kundak

Ako neko zna nesto vise o zavrsnoj obradi mogao bi da napise koji red.
Trenutno radim kundak ali je projekat stao dok ne nabavim nosace za optiku.
Orahovina je u pitanju. Probao sam na komadima drveta finis sa lanenim uljem.
Isao sam do najfinije granulacije pa onda vodenom 500 i 800.
Drvo bas lepo izgleda lepo se ocrtavaju sare i pore jer se smirglanjem popunjavaju.
Na dodir je kao staklo medjutim mnogo je osetljivo na grebalje. Noktom ne mora ni da se pritegne da bi ostao trag.
Da li postoji neko resenje za to a da se ne lakira?
Citao sam na internetu da moze da se radi kombinacija katran, laneno ulje, terpentin i da je dosta dobar finis. Mislim da sam negde procitao da su se kalasnjikovi radili na taj nacin.
Cisto laneno ulje mnogo lepo izgleda ali je bas bas osetljivo.

Ako ti se tako lako grebe orah onda znači da nije dovoljno suvo parče. To bi trebalo da je tvrdo baš baš. Što se tiče završnice kundaka, imaš mnogo varijanti, ali ja bi tu udario jedan bajc (u boji koju hoćeš) prvo pa posle šaftol neki svetliji u više premaza i sa razmacima od nekoliko dana to po meni najbolje konzervira drvo a može i da bude baš lepo kada se zna šta se hoće. A ako hoćeš nešto slično lakiranju, samo lepše, onda šelak kupi u radnjama koje prodaju materijal za slikare. On ide pose bajca. Šelak se nanosi više puta, brzo se suši, i može da se popravlja ako ogrebeš. Ali to je skroz druga priča.

Drvo jeste suvo bas bas :D
Postaje osetljivo tek kada se uradi finis.
Ovako izgleda sa dva tri sloja lanenog ulja.
DSCN4114[1].jpg

Jesi li razmišljao o korišćenju tru oila? Video sam skoro jedan kundak urađen ovim preparatom i izgleda vrhunski. Na drvetu se prvo dotera boja schaftolom, a onda se nekoliko puta nanosi tru oil i skida šmirglom.

Gledao sam na yt i to mada ne znam ima li kod nas tru oil. Cini mi se da je slican finis kao laneno ulje a opet laneno je jeftinije.
Fora sa lanenim uljem je da se uradi na pravi nacin i moze bas lepo da izgleda.
Na ovom klipu je postupak
https://www.youtube.com/watch?v=mzVdsln29o8
Probao sam ovako nesto da izvedem na parcetu drveta(slika gore)
E sad mozda nisam uradio sve kako treba pa lako ostaju tragovi.
Verovatno treba duze vreme izmedju slojeva.

Nije moja izrada, ovo sam skinuo sa jednog foruma. Nameravam da uradim na PCP ali jos nisam siguran.
Ovakva tekstura se radi sa pinovima 12 i 13 sa prve slike. Rekao bih da je oko 2mm.
Mnogo je lakse uraditi ovo nego klasicnu diamond teksturu. Pogotovo kad je povrsina neravna.
Jednostavno se odredi povrsina i 'pika' se odgovarajucim pinom i malim cekicem.
Vidi se na slici da imaju razni vrhovi ali meni najbolje izgleda kada se uradi sa okruglim.

Probaj prvo na nekoj dasci :)
Moze to da se lepo uradi. Jos nije lose da tekstura bude u tamnijoj boji da odvoji malo.
Slicno ovome je na sportskim pistoljima i puskama ali mislim da se drugacije radi (laserom valjda)
Ne verujem da je cekic i ekser :D

Lepo izgleda.
Ista je stvar manje vise samo sto je za nekog ko ovo nije radio mozda lakse (i jeftinije) prvom metodom.
@sportex Ako je tvoj pistolj...da li se ova tekstura lako zaprlja i kako se cisti?

Oko čišćenja i prljanja, ne sećam se da sam ijedan grip sa teksturom nešto posebno čistio, a nije baš da obavezno perem ruke pre gađanja :) . Mada opet ne znam ni šta tačno pordazumevaš pod prljanjem... istina je da drvo tokom vremena na području gde je konstantan kontakt sa prstima i šakom, odnosno znojem, promeni nijansu neznatno, ali to je uobičajeno kod svakog oružja sa anatomskim rukohvatom i funkcionalnom (ne "estetskom") teksturom.

Radio sam isto to i nije tesko. Bijaks i zubarski bit od 1mm koji sam koristio.
Sto se tice ciscenja... Posle jednog perioda koriscenja je obicno pranje mlakom vodom i meksom cetkicom. Brzo se osusi a drvo kao orah je samo po sebi masno jos ako se radila impregracija nece upiti vodu vec samo povrsinski sloj malo ovlazi. Posle se moze premazati jedan sloj preparata vec koji koristite za zastitu i to je to.
Svaka preporuka za ovu tehniku 👌

sportex said:
Mada opet ne znam na šta tačno podrazumevaš pod prljanjem...
Nista posebno. U vecini slucajeva gadjam u prirodi. Kombinacija znoj prasina na to sam mislio.
Ali kao sto rece Milan verovatno da je s vremena na vreme dovoljno cetkicom u uljem ocistiti.

Users who are viewing this thread

Back