Fygaroo said:
Pa procitao sam .
vatreno oružje jeste ono oružje koje, pod pritiskom barutnih gasova, iz cevi izbacuje projektil,
kategorija C - onesposobljeno vatreno oružje, staro oružje i njegove moderne kopije koje ne koriste metak sa centralnim ili ivičnim paljenjem.
Po ovome kapiram sa je potrebna dozvola ako je oruzije ispravno ili gresim?
Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk
Dalje u objašnjenju‚ stoji:
"старо оружје јесте оружје које има историјску вредност или које је произведено пре
1900. године;"
Znači staro oružje, (nova kategorija u zakonu) je oružje koje ima istorijsku vrednost ili oružje proizvedeno pre 1900. godine. Nova kategorija je uvedena kako bi se ispravila nepravda koja nije postojala nigde u svetu a zvala se onesposobljeno oružje.
zuxbg said:
Moje pitanje je šta je pucanj?
-Kod VP nema pucanja.
Konstantno pokušavano da nađemo rupu
Pucanj je zvuk koji se čuje prilikom opaljenja. Malo je nezgodno što je ta reč "opaljenje" nastala ciljano za kremenjače i ostala u upotrebi. Opaljivanje ili ispaljivanje se koristi i kod luka i strele, praćke, pa i vp.
"Streličarstvo je sport koji podrazumeva veštinu korišćenja luka u ispaljivanju strela"
Što se pravljenja prigušivača tiče
Problem je ako se ta sprava može montirati na vatreno oružje. Aj sad ti dokaži da ne može.
Problem je i što bilo kakve popravke i prepravke na oružju po zakonu sme raditi samo ovlašćeno lice (oružar), da sve to mora da bude potkrepljeno papirima i da se svaka prepravka mora evidentirati u knjizi popravki i prepravki a zatim se ista mora prijaviti upravi za upravne poslove mupa srbije.
Za sada policija (sem kad dođe po pozivu za remećenje reda) ne pokazuje interesovanje za vazdušno oružje, ali se s vremena na vreme desi da oduzmu vazdušnu zbog ovog ili onog. E sad ti pomisli šta će da se desi kad ti neko nađe priguš ručni rad ili prepravku cevi i zainteresuje se za to.
skorpio said:
Sto se tice moderatora , sve sto utisava zvuk pa i na vazdusnum oruzju je zabranjeno , na koji god nacin stiglo u Srb , ne treba se igrati tim stvarima , mozemo se mi pozivati na razne zakone ali kada ne daj Boze dodje do vestacenja jbg , bio to legalan ili nelegalan uvoz to je problem ...
Sve što je ministarstvo finansija dozvolilo da se uveze i proda je legalno. Policija ne veštači oružje nego nadležni oružar sa rasporedom od uprave za upravne poslove. Ja sam nadležni oružar za moju opštinu i sva veštačenja dolaze kod mene pa vam to mogu preneti iz prve ruke.