Hatsan AirMax 6,35mm

kako su leepi ovi letnji , topli dani.......ali od pucanja nema nista dok se pumpa ne popravi , tj zameni Oring
E zato u medjuvremenu imam druge zanimacije sa mojom haubicom ;)

primetio sam da se nazovimo to kanal , gde dolazi burence brzo uprlja , odnosno nakupi prasina , a ustvari su to bili opiljci koji su bili rezultat preuskih kanala u burencetu , zato sam uzeo vodenu smirglu u ruke i udri !
prvo sa krupnijom 300 , zatim 600 i naa kraju sa 1000....rezultat ? -kao i u zivotu , prolazi , zidove ne dodiruje.... :lol: :oops: lepo kaze Pinokio , "Smirgla je zakon ! " :lol:

kada sam to zavrsio , resio sam da se malo pozabavim i sa okidacem i malo ga smeksam/olaksam , za koliko ne znam po silli/tezini , ali za 5/8 kruga sam ga olaksao i sada mi mnogo bolje to sve ide , pravi rezultat cu videti prvom prilikom kada budem isao na izlet....ne zelim da bude premekan , , ali mi je definitivno trebalo malo prilagodjavanja....

Konacno sam nasao da kupim i dovoljno dug inbus 4mm za stelovanje opruge cekica ( kupio ceo set od 8 komada zbog samo jednog , meni tako potrebnog :mrgreen: ) , to me zivo interesuje kakvo je trenutno stanje i koliko ce to moci da se poveca snaga/ dobije bolja grupa spram brzine , ali opet i za to ce morati da se priceka , bez hronia nema smisla....ako ne bude u skorije vreme mozda bih resio da uzmem onu varijantu sto ide na cev ( citaj za manje novca ) , sto je Wooyadeen predlozio...

sve radnje sam i slikao , ali cete za to biti uskraceni.........a i nema tu sta puno da se gleda .....ljubav se ne vidi , ona se oseca...... :D

zahvaljujem se Wooyadeenu na paketicu koji pucanje znaci , i naravno na povecanoj kvoti za upload slicica ... :D

u subotu proveo sam celo popodne u druzenju sa pumpom , bilo je delova nemogucih za rastavljanje , pa sam se dovijao ......sve u svemu nisam imao vremena ni za forum , a za nesto vise ni u najavi.... pumpa je resena , nije sve bas cini mi se leglo kako treba , negde pusta na vecem pritisku , ali kada bude vremena prekontrolisacu....sada vec znam sta i kako ide pa ce ici brze ;0
na poslu sam , ne mogu mnogo sada da pisem , nema ni sta puno , kada bude bilo prilike za pucanjem , bice i nekih postova ;)

20170805_130236.jpg
pumpu nisam mogao skroz da rasklopim, mislim na ovaj deo ,ali u donjem delu koji nisam slikao , pa sam morao klip na ovoj gornjoj strani da vadim .....rdje je bilo kao sto se i vidi. Oring klipa zamenio , sve obrisao i naneo tanak film silikonske masti koju sam dobio od Wooyadeena ( i Oringove za buduce potrebe - HVALA jos jednom ;) ) i sve sklopio nazad. Pumpa sada ponovo radi , znaci teretana je ponovo aktivna :lol:
iskoristio sam malo slobodnog vremena i bio odmah da se oprobam na terenu.....
Vetar je nazalost bio prisutan , oko 15ak km/h, duvao sa ledja na desno sto je itekako uticalo na pogotke pa nisam bas bio odusevljen sa istim.. :(
svejedno sam tu i tamo uspevao da hvatam vetar u padu i pravio po 2-3 pogotka u malom krugu ,ali bi vetar bio ipak tu da iznenadi i pokvari grupu na kraju.
Na 100metara nisam mogao da napravim bolje grupe od 6cm, najlosija je isla i do 10cm , prosek oko 7,5cm
na 130 , eee tu je tek bilo saranja , ali sam isterao zelju . :mrgreen: najbolja grupa je bila 15akcm , 7pogodaka u 7cm , ali jos dva su se pobrinula da to bude , t GRUPA od 9 hitaca 148mm :twisted:
20170809_183556.jpg
fotlica mete na 130m , na desnoj strani rama se vidi da vetar nosi traku napred ka desno, sto se i videlo na mojim pogotcima koji su u 90% bili desno za jedan MD u proseku , a kada ne bi bilo vetra dijabola bi isla u centar , eventualno maalo levo

