Izbor puske nizeg cenevnog ranga-saveti

Kad već u Urbam dartu ima nekoliko Peruna 731 trebali ste odmah kupiti dve da obojica imate iste, jer posle izvesnog vremena kajaćete se 100%.

Ja samo u njegovo ime mogu da se zahvalim na cestitkama posto sam ja samo sugerisao na izbor uz vasu veliku pomoc i savete i moram vam priznati da smo krenuli sa jednom idejom a dosli do neceg sasvim drugog na veliku srecu i zadovoljstvo. U poplavi plastike pocev od kundaka(sto je meni licno naj manji problem) preko obaraca do nisana ovaj Perun je pravi biser za nepunih 30 soma. Iskren da budem da nisam pre mesec dana kupio stormridera verovatno bi ga i ja uzeo eto cisto da stoji kad jednog dana unucic uzmu da se igraju po dvoristu da ih obradujem.

Tries somića nije uopšte puno za takvu pušku, pazi kad se opsano razmišljam da je kupim, samo zato što ju je već sad teško naći u prodaji, a i da je ja istestiram i uporedim sa Slaviom 631 lux... :cool:

Pozdrav,
Da ne počinjem novu temu nadam se da će mi neko pomoći ovde. Jurim do max 30000 dinara pušku, poželjno sa optikom, da bušim konzerve i flaše vode i metalne ploče (da zvoni ) na nekih 50 do 70 metara. Dvorište mi je 120 metra i to mi u perspektivi jeste ideja, da mogu da pogodim konzervu na toj razdaljini ali do tad ima vremena. Sad želim da dođe vikend, imam sat vremena slobodno i da potrošim par desetina dijabola, gledam kako lete flaše i sl...
Zatvorenog prostora imam možda pet do sedam metara, i to me odbija od preciznog gađanja za sad jer mislim da je malo, a napolju nije mi trip, jer poznajući sebe, vetar će biti kriv za sve.
Ovde sam čitao po malo, i makar znam šta neću - PCP jer nemam kompresor a ne pumpa mi se. CO2 ampule mi totalno nisu jasne i to ne znam da li je za početnika. To kao neko nejasno i vrlo daleko možda.
Tako da ostaju prelamače (inače nisam znao ni da postoje ove druge dok nisam naišao na ovaj forum, mislio sam da je to jedina vrsta vazdušne puške).
Registracija u MUP-u mi nije problem.
Sad, izbor ogroman, a kad zovem da pitam nasumično, informativno, kažu nema, biće, sajt nije osvežen..
Ako je neko voljan da pomogne savetom bio bih zahvalan. U suštini ono što mi treba, ali shodno promeni na osnovu saveta ovde
Da ima snagu da bušne konzervu ili flašu vode na pedesetak metara i da mogu da čujem lep zvuk kad pogodim neki metal. Ne treba mi grupa od dinar, za sad barem ne. Kapiram da mi treba 5.5?
Da se ne mrda mnogo optika , jer još uvek nisam ni krenuo da gledam kako se upucava, pa kad namontiram da nekog cimnem da mi upuca pa da posle ne mislim.
Da bude u budžetu 30000, poželjno manje
Teško da ću ispucati više hiljadu dijabola godišnje, to mislim da nije mnogo za vazdušnu pušku, pa neka dugotrajnost mislim da nije od presudnog značaja. I kad se pokvari ide kod majstora. Ako imam sat ili dva nedeljno za sebe ne želim da nešto pripremam toliko da bih ga koristio one tamo nedelje. Mislim da onda klip ili opruga ne prave razliku?
Ovde sam negde i pročitao da je problem postavljanje optike, 190 sam visok, malo sam gabaritniji ili podužih ruku, pa možda i to bude od značaja za kundak i montiranje optike.
Gledao sam na preporuku jedne radnje neku kometu 220 ili 300,ali njih kao nema a i nisam siguran da imaju snage za to što hoću.

