Klip za Crosman Phantom

loshke

New member
Potreban mi je klip za pušku Crosman Phantom, oznaka na cevi je cs1k77a, fabrički klip je stradao, jer je prethodni vlasnik skratio hod opruge. Puška je doneta iz Amerike pre desetak godina, kod nas u Srbiji vidim da nema puno prodavaca Crosman opreme, a ni na internetu nisam uspeo da nadjem zamenski klip. Da li neko zna gde bih mogao da nabavim ovakav klip ili mi je jedina opcija da probam kod metalostrugara ukoliko žele da se late takvog posla. Dimenzije klipa su 132mm dužina, širina 28mm a debljina zida je 1.5mm.
Hvala unapred
klipVP.jpg

Meteor stil prodaje Crosman, probaj kod njih ako već nisi:
http://meteorstill.com/crosman.html

Miloše, oštećenje nije veliko, tj.polomio se deo pistona koji okidački mehanizam zadržava zategnutom položaju.
Nije se on polomio slučajno. Ili je krtost ovog tvog pistona veća od nominalne ili ga je neka nova nepoznata sila prilikom prelamanja puške naterala da prizna svoju slabost :) Crosman je brend u USA i zato me ovo čudi.
Moguće opcije po meni su:
1. Kupiti nov
3. Odneti kod nekog dobrog TIG varioca (Helium, Azot...), a potom kod metalostrugara ili metalobrusača.
2. Sa suprotne strane (180°) po istim dimenzijama napraviti nove kanale (ručno, glodalicom, CNC nadstonim ruterom i tsl) i njih koristiti kao radne. Time bi dobio "nov" piston, ali imaj na umu da bi ovaj zahvat olakšao tvoj piston za nekih 10 do 20g, i to bi se odrazilo na performanse VP (snaga). Po mom skromnom mišljenju verovatno bi dobio malo bolje performanse.
Ne slušaj mene, slušaj savest svoju.
Pozdrav.

Zasto TIG , zasto helium ili azot , kako znamo sastav materijala , zasto ne MIG MAG , ozbiljno sam u tematici zavarivanje od alu , inox , vagonski standard 15085 iso , sudovi pod pritiskom itd , svakako ne savetujem zavarivanje klipa , to moze da bude veoma opasno , kada je dijabola u cevi a krtost materijala prevelika , moze svasta da se desi , sta ako je npr materijal kaljiv na vazduhu pa pri zavarivanju dobijemo jos krtiji celik ?
Po meni nikako ali opet svako po svome ...

Gosn. @skorpio,
Aktivni gas ne dolazi u obzir kad su u pitanju mehanički sklopovi sa velikim opterećenjima. Može, ali za varenje ograda, spinera i gongova :). MIG +/- jer se na slici vidi da je u pitanju neki feritni Inox.
Pitanje je i kako bi bila izvedena i završna obrada na strugu/glodalici, jer je ovde veoma prisutno "grebanje/trenje" opruge o piston, baš u tom delu gde bi trebao da bude zavaren, što bi ga dodatno uništavalo u radu zbog potresa. Svakako, zavarivanje u slučaju ovog pistona je ruski rulet, zato sam i stavio pod 3. Vidiš da Miloš kaže da je pukao zbog "skraćivanja hoda opruge", ma šta to značilo. Ja sam to shvatio kao prednaprezanje opruge, tako da treba pažljivo revidirati kompletan sklop za okidanje, i prvenstveno vratiti sve na fabričku montažu. Pretpostavljam da se slažeš, pošto znam da si ti u tome dr.primarius.
Elem, sećam se da sam negde ranije našao neki tekst gde su naše ino kolege vršile testove na springericama, u smislu uticaja veličine, položaja, dužine i izgleda TP porta na brzinu projektila, kao i uticaj prečnika, težine i dužine hoda pistona. Ono što mi je bilo interesantno i što sam upamtio iz tih testova je recimo da TP port kod springerica nikako ne treba biti veći od 3,3mm(za .177), a najbolji rezultati su bili kod kraćih TP i onih bližih centru ose pistona. Takođe, povećavanjem dužine hoda i smanjivanjem težina pistona su dobijali bolje perf. i tek na kraju jačina opruge. Testovi su se odnosili na određene nemačke i američke VP i to ne znači da je ovo teorema, ali na smanjenje težine i dužinu hoda pistona sam se i lično uverio. Zato sam kao drugu varijantu predložio taj postupak, jer mislim da će teško naći nov piston za tu americu ovde u Srbiji.

Ne razumem se u tematiku, ali bih poručio novi negde u inostranstvu. Naravno to mu dodje pneumatski deo ;)
https://www.armurerie-auxerre.com/piston-pour-carabine-crosman-phantom-quest-20-j.html

https://www.ebay.com/itm/25-mm-Piston-seal-for-Crosman-Benjamin-airguns-/164933667546?mkcid=16&mkevt=1&_trksid=p2349624.m46890.l6249&mkrid=711-127632-2357-0

Ovo sa ebay mi deluje ok. Naravno ako odgovara. A inače posle 2 minuta pretrage sam naleteo na ova dva prodavca. Verujem da se može naći, ako se dovoljno želi.

Users who are viewing this thread

Back