Long range

Braćo, TRI stotine metara je jedan za.ebani domaći za sve nas...........
Ovo mu dodje kao neki izazov, a ..... ?LR izazov.... ;)

Ovo je meni vrlo, vrlo zanimljivo. Momak puca iz Air Arms PCP puške sa normalnom cevi (za dijabole) slagove i postiže sjajne rezultate. A pri tom ne postiže uopšte brzine za koje svi kažu da su neophodne da bi slag bio precizan - drži se na oko 250 m/s za slag od 26 grejna (1,68 grama). Takvu brzinu bi mogla da postigne većina PCP pušaka koje mi imamo! Naravno, znamo svi da slag projektil traži slag cev, da ne kažem lanjer, ali na ovom primeru se vidi da su iznenađenja moguća. Da li je neko od forumaša eksperimentisao sa slagovima i "običnim" cevkama? Znam da recimo AT44 u kalibru .25 odlično nosi H&N Grizli slagove i može da bude precizan i na 150+ metara. Ima li još iskustvava?

https://www.youtube.com/watch?v=bgyygA1AYeY

Ne znam da li će se videti ceo link, ali našao sam na Aliju podesivu dvodelnu montažu koja radi po sistemu FX No Limit nosača, ali košta svega 20 dolara! Odmah bih je naručio i istestirao, ali je u ponudi samo verzija za optiku sa tubusom od 25,4 mm :(

https://www.aliexpress.com/item/33017347363.html?spm=2114.search0104.3.137.3ff77f16A4GxRM&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_4_10065_10068_319_10059_10884_317_10887_10696_321_322_10084_453_10083_454_10103_10618_10307_537_536%2Csearchweb201603_60%2CppcSwitch_0&algo_expid=8aa20f8a-8203-4019-bbfc-892c4f608514-19&algo_pvid=8aa20f8a-8203-4019-bbfc-892c4f608514&transAbTest=ae803_3

Meni deluju predimenzionirano i smešno, ali je cena takva da bih ih svakako poručio da mi je optika sa tubusom od 1 inča. Malo mi je besmisleno da FX No Limit platim 70-80 ili koliko su već evra, a čitava optika mi košta 140 dolara. Mogu li FX podesivi nosači da se nađu kod nas, polovni?

Ledeni said:
Malo mi je besmisleno da FX No Limit platim 70-80 ili koliko su već evra, a čitava optika mi košta 140 dolara.

Nije besmisleno kupiti ono što radi, to nekom može biti skupo nekom ne... besmisleno je kupiti nešto što ne radi, svejedno bilo to skupo ili jeftino.

Takođe, u ovom slučaju besmisleno je tražiti jeftine podesive nosače... Šta fali moa umecima? Jeftiniji su od tog sakatog (jednonogog) kineza i 100% rade posao...

https://www.opticswarehouse.co.uk/product/hawke-25-moa-mount-inserts-30mm-ring-mounts/

U pravu si da izgledaju kao nakaza :lol:

Umeci mi se ne dopadaju zato što ne volim da čačkam kada je puška upucana. A podesivi nosači, ako dobro rade posao, omogućavaju da optiku podesim recimo za 200 ili koliko već metara, pucam, zatim ih vratim na nulu i siguran sam da mi je puška upucana. Sa umecima, ako dobro kapiram, takav postupak nije moguć. Da li grešim?

Grešiš. Nosači nikada ne treba da budu "na nuli" pošto se u tom slučaju optički centar i POI nikada ne bi ukrstili i optiku ne bismo koristili u punom potencijalu. 20-25 MOA je nagib potreban vazdušnim puškama da bi optički centar bio negde oko 50m i da mi posle sa turetima možemo pušku upucati i na 9 i na 150-200m. Tako se dobije da optiku od 10-90m koristimo u punom potencijalu a da je preko 150m malo nategnemo... Ako su nosači "na nuli" pun potencijal optike je tamo gde metak nikada ne može doći (linija nišanjenja i putanja projektila se nikada neće ukrstiti), a mi da bismo uopšte upucali optiku na 35 ili 50m moramo lepo nategnuti turete...

Razumijem sta je Ledeni htio da kaze i ima to smisla ali je i Voja u pravu sto se tice nosaca i "nule".
Slican problem ima kolega na Impactu, optika stoji relativno visoko, i nosaci i sina su ravni odnosno nemaju nimalo nagiba, kada se upuca na 50m optika (Hawke SW30 FFP) je vec blizu maksimuma po elevaciji. Kod mene Edgun ima 20MOA sinu i optika mi je na toj daljini negdje oko "nule" tako da imam dosta vise prostora...

Ne mogu da verujem, kucao sam pola sata i nestade mi ceo tekst! Ajd ponovo ću. Znači, nismo se razumeli. Evo na šta sam mislio.

