izbor optike

Pa i ja sam čitao, da bi kod Hawke to trebalo bit precizno, al možda i nije, javim kad uspijem namontirati optiku te pronadjem vrjeme da prekontroliram :)

Pomagajte !!!
Ne mogu da se odlucim, da li da umem odmah sada NS Mountmaster 3-40 AO sa sve montazom za 9000-9500 din. ili da sacekam jedno mesec dana pa da uzmem Hawk Vantage 3-9x40 AO bez montaze za 13500 din.
Kakva je sitacija, montza za Hawka bi morala malo da saceka, jer kako vidim nesto iole pristojno kosta skoro 5000, a nigde i nema da se uzme trenutno.
Nisam pametan, pomazite ljudi dupe mi izgore da nesto uzmem, da li da uzmem ovo komplet odmah sada ili da svrtim dupe pa da kompletiram Hawk-a, koliko ce to meni uopste da znaci za mojih 20-ak metara, polude mi glava i uhvatio me neki neizdrz .... :D :D :D
Hvala unapred

Prednosti Mountmaster-a: half mil dot končanica, nosači, niža cena, dostupan odmah.
Prednosti Vantage-a: nešto oštrija i svetlija slika, brže izoštravanje končanice, znatno lepši.
Podešavanje paralakse je na obe optike manje-više isto, s tim što su (ako se dobro sećam) na Mountmasteru podeoci u metrima, a na Vantage-u u jardima.
I još nešto: ako su ti u BH rekli da Hawke stiže za mesec dana, budi spreman da se načekaš, jer oni tako kažu svima kad nešto nema na stanju, pa onda čekaš mesec, dva, tri... Ovo ne mora da bude nužno tako, ali čisto da znaš.
Eto, moje mišljenje, pa sačekaj ako se još neko javi i izvagaj. U svakom slučaju, srećno sa kupovinom. :)

Ko što več pisao, kod mene je prosudila garancija kod Hawke cjena 98 €, a SpotsMatch visoki nošači če me koštat 21 €, zafrko me jedan neozbiljan prodavac, kde sam mogao da jih uzmem slične u pola cjene. Bio je u igri Mountmaster ali u SLO cjena skoro pa ista....

Podešavanje paralakse je u yardima kod Hawke.

Vidak said:
Pomagajte !!!
Ne mogu da se odlucim, da li da umem odmah sada NS Mountmaster 3-40 AO sa sve montazom za 9000-9500 din. ili da sacekam jedno mesec dana pa da uzmem Hawk Vantage 3-9x40 AO bez montaze za 13500 din.
Kakva je sitacija, montza za Hawka bi morala malo da saceka, jer kako vidim nesto iole pristojno kosta skoro 5000, a nigde i nema da se uzme trenutno.
Nisam pametan, pomazite ljudi dupe mi izgore da nesto uzmem, da li da uzmem ovo komplet odmah sada ili da svrtim dupe pa da kompletiram Hawk-a, koliko ce to meni uopste da znaci za mojih 20-ak metara, polude mi glava i uhvatio me neki neizdrz .... :D :D :D
Hvala unapred
Ja sam mislio da je taj Mountmaster bio jeftiniji tipa 3-9x40 za 9000 sa sve montazom? U svakom slucaju teska odluka, sto kaze Joca moze da se desi da prodje leto dok Hawke stigne. Ne sumjam da je bolji e sada koliko ce se to u prakai pokazati nemam pojma.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Joco ja sam iz Beograda, ovi ovde su mi rekli da Nikko stuze sutra, cena ce biti 9000-9500, stize u kompletu sa nosacima.
Hawka ima, ali ja ne mogi da ga kompletiram za jos mesec dana 😊
Sve montaze koje sam gledao ili ih nema na lageru ili ako ima idu preko 5000, te iz tog razloga bih morao da sacekam malo. 😊
Kako vreme prolazi, cini mi se da ce da bude Nikko, osim ako mi neko ne tresne samarcinu da se smirim 😊
Hvala ljudi

Montaza za ono sto tebi treba se lako nabavlja, oko 1500 din. Ja bih uzeo Vector Optics prstenove.

Vidak said:
Hawka ima, ali ja ne mogi da ga kompletiram za jos mesec dana 😊
E, ali možda ga neće više biti za mesec dana. Ti modeli brzo planu. :)
Imali su u BH Hawke nosače, bili su oko 2500, ali nosači se mogu naći i jeftinije. Ipak, Vantage sa nosačima će biti bar 15.000, a Mountmaster sa nosačima oko 9.500. Razlika u ceni nije zanemarljiva. Ali to ipak moraš ti da odlučiš.

@zuxbg
Ima li gde u Beogradu tih Vectora?

@ lenkosmrk
Imam dve, obe su ispod 7J snage, jedna je GSG WF600 a druga je Zastava M97.

@Joca
Zvao danas, nema trenutno :cry:
Nadjoh sad u Tropicu neke "ojacane", mozda maznem njih za pocetak?

Vidak, zar ovo nije malo bolja opcija? 1600 din je skuplja.
https://www.magnumserbia.rs/sr/optickinisani/sn.nikkostirling-mountm.ill3-9x40-ao-9003

Sent from my iPhone using Tapatalk

Vidak said:
@zuxbg
Ima li gde u Beogradu tih Vectora?

Video sam neki online shop odn. na KP oglasima. Slicne imaju i drugi po oglasima, kao i te u MP Tropic.

Neki preporucuju jednodelnu montazu za springerice. One su 2-2500 din. Za slabije springerice nije neka razlika.

Uzmi nesto pa fokus na pucanje, a ne na opremu. Sa opremom nikad kraja kombinatorici i konstrukcijama u glavi.

@ alexsasax
Trebalo bi da bude ista stvar samo sa osvetljenom koncanicom, a najveci problem je sto nije u BG, ne mogu ad odem i uzmem ga :)

@zuxbg
Ja sam se fokusirao na radnje da sam i zaboravio na kp

Hvala svima, znam da sam dosadan, ali kad crv krene da jede, nema stajanja :lol:

Da li bi neko od stručnijih mogao u jednom kratkom postu da opiše šta koji moj koja oznaka na optici znači .
AO- adaptive objective , ali ED EG , FFP .... stvarno bih bio zahvalan

U najkraćem: AO (Adjustable Objective) znači da se paralaksa podešava putem prstena na prednjem širem tubusu optike.
EG, ED (Extra Low Dispersion) su oznake za sočiva koja spadaju u kvalitetnija od standardnih, jer imaju znatno manje disperzije (rasipanja) svetlosti, pa samim tim daju čistiju, oštriju, kontrastniju i svetliju sliku sa manje izobličenja.
FFP (First Focal Plane) je naziv za takozvanu "prvu fokalnu ravan (plan), dok je SFP (Second Focal Plane)naziv za "drugu fokalnu ravan" i označava kako se ponaša končanica prilikom promene uvećenja, tj. da li se povećava zajedno sa povećanjem optike ili ne.
Eto, to je u najkraćem (ima tu još detalja, pogotovo oko končanice, ali u najkraćem je to).

Users who are viewing this thread

Back