro objasnio naravno bez potrebe za njegovo rotiranje kod pušaka koje nemaju lajner je metoda za precizno merenje scope height.

Meta sa krstom što bliže gde možeš da vidiš krst, 30cm npr od cevi.
Scope se stavi u mehanicku/optičku nulu, mag na min, Al folija sa rupicom 3mm na sredini objektiva i bam.

To je scope height za Chairgun, Strelok itd.

Posle ne diram turete uopšte a upucam pušku npr na 40m spuštanjem Scope u POI na tih 40m tako što podižem zadnji nosač.
Mala korekcija preko tureta i to je to, odličan početak za korišćenje celog opsega stakla optike i dobre optičke slike.
Ja na Crown liner nisam pipao, scope kada sam podesio skidam samo sa bloka kada moram da skidam, ali svakako pre ili kasnije bi proverio to oko indeksiranja.
Da nešto nije išlo kako treba to bi odavno bilo u delovima ali kada puška sluša onda imam veliki otpor da pipam bilo šta osim da čistim cev.
Hatsana sam "srafio" kao nekada svi mi ficu ispred zgrade i tu se nauče osnove i principi PCP, ovde to jako lepo radi na Crown do distance gde ja pucam oko 100m i to je to.

Da neko ne shvati pogrešno tuniranje uvek podržavam ne samo na puskama jer ima uvek više hobija ali ja na Crown jednostavno to nisam radio, tada krenuo sa upoznavanjem mogućnosti puške i tako ostade fabrički kako jeste.

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Prvo da se zahvalim i ovako javno Paniju što mi je poslao monster redesign dijabole i dva tipa slugova da malo testiram i đubre nije hteo da mi naplati, kakav čovek...
;)
Što se testiranja tiče, završilo se dosta pre planiranog zbog kiše. Silazak sa strelišta u Rakovcu nije ni malo naivan kada je suvo a po mokrom lišću ispod koga je zemlja i kamenje je već kategorija ekstremnog sporta za koji ja nisam zainteresovan tako da je pala bežanija pre završetka eksperimenta.
Prvo sam malo gađao običan jumbo heavy, onaj nesrećan serije 4. Vetrića je bilo stalno, grupe na 50 metara su bile očaj iz ta dva razloag. Jedva čekam da se rešim tih dijabola.
Gornje tri mete su rezultat nikakvog truda, merio sam brzinu, gađao levo i desno u istu metu, to je letelo od 2cm grupa do dobrih 4 na 50 metara. Četiri dijabole odu lepo i jedna ode 2 cm u neodređenom pravcu i tako u krug, nekada 4+1 nekada 3+2, kao u pokeru.
Prvo smo se smestili čika Pera i ja
01 priprema resize.jpg
Ovde je sve jasno
02 regulator.jpg
A evo i amjunišn za glavni test
03 streljivo.jpg
Tri mete gore i jedna skroz dole desno su gađane sa 18 grejna serija 4. Dole 5 komada, to sam poslednje gađao a gore sam gađao šaroliko, leva 5 komada, desna okvir u levi deo i 5 u desni a srednja okvir u centar i nekoliko komada u donji deo, u nju sam proveravao optiku.
07 gore 18 grejna sredina RD prvih 5 kom.jpg
Idemo dalje...

Uz hroni, navrćem točak za čekić na 5, odvijam ventil i sa običnim monsterom sam na oko 270 m/s. Njega sam koristio za podešavanje brzine jer je iste težine kao i redesign odnosno 25,4 greina iliti 1,6 grama.
Stavljam 14 komada monster redesign kao da su od zlata u okvir i bez diranja optike ciljam u centar mete da vidim gde će sada pogodci da se pojave.
Evo ih:
080 prvih 5.jpg
Kako bi mladi rekli, izneverovao sam. Cimam čika Peru da pogleda kroz optiku i ne mogu kez da skinem sa lica.
Sada skupljam mooda i gađam drugu metu, opet 5 komada:
081 drugih 5.jpg
Opa, nije slučajnost, napominjem, kalibar 5,5 i promenljiv vetar, čas ga ima čas ne i nije svuda isti a ja niti znam da ga čitam niti imam sa čime, samo krst u centar i udri.
E kod ove treće sam se zaje*aoooo, CARM magacin ima 14 mesta za dijabole, ispucao sam dve grupe i ne razmišljam da je ostalo samo 4 komada u njemu. Krećem, rokam i prc, nema. Kažem, zasraću grupu, nema Boga, ubacujem petu ručno, gubim ritam i rezultat je tu:
09 onaj treci plus jedan.jpg
Ubacujem još jednu ali sada sa pažnjom gađam i prolazi kroz veliku rupu. Srce na mestu, a grupa se zove 4 pa 1 pa 1.
Tu sada počinje kiša da pada i to kvari planove. Odnosim metu na 100 metara i gađam jedan magacin da vidim pad jer niti imam vremena za Strelok niti sam uneo parametre, u principu, ne ide se sa ovakvim neznanjem u kafanu ali nisam imao izbora. Pad je oko 6,5 mildota na 10 ili 20 uvećanju ako sam dobro "zaboravio", sledećih 14 je gađano u metu po kiši i evo kako je izgledalo:
10 jedinih 14 na 100m 6 i 4 i 2 i 2.jpg
4-5 komada oko centra, 3-4 u donji deo, 2 gore i 1 desno. Znam da se broj dijabola ne slaže sa brojem pogodaka, nemam pojma tačno gde su sve završile, možda je neka otišla i u karton ili van okvira mete, eto, nemam pojma iskreno. Da li može kišica toliko da utiče nisam siguran mada mislim da se na većoj daljini pojavljuje spirala u letu. Nisam stigao da povećam brzinu preko 900-910 fps pa da testiram, kiša nas je oterala.
Iz iskustva zapadnjaka koji imaju Redesign u redovnoj prodaji isti traži od 950 pa do 1000 fps za gađanje na većim udaljenostima tipa 100 i više metara, to sam i ja iskusio odnosno neiskusio jer nisam stigao zbog vremena.
U nadi da će se pojaviti kod nas u redovnoj prodaji ostajem u čekanju i sa još jednom nenačetom kutijom od 200 komada koju sam dobio na poklon od Panija za neko testiranje kada bude lepše vreme.
Slug, dva tipa, na žalost nisam uspeo probati. Teški su mašala, 35 grejna odnosno nešto preko 2,2 grama što je za 5,5 kalibar baš težak projektil i ne mogu ama baš ništa napisati osim da su lepi na oko i deluju mnogo zaje*ano :)
Takođe, Jumbo beast od 2,2 grama nisu stigle na red :(

