Izbor prve PCP puške

Za Artemise koji nemaju navoj, može da se naruči preko eBay-a adapter za cev, jedan je iz Poljske, jedan iz Srbije. Ja sam naručio za CP1 koji ima istu cev kao PR900W, CR600 itd. od 11 mm.

Moderatore pravi čovek iz Vojvodine (ne radi eloksažu pa su u prirodnoj boji aluminijuma).

Bitno je da govorimo moderator, a ne prigušivač. Prigušivač nije dozvoljen kod nas, on je namenjen za vatreno oružje, da prigušuje pucanj - naglo širenje barutnih gasova. Moderator utišava širenje gasova kod VP, i konstrukcija mu je takva da se ne mogu koristiti za vatreno oružje - komore su od "plastike".

Ja sam radio sebi za Dianu.
Navoj m11x1. 2 pregrade 3 komore. Znatno tiša. Kolega sa foruma mi je objasnio konstrukciju i obezbijedio materijal.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

9d418fb72dbad65980459cc8fe981a34.jpg
08da3c0c8a7b8e8a2111957ec55f68c9.jpg

zuxbg said:
Bitno je da govorimo moderator, a ne prigušivač. Prigušivač nije dozvoljen kod nas, on je namenjen za vatreno oružje, da prigušuje pucanj - naglo širenje barutnih gasova. Moderator utišava širenje gasova kod VP, i konstrukcija mu je takva da se ne mogu koristiti za vatreno oružje - komore su od "plastike".

Ja se slažem da je sada trenutno u svetu bitno šta se predstavi da jeste a ne ono što stvarno jeste :) ali je sa ovim mali problem. Na našu žalost tumačenje zakona ne ide onako kako nama odgovara a ne poznavanje istog nas ne spašava. Što bi stari latini rekli "Ignorantia Juris non-excusat or ignorantia legis neminem excusat".

Da se manemo latina. Moderator je reč koju su izmislili ljudi da bi sakrili reč prigušivač. Po našem zakonu nije zabranjeno koristiti reč prigušivač, tako da nas korišćenje reči moderator ne abolira.

Sad ide zaplet;

Elem, po našem zakonu prigušivačem se smatra sve ono što se može koristiti da priguši makar i jedan hitac. Što će reći da ga možemo zvati i "meki jastuk naše bake" al nas to ne vadi.

E sad ovo što ću sledeće napisati ruši ovo iznad... Vazdušne puške se kod nas uvoze uz dozvolu ministarstva finansije. Sve ono za šta je ministarstvo finansija dalo dozvolu je legalno koristiti i imati u našuj zemlji pa tako i prigušivače za vatreno oružje, ali samo one koji su došli fabrički uz isto.

Sad opet da rušim ovo iznad ;) Proizvodnja prigušivača je strogo zabranjena kod nas. U zadnjih 3 meseca uhapšeno je nekoliko proizvođača (dvoje, što ja znam). Iako ministarstvo finansija da dozvolu za pušku sa prigušivačem (svejedno integrisanim ili dodatnim) čovek koji napravi isto to (u svojoj firmi ili kućnoj radinosti) je u krivičnom delu i rizikuje drakonske kazne.

Da li se to odnosi i na proizvodnju moderatora? Mislim nije niko glup, zna se čemu služi, no ako nosi drugi naziv

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

99% sam siguran da se odnosi i na moderator.
Dok u nekim eu zemljama lovci dobijaju nekakve subvencije ako koriste prigusivac u lovu jer manje plasi divljac i zagadjuje okolinu bukom kod nas odma u "aps" .

Glup nam je zakon a i oni koji ga tumace.
Kolega me ubedjuje da moze da se kupi stari luger p08 samo sa licnom kartom , ja se prepirao sa njim da je nemoguce ako je pistolj osposobljen za pucanje.
Prodje neko vreme lik kupio i pokaze mi , puca 9mm sve ispravno.
Kaze odneo u sup oni proverili i to je to .
Verovatno je zaveden ako onesposobljen a ovi u policiji to i ne proveravaju .
Mozda ja jednostavno ne znam da tumacim nas zakon i iz nekog razloga je dozvoljena kupovina vatrenog oruzija u ispravnom stanju ako je "old tajmer".

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk

Pa procitao sam .

vatreno oružje jeste ono oružje koje, pod pritiskom barutnih gasova, iz cevi izbacuje projektil,

kategorija C - onesposobljeno vatreno oružje, staro oružje i njegove moderne kopije koje ne koriste metak sa centralnim ili ivičnim paljenjem.

Po ovome kapiram sa je potrebna dozvola ako je oruzije ispravno ili gresim?

Sto se tice moderatora , sve sto utisava zvuk pa i na vazdusnum oruzju je zabranjeno , na koji god nacin stiglo u Srb , ne treba se igrati tim stvarima , mozemo se mi pozivati na razne zakone ali kada ne daj Boze dodje do vestacenja jbg , bio to legalan ili nelegalan uvoz to je problem ...

"Члан 6.
Забрањено је стављати у промет, набављати, држати и носити пригушивач пуцња."

