Measuring groups

Pavle

Member
For measuring groups anyone else using one of these comes with metric and stupid .

credit card size and and Inox 😀

Attachments

• 20240415_101550.jpg
    20240415_101550.jpg
    172.4 KB · Views: 46
  • 20240415_101457.jpg
    20240415_101457.jpg
    196.5 KB · Views: 46
Consider using the dedicated application/program called "My Shooting": it "scans" your paper target and gives a very much detailed information about your shooting(s). And it's free of charge.
Here's the download link to it:
t.ly/ABBD7

Vidjeh da je fensy u streljačkim krugovima mjeriti šublerom pa ga kupih, bačene pare :)))

Sent from my iPhone using Tapatalk

Naravno. Nema šta da se pokvari, bilo koji metar ili lenjir završavaju posao.

Vidjeh da je fensy u streljačkim krugovima mjeriti šublerom pa ga kupih, bačene pare :)))
Šubler koristim za mnoge stvari ali za merenje grupa mi nikada nije bilo jasno koja mu je prednost u odnosu na lenjir.

Subler ima nekih prednosti nad (standardnim) lenjirom: moze da posluzi i za merenje precnika dijabole, cevi itd., kao i dubine nekog otvora; prilicno precizno meri i desete delove milimetra. Kada se radi o grupacijama na parirnoj meti, nije zanemarljivo ni to sto mu ne smetaju izvesne neravnine koje mogu da se pojave na papiru i da donekle otezaju merenje lenjirom...

Last edited:
155014351_1796870017147397_6521166008299719627_n.jpg

Pitanje: kako ovakvu grupu izmeriti šublerom u deseti ili stoti deo milimetra? Kako, na primer, znati da je grupa baš 11,58mm ili je možda 11,57 ili 11,59 ili nešto četvrto?
PS. ja sam merio šublerom iz sasvim praktičnih razloga jer mi je bio pri ruci, ali realno ne vidim da je šubler nezamenjiv. Naprotiv. Nije loše imati ga, ali se komotno može i bez njega.

Ako je za utehu, lenjir bi ti ocitao 12 mm;). Bez sublera se moze, ali ne "komotno", sto se mene tice... Merenje unutrasnjeg i spoljasnjeg precnika cevi, precnika dijabole, raznih srafica, polugica, dihtunga, zazora, udubljenja itd., za sve to subler je mama...

Last edited:
Pitanje: kako ovakvu grupu izmeriti šublerom u deseti ili stoti deo milimetra? Kako, na primer, znati da je grupa baš 11,58mm ili je možda 11,57 ili 11,59 ili nešto četvrto?

Pitaš ozbiljno ili se šališ?
Ako pitaš ozbiljno onda moraš u deseti ili stoti da znaš gde su ti ivice grupe. Ako to možeš da odrediš onda možeš i da izmeriš.

Ako pitaš ozbiljno onda moraš u deseti ili stoti da znaš gde su ti ivice grupe. Ako to možeš da odrediš onda možeš i da izmeriš

Ja se šalim naravno, jer kako precizno u stoti izmeriti grupu na mekom papiru, pa još sa iskrzanim ivicama?
Što se tiče šublera kao alatke, naravno da je korisna i ja ga uvek nosim sa sobom u kutiji. Samo kažem da za merenje grupa i nije neka pomoć.
A lenjir bi grupu izmerio kao 11,5mm što je meni sasvim dovoljno.

I use one for work and on my Bike it,s invaluable but as a newby to this i dont see the point as its depressing to realise how bad your target work is 😉

Or my mountain bike when i order the wrong size bearings and press them into the exploding carbon frame

Ja se šalim naravno, jer kako precizno u stoti izmeriti grupu na mekom papiru, pa još sa iskrzanim ivicama?
Što se tiče šublera kao alatke, naravno da je korisna i ja ga uvek nosim sa sobom u kutiji. Samo kažem da za merenje grupa i nije neka pomoć.
A lenjir bi grupu izmerio kao 11,5mm što je meni sasvim dovoljno.
Samo pitam 😁 😁 .
Sa malo iskustva, lenjir će "izmeriti" i preciznije od 0,5 mm ako je to nekome potrebno. Isto kao što je analognim šublerom moguće proceniti i veću preciznosto od 0,05 mm koliko je precizna "nepreciznija" varijanta. Imamo i onu "precizniju" sa 0,02 mm a i tu iskustvo može da proceni 0,01 mm.
Namerno kažem "proceni" jer meri se onoliko precizno koliko je instrument konstruisan a preciznije od toga je stvar procene.

Users who are viewing this thread

Back