Onda sam tražio sam i one Gamo mi izgledaju interesantno (u budžetu su sa sve optikom) ali ne znam jel bolje 4.5 300ms ili 5.5 220ms kako se one prodaju. Dodatno na jednom sajtu ima tri četri neke varijante black bear, hunter, big cat I shadow, I ja baš ne vidim nikakvu razliku ne vidim između njih, jer svaka dolazu u oba kalibra, sa optikom....
Svaki savet je dobrodošao!

Sent from my SM-A556B using Tapatalk

Po da, jasno mi je, ali dve stvari, nismo u SAD, policija bi mi banula u roku pola sata, a zapravo najbitnija stvar, na 250 metara je komšija, pa za rekreaciju ne bih da razmišljam i brinem.

Pozdrav,
Da ne počinjem novu temu nadam se da će mi neko pomoći ovde. Jurim do max 30000 dinara pušku, poželjno sa optikom, da bušim konzerve i flaše vode i metalne ploče (da zvoni ) na nekih 50 do 70 metara. Dvorište mi je 120 metra i to mi u perspektivi jeste ideja, da mogu da pogodim konzervu na toj razdaljini ali do tad ima vremena. Sad želim da dođe vikend, imam sat vremena slobodno i da potrošim par desetina dijabola, gledam kako lete flaše i sl...
Zatvorenog prostora imam možda pet do sedam metara, i to me odbija od preciznog gađanja za sad jer mislim da je malo, a napolju nije mi trip, jer poznajući sebe, vetar će biti kriv za sve.
Ovde sam čitao po malo, i makar znam šta neću - PCP jer nemam kompresor a ne pumpa mi se. CO2 ampule mi totalno nisu jasne i to ne znam da li je za početnika. To kao neko nejasno i vrlo daleko možda.
Tako da ostaju prelamače (inače nisam znao ni da postoje ove druge dok nisam naišao na ovaj forum, mislio sam da je to jedina vrsta vazdušne puške).
Registracija u MUP-u mi nije problem.
Sad, izbor ogroman, a kad zovem da pitam nasumično, informativno, kažu nema, biće, sajt nije osvežen..
Ako je neko voljan da pomogne savetom bio bih zahvalan. U suštini ono što mi treba, ali shodno promeni na osnovu saveta ovde
Da ima snagu da bušne konzervu ili flašu vode na pedesetak metara i da mogu da čujem lep zvuk kad pogodim neki metal. Ne treba mi grupa od dinar, za sad barem ne. Kapiram da mi treba 5.5?
Da se ne mrda mnogo optika , jer još uvek nisam ni krenuo da gledam kako se upucava, pa kad namontiram da nekog cimnem da mi upuca pa da posle ne mislim.
Da bude u budžetu 30000, poželjno manje
Teško da ću ispucati više hiljadu dijabola godišnje, to mislim da nije mnogo za vazdušnu pušku, pa neka dugotrajnost mislim da nije od presudnog značaja. I kad se pokvari ide kod majstora. Ako imam sat ili dva nedeljno za sebe ne želim da nešto pripremam toliko da bih ga koristio one tamo nedelje. Mislim da onda klip ili opruga ne prave razliku?
Ovde sam negde i pročitao da je problem postavljanje optike, 190 sam visok, malo sam gabaritniji ili podužih ruku, pa možda i to bude od značaja za kundak i montiranje optike.
Gledao sam na preporuku jedne radnje neku kometu 220 ili 300,ali njih kao nema a i nisam siguran da imaju snage za to što hoću.

Onda sam tražio sam i one Gamo mi izgledaju interesantno (u budžetu su sa sve optikom) ali ne znam jel bolje 4.5 300ms ili 5.5 220ms kako se one prodaju. Dodatno na jednom sajtu ima tri četri neke varijante black bear, hunter, big cat I shadow, I ja baš ne vidim nikakvu razliku ne vidim između njih, jer svaka dolazu u oba kalibra, sa optikom....
Svaki savet je dobrodošao!

I ja sam pocetnik pa nemoj uzimati moj savet ozbiljno ali sam dosta istrazivao i mislim da u budzetu 30k RSD se ne uklapas u 5.5mm pusku i optiku.

