HFT - pravila, uvod, razlika u odnosu na FT

kircan

Administrator
Staff member
Nakon takmičenja u HFT par kolega me je pitalo koja je razlika između ove dve discipline pošto deluju kao iste.

HFT jeste veoma sličan ali se razlikuje u nekim stvarima značajno u odnosu na FT, a to je:

• stavovi
  • određivanje daljine
  • optika
  • daljine na kojima se gađa
  • finansijski
Stavovi
U HFT se uglavnom gađa ležeći, a gde nije moguće gađati tako ili linija nalaže da mora tako se gađa stoječi / klečeći. Ležeći stav je verovatno najstabilniji i omogućava strelcu da nasloni zadnji deo kundaka na zemlju. Takođe je ponekad dozvoljeno gađati i sa naslona, tj koristiti drvo, granu, stub kao naslon prilikom gađanja. Strelac u HFT uvek mora nekim delom tela dodirivati stub.

Određivanje daljine
U HFT je zabranjeno strelcu da menja bilo koje podešavanje optike kada meč počne. Zbog toga se ne može koristiti paralaksa za merenje. Uglavnom se to radi na osnovu končanice. Tj meri se neki poznati deo mete dotovima, kao na primer otvori koji su obično 40mm na metama. To se zove bracketing i vrlo je korisno kada se savlada.

Optika
U HFT se uglavnom koriste optike do 10x uvećanja, negde je dozvoljeno do 10x negde do 14x, ali se gleda da imaju što veću oštrinu, znači što je manje uvećanje to će paralaksa manje praviti problema.

Daljine
Mete u HFT se razmeštaju od 8 do 42m tako da su distance kraće nego u FT. Otvori mogu biti od 15mm do 40mm.

Finansijski
Puška koja se koristi može biti bilo koja, isto kao u FT. Springerica, pcp, gasni klip... Optike u HFT su znatno jeftinije. Najskuplja i najbolja optika za HFT je optisan i košta ispod 300e. Ja ću koristiti vectora od 100 i mislim da je odličan. Znači može bilo koja do 16x uvećanja, i da ima dotove a ne samo linije. Po mogućstvu da je slika čista od 10 do 40m sa malo zamućenja.

To je to od mene. Nadam se da će i kolege koje su učestvovale dati svoj sud i svoje viđenje discipline.

Док се не јави Жолт, који је HFT ветеран на овим просторима, да изнесем и ја своја искуства као поодмакли почетник.
Користим HW57 16J, јесте лакше користити пцп, али опруга по мени даје неку посебну чар. Што се снаге тиче, 16Ј даје предност јер до 30-35m није потребна корекција нишањења по висини. Увећање на оптици не сме бити веће од 12х, т.ј. оптика сме имати веће увећање, али се не сме користити веће од 12.
Ослонац се сме увек користити, ако имаш на шта да се ослониш. Али физичка веза стрелац-колац мора увек постојати приликом гађања. Седећи став није дозвољен!
Код лежећег става задњи део кундака сме додиривати тло, али и не мора, док предњи део не сме бити директно на земљи. Мени лично више одговара да ми буде кундак ослоњен на раме, зато сам и монтирао подесиви "buttpad". Кад смо већ код тога, није дозвољена кука као у FT.
За сада од мене толико, ако се сетим још нечег корисног, додаћу.
Предлажем један јавни тренинг у Аризони, па ко год да је заинтересован да се боље упозна. 😉

Izvini na mozda glupom pitanju, ali velika je razlika, 15cm kako, opcija 1. Ili 2.?

Attachments

• Screenshot_20250513_131505_Chrome.jpg
    Screenshot_20250513_131505_Chrome.jpg
    382.5 KB · Views: 28
Увећање на оптици не сме бити веће од 12х, т.ј. оптика сме имати веће увећање, али се не сме користити веће од 12.
Ослонац се сме увек користити, ако имаш на шта да се ослониш. Али физичка веза стрелац-колац мора увек постојати приликом гађања. Седећи став није дозвољен!
Код лежећег става задњи део кундака сме додиривати тло, али и не мора, док предњи део не сме бити директно на земљи. Мени лично више одговара да ми буде кундак ослоњен на раме, зато сам и монтирао подесиви "buttpad". Кад смо већ код тога, није дозвољена кука као у FT.
Nema ogranicenja sto se tice optike moze se gadjati sa bilo kojim uvecanjem. Pravila su izmenjena tako da nema vise ogranicenja uvecanja.
Kundak ne sme da dodiruje zemlju ali zato butpad sme samo ako je nize postavljen od kundaka.
Oslonac se sme koristiti samo ako je tako navede na liniji sa koje se gadja.
@Trifke Hamster ne sme biti nize postavljen 15cm od sredine cevi.

