HFT - pravila, uvod, razlika u odnosu na FT

Jedna kategorija nikad ne može biti stimulans za one sa najslabijim oružjem pa makar koliko dobri bili, niti koliko god želeli da se takmiče. Ne mogu na crtu fića i ferari bez obzira što oba počinju na F i imaju 4 točka.
Ne bih se složio sa ovom konstatacijom iz razloga što je sve do samog strelca. Svako ko dobro poznaje svoju pušku, može iz nje da izvuče maksimum, to je do sada puno puta potvrdjeno. Suština je da ono što se gadja ne bude ograničavajući faktor, konkretno, ako 16J gadja do 50m, 7.5 j to neće oboriti, jer nema snagu, ali ako su sve mete do daljine koju 7,5j obara, onda je nebitno kojom snagom se gadja, što će reći da može jedna kategorija...

Svaki ovaj post ima dobra obrazlozenja.
Mi, jelte kao organizatori imamo ideju da postoji i d kategorija. Necemo mi terati one sa 16j da gadjaju u toj kategoriji. Nego ako se prijavi dovoljno njih, tj da ih ima bar 5 onda mogu biti sopstvena grupacija. Naravno svi pucaju zajedno i na kraju se odvajaju samo u tabeli. Nikakva bitna razlika za samo takmicenje, druzenje i ostalo.
Mozda bi mogli da uvedemo da ne pucaju mete preko 40m, bas zbog problema sa jacinom.
Pricao sam u nekog grupi sa nekim likom koji puca u italiji 7.5J, i na daljinama do 35m, moge su koristiti skoro sve optike jer sve one dobro doredjuju daljinu do te neke granice. Svi znamo da dobra optika bolje to radi posle 40m...

Ideja je samo da se privuce sto vise ljudi da sa opremom koju imaju dodju na skup i provedu se.

U slucaju da neko koristi Optisan CP, navodno postoji anomalija u donjem levom uglu slike, koja se mrljavi i izostrava na veoma specificnim distancama, pa se moze koristiti za procenu daljine.

Naravno svaka optika to radi pre i posle paralax tacke, ali Optisan CP ima tu neku specificnost, koju nisam licno iskusio, ali sam cuo od coveka i zapamtio.

Po secanju on koristi magnifikaciju 10, puska upucana na 25m, paralax na 20m. Cista slika od 15m-30m, a mrljavi na 35m, i onda sto dalje sve vise do 45m+. Naravno mrljavi i na ispod 15m, pa to koristi za procenu daljine.

Mozda nekome pomogne... Da skodi nece sigurno :)

za to nisam znao, anomalije jos nisam znao da mogu da s ekoriste ali verovatno svaka sprava ima neku svoju specificnost. Ja planiram da koristim vector od 2-8x kome cu probati da malo preradim paralasku tj da je spustim sa 90 na 20m

U slucaju da neko koristi Optisan CP, navodno postoji anomalija u donjem levom uglu slike, koja se mrljavi i izostrava na veoma specificnim distancama, pa se moze koristiti za procenu daljine.

Naravno svaka optika to radi pre i posle paralax tacke, ali Optisan CP ima tu neku specificnost, koju nisam licno iskusio, ali sam cuo od coveka i zapamtio.

Po secanju on koristi magnifikaciju 10, puska upucana na 25m, paralax na 20m. Cista slika od 15m-30m, a mrljavi na 35m, i onda sto dalje sve vise do 45m+. Naravno mrljavi i na ispod 15m, pa to koristi za procenu daljine.

Mozda nekome pomogne... Da skodi nece sigurno :)
Ja korisitm CP seriju ali nisam primetio nikakve anomalije na optikama.
Imam i sa fixnim uvecanje i varijabilu 3-12x.
Bas cu obratiti paznju kada ih budem sledeci put iznosio.

Видим да је данас било речи о БР метама за вежбање, па ево да окачим овде, јуче сам нашао неке А4 за ХФТ. Нисам стигао да их испробам, али чини ми се да су корисне, поготово што су избележене по метрима удаљености...

Super je što HFT dobija zamaha u Srbiji.
Upoznao sam par vrhunskih HFT strelaca koji uporedo pucaju i FT.
Naravno pogrešno je napisati da najbolje HFT optike koštaju tipa 300eur...I da je oprema dosta jeftinija od one u FT.
To je sve individualna stvar ko ima kakve mogućnosti i koliko želi da uloži u hobi.
Neke od najboljih optika za HFT koštaju više hiljada evra kao na primer
March 1-10x24 koji opet ima ,,manu'' a to je malo uže vidno polje
IMG_2107_copy_839x1105.jpg
Pa tu imamo Nightforce 2-10x32 ...i gomilu drugih brendova i modela.
Optisani rade posao za sve pare,ali to je daleko od onoga što pružaju neke premijum optike da se ne lažemo.
Tako da dolazimo u situaciju da možemo uložiti isto para u obe discipline.
Ja imam jednu fenomenalnu metu za vežbanje HFT i FT koja savršeno radi.
20251019_161439_copy_1698x910.jpg
Naravno papir i metal su dva sveta različita😁
Tako da eto vam ideja.