Moje pitanje je šta je pucanj?
-Kod VP nema pucanja.

Fygaroo said:
Pa procitao sam .

vatreno oružje jeste ono oružje koje, pod pritiskom barutnih gasova, iz cevi izbacuje projektil,

kategorija C - onesposobljeno vatreno oružje, staro oružje i njegove moderne kopije koje ne koriste metak sa centralnim ili ivičnim paljenjem.

Dalje u objašnjenju‚ stoji:

"старо оружје јесте оружје које има историјску вредност или које је произведено пре
1900. године;"

Znači staro oružje, (nova kategorija u zakonu) je oružje koje ima istorijsku vrednost ili oružje proizvedeno pre 1900. godine. Nova kategorija je uvedena kako bi se ispravila nepravda koja nije postojala nigde u svetu a zvala se onesposobljeno oružje.

zuxbg said:
-Kod VP nema pucanja.

Konstantno pokušavano da nađemo rupu ;)

Pucanj je zvuk koji se čuje prilikom opaljenja. Malo je nezgodno što je ta reč "opaljenje" nastala ciljano za kremenjače i ostala u upotrebi. Opaljivanje ili ispaljivanje se koristi i kod luka i strele, praćke, pa i vp.

"Streličarstvo je sport koji podrazumeva veštinu korišćenja luka u ispaljivanju strela"

Što se pravljenja prigušivača tiče

Problem je ako se ta sprava može montirati na vatreno oružje. Aj sad ti dokaži da ne može.
Problem je i što bilo kakve popravke i prepravke na oružju po zakonu sme raditi samo ovlašćeno lice (oružar), da sve to mora da bude potkrepljeno papirima i da se svaka prepravka mora evidentirati u knjizi popravki i prepravki a zatim se ista mora prijaviti upravi za upravne poslove mupa srbije.

Za sada policija (sem kad dođe po pozivu za remećenje reda) ne pokazuje interesovanje za vazdušno oružje, ali se s vremena na vreme desi da oduzmu vazdušnu zbog ovog ili onog. E sad ti pomisli šta će da se desi kad ti neko nađe priguš ručni rad ili prepravku cevi i zainteresuje se za to.

skorpio said:
Sto se tice moderatora , sve sto utisava zvuk pa i na vazdusnum oruzju je zabranjeno , na koji god nacin stiglo u Srb , ne treba se igrati tim stvarima , mozemo se mi pozivati na razne zakone ali kada ne daj Boze dodje do vestacenja jbg , bio to legalan ili nelegalan uvoz to je problem ...

Sve što je ministarstvo finansija dozvolilo da se uveze i proda je legalno. Policija ne veštači oružje nego nadležni oružar sa rasporedom od uprave za upravne poslove. Ja sam nadležni oružar za moju opštinu i sva veštačenja dolaze kod mene pa vam to mogu preneti iz prve ruke.

Znaci ja mogu da kupim potpuno ispravni luger proizveden 1940 jer ima istorijsku vrednost?
Ovo je odlicna rupa za one koji ne mogu da kupe legalno novi pistolj.
Par drugara su probali da kupe pustolj i svi su odbijeni jer ne mogu da dokazu da im je zivot ugrozen.
Cak ga mozda i ja kupim ako naidjem na dobru cenu jer to je luger, mozda najpoznatiji pistolj na svetu.

wooyadeen said:
Fygaroo said:
Pa procitao sam .

Dalje u objašnjenju‚ stoji:

"старо оружје јесте оружје које има историјску вредност или које је произведено пре
1900. године;"

Znači staro oružje, (nova kategorija u zakonu) je oružje koje ima istorijsku vrednost ili oružje proizvedeno pre 1900. godine. Nova kategorija je uvedena kako bi se ispravila nepravda koja nije postojala nigde u svetu a zvala se onesposobljeno oružje.

zuxbg said:
-Kod VP nema pucanja.

Konstantno pokušavano da nađemo rupu ;)

Pucanj je zvuk koji se čuje prilikom opaljenja. Malo je nezgodno što je ta reč "opaljenje" nastala ciljano za kremenjače i ostala u upotrebi. Opaljivanje ili ispaljivanje se koristi i kod luka i strele, praćke, pa i vp.

"Streličarstvo je sport koji podrazumeva veštinu korišćenja luka u ispaljivanju strela"

Što se pravljenja prigušivača tiče

Problem je ako se ta sprava može montirati na vatreno oružje. Aj sad ti dokaži da ne može.
Problem je i što bilo kakve popravke i prepravke na oružju po zakonu sme raditi samo ovlašćeno lice (oružar), da sve to mora da bude potkrepljeno papirima i da se svaka prepravka mora evidentirati u knjizi popravki i prepravki a zatim se ista mora prijaviti upravi za upravne poslove mupa srbije.

