izbor optike

longrifle said:
Imao je na Cometi i sad je imam na Royale 500. Vrhunska optika za te pare, do 16-18x uvecanja kristalno cista a nakon toga krece malo zamucenje. Klikovi jasni glasni i tacni. Ne znam sta vas jos ineresuje pa pitajte.

saznao sam sta sam hteo, :)
uzecu je

longrifle said:
Na to pitanje nemam odgovor al verujem da ce je razbiti.

LOL, moje puske za airsoft su razbijale optike, a kamoli ovako jake. Treba kupiti onaj ZR mount valjda a ona kosta duplo vise od optike kineske

U teoriji, optika sa većim prečnikom tubusa je robusnija, a unutrašnja sočiva su nešto većeg prečnika pa daju svetliju sliku. U praksi je ovo često nemoguće primetiti, a najviše zavisi od kvaliteta izrade mehaničkih i optičkih sklopova, a manje od samog prečnika tubusa.
Jedina prava prednost je više unutrašnjeg prostora za podešavanje končanice, što je odlično za LR pucanje, ali je i to vezano za veće daljine, često do krajnjih granica same vazdušne puške.
Ipak, u praksi se pokazalo (najčešće, mada nije pravilo) da proizvođači u optike sa većim tubusom (30mm i šire) uglavnom ugrađuju kvalitetnije komponente, pa se zato smtraju za bolje. Međutim, u praksi, postoji mnogo više faktora koji određuju kvalitet optike od samog prečnika tubusa, kao što su na primer kvalitet sočiva, njihov raspored i vrsta, prečnik izlazne pupile ("zenice"), kvalitet mehaničkih sklopova, tureta, itd...

fox said:
u cemu je fora sa precnikom tubusa :?:
Nema fore, osim kod jeftinih optika gde je fora u tome da što više liče na skupe. Širina unutrašnjeg tubusa u optičkom nišanu je proporcionalna max uvećanju, pa je kod pristojnih optika velikog uvećanja neophodno da spoljasnji tubus bude relativno širok, kako bi ostalo mesta za pristojan W/E raspon. Naravno, za upotrebu na nekim vrstama oruzja širi spoljašnji tubus je važan na prvom mestu zbog povećanja krutosti.

Jeste da je malo starija tema, ali da ne otvaram novu napisacu ovde.
Raspitivajuci se oko optika poprilicno sam sludjen, gledao sam i na AliExpress-u, na KP, kod nas u prodavnicama i uopste nisam pametan koju optiku kupiti.
Stoga, bio zahvalan kolegama ako mogu da daju svoje misljenje i savet. Dakle, optika ce biti montirana na Dianu Stormrider, planira se gadjanje na daljinama od 20/30m pa navise do testiranja limita puske po pitanju longrange-a. Budzet sam podigao na 10-ak hiljada dinara maksimalno, slobodno predlazite sve moguce opcije koje sam pomenuo (domace radnje, AliExpress, kupujemprodajem, pa cak i polovne).

Mora da ima fokusiranje, Adaptive Objective (AO) ili side focus (SF)!

MP Tropic Discovery Optics nekoliko modela za 10-12k din. 4-16x44, 6-24x44 i sl. Ispod toga ne bih isao (sto se tice kvaliteta).

Ima jos brendova po radnjama koji mogu da prodju za pocetak, neki jeftiniji Nikko Stirling, zatim Norica koja je valjda rebrendirani Nikko.

Video sam u oglasima polovan Crossman 4-16x koriscen na PCP puski za 50 EUR, ili nesto slicno polovno da je korisceno na PCP ili CO2 puski.

Polovan, a uscuvan Hawke ili sl. bi bio idealan za te uslove (budzet i namenu). U oglasima ima jeftinijih bez fokusa ili mnog skupljih modela.

Ja imam discovery 3-12x44 radi savrseno na mom fx wildcat, kako sam je namestio prvog dana tako stoji i sad nije se pomerila ni ni stvarno opravdava cenu

Meni je jedan Discovery bio u užem izboru i dosta sam o tim optikama čitao i gledao. Ogromna većina korisnika se slaže da nude mnogo za uloženi novac. Da mogu da pljunem 400-500 evra za optiku, uzeo bih 5-30x56 ili 4-24x50 - oba su iz HD/34 serije. Končanica im je savršena (po mojim merilima), tubus 34 mm, 1/10 MIL tureti... Jedino Zero Stop nema, ali to bih mu oprostio.
jedina stvar koja mi se kod ovih optika ne dopada ne to što im je Sunshade onako perforiran.

Ima li neko iskustva sa ocom optikom? Ili mozda neka druga sa tim uvecanjem za slicnu cenu?

https://www.pirotehnika-mptropic.rs/proizvodi/lov/oprema-za-lov/opticki-uredjaji/discovery-vtz-4-16x44-sf.html

GoxyM said:
Ima li neko iskustva sa ocom optikom? Ili mozda neka druga sa tim uvecanjem za slicnu cenu?

https://www.pirotehnika-mptropic.rs/proizvodi/lov/oprema-za-lov/opticki-uredjaji/discovery-vtz-4-16x44-sf.html

Ne znam ja sam gledao discovery vtz 3-9x40
Mada ne znam dal ima neke veze sto nije ao i ova bi bila verovatno dobra opcija mada je skupa makar za mene

I mene zanimaju iste optike plus ova:

NikkoStirling Air King 3-9x42 HMD
https://www.magnumserbia.rs/sr/optickinisani/sn.nikkostirling-air-king-3-9x42-hmd-9007

Imam dva Discovery-ja i dva Hawke-a, i glasam za Hawke.
Discovery na papiru ima bogatije feature-a, ali u praksi je bolji Hawke. Za iste funkcionalnosti Hawke je skuplji, lupam, 50-100%, ali pitanje je da li ti baš trebaju sve te funkcionalnosti.

Meni ako vrate nazad u Kinu optiku, dvoumim se između Discovery VT-Z 6-24x44 SF i isto ove Hawke Vantage 3-9x40 AO mildot.
Uglavnom svi kažu da je Hawke bolja, ali ipak ovamo mi je mnogo veće uvećanje i side focus, nisam pametan.

Послато са POCOPHONE F1 уз помоћ Тапатока

Users who are viewing this thread

Back