Kosi hitac ili kako da pucam prema gore-dole, kad mi dodje...

SrpcheTheGreat

Well-known member
Mislim da o ovome nigde nije bilo reči na forumu. S obzirom da sam već udavio neke svoje sagovornike ovom temom, red je da udavim i ostatak forumskom sveta, tj. mnogobrojnog članstva. Dakle,u zadnje vreme sam se poprilično zanimao za zakonitosti kosog hica, jer ni jednu šišarku nisam oborio sa visine veće od 3m. Elem, u idealnim uslovima pucanja po horizontali, svako od nas je u prilici da dostigne maksimum svojih mogućnosti, pogotovo ako se puca sa fiksnog oslonca. Medjutim, pri gadjanju pod odredjenim uglom, stvari se malko komplikuju. Ono što je svima poznato, to je da gravitacija ima konstatan uticaj na putanju nekog projektila, pa i dijabole, ali se taj uticaj menja sa promenom ugla putanje projektila. Delovanje sile gravitacije najveće je i najefikasnije kada deluje pod pravim uglom na putanju. Tada dobijamo tzv “krivu putanje” ili “parabolu hica”. Medjutim, kada je putanja dijabole pod uglom, visokim ili niskim u odnosu na tlo, gravitacija više utiče na brzinu projektila nego na zakrivljenost putanje. Za rezultat imamo da putanja dijabole trpi manja “savijanja” prema zemlji i dijabola leti na ravnijoj putanji. To znači da pri pucanju i prema gore i prema dole, dijabola uvek prolazi iznad mete, ako se ne vrši nikakva korekcija.
Kosi hitac 1.jpg

Kako se može doći do prave putanje pri pucanju pod uglom? Pa može na više načina. Može se postavljati meta na različitim distancama i uglovima i pucati dok se ne dodje do korekcije, ali u realnim uslovima je to malko komplikovano pošto treba i terena i merdevina. Može se koristiti i aplikacija za računanje kosog hica na mobilnom telefonu, sa čime ja nisam uopšte familijaran i preko programa odredjivati korekcija. Može se koristiti i daljinomer (košta brate mili ko djavo) sa inklinomerom, pa dobiti podatke. A može i neki običan način, za koji nisam siguran da funkcioniše dok ne budem u prilici da ga testiram. Evo kako bi to izgledalo.
Dakle, “prava, balistička distanca” je horizontalna udaljenost mete od strelca. Ako je ona postavljena u nivou strelca, onda ona odgovara realnoj distanci mete od strelca. Medjutim, ako je meta pod uglom, onda se balistička distanca dobija iz jednostavne formule koja glasi:
kosinus ugla pod kojim je meta X realna distanca do mete (koja stoji pod tim nekim uglom).
Npr, ako je meta postavljena na 20m od strelca i pod uglom od 30 stepeni, njena balistička distanca po ovoj formuli biće:
kosinus (300), što iznosi 0,87 x 20m (distanca do mete) = 17,4m
To znači da distanca na kojoj treba gadjati metu postavljenu na 20m pod uglom od 30 stepeni iznosi 17.4m
Evo kako to izgleda kada se preračunaju distance do 50m do ugla od 70 stepeni.
Kosinus ugla.jpg
Ja sam ovu tabelu iskoristio na sledeći način. Ako imam metu koji stoji pod uglom od 45 stepeni na 20m od mene, njena balistička distanca će po formuli koja je gore navedena iznositi 14m. Ako je moja optika upucana na 25m, pri gadjanju na 14m po horizontali, moram da korigujem centar gadjanja tako što ću končanicu postaviti na 1 dot ispod centra končanice (-1 dot). Prema tome, ovu korekciju ću primeniti kada gadjam metu udaljenu 20m od mene pod uglom od 45 stepeni, jer je tada moja balistička distanca 14m, što podrazumeva korekciju od -1dot.
Ugao gadjanja 1.jpg
Ako se pogleda tabela, vidi se da različite distance i različiti uglovi pod kojim može da stoji meta imaju istu korekciju na končanici, jer odgovaraju korekciji koja se pravi pri horizontalnom gadjanju. U ovom primeru, sve distance i svi uglovi meta, koji za vrednost balističke krive daju distancu od 13-15 metara, koriguju se preko “-1” dota na končanici, dakle 15m pod uglom od 10 - 30 stepeni, 18m pod uglom od 25-40 stepeni i 20m pod uglom od 40 -45 stepeni.
 
Na osnovu ovoga napravio sa mnemotehničku karticu korekcije.
Tabela ugla.jpg
Po horizontali su korekcije prema dotovima (sve su overhold, optika je upucana na 25m standardno). Po vertikali su uglovi pod kojim stoji meta, a unutar polja su realne distance tih meta, ne balističke!.
Ovo sada treba da se proveri i u praksi. Ako bude škripalo, izvestiću, ako bude radilo, izvestiću...:)
 
Srbo, sa uživanjem sam pročitao ovo tvoje sočinenije, iako pola nisam razumeo. 😂 Šalim se malo, neke osnove balistike i kosog hica sam proučio na osnovu Larouss-ove Velike enciklopedije lova, kao i legendarne knjige Sportsko streljaštvo, ali u praksi sam to retko primenjivao, jer nije bilo mnogo prilike.
O ovoj temi bi mnogo toga mogao da nam kaže naš drugar @Ledeni, ali njega retko ima ovde u poslednje vreme, a mogao bi baš da nam puno kaže, kao odličan poznavalac balistike.
 
