Ne mogu da verujem, kucao sam pola sata i nestade mi ceo tekst! Ajd ponovo ću. Znači, nismo se razumeli. Evo na šta sam mislio.
1. Stavim na pušku podesive nosače koji su na svojoj najnižoj poziciji.
2. Upucam pušku na 50 metara. U mom slučaju, uz uvećanje od 20x sada mogu da gađam do nekih 130-140 metara, a uz recimo 8x do nekih 200-230 metara. Preko toga moram da smanjim uvećanje na 5x i tada mi je krajnji limit oko 250 metara.
3. Želim da uz uvećanje od 20x pucam na 250 metara, ali bez diranja tureta za elevaciju - zato mi trebaju podesivi nosači. Odem na strelište, postavim metu na 250 metara i opalim par puta da vidim gde zrna udaraju. Recimo da udaraju 40 metara ispred mete. Zapamtim to mesto.
4. Olabavim nosače i pomerim optiku tako da mi končanica uz zum od 20x "nišani" mesto gde su udarale dijabole.
5. Zategnem nosače i pucam. Pogoci bi sada trebalo da budu u meti ili oko nje. Korekcije mogu da obavljam pomoću končanice i holdovera ili turetom za elevaciju.
6. Završim gađanje. Olabavim nosače i spustim optiku na najnižu poziciju, kao pre LR pucanja.
Sada dolazim do onoga što sam pitao. Da li sada mogu da računam da mi je puška i dlaje precizno upucana na 50 metara i da su svi parametri isti kao pre LR-a? Dakle, uprkos svom pomeranju, olabavljivanju, pritezanju itd?