kupovina prve pcp puske

bullpuppcp said:
Nije mi jasno kako se kod nas prodaju ti modeli qe i 125snajper??
U kanadi npr nesme nista da ide na cevi tako da npr dejstejt izvozi svoje puske ali bukvalno samo gola cev ni sraud niti prigus

Kanada? Koga briga za njih mi smo evropa. U celoj evropi je shroud ali i integrisani prigušivač na vazdušnom oružju (kao onaj na 125 sniper) legalan.

Mislim da nisi pogresio sa hatsanom...5.5 je zlatna sredina. Ja sam se dvouimio oko kalibra i uzeo na kraju 6,35. Malo je bolji kalibar za 100+ metara. Mozda ne mnogo ali za nijansu bolji. Poslusao sam ljude koji se ipak razumeju u sve ovo. Jedini problem sa hatsanom je sto treba da okacis bocu na ledja ako hoces da pucas malo vise. Kao flamethrower :D

Pusku naravno treba probati prvo, i ako je ok ja mislim da nije zaletanje staviti regulator.. samo neka puca jednako pa cemo se snaci..
U svakom slucaju wooyadeen je u pravu ako puska ne valja dzaba je regulator...

Poštovanje svim članovima ovog foruma.

Pošto sam novi na ovom forumu, red je da se predstavim, ja sam Željko, ili ti Željovan ili ZEX, trenuno sam vlasnik Hatsana mod 125th u kalibru 4,5 mm.
Trenutno sam u potrazi za pcp puškom, ali kao prvo su mi bile potrebne info o samim puškama, pumpama i mnogo novih nepoznanica, tako da sam do sada tragao za forumima toga tipa.

Sada kada sam našao forum, isčitao sam par tema i dosta mi je jasnije. Stara izreka kaže koliko para toliko i muzike, medjutim moje finansije trenutno mogu da pokriju jednog Hatsana ili Cometu orion. Obe puške sam držao u rukama, nekako mi je bolje ležala Hatsan u ruci u smislu da mi je ruka bila mirnija dok sam je držao.

Sada sam malo u nedoumici oko kalibra, definitivno sam odlučio 5,5mm ali na forumu vidim da 6,35mm je bolji za daljinu preko 100m i da na njega ne utiče toliko vetar. E sada da Vas ne lažem, ja sa mojim Hatsanom mod 125th dalje preko 40 m nisam gadjao, i sada kada vidim da ljudi gadjaju na 100m meni to deluje nepojmljivo. Pa bi vas za početak samo zamolio ukratko da ko zna da mi napiše sa cal 6,35 koliko to može da ide preko 100m ako može i dokle je to mogu biti precizan, naravno sa dobrom optikom. Nemoj te mi zameriti ako sam ja to pogrešno svatio, svako je rodjen da greši pa i ja.

Svako dobro vam želim.

Evo, mozda si video vec ova dva klipa na forumu..
Puska znaci moze ostalo je vezba..
https://www.youtube.com/watch?v=Q7RCRU-hqJs
https://www.youtube.com/watch?v=drBtR-FgKyw

Lepo je za pogledati klipove, ali tu pušku bi valjalo isprobati koji hitac pre kupovine, ali ajde sada, de budi pametan da li ići na 5,5mm ili 6,35mm, u 5,5mm dijabola imaš veliki izobir a 6,35mm vidim da nema nešt preterano.

Za 5,5mm sam isčitao uglavnom na ovom forumu sve.
Ima li neko od članova foruma Hatsana u 6,35mm i ako ima može li kratke utiske da ostavi?

I ja sam bio u dilemi oko kalibra pa evo moje misljenje...
Kad kupis pusku, verovatno ces da probas nekoliko vrsta dijabola, vidis koje su najpreciznije sa tvojom puskom i onda je to to.
Ne verujem da ces posle menjati nesto. Za 6.35 to je skoro pa sigurno JSB exact king. Imas i king heavy koje su u nekim slucajevima jednako precizne. Uglavnom sa jacim puskama.
Mogu se kod nas kupiti i JSB kao i H&N, mada kao sto rekoh na kraju ce izbor najverovatnije biti JSB exact king.
Da li 5.5 ili 6.35 ne verujem da ce ti neko konkretno dati odgovor.
Do neke odredjene daljine to je manje vise isto, a kako se daljina povecava za nijansu je bolji 6.35.
Ako ne racunas cenu dijabola i shot count verovatno je mala prednost na strani 6.35 a ako racunas, to su dva plusa za 5.5 pa ti izmeri.
Ne znam da li neko ima 6.35, ja bi trebalo da uzmem uskoro pa cu i napisati koju rec o tome.

Firefox hvala na mišljenju i sugestijama. Ajde kao prvo želim da rastumačim sa kalibrom šta mi je bolje, jer nemam nameru mesečno da kupujem menjam pšušku i ovako sam jedva rešio da predjem na pcp jer su u pitanju finasijska sredstva.

