Hatsan BT 65

Ledeni said:
Uh, znači tebe da gnjavimo kad treba nešto da se prepravi, doradi? :D
Hajde napravi jedan hand loading dodatak za moj AT44.

Samo da bude vremena napravit cu i tebi i meni :D

Svaka cast Skorpio brat napreduje kao i mi svi. Drago mi je da i alt volis kao i ja ... ako se udruzimo do godine sami puske da pravimo ...

Evo malo da osvezim temu .
Na skupu ebr wc 2019 kod gospodina Ledenog , shvatio sam da moja puska moze pristojno da grupise slagove .
Doticni Gospodin :lol: je uspeo iskren da budem da me zarazi slagovima .
Posto je verovatno potrebna veca brzina za daljine preko 100 M , recimo max 150 , 200 M resih da Hasi dignem snagu bez preteranog gubitka korisnih pucanja .
Radjene modifikacije su / 1. izrada novog transver porta od lezajne bronze 2. razbusivanje otvora na cevi (max. koliko moze)
3.setovanje regulatora na 140 bara 4. prepravka ventila zatvaranje rupica osim jedne koja je razbusena na 5.4 mm koliko je i celi put vazduha od cilindra do cevi 5. dodavanje dodatnog kanala za o ring i sam o ring na ventilu 6. setovanje cekica na optimalnu brzinu koja je sa jsb hevi 1.175 295 m.s. uz 30ak korisnih pucanja , moze i preko 300 m.s ali tada trosi vazduh ko Kadilak :lol: i pod 7 razna fina poliranja i podesavanja .
Sve sam licno rado u mojoj radionici i :D ispred nje ,a posto nisam potpuno zadovoljan postignutim napravicu i dodatni plenum i verujem dobiti jos malo brzine opet bez preteranog gubitka .
Za sve navedeno potrebno od alata je / 1 strug 2 stubna ili stona busilica 3 bijaks sa raznim dodacima 4 jaka aku busilica .Hahahahaha sve to zahvaljuci Gospodinu Ledenom :lol: ....
U toku je jedan veliki projekat ali o tom po tom , neki rezultati postoje ali vise o tome u drugoj temi kroz neko vreme.
P.s. na foto. je po 5 komada ...

Attachments

• 20191005_151718.jpg
    20191005_151718.jpg
    27.8 KB · Views: 2,418
  • 20191005_162110.jpg
    20191005_162110.jpg
    28.2 KB · Views: 2,418
  • IMG_20191021_152509.jpg
    IMG_20191021_152509.jpg
    934 KB · Views: 2,418
Šta da kažem... Svaka čast. Oduvek sam se divio takvim ljudima. U njih računam i kolege poput Panija, Sandra, Zvezdana i svih ostalih koji imaju volje, energije i elana, a ponajviše znanja i volje za učenjem da se upuštaju u ovako ozbiljne i zahtevne stvari. Osim što ti se divim, moram da budem iskren i kažem i da sam ljubomoran što nemam bar 20% tvog talenta.

Msm, ne sjecam se koliko je kod Ledenog razbuseno, ali, da nije malo previse 5.4mm za 5.5 kalibar?! (Ili je u pitanju greska u kucanju)

Ako si vec htio da dobijes vecu povrsinu trebao si elipsu da radis.

Sto se tice snage, rekao bih da je problem u niskom proiisku ili malom plenumu.

Kod Ledenog sam ja otvarao jos prilicno i dobio jos snage , ako se ne varam to je bio tvoj rad , lepo uradjeno , ali Ledeni nije mogao preko 254 m.s. ako se ne varam , nakon intervecije moze i na 280 m.s. bez problema .
Elipsu sam i radio matematicki je dobijeno 5.4 sto nikako nije previse , mislim radio sam vise komada na taj otvor .
Nije snaga problem to moze na 340 , 350 ms nego u tom slucaju trosi previse vazduha , pa je optimalno 295 m.s .
A plemum i napisah da radim dodatni ...

Potpisujem sve sto je rekao ledeni, a skorpio je previse skroman kad prica o svom radu i umecu.

Hilti je tu ako sve ostalo zakaže, ja tako držim brusilicu dole pored nogu kada nešto čačkam, čisto kao adut u ubeđivanju da zna puška na šta sam spreman ako ne sarađuje :)
Samo napred, što kaže moj drugar iz Leskovca "ako ne probaš, neznaćeš"

Hahaha , tako je , alat za ubedjivanje , hahahaha , nemam nepoznatih , radio sam vise komada pcpjki , a hasu najvise , ono poznato mi kolko mogu izvuci sa kakvim prepravkama , ali nije to neka pamet , tu je jedino bitno da vazduh koji gura dijabolu stigne do dijabole sto brze sto kracim putem u garantovanoj kolicini , jedino je bitno neko tehnolosko poznavanje materije i neko umece masinske obrade , ko to ima moze sam cuda napraviti ...

Msm da je kod Ledenog bio problem donekle i u pritisku regulatora (a koji nisam dirao), bivši vlasnik je više bio zainteresovan za efikasnost jer se pumpalo. Preciznost je bila i ostala odlična što je meni najbitnije.
Neki max koliko sam ja uspio izvući je bilo oko 40 komada sa nekih 210 bari, s tim da je tu bio ubačen još SSG (zato rupa nazad na kundaku i kočnici) pa nije baš 100% isto kao sada.

Da se vratimo na tvoju, nisam iz pisanja skontao da si radio elipsu, što je jedini način da dobiješ približno "bore size port" na cijevi. Ja moram kada stignem malo Impacta razbušiti, ne fali mi snage nego bih spustio pritisak... :)

Da , da , razumem .
Ledeni je imao oko max 20 kom sa 200 do 120 bar , sada ima 2 ili 3 manje sa oko 25 m.s vise , preciznost mu je odlicna , mada ja bi to jos da podignem hehehe , ali nisam mogao kod njega , strug od 2 tone mi pretezak za nosenje hehehe ...

Trebalo bi da se moze bolje podesiti, mozda je bio pojacan cekic preko optimalne vrijednosti. I bez SSGa pucao je 32-33 komada.

Mogao si u gepek, sta ima veze sto je 2t. :D

Users who are viewing this thread

Back