Lovac na crti 2015

Hvala.

Sutra ću uslikati i postaviti metu od TTjca. Imali smo nekih tehničkih problema tamo sa zaglavljivanjem okvira.

p.s. mauzer, uvek sam tvrdio da on vuče dole desno, i laser u cevi je to potvrdio. Na internetu sam pronašao da gotovo svi novi tetejci (izvoz za SAD ko i moj) bacaju dole desno tako. Onaj "instruktor" što je govorio da je to samo do okidanja, nek se slika.

Roletna, na 71 krug na R50 pri 25 metara bi POZAVIDELO dosta osoba koje poseduju pištolj.
....................................................................................................................................................
Sledi duži post, nadam se da nije OFF TOPIC - ne zamerite !

Ja nebih olako shvatio tog instruktora.
Imam TT skoro 25 godina i mogu samo reći da je pištolj precizan, ali jako zahtevan i nije lako pucati sa njim.
Najmanja greška (naravno strelca) i buši gde on hoće !

Kad kažem greška, prvenstveno mislim na okidanje a zaim na stav i hvat.
Kada neko nauči pravilno okidati sa tetejcom (tu bih dodao i M88 9mm PARA) - posle može pucati iz bilo čega !

Ja sam godinama pravio vrlo uske grupe sa tetejcom ali DOLE LEVO. Koliko god da bi ispucao metaka i trudio se da poboljšam grupe - uvek isto.
Tek prošle godine sam delimično rešio taj problem.

Stav - Leva noga malo napred, kolena blago savijena, dupe malo izbačeno unazad, - glava i ramena blago unapred. Laktovi malo savijeni ( ne ispruženi jer ergonomija ovog pištolja to ne dozvoljava). Sigurno si video ovakav stav kod specijalaca.
http://www.usacarry.com/modern-modified-isosceles-shooting-stance/

Hvat - Dvoručni
http://www.handgunsmag.com/tactics-training/tactics_training_combatg_100306/

Ove dve stvari su bitno "podigle" i "pomerile" grupu ka centru mete - ali još su pogodci dole levo !!!

Ključna stvar je IPAK bila okidanje, u to sam se uverio na sledeći način :

Nabavio sam nekoliko školskih metaka za TT i u njih ubacio samo jedan bojevi metak.
Municiju izmešao u džepu i ne gledajući u okvir punio jedan po jedan.
Sada sam bio svestan da u okviru imam 8 kom školskih i jedan bojevi , ALI nisam znao redosled !
Oprez naravno kao da je svaki bojevi, repetiram i naišanim u metu i neznam šta će biti : škljoc ili bum !
Na moju sreću prvih 3 su bila škljoc - ALI sam tom prilikom video gde grešim.
U trenutku okidanja kada kokot padne na udarnu iglu, kada strelac ne napravi grešku NIŠANSKA SLIKA MORA OSTATI NE PROMENJENA !!!
Ja sam lepo video da u trenutku okidanja sa prva tri školska metka, moja nišanska slika je padala dole levo - upravo gde su mi i bili pogodci !
Dobro se sećam sledećeg trenutka, bio sam ubedjen da će i četvrti biti "škjoc" ali sam se usresredio da po svaku cenu što "lepše i laganije" povučem okidač da bi video kako mi nišanska slika ostaje gde treba posle okidanja. Ali, vraga - ono BUUM !! i lepa rupa pravo u desetku !!!

Tada sam shvatio da pištolju ništa ne fali, i da treba da korigujem svoje loše navike a ne nišane !!!
Sledećih nekoliko meseci, koristio sam isklučivo 3 školska i 3 bojeva nasumice u okviru - i puno je pomoglo. Teško je bilo rešiti se loših navika.

Prva loša navika : Isčekivanje pucnja - kod neiskusnog strelca pored zatvaranja očiju u tom trenutku, dovodi do spuštanja cevi (Grupe dole)
Druga loša navika: Cimanje okidača- odnosno trzanje. Džabe je što fino dodjete do drugog kolena okidanja, ako posle njega "cimnete, trgnete, naglo povučete" a sve u cilju da okidanje izvršite kada ste "ulovili dobru nišansku sliku" - to dovodi do grupa u levo.

Pogrešno okidanje nosi više od 90% razloga promašaja ! Greške u okidanju mogu biti različite a na ovoj test meti svako može pronaći svoje :
http://www.lasc.us/fryxellcrackshot.htm

Još jedna bitna stvar kod okidanja je prvi zglob kažiprsta MORA BITI ZAKLJUČAN, odnosno savijaju se samo zglob do jagodice i srednji zgloba kažiprsta.
Ovakvo kretanje kažiprsta pri okidanju "Vuče" srednji zglog kažiprsta "napolje i na desno" odnosno dovodi do sile jagodice na okidač pravim uglom.
Samo pri pritiskanju okidača pod pravim uglom nema bežanja nišanske slike i pogodaka u stranu !!!
Naravno mora se savladati sila okidanja drugog stepena okidača tako što se povećava pritisak dok pištolj ne opali.

Ovo sve znaju da ih probudiš u ponoć vrhunski IPSC strelci. Oni sve to moraju da savladaju i pri ekstremno brzoj paljbi gde još moraju da vode računa o "Recoilu". Ja sam na žalost sam došao ( i uz pomoć Google) do ovoga i bio bih vrlo sretan da mi je neko sve ovo lepo objasnio. - Nadam se da će koristiti nekome moje iskustvo !!

Pozdrav
Željko
.

Ja u njemu koristim za vežbu tzv pufer (ćorak sa oprugom na mestu gde je inicijalna kapisla), baš zbog vežbe okidanja, znam za te greške. Kod kuće imam nacrtanu ovu metu, skalirano na razdaljinu od 2,5m (crno tačno bude prečnika kao 1din). Da nisam vežbao okidanje, šipak bih i ovo pogodio.
U svakom slučaju nastavljam sa vežbanjem, a trebalo bi idućeg vikenda da posetim strelište pa ću ponovo.

Da dodam,
pre nego što sam shvatio gde grešim kod okidanja sa TT, u streljani sam imao prilike da pucam iz našeg CZ99.
Pošto taj pištolj ima jako dugačak hod okidača, a tada sam prvi put pucao iz njega - na moje veliko iznenadjenje svi pogodci su na 25 metara bili u crnom.
Ovo se desilo isklučivo činjenicom da nikad nisam znao u tom dugačkom hodu okidača kada će pištolj opaliti, skoro me je svaki pucanj iznenadio i zato je i završavao u crnom !

zeljko71 said:
Da dodam,
pre nego što sam shvatio gde grešim kod okidanja sa TT, u streljani sam imao prilike da pucam iz našeg CZ99.
Pošto taj pištolj ima jako dugačak hod okidača, a tada sam prvi put pucao iz njega - na moje veliko iznenadjenje svi pogodci su na 25 metara bili u crnom.
Ovo se desilo isklučivo činjenicom da nikad nisam znao u tom dugačkom hodu okidača kada će pištolj opaliti, skoro me je svaki pucanj iznenadio i zato je i završavao u crnom !
Da, ja sam isto odlično gađao iz cz99 čak i prvi put.

Users who are viewing this thread

Back