Recimo sa tom puškom hoću da gadjam na 100m, ako je at44 long u pitanju sa 6,35mm kalibrom, a u specifikaciji piše da je početna brzina 295m/s sa recimo težinom dijabole od 2,02grama imam početnu energiju od 87,9 Joule a na 100 m bi imao udarnu od 40,5 Joula
ako je at44 long u pitanju sa 5,5mm kalibrom, a u specifikaciji piše da je početna brzina 325m/s sa recimo težinom dijabole od 1,64grama imam početnu energiju od 86,6 Joule a na 100 m bi imao udarnu od 22,5 Joula. Sada postoji jedno pitanje koliko pada više dijabolaod 6,35 na 100m od 5,5mm. Vetar smo rekli da manje utiče na kalibar 6,35mm.

ako bi gadjali na 130 metara sa 6,35mm, završni udarac bi bio sa 33 joula sa udarnom brzinom od 181m/s
a na 130 m kalibar 5,5mm bi imao završni udarac sa 15,7 joula sa udarnom brzinom od 138 m/s.

Sada po meni bi ovo sve bilo ok i ja bi znao šta da radim da sam siguran u ove podatke. Ja bi se u ovom slučaju orentisao na 6,35mm, prvenstveno zbog težine zrna na koje slabije utiče vetar i zbog energije koju daje.

Ako ti je bitna energija koju dijabola zadrzava onda nema dileme. 6.35 nosi poprilicno vise energije i sporije je gubi.
Za at44 long ti je ovo realnije: jsb king 25grain 270m/s. To je oko 60j. Na 100m je negde oko 26j. Moze to verovatno i kako si ti napisao, ali ne bi imao vise od 10ak hitaca.
Ako uzmes istu pocetnu brzinu za oba kalibra 6.35 ima manji pad. Na prvu je nelogicno, ali je kad bolje razmislis logicno.
Ovo su brojke iz ChairGunPro programa.

Takodje I ja koristim ChairGunPro program, medjutim pre mesec dana sam preko Chrno Connect Mobile Pro testirao brzine dijabola (da napomenem rec je o hatsanu 125th sa gasnim cilindrom od 80 g natege sa kalibrom 4,5mm).

Kada sam odradio prvu seriju od 5 sportovih dijabola sa 0,46 grama, imao sam prosečnu brzinu na osnovu gore navedenog programa 396 m/s šta mi se i uklapa sa specifikacijom puške, jer tamo se navodi da je izlazna brzina 380 m/s, i to mi nekako pije vodu, samo da napomenem da mi je tad prosek energije bio 36 joule koji bi na 25 metara gde je bila meta padao na 15 Joula.

Kada sam uzeo drugu seriju od 5 dijabola HN Sniper Magnum težine 0,97 grama, imao sam proseču brzinu od 191 m/s šta mi sada nije jasno kako da tako opadne brzina, na osnovu kojih elemenata je Hatsan dao da je njena izlazna brzina 380m/s, koja je sada brzina od 191m/s prosečna ili izlazna, ako računam tu brzinu kao prosečnu onda ću dobiti pravednu energiju, ali ako stavim izlaznu od 380m/s to se onda ne uklapa, elem prosek energije je tada bio 17,8 joule a da bi na 25 metara gde je bila meta padao na 13 Joula.

Kada bi analizirali iz priloženog vidi se da teža dijabola manje gubi energije, ali ja tu ne vidim hatsanovu brzinu I veću energiju, možda ja to nisam najbolje odradio pa mi to sada pravi zavrzlame.

Pokušaću u narednom period da odradim još jedan test sa navedenim dijabolama pa da vidim ako se rezultati poklapaju onda ja moram da pronadjem de je nejasnoća kod mene, gde ja mašim.

Ako neko ume da mi rastumači ja bi mu bio zahvalan ;)

Ne znam kakav je taj drugi program, rekao bih da si nesto zeznuo.
ChairGun ne pokazuje pocetnu brzinu.
Ti unosis pocetnu brzinu, kalibar, masu dijabole i jos neke detalje, a program ti racuna putanju, energiju, pad, itd.

Aha to je neka aplikacija.. pa ne znam koliko je to tacno.
Razlika u tezini je preko duplo tako da, moze biti da je tu negde.

