Prvo, zaista bih iskreno zamolio sve kolege koje će sama činjenica da sam iz puške koja zajedno sa svom dodatnom opremom košta tek oko 1.000 evra pucao na 300 metara da ne čitaju dalje i ne gledaju ovaj video. Džaba će se nervirati.
Drugo, odlično znam da bi iz nekog FX-a u većem kalibru ili još bolje sa slug cevkom daleko, daleko preciznije i lakše pogađao, ali jbga – pucam iz ovoga što imam.
Treće, imajte na umu da je ovo puška u kalibru 5,5 mm i da je zrno teško svega 1,175 g, kao i činjenicu da je bilo vetra, što se na snimku jasno vidi, a ponekad i čuje. Na 300 metara, bočni vetar od samo 1 m/s zanosi ovu dijabolu u stranu za oko 100 cm, a ne moram da vam pričam šta se dešava kada brzina vetra varira recimo od 1 do 5 m/s i kada ga negde imate, a negde je sasvim mirno. Jutros je bila upravo takva situacija – na početku pucanja vetar je pojačavao na mojoj poziciji (verujem i do 3-4 m/s, možda i više), a kod mete ga uopšte nije bilo.
Dakle, imali smo nekoliko otežavajućih okolnosti. Najpre, poneo sam svega desetak dijabola. Moja greška. Dalje, nismo došli na njivu u planirano vreme, nego kasnije (vetra rano ujutru najčešće nema, ali se pojavi kasnije), žurili smo jer smo imali 3-4 sata posla koji je morao da se obavi dok sunce ne upekne (a nikada se ne puca kada ste u žurbi) itd. Mnogo mi je krivo što je fotoaparat kod mete snimao samo devet sekundi – neki problem sa memorijskom karticom. Bilo bi mnogo lepše da smo „uhvatili“ pogotke i zujanje zrna. Ali, najgore je to što nam se meta nalazila na ivici šume i što je čak i sa mojim iskusnim "spotterom" (koji je tokom gađanja bio na bezbednoj lokaciji) jako teško ustanoviti gde udaraju zrna kad ona završavaju u šumi i vegetaciji. Da je meta bila na obali neke vode ili na suvoj čistini, smatram da bi sve ovo bilo neuporedivo lakše i uspešnije. Ali, za prvi put, ni ovo nije bilo loše. Od trenutka kada smo „našli“ visinu bez problema sam pogađao WC i vrteo se prilično blizu mete, tako da će nastavka, ako Bog da, sigurno biti.
Za mene je bilo iznenađujuće i to što se dijabola koja je pogodila gredu zabila čitavom dužinom (nisam očekivao toliku snagu na 300 metara), dok je recimo ona koja je pogodila u laminat samo ostavila otisak?!
Ali, možda je od svega navedenog važnije sledeće. Kada smo došli kući, zavrnuo sam turet za ona puna tri kruga (180 klikova), sve do nule, zatim sam odneo metu na 50 metara i tri puta opalio, strepeći da će pogoci završiti ko zna gde. Iskreno, bio sam 95% siguran da će biti negde iznad centra. Na moje oduševljenje (i zaprepašćenje), dobio sam odličnu grupu – dva u jednoj rupi, a treći možda 15 mm dalje – a sva tri gotovo u samom centru!!! To znači da je turet za elevaciju, pošto sam odvrnuo i zavrnuo puna TRI kruga, končanicu besprekorno vratio na nulu! Od kineske optike plaćene na Aliju 130$ to zaista nisam očekivao.
Napomena: Pojačajte ton u prvom delu videa. Jako se slabo čuje šta pričamo Aleksa i ja.
https://www.youtube.com/watch?v=rGBYs45j3ZU