Koliko sam ja iskopao najbolja jeftinija optika je Nikko Stirling Mountmaster 3-9x40 sa tim da nisam siguran koliko je bezbedna na 5.5mm kalibru, a sto se tice puske cometa 400 galaxy oko 28k RSD.

imas na YT kanal zove se ledeni012 i radi 100m sa m56 zastavom pa vidi kako ti se to cini.

Inace generalno koliko sam shvatio optika i springerica nije najbolja kombinacija (moze da potrga optiku, a dosta igra ulogu i nosac optike) ali isto tako vidim da ih dosta ljudi koriste pa mi nije najjasnije da li non stop kupuju optiku.

Last edited:
Uklapaš se u varijanti Co2 puške i optike u budžet od 25k-30k din, ne znam zašto bi zaobilazio takvu varijantu..? Nema trzanja, imaš 50ak opaljenja po punjenju (sa dve bočice). Jedini problemi su daljina preko 40m i pucanje po izuzetno hladnom vremenu. Možda je bolje ići na 4.5mm ukoliko želiš bolju trajektoriju.

Pregledaj malo klipove u vezi sa sličnim;

Snowpeak CP2
Norconia QB 78

Imam Norconiu u 5.5mm i za zezanje po placu je idealna. Iskreno, voleo bih da je u 4.5mm. U nekom trenutku rešiš da uzmeš nešto ozbiljnije, ostane ti ispravna optika i dokupiš još jednu pušku 😄

Svima preporučujem Zastavu M81A. Po meni, za te “blesave” pare teško da postoji bolja springerica za ulazak u hobi. Posle nje sledeći korak je nešto poput Comete 220 ili 400, a onda se već lagano prelazi na Weihrauch svet.

Kolega @BurekUSvemiru i ja smo sa našim springericama bez problema gadjali gongove od 2-3cm na 75m, ali treba biti realan pa reći da su to tada bile puške od 750-850€ sa optikama od po 300€.

Lično sam više od 6 godina pucao isključivo iz springerica i nikada mi nijedna optika nije stradala. Samo treba koristiti kvalitetne nosače i pušku koja ima koliko toliko normalan ciklus opaljenja.

Magnum springerice od 20-24J i više nikome ne preporučujem. Ne zbog optike, nego zbog toga što imaju brutalan ciklus opaljenja, dosta trzaju, teže se natežu i uglavnom su manje prijatne i manje precizne za pucanje. To su puške koje je više napravilo marketinško odeljenje nego ljudi koji stvarno pucaju.

Sve je izvodljivo, samo za sada treba smanjiti distancu i očekivanja u odnosu na budžet koji se ulaže u setup.

Evo, ja sam sad u nedelju pogodio gong 10x10cm iz pištolja sa 45m. Od 5 dijabola u šaržeru pogodio sam 3 puta i to sa najjeftinijim H&N Sport dijabolama 🤣 Hvala Bogu pa su kolege @Bull i @Nemke bile svedoci.

Ali opet, jeste to pištolj, ali je Steyr LP5, a ne neki budžetski model...

Gledaj 4.5mm kalibar i neku normalnu springericu do 16J snage. To je po meni najbolji balans za preciznost, kontrolu i uživanje u pucanju.

Što se optike tiče, Nikko Stirling AirKing i Hawke Airmax su provereno dobre optike pravljene baš za springerice i njihov ciklus opaljenja. Uz kvalitetan monoblok nosač praktično si miran i nemaš šta da brineš.

Koliko sam ja iskopao najbolja jeftinija optika je Nikko Stirling Mountmaster 3-9x40 sa tim da nisam siguran koliko je bezbedna na 5.5mm kalibru, a sto se tice puske cometa 400 galaxy oko 28k RSD.
U kom smislu nije bezbedna?

imas na YT kanal zove se ledeni012 i radi 100m sa m56 zastavom pa vidi kako ti se to cini.
Gledao sam par klipova, on preporučuje neku od Hatsan 45 hiljada što mi je stvarno previše.