Pogresno si ti to sve skapirao.
kada proizvodjac daije specifikaciju neke puske najcesce daje sa nekim standardnim dijabolama (sem gamo koji daje specifikaciju sa ultra lakim dijabolama)
Kod 4.5mm uzima se dijabola tezine 0.5g(najcesce) kod 5.5 tezina dijabole 1g....
ako se poveca masa djabole logicno je da opada njena izlazna brzina.
sto je teza dijabola balisticki keoficijent se povecava sto izmedju ostalog znaci da dijabola sporije gubi brzinu/energiju
Poenta je da puska nikako ne moze da izbaci 1g tezu dijabolu istom brzinom kao i 0.5g dijabolu.
meni npr hw izbacuje 0.56g dijabolu 1000fps (26j)a 0.972g izbacuje 820fps (30j)
i na pusci cesto pise koju snagu izbacuje a ne koju brzinu projektila

Hvala ljudi na pomoći, na osnovu pojašnjenja bullpuppcp sve ovo šta sam radio pije vodu. Sada kada mi je napisao bullpuppcp koje su vrednosti na koje hatsan daje specifikaciju. na 0,46 grama sam imao oko 400 m/s brzinu I prateći joul, dok sam na 0,97 grama imao brzinu 191m/s šta se pokazalo ka tačno. Znači da Chrno Connect Mobile Pro radi dobro kada mu daš dobre reference.

Dobro sada sam to skontao, sledeće bullpuppcp je napisao da za 4,5mm je 0,5 grama srednja vrednost,za merenje izlazne brzine, za 5,5mm je 1gram, koja je srednja vrednost za 6,35mm da li je 1,5 grama. Video sam da je na puškama napisana njihova snaga u J.

Meni je nelogicno da je razlika u energiji dvostruka.
Logicnije bi bilo da je brzina sa 0.97g dijabolama oko 270m/s pa da je energija opet negde oko 35j.
meni npr hw izbacuje 0.56g dijabolu 1000fps (26j)a 0.972g izbacuje 820fps (30j)
Kod tebe teze dijabole daju vecu pocetnu energiju, dok kod zex-a manju, i to duplo.

I meni je logicno to sto je bull napisao, ali nije to da ista puska sa duplo tezim dijabolama daje duplo manju energiju, sto je slucaj kod zex-a.

Ista puška će sa istim podešavanjem a sa različitim dijabolama da daje istu (približno) energiju. Teža dijabola leti sporije, ali je teža pa onda brzina puta masa jednako je... nazad u osnovnu i ponovo njutnovi zakoni...

To što je bull napisao zvuči logično, i proizvod je nekoliko godina (realnog) iskustva. Ovo što je ZEX napisao je (koliko vidim) proizvod pogrešno protumačene stranice sa performansama Hatsana i polutačnih poluinformacija koje daje chrono connect.

@ZEX - Puška (AT44 .177 na primer) ima deklarisanu brzinu od 1070fps i snagu 30j, mereno sa nekom dijabolom (koju je proizvođač uzeo za test) recimo sa 0.5g. Ako uzmeš težu dijabolu, brzina će se smanjiti u odnosu na povećanje težine a snaga će ostati približno ista. Sila je konstantna, ono što se menja je brzina u odnosu na masu.
To je jedno, drugo je da chrono connect možeš koristiti za zezanje, ne i za ozbiljne stvari, aplikacija radi približno tačno u idealnim uslovima (bez buke i ostalih okolnih zvukova i sa idealnim telefonom), ali je ni u idealnim uslovima niko ozbiljan neće koristiti iz jednog prostog razloga... nije pouzdana i nikada ne možeš biti siguran u dobijeni rezultat..

Korisni linkovi

wooyadeen, slažem se sa tvojim stavom da chrono connect nije pouzdan, ali, po meni naravno uz idealne uslove koje imam na selu on daje približne rezultate, koji su meni opet od koristi, jer nemam na koji drugi način da ih izmerim. U zadnjem merenju na osnovu specifikacije puške kao šta sam već gore napisao i težine dijabole od 0,46 grama sam imao odstupanje nekih 10% od date izlazne brzine, e sada šta je meni Chrono connect dao to ni ja ne znam, da li mi je dao izlaznu brzinu ili brzinu dijabole koja je putovala od usta cevi do mete?? Moje mišljenje je da je po proračunu trebao dati brzinu putanje dijabole.

Sada sam nešto gledao,tj. tragao na osnovu izjave gosim bullpuppcp dijabole koje se koriste za srednju vrednost izlazne brzine puške u kalibru 4,5mm je 0,52 grama za 5,5mm je 0,91 gram a za 6,35mm je 1,30gram, kako stoji da svaka puška je obeležena sa joule tako moja ima 24 joule, e sada ako sam ja to dobro proračunao sa brzinom od 380m/s I težinom dijabole od 0,52 grama imam izlaznu energiju od 37,5 Joula dok na 10 metar imam 24 Joula (da li oni uzimaju neke vrednosti sa 10m neznam). Sada da li se to poklapa sa Hatsanovim obeležavanjem snage to ne znam.

Ali sada da zanemarim Mod125th, vise me interesuje att44-10 long u klibru 5,5 ili 6,35mm, da li je neko od članova gadjao na 100m u metu, pustite me youtuba, zanima me iz prve ruke od naših forumaša. Ako jeste da malo opiše ako nije problem.

Users who are viewing this thread

Back