1. Stavim na pušku podesive nosače koji su na svojoj najnižoj poziciji.

2. Upucam pušku na 50 metara. U mom slučaju, uz uvećanje od 20x sada mogu da gađam do nekih 130-140 metara, a uz recimo 8x do nekih 200-230 metara. Preko toga moram da smanjim uvećanje na 5x i tada mi je krajnji limit oko 250 metara.

3. Želim da uz uvećanje od 20x pucam na 250 metara, ali bez diranja tureta za elevaciju - zato mi trebaju podesivi nosači. Odem na strelište, postavim metu na 250 metara i opalim par puta da vidim gde zrna udaraju. Recimo da udaraju 40 metara ispred mete. Zapamtim to mesto.

4. Olabavim nosače i pomerim optiku tako da mi končanica uz zum od 20x "nišani" mesto gde su udarale dijabole.

5. Zategnem nosače i pucam. Pogoci bi sada trebalo da budu u meti ili oko nje. Korekcije mogu da obavljam pomoću končanice i holdovera ili turetom za elevaciju.

6. Završim gađanje. Olabavim nosače i spustim optiku na najnižu poziciju, kao pre LR pucanja.

Sada dolazim do onoga što sam pitao. Da li sada mogu da računam da mi je puška i dlaje precizno upucana na 50 metara i da su svi parametri isti kao pre LR-a? Dakle, uprkos svom pomeranju, olabavljivanju, pritezanju itd?

Ledeni said:
Ajd ponovo ću. Znači, nismo se razumeli. Evo na šta sam mislio.

1. Stavim na pušku podesive nosače koji su na svojoj najnižoj poziciji.

Nisi pročitao šta sam napisao u prethodnom postu. Nosači nikada ne treba da budu na najnižoj poziciji. To je loše podešavanje i u tom slučaju gledaš kroz samu ivicu sočiva, cev sa sočivima je dovedena u krajnju donju poziciju a sva mehanika je prenategnuta. Zašto bi to radio?

U prethodnom postu sam pokušao da objasnim kako nosači koji su "na nuli" tj paralelni sa cevi ne valjaju ni za kakvo oružje (ni vatreno ni vazdušno). Kolega SMD je to još i slikovito opisao praktičnim primerom.

25MOA nagib je potreban svakoj vazdušnoj pušci bez obzira na kalibar ili snagu. Sa nagibom od 25 MOA ćeš moći da upucaš pušku tako da optika na 50m ima maksimum performansi (da gledaš kroz centar sočiva), a da ti turetom možeš dohvatiti i 9 i 200m bez potrebe da diraš nosače...

Ledeni said:
6. Završim gađanje. Olabavim nosače i spustim optiku na najnižu poziciju, kao pre LR pucanja.

Sada dolazim do onoga što sam pitao. Da li sada mogu da računam da mi je puška i dlaje precizno upucana na 50 metara i da su svi parametri isti kao pre LR-a? Dakle, uprkos svom pomeranju, olabavljivanju, pritezanju itd?

Podesivi nosači nemaju klikove i podeoke, sve se radi na osećaj. Možda bi ponovljivost mogao imati sa nekom skupljom podesivom šinom koja ima svoje turete ali je to preskupo.

Čekaj, kažeš da nosači nikada ne treba da budu na najnižoj poziciji. Pa obični (nepodesivi) nosači su takvi kakvi su i ako kupiš niske, da ti optika bude što bliža cevi (osa-osi), ne razmišljaš o tome. Da li ti kažeš da kada kupiš podseive nosače, moraš da ih podigneš i tek onda montiraš optiku i upucaš pušku? Zašto bi to radio? Pažljivo sam gledao ovaj video nekoliko puta i nisam shvatio da je Ted podizao nosače pre nego što je rešio da "podigne" zadnji kako bi "dobio" na daljini. Mnogo bismo se lakše razumeli uživo nego ovako. Ja znam tačno o čemu govorim, ali mi fali reči da objasnim :D

http://www.fekete-moro.hu/bfta-setup-manual/index-hr.php
Pregledno i jasno, u reči i slici: zašto nosači koji su na "nuli" ne valjaju, šta je optički centar, kako se optika centrira... itd itd

definitivno se ne razumete ti i Voja
Poenta je da optika ostane u optickom centru i da se takva uz pomoc nosaca dovede na zeljenu daljino u kojoj zelis da bude upucana.

link koji je Sportex dao je veoma informativan i potanko objašnjava ovo. Posle čitanja alineje 3.5. "Namještanje optičkog centra na optimalnu daljinu" bi trebalo da bude puno jasnije. Teško je objasniti rečima ako sagovornik ne poznaje način funkcionisanja optičkog nišana.

Users who are viewing this thread

Back