bez obzira na rezultate ,drago mi je da puska salje dijabolu tamo gde se i cilja kada izuzmemo vetar . ..... ima gresak mojih , ima i flajera po koji put , ali sveu svemu ja sam zadovoljan , ovo je neregulisana puska.
ima jos da se uci , radi i sakuplja oprema koja je potrebna za iule ozbiljnije pucanje......hrono , rangefinder ,, skuplja optika , stelovanje okidaca , cekica ........ i puuuno vezbanja :D

sash said:
pravio sam i shot and see mete , nije lose , za upucavanje i vece daljine, da se ne seta previse
slike ne mogu da postavim , kaze da sam popunio kvotu :twisted:

evo da ispostujem obecano. , ..... kada se admin vec potrudio za kvotu :)
20170803_193819.jpg
20170803_193934.jpg
20170803_195346.jpg

desioo se mali peh , pukao sraf na pumpi sto sluzi za ispustanje vazduha /pritiska nakon pumpanja , sta sada raditi ?\
20170812_150454.jpg

1) zoveš prodavnicu gde si je kupio i tražiš da poruče od turaka,
2) nadješ odgovarajuči šraf u garaži ili obližnjoj prodavnici da opuštenije čekaš originalni.

Sutra zovem grofa . A sro se zamenskog tice , uz obradu bi i modao da prodje obican sraf , jer ovako pusta vazduh- razlika u zavrsetku je ocigledna
1502624874532.jpg
A tako sam.se juce naostrio da idem da gadjam......... :cry:

u grofu , ljubazna gospodjica -gpdpodja mi je prenela da su hasani na kolektivnom odmoru i da ne moze nista da mi pomogne ..... :/ resicu vec nekako sraf , imam nekih ideja....
svejedno , resio sam da prikupim novac i kupim bocu , a pumpu ostavim za back up , bolja optika ce morati da saceka bolja vremena.

Nemoguće da šraf može da predstavlja problem... imaš sigurno lokalnog strugara koji ti može prepraviti neki drugi ili napraviti nov šraf. Ako ne nađeš rešenje, pošalji meni taj slomljeni da ti napravim zamenski.

wooyadeen said:
Nemoguće da šraf može da predstavlja problem... imaš sigurno lokalnog strugara koji ti može prepraviti neki drugi ili napraviti nov šraf. Ako ne nađeš rešenje, pošalji meni taj slomljeni da ti napravim zamenski.

ti bi trebalo da nosis ime /nik Sport Billy , za sve imas resenje :cool:
hvala svakako na ponudjenoj ( ne prvi put ) pomoci , odneo sam danas kod strugaea , napravice zamenski , sutra idem da uzmem, nadam se da ce sve biti kako treba , od mesinga naravno...javim rezultat ;)

Sraf za ispustanje vazduha iz pumpe je uradjen , duzi i laksi za koriscenje ,napravio komsija, cena pola Weiferta - Hvala komso ;) , Oring ponovo zamenjen , sve ocisceno i podmazano , radi skoro sama :D
20170820_185337[1].jpg
20170820_192516[1].jpg
20170820_191942[1].jpg
bio sam malo i vredan , kada se ukazalo slobodno vreme , uspeo sam i da ispalim po koju dijabolu .....
najvise se gadjalo na 100 i jos koju desetinu metara vise , rezultati nisu bili bas sjajni pa ih nisam ni zapisivao , trosile se H&N Grizli i Barakuda i Gamo Hunter , jer nisam imao JSBHeavy
jeste da je duvao i vetar , i pomalo nervoza , jos nisam uspeo da nastelujem okidac kako mi bas odgovara ; ... A iskreno , najvise vodim bitku sa ' kako dzati pusku , koliko cvrsto , koliko nasloniti bradu ' , ...trazim polozaj za sebe.....inace uglavnom pucam lezeci , ponekad sedeci . Sto uvek imam u gepeku , ali stolicu redovno zaboravim da ponesem :lol:

Pazario se King Heavy , pa sam bio i da ih trosim , stvarno su Mama!
Sada sam pucao na nesto blize , na 68 metara , zasto bas 68? Po ostrvljanima to je 75yardi, pa reko ajd' i ja da se malo pravim " Englez " :lol:
Vetra je bilo, ali je drvece i zbunasto rastinje napravilo odlican zivi zid , pa sam pucao skoro u idealnim uslovima, nosio je sasvim malo na levo . . 80% grupa mi je bilo u rasponu 35 - 40 mm ostale su bile nesto vece
meta je bila postavljena u pravcu zapada , sunce je padalo ka meni sto je otezavalo male tacke da se postave u X jer su bile manje i od linije , a kamoli od tacke - jbg drugi put cu pametnije, svaki izlet je nova skola ;)

onda sam daljjinu smanjio na 50yardi iliti 45 kmetara - brate ! Kako se to sve lepo vidi :shock: , sledeca optika 20x uvecanje ili vise , :D ..... pucao sam na shotandsee metu ( onu iz prethodnih postova ) , ma sve je bilo lakse....
grupe su bile da kazemo u tri podgrupe : najlosije , prosecne i (za mene ) extra grupe .
Najlosija grupa , je ustvari grupa od 4 dijabole koja meri 18mm .a sa petom (kazem da jos radim na okidanju ) dobija dijagonalu od 33 mm.
Osrednje grupe su bille od 28 do 18 mm i to je cinilo 70% rezultata na 45 metara , nije sjajno , ali......
Ostatak je spadao u grupe ili bolje reci grupice koje su bile manje dijagonale od 18 mm , znaci 14 mm, 12mm ..pa i nesto manje ,
Ustvari, da ne ispadne da pricam bez prilozenih slika , postavicu pa pogledajte., ako ne stignem veceras , sutra bude slgurno

sash said:
A iskreno , najvise vodim bitku sa ' kako dzati pusku , koliko cvrsto , koliko nasloniti bradu ' , ...trazim polozaj za sebe.....inace uglavnom pucam lezeci , ponekad sedeci.

Držanje puške je individualno, a najbitnije je da je uvek držiš isto. Svako se pre ili kasnije sretne sa tim problemom :). Ja sam ludeo i gubio živce. Ubedljivo najviše živaca mi je pojelo držanje puške i podešavanje paralakse. Vremenom to postane rutina.
Dosta pomaže i podešavanje, pušku treba podesiti po sebi (okidač, kundak, optiku...).

Ovo možda ne izgleda lepo, ali je veoma funkcionalno i podešeno po meni:
IMG-3faea49658b039de33c8389843d92137-V.jpg

sash said:
onda sam daljjinu smanjio na 50yardi iliti 45 kmetara - brate ! Kako se to sve lepo vidi :shock: , sledeca optika 20x uvecanje ili vise , :D ..... pucao sam na shotandsee metu ( onu iz prethodnih postova ) , ma sve je bilo lakse....