Za kraj par kapi kada je kiša tek počinjala:
05 pocinje kisa.jpg

Odlicna prezentacija testiranja dijabola i lepo druzenje, steta sto nisam mogao doci...
Mozda jos bude koji lep dan za nastavak testiranja mada su i ove informacije dovoljne da se malo izvrsi tenzija na nase uvoznike pa da imamo i tih dijabola za koriscenje.
Sada garant glancas pucu... Znam koliko si osetljiv kada pokisne ;)

Lepo je čitati tvoje postove, šteta što vas je kiša oterala pre nego si istestirao do kraja redesigned, ovi rezultati na 50m su fantastični 👌
Bravo Sandro 👏

Ja sa uživanjem čitam ovakve objave. Sve lepo i detaljno obajšnjeno, dokumentovano... Bravo.

Grupe su fantazija, a i milina za citanje posto se vecina na forumu jako ulenjila. Jedva cekam da opet odes i lepo isprobas na 100m da vidimo kako ce onda ici

Jučerašnji maglovit i neradan dan je bio idealan za prvo ovogodišnje gađanje u Rakovcu i čika Pera i ja se dogovorismo da se nađemo gore. Popeo sam se jedva jer je sneg u debljini oko 2cm pokrio put i opalo lišće, klizavo za medalju ali smo uspeli da se dovezemo. Zanimljivo da se na pola puta do strelišta magla razišla i gore nas dočekalo hladno i mirno vreme.
04 priroda IMG_20200103_133908.jpg06 raj  IMG_20200103_141144.jpg
Odnesoh metu na 50 metara za početak da upucam optiku ovaj put za kalibar 6,35 dužine 700mm da isprobam nastavak rukava cevi. Šraud sam montirao od cevi 5,5 i navio standardan LDC.
Pogled od i do mete
01 meta 1 IMG_20200103_133801.jpg02 meta 2 IMG_20200103_133809.jpg
Prvi pogodci su padali 10 mildota niže a alat nisam poneo mada po toj hladnoći, bilo je oko 0 Celzijusa, ne bih ni radio indeksiranje. Kod kuće sam za king 1,6 podesio oko 275m/s na snazi 4 i to je lepo gadjalo, oko 10-12 mm grupe. Probao sam i heavy 2,2 ali sa snagom MAX gde je brzina oko 270m/s a sve na oko 105 bara na regulatoru. Po visini su bili pogodci tu negde a grupe slične. nakon oko sat vremena gađanja i držanja ruku u džepovima čika Pera izvadi tajno oružje, termos sa čajem. Tome sam se najviše obradovao taj dan :)
03 ekipa IMG_20200103_133855.jpg05 caj IMG_20200103_140127.jpg
Prebacih metu na oko 91 metar odnosno 100 jardi i probah hevy i običan king. Tu se magla polako počela spuštati sa vrha brda i jednu grupu sam uspeo da izgađam od 6 dijabola.
10 91m 100y IMG_20200103_152039.jpg
Nije nešto ali na 0 ili -1C ja zadovoljan.
Nekako je u par minuta postalo osetno hladnije a to je rezultovalo smrzavanjem krajeva šrauda i LDC-a
09 promrzline 3 IMG_20200103_144936.jpg08 promrzline 2 IMG_20200103_144859.jpg
Tada smo odlučili iako je još bio dan da je vreme, dok nam prsti funkcionišu, za povratak kući. Jesmo se smrzli ali smo se oko dva ipo sata družili i gađali. Čika Pera je odredio klikove za 35 i 50 metara za Wildcat a ja sam testirao slug lajner sa king i king heavy dijabolama. Srce na mestu, sezona 2020 otvorena.

Srećna svima nova 2020. Živeli!

Uf svaka cast , ja sam se smrzao :D dok sam gledao i citao , u svakom slucaju impresivan dozivljaj ;)

Users who are viewing this thread

Back