Uklapaš se u varijanti Co2 puške i optike u budžet od 25k-30k din, ne znam zašto bi zaobilazio takvu varijantu..? Nema trzanja, imaš 50ak opaljenja po punjenju (sa dve bočice). Jedini problemi su daljina preko 40m i pucanje po izuzetno hladnom vremenu. Možda je bolje ići na 4.5mm ukoliko želiš bolju trajektoriju.
ne znam, to mi je totalna nepoznanica, ne znam kako to uopšte funkcioniše. Za tu vrste puške sam prvi put čuo pre par dana. Možda bih i probao. Sad ću pogledati više oko njih odnosno te dve koje si preporučuio. Hvala!

Kolega @BurekUSvemiru i ja smo sa našim springericama bez problema gadjali gongove od 2-3cm na 75m, ali treba biti realan pa reći da su to tada bile puške od 750-850€ sa optikama od po 300€.
Meni je cilj da ne prodam bubreg i da pogodim probušim dvolitru ili metalnu metu 30x30cm na toj razdaljini

Magnum springerice od 20-24J i više nikome ne preporučujem. Ne zbog optike, nego zbog toga što imaju brutalan ciklus opaljenja, dosta trzaju, teže se natežu i uglavnom su manje prijatne i manje precizne za pucanje. To su puške koje je više napravilo marketinško odeljenje nego ljudi koji stvarno pucaju.
U kom smislu manje prijatne? Zbog trzaja? Koliko sam razumeo, manje su precizne zbog jačeg trzaja jer dijabola ne napusti cev. Koliko jak trzaj? Ne mogu da verujem da je kao kod vatenog oružja.

Gledaj 4.5mm kalibar i neku normalnu springericu do 16J snage. To je po meni najbolji balans za preciznost, kontrolu i uživanje u pucanju.
Meni je trenutno malo veći fokus na, da se tako izrazim, destruktivnoj sili, da vidim da ta konzerva leti, pa makar i iz trećeg. Možda je ovo kriza srednjih godina :eek:🤣

Imam dva pitanja i molbu

1. Zašto su neke C kategorija a brzina ispod 200 ms, tipa 150ms?
2. Gledam neke Gamo, ne znam iz kog razloga, Speedster i Big Cat/Black bear, Speedster i one mi se sviđajum pa ako je neko imao voleo bih da čujem mišljenje, hvala unarped. Međutim, neke su na oprugu druge na cilindar, i negde pročitah da od momenta natezanja do ispaljenja mora kod oba da prođe max dva minuta da ne bi došlo do oštećenja. Kakvog oštećenja i je to stvarno to tako?

Molba je ako mogu da dobijem link do podobrnijeg opisa CO2 pušaka, ovde mi nešto nije pošlo od ruke da nađem. Hvala!

U startu batali CO2 i gasni klip. (da ne ulazim u detalje... procitaj teme na forumu)

Skoncentrisi se na klasicnu VP sa oprugom.

U tvom cenovnom rangu Cometa 300 ili 400 je bolja opcija od Gamo, pa i Hatsan 55 i 65 je interesantan, a i domaca Zastava.

Ako nadjes polovnu Weihrauch za te pare, uzmi bilo koju.

To je kad pitaš chetlgbt ili gledaš neke reklame. Ako izađeš na neko grupno pucanje/takmičenje ili slično videćeš da mauntmaster nema niko iz čega ćeš verovatno (sa pravom) zaključiti da ne da nije najbolja nego nije ni u konkurenciji.

Gledao sam par klipova, on preporučuje neku od Hatsan 45 hiljada što mi je stvarno previše.

Ja bih Hatsana preporučio samo nekom koga ne volim.

Meni je trenutno malo veći fokus na, da se tako izrazim, destruktivnoj sili, da vidim da ta konzerva leti, pa makar i iz trećeg. Možda je ovo kriza srednjih godina :eek:🤣

Možda je onda bolje kupiti štap za golf?

Imam dva pitanja i molbu

1. Zašto su neke C kategorija a brzina ispod 200 ms, tipa 150ms?

Iz sličnog razloga i za kamion treba C kategorija (veći je puno od automobila a sporiji) tako i kod pušaka kad je kalibar veći ne gleda se brzina.

