Roletna, na 71 krug na R50 pri 25 metara bi POZAVIDELO dosta osoba koje poseduju pištolj.
....................................................................................................................................................
Sledi duži post, nadam se da nije OFF TOPIC - ne zamerite !
Ja nebih olako shvatio tog instruktora.
Imam TT skoro 25 godina i mogu samo reći da je pištolj precizan, ali jako zahtevan i nije lako pucati sa njim.
Najmanja greška (naravno strelca) i buši gde on hoće !
Kad kažem greška, prvenstveno mislim na okidanje a zaim na stav i hvat.
Kada neko nauči pravilno okidati sa tetejcom (tu bih dodao i M88 9mm PARA) - posle može pucati iz bilo čega !
Ja sam godinama pravio vrlo uske grupe sa tetejcom ali DOLE LEVO. Koliko god da bi ispucao metaka i trudio se da poboljšam grupe - uvek isto.
Tek prošle godine sam delimično rešio taj problem.
Stav - Leva noga malo napred, kolena blago savijena, dupe malo izbačeno unazad, - glava i ramena blago unapred. Laktovi malo savijeni ( ne ispruženi jer ergonomija ovog pištolja to ne dozvoljava). Sigurno si video ovakav stav kod specijalaca.
http://www.usacarry.com/modern-modified-isosceles-shooting-stance/
Hvat - Dvoručni
http://www.handgunsmag.com/tactics-training/tactics_training_combatg_100306/
Ove dve stvari su bitno "podigle" i "pomerile" grupu ka centru mete - ali još su pogodci dole levo !!!
Ključna stvar je IPAK bila okidanje, u to sam se uverio na sledeći način :
Nabavio sam nekoliko školskih metaka za TT i u njih ubacio samo jedan bojevi metak.
Municiju izmešao u džepu i ne gledajući u okvir punio jedan po jedan.
Sada sam bio svestan da u okviru imam 8 kom školskih i jedan bojevi , ALI nisam znao redosled !
Oprez naravno kao da je svaki bojevi, repetiram i naišanim u metu i neznam šta će biti : škljoc ili bum !
Na moju sreću prvih 3 su bila škljoc - ALI sam tom prilikom video gde grešim.
U trenutku okidanja kada kokot padne na udarnu iglu, kada strelac ne napravi grešku NIŠANSKA SLIKA MORA OSTATI NE PROMENJENA !!!
Ja sam lepo video da u trenutku okidanja sa prva tri školska metka, moja nišanska slika je padala dole levo - upravo gde su mi i bili pogodci !
Dobro se sećam sledećeg trenutka, bio sam ubedjen da će i četvrti biti "škjoc" ali sam se usresredio da po svaku cenu što "lepše i laganije" povučem okidač da bi video kako mi nišanska slika ostaje gde treba posle okidanja. Ali, vraga - ono BUUM !! i lepa rupa pravo u desetku !!!
Tada sam shvatio da pištolju ništa ne fali, i da treba da korigujem svoje loše navike a ne nišane !!!
Sledećih nekoliko meseci, koristio sam isklučivo 3 školska i 3 bojeva nasumice u okviru - i puno je pomoglo. Teško je bilo rešiti se loših navika.
Prva loša navika : Isčekivanje pucnja - kod neiskusnog strelca pored zatvaranja očiju u tom trenutku, dovodi do spuštanja cevi (Grupe dole)
Druga loša navika: Cimanje okidača- odnosno trzanje. Džabe je što fino dodjete do drugog kolena okidanja, ako posle njega "cimnete, trgnete, naglo povučete" a sve u cilju da okidanje izvršite kada ste "ulovili dobru nišansku sliku" - to dovodi do grupa u levo.
Pogrešno okidanje nosi više od 90% razloga promašaja ! Greške u okidanju mogu biti različite a na ovoj test meti svako može pronaći svoje :
http://www.lasc.us/fryxellcrackshot.htm
Još jedna bitna stvar kod okidanja je prvi zglob kažiprsta MORA BITI ZAKLJUČAN, odnosno savijaju se samo zglob do jagodice i srednji zgloba kažiprsta.
Ovakvo kretanje kažiprsta pri okidanju "Vuče" srednji zglog kažiprsta "napolje i na desno" odnosno dovodi do sile jagodice na okidač pravim uglom.
Samo pri pritiskanju okidača pod pravim uglom nema bežanja nišanske slike i pogodaka u stranu !!!
Naravno mora se savladati sila okidanja drugog stepena okidača tako što se povećava pritisak dok pištolj ne opali.
Ovo sve znaju da ih probudiš u ponoć vrhunski IPSC strelci. Oni sve to moraju da savladaju i pri ekstremno brzoj paljbi gde još moraju da vode računa o "Recoilu". Ja sam na žalost sam došao ( i uz pomoć Google) do ovoga i bio bih vrlo sretan da mi je neko sve ovo lepo objasnio. - Nadam se da će koristiti nekome moje iskustvo !!
Pozdrav
Željko
.