Za papir i benchrest što veće uvećanje. Za praktično pucanje je 10x idealno. Ja ne volim varijabilne optike a moj stari dobri EVX (fiksna desetka) nije baš najbolji za gađanje rupe od dijabole preko 50m pa sam odlučio nabaviti novu optiku... Posle dužeg mućkanja glavom, raznih testova, proba i konsultacija sa kolegama :D odlučio sam se za fiksnu 16x.

za sve je potrebno vreme , to je jasno, potrebno je uloziti truda i dosta rada za rezultate...hvala na recima ohrabrenja i savetima ;) puskica ti je extra , bice jednog dana tako nesto i u mojim rukama nadam se , jer je za neke stvari bezamenljiva ;)
sto se optike tice , razmisljao sam o fiksnoj optici , razmisljam jos uvek , ali mislim da ce biti varijbilna iz razloga sto pucam i na 50+- metara , a isto tako i na 100+ tako da mi to bas ne odgovara , a uvecanje od deset puta mi nije dovoljno. mislim da bi mi 20x bila ideallna jer bih mogao da je koristim i za manje kao i za vece udaljenosti , sa uvecanjem 10 odnosno 20x da bih mogao i MD da koristim...videcu jos , ne zurim,,,,,
grupa kao sto je ova bilo je vise , ustvari bilo ih je dosta , ali se cesto desavalo da 5 dijabola izmakne u stranu i pokvari sve :mrgreen:
20170824_233743[1].jpg
zato je ova zavrsila sa samo 4 pogotka jer nisam zeleo da rizikujem i pokvarim ovako nesto...bukvalno sam gledao kako svaka dijabola ide kao strela pravo u istu rupu, osecaj neopisiv :D
20170824_234428[1].jpg

posle 50 , 75 yardi , pucalo se malo i na 100 , odnosno 91 metar.
vreme je bilo idealno , ali borba sa polozajem , i drzanjem je i dalje prisutna pa sam opet imao odlicnih grupica sa 3 ili 4 dijabole - naravno 5. bii uspela to da pokvari :twisted:
imao sam 6 grupa vecih od 51mm i 5 grupa manjih od 51mm , gde je najmanja bila 42mm . Ova najmanja meri 30mm sa 4 pogotka , a prva tri su u bas malenoj grupi od samo 10mm. Vece grupe su bile sa H&N Baracuda , a ove manje JSB KIng Heavy , naravno :)
slike cu postaviti malo kasnije.....

Ta grupa od 10mm obecava. Kao da ima idealna brzina na kojoj slaze pogotke.
Jesi merio brzinu sa king heavy? Ja sam skoro sa telefonom i dobijam 225m/s.

probao sam nekoliko puta u junu da merim i sareno je bilo , uglavnom EROR :lol: i po neki od 220 do 230 m/s , na nekih 190- 200 bara pritiska , a sada gledano , cini mi se da je od 180 do 125 konstanta najbolja pa bi trebalo to opet raditi , ali cu se verovatno malo strpeti dok ne resim hrony i tada sigurno znam sta je iprava brzina.....mada mislim da se to moze i poprilicno tacno izracunati preko streloka , razlika u pada recimo upucane puske na 50m pa videti koliki je pad na 70 ili 80metara i time dobiti brzinu. to sam primetio kod klikanja na optici dok menjam sa 45 na 68 metarta , gde je bilo razlike nekoliko klika . po mom broju klika je nrzina bila ioko 235m/s , ali jos cu raditi testiranja kada se uslovi stvore.....

evo i nekih slika......
donja leva grupa od 3 dijabolle meri 15mm , 2 su dijabole u istij rupi, stao sam da ne pokvarim :mrgreen: ali cetvrta me je ubilaaaaa..... inace pucam grupe naizmenicno 4 i 5 dijabola (magazin je od 9)
20170830_001947.jpg
gornja grupa od 4 dijabole 43mm i donja od 42, najbolja tog dana, sa grupicom od tri dijabole 10mm
20170830_000430.jpg
stara extra suva i cvrsta daska , debljine 43mm , distanca 10metara , oko 29stepeni toplo , puska na 120bara, pucano iz ruke.
test penetracije , dijabole : sve sto sam imao :D
20170829_230916.jpg
penetracija od 20 do 35mm , zavisi od dijabole i pogotka. . desavalo se sa gamom 2 u istu rupu, penetracija zestooka :mrgreen:
20170829_233506.jpg
20170829_233933.jpg

Users who are viewing this thread

Back