Kosi hitac ili kako da pucam prema gore-dole, kad mi dodje...

Optika upucana na 25m jedna nula, gađao kao na 23m horizontalno. Isprva, oklon od 15-ak milimetara mi se činilo mnogo... Da bi uporedili razne matematičke modele, potrebno je više podataka, tj pogodci na raznim visinama/daljinama sa istim uglom. Morao bih na vikend negde južnije. Moguće je i da otkrivamo rupe na saksiji, nema veze, biće to naša rupa!
 
Dobro jutro svima koji su koliko toliko zainteresovani za kosi hitac po Bojanovoj kalkulaciji. Dakle, uporono gledajući njegovu aplikaciju, mislim da sam pogrešio u jednoj stavki, a to je šta znači predznak u koloni odstupanja pogodaka u milimetrima.
Na primer, ako je u Bojan.Ks tabeli za ugao od 10 stepeni na 10 metara vrednost POI -4mm, a znamo po gore napisanoj formuli da je na 10m vrednost mila na mildot končanici 10mm, tada je tačka pogadjanja 4mm ispod stvarnog centra mete (odstupanje ima predznak „-„).
Ovde mislim da sam pogrešio i da je upravo obrnuto. Predznak "-" u tabeli pogodaka u koloni gde je hitac izražen u milimietrima odnosi na to koliko je centar (upucan na horizontali) ispod pogotka pod datim uglom, dok predznak "+" se odnosi na to koliko je taj isti centar iznad pogotka koji će se realizovati pri nekom uglu. Dakle, ako vrednosti u koloni pogodaka izražene u milimetrimaimaju predznak "+", za toliko se mora podići POI pri nišanjenju, a ako ima predznak "-", za toliko se mora spustiti POI pri nišanjenju.
Evo gde sam to video.
MetaBojan 1.jpg
Ako gledate centralnu sliku, centar končanice je postavljen u centar mete, kada je "Položaj mete" (u gornjem desnom uglu, koji sami podešavamo) postavljen na 11metara (ovo je slučaj gde sam postavio da je puška upucana na 25m). I tada u levom donjem uglu izlazi da je POI 0mm. To bi trebalo da znači da se na daljini od 11m pod uglom od 15 stepeni (sredina slike sa leve strane gde je psotavljen ugao) centar mete koji je upucan na 25m poklapa sa POI pod ovim uglom.
Sledeća situacija, kada se promeni paremetar "Položaj mete" na ekranu i postavi da je 13m.
MetaBojan 2.jpg
Tada centar končanice pada ispod centra mete za +6mm (donji levi ugao slike) i ispada da je upucani centar mete iznad POI pri ovom uglu gadjanja 6mm iznad i zato ima predznak +.
U tom slučaju, treba podići POI za 6mm.

I treći slučaj, samo suprotnog smera
MetaBojan 3.jpg
Na distanci "Položaj mete" od 37m, centar upucane mete se nalazi ispod POI koja se dobija pri ovom uglu gadjanja za 12mm i pretpostavljam da zbog toga nosi predznak "-". U tom slučaju, trebalo bi za toliko spustiti POI pri gadjanju, tj za 12mm.
Suma sumarum, ako broj ima predznak "-", spuštaj, ako ima predznak "+", podiži za datu vrednost...
Moguće je da još uvek tumaram u mraku, ali nadam se da nekome i pomažem da rasčivija ovu aplikaciju, ako je zainteresovan da je koristi, kad već autor ne želi da pomogne...
 
I sada već na izdisaju ove analize, želim da podelim sa vama i ovaj model korekcije. Dakle, pošto je cela ova priča uglavnom bila vezana za FT i HFT, gde znamo veličine meta i veličine blende, a to je 15mm, 25mm i 40mm, ova tabela predstavlja odstupanja u milimetrima po raznim uglovima i distancama. Pa, kome je zgodno može i tako da koriguje, ako zna da oceni na datoj daljini...eto...prosto da prostije biti nemere...
Tabela mm.jpg
Vrednosti su milimetri, dakle ako je "-" spusti toliko mm, ako je "+" podigni, s oproštenjem, toliko mm...
p.s.podestnik-sve se ovo odnosi na upucavanje jsb exact težine 0,547, tj 0.55gr, sa visinom centra optike od 45mm, koeficijentom koji pripada ovoj dijaboli, koja je upucana na 25m i sa željenom distancom za raćunanje od 50m ukupno...
 
Back
Top