Puno uspeha vam želim.
Kada se zakotrlja hft ovde rado ću se oprobati ,jer imam spreman setap za HFT i dobar podmetač za ležeći stav .Naravno kakav sam strelac ni kožne gaće mi ne pomažu.

"Po pravilima svetske federacije može se koristiti bilo koje uvećanje na optici. " rekao @kircan.

Da li imamo konsenzus po ovom pitanju u lokalnoj HFT zajednici ili koja je zvanična preporuka upravnog odbora?
Moje lično mišljenje bez konsultovanja ostalih doajena @Žolt , @Edi , @Ненад Ковач @SandroNS i ostalih kolega da ne nabrajam sad sve je da može bilo koja optika i bilo koje uvećanje. Mislim da veliko uvećanje može jako da škodi naročito na bliskim metama. Nisam probao ali mislim da preko 20x ne vredi ni pokušavati. Voleo bih kada bise kolege uključile u diskusiju da se naprave neke smernice.

Super je što HFT dobija zamaha u Srbiji.
Upoznao sam par vrhunskih HFT strelaca koji uporedo pucaju i FT.
Naravno pogrešno je napisati da najbolje HFT optike koštaju tipa 300eur...I da je oprema dosta jeftinija od one u FT.
To je sve individualna stvar ko ima kakve mogućnosti i koliko želi da uloži u hobi.
Neke od najboljih optika za HFT koštaju više hiljada evra kao na primer
March 1-10x24 koji opet ima ,,manu'' a to je malo uže vidno polje

Pa tu imamo Nightforce 2-10x32 ...i gomilu drugih brendova i modela.
Optisani rade posao za sve pare,ali to je daleko od onoga što pružaju neke premijum optike da se ne lažemo.
Tako da dolazimo u situaciju da možemo uložiti isto para u obe discipline.
Ja imam jednu fenomenalnu metu za vežbanje HFT i FT koja savršeno radi.
Naravno da više para donosi i bolju i korisniju opremu. Ali mi se čini da razlika u cenovnom rangu ne igra takvu ulogu kao kod FT. Da li će neko koristiti optiku od 1500e i 150e je stvar mogućnosti, ali opet obojica se moraju osloniti na lično iskustvi i bracketing (određivanje daljine na osnovu dotova na optici) prilikom određivanja daljine. U FT ovaj sa skupljom optikom će možda pogrešti 1-2m u određivanju daljine dok će ovaj sa jeftinijom optikom pogrešiti za 10m.
Bar je moj neki lični utisak takav.
Sve u svemu, treba probati, zanimljivo je i jedno i drugo.

Slažem se sa konstatacijom da u FT skuplja optika donosi više benefita u odnosu na HFT.
Naravno složićemo se da je najbitnije da strelac dobro upozna i nauči kako mu se ponaša oprema.Onda imamo slučajeve gde čovek koji ima iskustva i koristi 20 godina bushnell elite 3200 4-32 x i to sa AO paralaksom bez problema određuje tačno daljinu u različitim meteo i svetlosnim uslovima.
Dakle da više vežbamo i praktično stičemo iskustvo i ponešto znanja ukrademo od iskusnijih i rezultati će doći.

Kao sto je goxy napisao, vezba, vezba, vezba, a najbolji nacin je kroz druzenje na takmicenju. Uvek nesto novo naucim i dzaba mi oprema kad mi skill ko rucna granata 🤣, ovo za D diviziju mi se svidja 😇

Е кад сам већ споменут да изложим и ја своја искуства и размишљања. :)
Што се увећања тиче, 10-14 пута је по мени оптимално, мање од тога је сувише слабо за 40m, а више од тога би правило много већу замућеност слике на даљинама изван подешене паралаксе. Тако да опет долазимо на пређашњи стандард од 12 пута увећање...
А што се ценовног ранга тиче, искрено, нисам користио скупе оптике за HFT, али по здравој логици скупе оптике овде не пружају никакву предност!
Предност скупљих оптика се огледа у неколико параметара:
поновљивост кликова - не користи се уопште
тачност паралаксе - не користи се уопште
бистрина слике - на некој удаљености ће свакако бити мутна
Тако да једино битно је лични осећај при коришћењу одређене оптике. За одабир најадекватније оптике, потребно је што више дружења на стрелишту и испробавање што већег броја различитих оптика од осталих колега. :)
Свакако се слажем са констатацијом да познавање личне опреме, и утренираност са истом доносе кључну предност!

ono što mene najviše interesuje do kakvog zamućenja dolazi kod različitih optika. Sigurno tu postoje razlike i da li svaka optika ima jednaku grešku kada paralaksa nije tačno podešena. Lupam sada, alikada je paralaksa podešena na 255m a ti gađaš na 40 da li ti greška paralakse pomera poa za 1cm, mozda 2 a možda i samo 5mm. i da li je to jednako na svimoptikama. Mislim na ono kada pomeraš oko gore - dole a pomera se i končanica.

Greška paralakse je jednaka (u najgorem slučaju) veličini objektiva. Što je veća razlika u stvarnoj i podešenoj daljini to je greška izraženija. Što je uvećanje veće to je mi više vidimo.

Users who are viewing this thread

Back