To je kad pitaš chetlgbt ili gledaš neke reklame. Ako izađeš na neko grupno pucanje/takmičenje ili slično videćeš da mauntmaster nema niko iz čega ćeš verovatno (sa pravom) zaključiti da ne da nije najbolja nego nije ni u konkurenciji.
Kao sto sam napisao pocetnik sam pa uzmite sve sto kazem sa rezervom, nailazio sam na dosta klipova i komentara gde se preporucuje ta optika kao jeftina bezbedna opcija za springerice.

Mislim da je takmicenje skroz druga klasa ali ispravite me ako gresim.

Kao sto sam napisao pocetnik sam pa uzmite sve sto kazem sa rezervom, nailazio sam na dosta klipova i komentara gde se preporucuje ta optika kao jeftina bezbedna opcija za springerice.

Mislim da je takmicenje skroz druga klasa ali ispravite me ako gresim.

Ne pišemo o profesionalnom nego o našim domaćim amaterskim druženjima ili takmičenjima. Što kažu, slika govori više od 1000 reči a neposredni doživljaj i kontakt sa spravom i istomišljenicima koji ne zarađuju od laganja na jutjubu je nemerljiv.

Ne pišemo o profesionalnom nego o našim domaćim amaterskim druženjima ili takmičenjima. Što kažu, slika govori više od 1000 reči a neposredni doživljaj i kontakt sa spravom i istomišljenicima koji ne zarađuju od laganja na jutjubu je nemerljiv.
Aha okej, nasao sam bas na ovom forumu preporuke za mountmaster. Nisam siguran da li se nesto promenilo od 2019 do sada sa tom optikom ili trzistem optika ali koliko vidim ima preporuke cak i sa ovog foruma.

U startu batali CO2 i gasni klip. (da ne ulazim u detalje... procitaj teme na forumu)

Skoncentrisi se na klasicnu VP sa oprugom.

U tvom cenovnom rangu Cometa 300 ili 400 je bolja opcija od Gamo, pa i Hatsan 55 i 65 je interesantan, a i domaca Zastava.

Ako nadjes polovnu Weihrauch za te pare, uzmi bilo koju.
Pa čitao sam ponešto o gasnom klipu, o CO2 nisam našao, to ću sad potražiti. Polovno ne bih uzimao. Cometa 400 jeste jedna od opcija.
Ja bih Hatsana preporučio samo nekom koga ne volim.
Zašto? I najgori indijski traktor je bolji za njivu od Ferarija.
Možda je onda bolje kupiti štap za golf?
Imam par sekira i deset metara drva svake godine, destrukcije na takav način ne manjka. Ili je to suptilan način da mi admin kaže da sam sirovina i da nemam šta da tražim ovde?
sličnog razloga i za kamion treba C kategorija (veći je puno od automobila a sporiji) tako i kod pušaka kad je kalibar veći ne gleda se brzina.
Jasno, hvala. Meni su rekli da je brzina odrednica za registraciju.

Mada generalno, trenutno sam više zbunjen nego što imam ideju u kom smeru da idem. Npr od jednog člana prepouka za CO2, drugi kaže zaobiđi, pogledaj yt od ovog što preporučuje hatsan, hatsan samo neprijatelju.

Zašto? I najgori indijski traktor je bolji za njivu od Ferarija.

Hatsan je možda bio simpatičan pre 10 godina (mada je i tada bio budak). Kasnije je izašao artemis m16 i pregazio hatsana, pa je onda p35x pregazio m16.... ide vreme

Imam par sekira i deset metara drva svake godine, destrukcije na takav način ne manjka. Ili je to suptilan način da mi admin kaže da sam sirovina i da nemam šta da tražim ovde?

Admin je matori sarkastični čiča pa mu ne zameri na tonu, samo je hteo da te nauči, međutim ne ume uvek da bira reči.

Mada generalno, trenutno sam više zbunjen nego što imam ideju u kom smeru da idem. Npr od jednog člana prepouka za CO2, drugi kaže zaobiđi.

I dalje stojim iza toga što sam napisao da kad odeš na neki skup, vidiš više pušaka i razgovaraš sa vlasnicima sve će ti biti puno jasnije.

Users who are viewing this thread

Back