@SrpcheTheGreat ovo je odlično odrađen domaći zadatak.
Za nas početnike i mene koji je prvi put ove godine praktično se mučio više puta sa metama postavljenim i uzbrdo i nizbrdo pod uglom do nekih 30 stepeni samo ću reći da su mi neki iskusni strelci u FT rekli da za početak u svakom slučaju gađam malo niže u odnosu na centar ,,kill zone'' bilo da je meta gore ili dole na odnosu na horizontalu.Praktično ja gađam kada je meta do nekih 10 stepeni u centar.Preko toga u zavisnosti od daljine i nagiba otprilike 2/3 kill zone ili kada je neki ekstrem u skoro samo dno istog.Mislim da je za početak to sasvim dovoljno.Nije da sam neki strelac,ali sam slušajući iskusnije uvideo da to radi.
Postoji na primer mogućnost da ako je meta na drvetu ćiji je koren u nekoj ravni sa nama da se odredi daljina pomoću paralakse pri korenu i onda se može gađati u centar.Naravno za to je potrebna optika koja je u stanju da odredi daljinu uz pomoć paralakse prilično precizno ,ali za uspešno bavljenje FT se takve optike podrazumevaju.Naravno ovde u nas se lažno predstavlja da se može uspešno gađati FT sa budžet optikama na holdover ili under čija paralaksa nije pouzdana, što je po mom mišljenju laž.Prvo lažemo sebe ,a i sve druge.Da ne dužim to je neka druga tema i imam barem 30 argumenata da potvrdim svoj stav.
Nadam se da sam mojim postom pomogao nekim kolegama ,a i pionirima FT u nas.
Srdačan pozdrav.
 
Last edited:
Sjajna tema. Iskopah jedan video snimak koji je iscrpno obradjuje. Izmedju ostalog, pominje se i problematika "odokativnog" procenjivanja udaljenosti, ugla i realne velicine mete (jeste da je covek pre svega u vidu imao lovce i njihove potrebe, ali princip je isti).
 
Ima toga poprilicno na netu. Ono sto je moj zakljucak je da se kosinus jednacina moze primenjivati na kracim distancama, recimo mozda do 100 metara maksimalno, vec preko toga( 150+) mora da se pri racunanju uzme u obzir i pad zrna,koji se razlikuje od kalibra do kalibra ,jer su tada balisticke distance nesto drugacije. I pri tome,tu mislim prvenstveno na vatreno oruzje. Ali za nas ovde, ovo moje pisanije se prvenstveno odnosilo na FT i HFT distance, a to je do 50m...

Sent from my SM-A336B using Tapatalk
 
@SrpcheTheGreat Poštovanje kolega.
Ne znam da li si isprobao Windows program koji je nazvan "Putanja Dijabile". Aktuelna verzija je 4.4.
Bilo je pisanije na forumu o tome: https://airguns-srbija.com/forum/threads/putanja-dijabole-program-za-windows.1513/
Linkovi za preuzimanje:
ili
Pogledaj, igraj se malo, svašta ima da se vidi i nauči.
Iz prog.možeš da izvučeš tabele. Moje npr. izgledaju ovako:

PP700 Sport S 0.pngPP700 Sport S 20.pngPP700 Sport S 40.png


Pozdrav.
 
Ovakve tabele za mene su previše komplikovane, nepraktične u realnom gadjanju i primećujem nelogičnosti ( ili možda ja ne tumačim dobro). Treća tabela recimo u koloni POI ima rastuću vrednost prebačaj, sa istovremenim opadanjem energije dijabole i brzine...malo mi je nelogično. Osim toga, energija, brzina i vreme leta, potpuno su mi nekorisni podaci u realnom gadjanju. Meni treba samo korekcija na meti prema procenjenoj daljini, sve ostalo mi je potpuni višak. Zato ja i bežim od ovakvih podataka, jer ne želim da mi previše matematike i brojeva odvlači pažnju od suštine. Btw za matematiku sam nadareno glupav...pokušavam da se držim one stare latinske koju je još ameba rekla: što jednostavnije, to genijalnije....pozz
p.s. ako se ne varam ti si kreator My Shooting i Energy bullet calculator aplikacija, koje ja stalno koristim i odlične su...a i ako nisi, odlične su...☺️
 
@Srpche: da, to je taj covek. Hvala mu, kako za one aplikacije tako i za ove tabele - meni je narocito zanimljiv proracun (opadajuce) energije dijabole sa udaljenostima i uglovima. Pretpostavljam da se na osnovu datih podataka mogu, po analogiji (koristeci "procentni racun"), izraditi i tabele za razne kalibre/nivoe energije projektila...
 