Odlicna tema, I veoma lepo i ukratko objasnjeno od Kircana.
Samo bih dodao da je H u HFT, Hunter- Lovac, pa je odmah jasno da u svom korenu ova disciplina kopira lov, pa ne dozvoljava 5 minuta stelovanja optike, jer plen ode. Nego brzo nisanjenje, fiksiranom optikom, naslonjen uz sljivu ili tarabu I cepaj.
Cinicni medju nama ce reci da HFT nagradjuje loseg strelca jer ima bodova I za promasaj "kill" zone, odnosno samo za pagodak ploče , za razliku od FT, ali to nije posteno, jer je optika namestena na 25m , a gadja se od 8 do 40 (u mrljavu metu bez ostrine slike)

HFT je u pocetku koristio I jeftiniju opremu, pa su koristena oprema principom daj sta das: FWB 124 i 127 (5.5mm kal), stare BSA i Diane 35, HW80, a narocito kad je dosla HW77, sreci nije bilo kraja.
Sada se I to menja pa ima sve vise takmicarskih na ustrb lovackih... nazalost

A kad sam vec spomenuo cinike, da ne izbegnem ni komedijase, koji kazu da je glavna razlika uzmedju dve discipline otprilike 1500 evra😁

Last edited:
Po pravilima svetske federacije može se koristiti bilo koje uvećanje na optici. Kod komšija Mađara je to ograničeno na 10x, i na snagu puške od 7.5J.
Oni su to uradili da bi sportom mogli da se bave svi, jer je to kod njih "D" kategorija.

Kod nas bi isti jedna klasa mogla biti D kategorija ako se ikada omasovi, mada smo mi kao narod bliži amerikancima po filozofiji. Daj što više Joula i udri 6.35 ili još bolje 7.62.

Bez obzira na sve, svakako planiramo da se pozabavimo ovom temom dodatno, naravno ne na uštrb FT. Svako neka puca koju disciplinu više voli i koja mu bolje čuči.

Kao što je kolega @Ненад Ковач pomenuo bilo bi dobro da se organizuje jedan trening koji bi vodio doajen HFT @Žolt .

@Webley & Scott i ja se slažem sa konstatacijom da je HFT znatno jeftinija opcija a da ne nudi ništa manje uživanja i smatram da je realističnija u odnosu na FT, iako nisam lovac i nemam baš neko pozitivno mišljenje o tome. Nadam se da će više kolega sa foruma i šire želeti da se oproba u ovoj zanimljivoj disciplini.

Zamolio bih kolege učesnike da kažu šta im je bilo najteže, najzanimljivije... na takmičenju i da probaju da objasne svojim rečima kako misle da se poboljšaju...

Pitanje da li neko zna tacan odgovor. Ranije je bilo bodovanje (pricam za WHFTA) da se bodovanje racuna kao 2 ako se obori meta, 1 ako se pogodi bilo gde meta i 0 ako se cela meta promasi. Pricalo se o promenama boddovanja da obaranje mete bude 1 a promasaj ili neobaranje mete bude 0
I sada sam naisao na 2 razlicita pravilnika pa me interesuje koji je validan

Занимљивије јесте кад има и 2 и 1 бод, али мислим да је то укинуто из практичних разлога, јер ако није тишина, а мета далеко постављена, није баш могуће 100% бити сигуран да ли је погодак у плочу или промашај.
Моје неко размишљање...

Meni se čini da je bodovanje 0 ili 1 isto mnogo zgodnije jer kao što je nenad rekao teško je neki put proceniti odakle zvuk ide, pogotovo ako su mete blizu.
Treba i da se usaglasimo
da li će biti nametanja maksimalnog uvećanja ili ne kod nas_
Da li praviti dve klase, D kategorija i 16J (isto pitanje se odnosi i na ft) (u Italiji, Madjarskoj, Nemačkoj se gađa sa 7.5J do 35m)

PA to bi nazvali "D" kategorijom da se ne bi eliminasale puske od 8 i 9 J i presle u visu kategoriju. Kod nas je limit 10J pa taman to neka bude i naziv. I tako ce 90% pusaka biti u toj snazi. Moj fwb300s je oko 8J i mislim da pripada u tu grupaciju. Ima jako puno sjajnih pusaka od springerica do pcp u toj snazi i bilo bi lepo videti ih u akciji.

Da mi probamo da ponudimo pa ako se ksupi, kao što je išlo za HFT od 1 pa ih je bilo 6 sada. Ko nema pušku u 16j ovo mu je taman. Da vidimo koliko će biti zainteresovanihi kojih profila, pa onda se razdeli po grupama.

Bojim se da nece biti dovoljno takmicara ako se razdele kategorije.
Ja bih bar za pocetak dok se ne omasovi i ne bude vise takmicara sve strpao u jednu kategoriju
Jedna kategorija nikad ne može biti stimulans za one sa najslabijim oružjem pa makar koliko dobri bili, niti koliko god želeli da se takmiče. Ne mogu na crtu fića i ferari bez obzira što oba počinju na F i imaju 4 točka. Ako želite popularizaciju uvek se kreće od kategorije koja je najdostupnija većini potencijalnih takmičara.

Mixovi mogu biti ok u promotivne svrhe, bez nagrada. No to ne znači da na takvim takmičenjima ne bi bilo takmičara, neko bi se takmičio i da zna da ima 0.1% šanse.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

Users who are viewing this thread

Back