Možda najveća da ne kažem jedina, neki će mi zameriti

boljka Impact-a je okidač. Svidela mi se ideja jednog Amera da osim poliranja kontaktne površine jedina dva dela koji se "taru" sledeći mogući napredak bude u zameni onog šrafa sa kuglicom i oprugom u sebi, "plunger" ga zovu na zapadu a ne znam mu domaći naziv.
Posle više od 100 dana čekanja sa Ali Express-a je stigao paketić.
Prvo razočarenje je bilo kada sam video da su mi stigli samo po jedan komad mekanog i super mekanog šrafića. Nisam obratio pažnju prilikom kupovine jer se kod drugih navodilo kao "10 pcs pack" a ovde nije dok je ovaj prodavac jedini imao ikakvu gradaciju tvrdoće, čak se i nalazi tabela sa silom opruge u Njutnima za svaku dimenziju, link sledi:
https://www.aliexpress.com/item/33030535392.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dyl60o4
Drugo razočarenje je nastupilo kada sam skinuo nosač okidača na kome se nalazi taj šrafić i skontao da je originalni upola kraći. Da, nisam pogledao pre kupovine koliko je originalan dugačak, znam, kreten ali ... Svakako nemaju kraće u ponudi, barem ja nisam našao dok sam tražio a da imaju i nekakvu specifikaciju.
Dosta razočarenja, idemo dalje...
Uz pomoć kanapa natopljenog prvo u finu pa posle u super finu polir pastu sam ispolirao tunel bubnjića kroz koji prolazi osovina nosača okidača pa malim brenerom ugrejao original šrafić jer fabrički ima lepak u navoju i umesto njega stavio novi dosta mekši. Testirao sam dva nova tako što sam ih naslanjao na original, kuglicu na kuglicu i stiskao jedan u drugi. Mekani je bio tu negde kao original, mrvu mekši a super mekani je bio onaj pravi i njega sam uvrnuo. Pošto sledi testiranje, kao sigurnost da se ne odvija i pomera iskoristio sam deblju kvalitetniju teflon traku.
Evo par sličica da se vidi kako to izgleda:
View attachment 3View attachment 2View attachment 1
Rezultat je takav da je sada najveći otpor u prvom stepenu i kada se dodje do jasnog STOP bukvalno se malo pojača pritisak i dolazi do opaljenja. Naravno, nije sve tako bilo odmah u startu, trebao sam štelovati taj drugi stepen, bukvalno 1/16 kruga čini razliku, ne u sili već da se eliminiše ili pojavi onaj "creep". Silu drugog stepena određuje tvrdoća federa u vijku definitivno. Sledi mi kraćenje opruge okidača ali to samo kada nabavim drugu rezervnu jer ne želim da kada preteram sa sečenjem a pošto sebe poznajem preteraću sigurno, moram prstom da vraćam okidač ako odustanem od opaljenja.
Za sada, posle dvadesetak okidanja ovo baš obećava i ako nešto ne upropastim, biće to dobra rabota.
Još bih dodao da sa ovim dugačkim šrafom iza oroza ceo sklop podseća na Rekord okidač