... Treća tabela recimo u koloni POI ima rastuću vrednost prebačaj, sa istovremenim opadanjem energije dijabole i brzine...malo mi je nelogično...
Tako je, baš tu kolonu i trebaš da gledaš. Zato što ti je nelogično ne možeš ni da pogodiš cilj.
Nije mi teško da ti objasnim. Ovako to funkcioniše:
Ako si dobro upucao oružje, podesiš te parametre u program (daljina upucavanja, tip dijabole, početna brzina tih dijabola) a za ogao 0° (osim ako nisi upucavao nizbrdo :)).
Onda izvučeš tabelu za određen ugao koji hoćeš. POI je tačka gde će udariti projektil po vertikali, tako da je on različit na različitim daljinama i visinama mete. Ako na optici imaš miliradijane onda gledaš MRAD kolonu, ili ako je končanica sa minutima ugla onda u MOA kolonu.

Evo primer za moju treću tabelu:
- Trebam da gađam limenku na 30m, pod uglom 40° (okačio sam je na topolu, npr.)
Nanišanim je, i na +1.8mil ona pada.
A što se POI tiče, on je u tabeli na 30m daljine u +55mm (+5,5cm). Znači, pucam iznad limenke za njenu polovinu visine (otprilike).
U praksi moraš otprilike da znaš daljinu i veličinu(visinu) mete da bi bio dobar strelac. Nikakve tabele ne moraš nosiš, upamti samo najbitnije iz njih. Za to treba malo trening, malo tabela.
E sad, što je limenka dalja tako i POI opada, pa je na 45m daljine POI na +1 mm, znači centar končanice.
Pošto sam ja upucao pušku na 10m (horizontalno) verovatno misliš "To je isto kao da si je upucao na 30m po uglom od 40°"
Teoretski - da.
p.s. ako se ne varam ti si kreator My Shooting i Energy bullet calculator aplikacija, koje ja stalno koristim i odlične su...a i ako nisi, odlične su...☺️
Hvala.
Pozdrav.
 
@Srpche: da, to je taj covek. Hvala mu, kako za one aplikacije tako i za ove tabele - meni je narocito zanimljiv proracun (opadajuce) energije dijabole sa udaljenostima i uglovima. Pretpostavljam da se na osnovu datih podataka mogu, po analogiji (koristeci "procentni racun"), izraditi i tabele za razne kalibre/nivoe energije projektila...
Ne, ne. Gornje tabele su za moje oružje sa mojim dijabolama. Ne oslanjaj se na njih.
Osim oko ti je početna brzina 200m/s sa dijabolama 4,5mm Sport S Hunter, i cev olučena na 1/16. Znači bolje nemoj.
Bolje skini program pa podesi sebi shodno tvojoj puški :)
Pozdrav.
 
Probao sam da dodjem do ovog programa, jer me je zainteresovao da to malko proucavam,ali nisam uspeo. Moze li ponovo neki link i objasnjenje kako da se to uradi.
P.s. da sam video ovaj post ranije (putanja dojabole), ne bih ni ulazio u ovu pricu sa svog aspekta. Izmisljam toplu vodu...najbolje da covek cuti i radi u low profile modu...

Sent from my SM-A336B using Tapatalk
 
@Srpche, imas download link u njegovom prvom javljanju (zipovan fajl u kojem se nalazi jedan izvrsni fajl iliti fajl "exe" tipa - taj fajl je kompletan program). Kliknes na taj link i, ako je sve u redu (antivirus ili firewall ne grizu na prazno), taj "zip" ode u "download" folder (default je "c:\users\tvoje ime\downloads). Nema nikakvog install-a, to jest, radi kao samoraspakujuci, samo ga "kliknes".
 
Pokusao, trazi logovanje preko maila, izbacuje ekran sa nazivom fajla i jedina opcija je Copy file name...probacu opet,do se ne napijem,posto to radim uvek sa rakijicom..msm sve oko bilo kakvih instalacija

Sent from my SM-A336B using Tapatalk
 
Pitanje za Bojan.ks...kad smo već začačkali ovu temu, pažljivo sam pogledao tvoju aplikaciju, možda bi uputstvo trebalo biti malo jednostavnije, ali dobro...imam više pitanja, pa ako si voljan da pojasniš:
prvo, zašto su sve optičke linije sa predznakom "-",
drugo pitanje, zašto su mi sve tabele do 25m distance, odnosno kako da dodjem do toga da npr dobijem tabele za ugao od 15stepeni za disance od 10 do 50m, ako mi je puška upucana na 25m.
treće pitanje, u delu programa gde se menjaju parametri (crvenom bojom) stalno stoji parametar "na 10m". na šta se on odnosi, s obzirom da se u tabeli prikazuju parametri na svakom metru putanje
i četvrto, za sada, ako budeš voljan da pojasniš, zašto je centar končanice na centralnoj slici (ilustraciji) stalno ispod centra mete, tj čemu služi ta centralna slika.
Hvala u napred...
 
Back
Top