Za sada policija (sem kad dođe po pozivu za remećenje reda) ne pokazuje interesovanje za vazdušno oružje, ali se s vremena na vreme desi da oduzmu vazdušnu zbog ovog ili onog. E sad ti pomisli šta će da se desi kad ti neko nađe priguš ručni rad ili prepravku cevi i zainteresuje se za to.

skorpio said:

Sve što je ministarstvo finansija dozvolilo da se uveze i proda je legalno. Policija ne veštači oružje nego nadležni oružar sa rasporedom od uprave za upravne poslove. Ja sam nadležni oružar za moju opštinu i sva veštačenja dolaze kod mene pa vam to mogu preneti iz prve ruke.

Da li je sve tako , mozda jeste , ali znam nekoliko slucajeva da su ljudi kupili auto na carinskoj ili policijskoj licitaciji , uredno registrovali i isto vozilo im bilo oduzeto na prelasku granice a u izvestaju je pisalo da je vozilo pod nekakvom poternicom a oduzeto od strane srpskih organa , kao sto napisah pitanje je sta bi bilo da dodje do vestacenja makar ko da je dozvolio uvoz ...

Fygaroo said:
Znaci ja mogu da kupim potpuno ispravni luger proizveden 1940 jer ima istorijsku vrednost?
Ovo je odlicna rupa za one koji ne mogu da kupe legalno novi pistolj.

Tako piše u zakonu. To uopšte nije rupa tako je u većini civilizovanog sveta.

Fygaroo said:
Par drugara su probali da kupe pustolj i svi su odbijeni jer ne mogu da dokazu da im je zivot ugrozen.
Cak ga mozda i ja kupim ako naidjem na dobru cenu jer to je luger, mozda najpoznatiji pistolj na svetu.

Par drugara nije trebalo da lažu već da odu u streljački klub i da se učlane i pucaju ako to već vole pa onda ne bi bili odbijeni. To sa ugroženošću je prva rešetka za nezrele. Ako ti je ugrožen život prijaviš to policiji, i policija to reši. Ako sa nekim imaš sukob i ako imaš oružje biće oduzeto i tebi i njemu.

Nismo se razumeli , pitali su ih u stanici da li im je ugrozen zivot .
Hoce pistolj cisto da ga imaju , ne znam da li imaju lose namere.

Ja bih voleo da je procedura za oruzije mnogo lakse nego sto je trenutno, nemam zelju da lovim ali voleo bih da mogu slobodno da pucam u mete iz mk puske .

Voleo bih da je dozvoljeno napraviti svoj teren za slobodno gadjanje iz vatrenog oruzija , da strucna lica dodju provere i dopuste gadjanje itd.

Zavoleo sam oruzije pored klinca ali nemam zelju za lov a nema ni on, voleo bih da budemo malo slobodniji sa gadjanjem u mete .

I dalje sam za provere ali da sve to ide brze .

Znam da je veliki problem i zloupotreba oruzija ali moje mesto je puno ilegalnog oruzija , ljudi imaju sve od automatskog oruzija do bombi .

Lako je naci oruzije na crno ali je sporo i skupo to uraditi legalno.

Sa oružjem C kategorije možeš da kupuješ municiju i ideš na strelište a to ne mora biti pištolj. Ima tu i karabina i malog kalibra (recimo puška sa kojom je ubijen kenedi je C kategorija, ja sam napisao potvrde za nekoliko veoma očuvanih komada). Svo to oružje sa izmenom zakona prelazi u B2 kategoriju (koja je opet isto što i C ali neće biti na A4 papiru već na plastici). Ali odosmo debelo u offtopic.

Samo cu da se zahvalim sto si me usmerio , nisam se setio toga.
Necu vise off topic.

Mogu da se složim sa preporukom :) Kral NP 01 najbolji mini karabin za male pare. Najbolji PCP pištolj u istoj konkurenciji trenutno je Artemis / SPA PP750.

Utisci su, posle nekog skromnog korišćenja , da koliko para daš toliko muzike dobiješ. Konkretno, zapremina od 100cc vazduha je smešno premala, često pumpanje ubija draž gadjanja jer taman udjem u fokus i ajde pumpanje pa ispoočetka. Stock optika 4x32 je ok na desetak metara i za neko plinkanje , pa možda i na dvadesetak metara u metu može da posluži rekreativno, za sve ozbiljnije mora bolja optika. Gadno nedostaje podešavanje obrazine na kundaku po visini mada to sa malo dobre volje na strugu može da se sredi.
Okvir/doboš bi trebao da ima mesta za bar 12 dijabola a ne samo za 7 . Okidanje....ne pitaj. I ono podešavanje hoda obarača inbusom je skoro pa besmisleno. Da ne bude da je samo kudim 😆 , hod zatvarača prilikom ubacivanja dijabole u cev i način kako je to izvedeno mi se baš baš svidja. Svima oko mene se svidja dizajn puške ali opet to su ljudi koji nisu iz tog sveta i nikad nisu videli ni Kral ni FX ni Daystate. Neću biti od onih cigana koji samo svog konja hvale pa ako pitaš za savet za kupovinu - zaobidji je i gledaj Artemisa nekog za malo više para. Osim ako ćes da odeš sa njom na vikendiu pet ipo puta godišnje, onda ti je svejedno šta uzimaš. Ako te još nešto zanima pitaj slobodno.

Users who are viewing this thread

Back