Gosn. @skorpio,
Aktivni gas ne dolazi u obzir kad su u pitanju mehanički sklopovi sa velikim opterećenjima. Može, ali za varenje ograda, spinera i gongova

. MIG +/- jer se na slici vidi da je u pitanju neki feritni Inox.
Pitanje je i kako bi bila izvedena i završna obrada na strugu/glodalici, jer je ovde veoma prisutno "grebanje/trenje" opruge o piston, baš u tom delu gde bi trebao da bude zavaren, što bi ga dodatno uništavalo u radu zbog potresa. Svakako, zavarivanje u slučaju ovog pistona je ruski rulet, zato sam i stavio pod 3. Vidiš da Miloš kaže da je pukao zbog "skraćivanja hoda opruge", ma šta to značilo. Ja sam to shvatio kao prednaprezanje opruge, tako da treba pažljivo revidirati kompletan sklop za okidanje, i prvenstveno vratiti sve na fabričku montažu. Pretpostavljam da se slažeš, pošto znam da si ti u tome dr.primarius.
Elem, sećam se da sam negde ranije našao neki tekst gde su naše ino kolege vršile testove na springericama, u smislu uticaja veličine, položaja, dužine i izgleda TP porta na brzinu projektila, kao i uticaj prečnika, težine i dužine hoda pistona. Ono što mi je bilo interesantno i što sam upamtio iz tih testova je recimo da TP port kod springerica nikako ne treba biti veći od 3,3mm(za .177), a najbolji rezultati su bili kod
kraćih TP i onih
bližih centru ose pistona. Takođe, povećavanjem dužine hoda i smanjivanjem težina pistona su dobijali bolje perf. i tek na kraju jačina opruge. Testovi su se odnosili na određene nemačke i američke VP i to ne znači da je ovo teorema, ali na smanjenje težine i dužinu hoda pistona sam se i lično uverio. Zato sam kao drugu varijantu predložio taj postupak, jer mislim da će teško naći nov piston za tu americu ovde u Srbiji.