Modifikacija Zastava vazdusne puske

Obrisan nekoliko postova zbog off-topic, sprdnje i zbunjenosti. Molio bih kolege da nastave razgovore u kafani.

Dijabole koje koristim su ove na slici.
Ali nekako mi ove H/N bolje leze
Nije u pitanju gramaza vec mi jsb saraju neznam zasto jel to do serije ili zbog cega stvarno neznam
Gamo isto tako nisam zadovoljan.
Planiram i da nastavim iskljucimo sa H/N i zelim da isprobam nesto kao metal mag.
Kuglice koje vidite na slicu u jednoj kutijici su od lovackog patroba 4.5mm nejednakog su oblika isto saraju ali im je probojna moc neverovatna, cak probijaju plasticnu gajbu od zajecarskog piva.
Mislim na plastiku onu deblju tj. spoljnu i ostave trag na one pregrade.
U nastavku samo o vazdusnoj pusci

Attachments

• 20200811_175802_copy_1620x1620.jpg
    20200811_175802_copy_1620x1620.jpg
    560.2 KB · Views: 2,632
Ovo su dijabbole na udaljenosti od 35metara
Betonski blok
Fasadna cigla

Attachments

• 20200811_192716_copy_2035x1075.jpg
    20200811_192716_copy_2035x1075.jpg
    526.8 KB · Views: 2,623
  • 20200811_192435_copy_2064x1548_copy_1032x774.jpg
    20200811_192435_copy_2064x1548_copy_1032x774.jpg
    376.3 KB · Views: 2,623
  • 20200811_192354_copy_1032x774.jpg
    20200811_192354_copy_1032x774.jpg
    340.3 KB · Views: 2,623
Moram priznati da deluje kao zanimiljiv projekat i da zaista to nisam tako zamisljao. Kolika je prciznost na razdaljinama od 10 , 20m...

Koja bi bila svrha korišćenja Zastavice, gađajući u cigle, betonske blokove i crepove i mereći njenu snagu? Šta je poenta? Meni lično, bilo bi neuporedivo zanimljivije ispitivanje njene preciznosti, nego snage i "moći".

Ok slazem se sa kritikama preterao sam o snazi puske nisam imao zelju da se necim hvalim samo nisam u potpunosti razumeo sustinu foruma a to je izgleda lepota i preciznost same puske , cime se ne mogu pohvaliti izbacicu jos samo koju fotografiju o njenoj preciznosti i bude li to smetalo upravi i kolegama prestacu da bilo sta i objavljujem i komentarisem.
Prijavio sam se unace da bas o preciznosti dobijem koji savet a sto se tice snage mozda bi nekom vredeo moj savet(mozda).
Pusku koju posedujem nije lepotica ne poseduje opticki nisan.
Jos jednom se izvinjavam

Priličan broj strelaca koji nameravaju da kupe, ili su kupili vazdušnu pušku, prvo pitaju za snagu i "probojnost" vazdušne puške. Česta je i želja za pojačavanjem snage, ugradnjom gasnih klipova velike snage, jačih opruga, itd...
Mene iskreno zanima koja je svrha toga? Takva pojačavanja najčešće imaju kontra efekat. Puške brže propadaju jer nisu konstruisane za te snage, postaju nerprecizne, itd... Pojačavanje snage ima smisla u nekim slučajevima, ali to treba raditi pažljivo i sa merom, uz jasan stav šta se time želi postići, i do te mere da ne naruši konstrukciju same puške. Nisu ti inženjeri i konstruktori neznalice, pa da proračune rade otprilike. Sirova snaga vazdušnoj pušci ne znači ništa. Ovde na forumu ima dosta ljudi koji modifikuju svoje puške, ali oni jasno znaju zašto to rade i šta time žele da postignu. Snaga radi snage je besmislena.
Vazdušna puška je namenjena nečem sasvim drugom, a to je uživanje u gađanju, preciznosti, pakovanju dijabola u što uže grupe... Snaga, probojnoist, ubojitost... je mnogo bitnija za vetreno oružje, a vazdušne puške nisu vatreno oružje, niti ih treba porediti. To su dva odvojena sveta i težiti tome da se vazdušna puška ponaša što približnije "pravoj" je, po meni, besmisleno. Ako si čitao forum, mogao si primetiti da niko od ljudi koji ovde redovno komentarišu, prikazuju svoje puške i modifikacije, ne pridaje primarno pažnju probojnosti, niti to potencira. Ja sam uveren da na ovom forumu niko nema ništa protiv da vidi i pročita nešto o probojnosti, jer je i to deo ovog našeg hobija, ali mislim da je suština baš u ovome, što si i sam naveo:

Vincester said:
Ok slazem se sa kritikama preterao sam o snazi puske nisam imao zelju da se necim hvalim samo nisam u potpunosti razumeo sustinu foruma a to je izgleda lepota i preciznost same puske

Naravno, ovo je moj lični stav, možda sam ja previše krut po tom pitanju i to nikako ne znači da sam 100% u pravu i da se ne može diskutovati o svim temama vezanim za vazdušne puške, pa i probojnosti.
Izvinjavam se ako sam bio preopširan. :)

Ipak smatram da sam ja pogresio sasvim si u pravu i samo zelim da me shvatis da sam se skoro registrovao i nisam bio upoznat sa sustinom.
Pogresio sam na samom pocetku jer sam krenuo sa snagom puske a inace zelja mi je bila da dobijem koji savet bas za preciznost.
Bas tu imam i problem a ne mogu svatiti gde je greska : ja , puska , dijabole stvarno neznam sta.
HVALA

Slažem se sa svime sto je kolega @Joca naveo. A sto se tiče preciznosti, ako si nasvirao zastavicu na brzinu preko 170m/s onda nema svrhe tražiti preciznost,tu je puška izgubila svoju primarnu funkciju...

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

Vincester said:
a inace zelja mi je bila da dobijem koji savet bas za preciznost.
Bas tu imam i problem a ne mogu svatiti gde je greska : ja , puska , dijabole stvarno neznam sta.
HVALA

Evo tu smo, pa ćemo pomoći, naravno. :)

Evo, ja sam jedan od onih kojima je i snaga bitna i nije im cilj da uz što manji broj džula spakuju na papiru što užu grupicu. Kako najviše volim long range akcije, itekako mi je važno da li će dijabola ili slag imati energije za ono za šta sam ih namenio, ali i da li ću su 200-300 metara čuti kada zrno pogodi metal. Ali, čak i nama kojima je snaga kao što rekoh važan detalj, velika energija bez prateće preciznosti ne znači ništa. Ja sam još pre nekoliko decenija od daleko iskusnijih ljudi naučio da je najvažnija stvar dobar pogodak, koji će i uz manjak snage dovesti do željenog rezultata. Suprotno je nemoguće - džaba velika energija ako nismo u stanju da pogodimo ono u šta gađamo. Jedino u čemu se ne bih složio sa Jocom, uslovno rečeno, jeste onaj deo kad on kaže da vazdušno oružje ne treba porediti sa vatrenim, jer danas postoje toliko snažne i precizne vazdušne puške koje u najmanju ruku možemo da poredimo sa recimo puškama u kalibru .22 LR i po snazi i po preciznosti. Da spomenem samo svima nam poznatog brata Nikolaja i njegovog Jegera koji slag Kaćuša od 6,35 mm i 4,0 grama ispaljuje brzinom od 270 m/s i pri tome ostvaruje zapanjujuću preciznost i na veoma velikim rastojanjima. Takva puška nije vatreno oružje, ali po performansama nema mnogo razlike.

Vincester said:
Ipak smatram da sam ja pogresio sasvim si u pravu i samo zelim da me shvatis da sam se skoro registrovao i nisam bio upoznat sa sustinom.
Pogresio sam na samom pocetku jer sam krenuo sa snagom puske a inace zelja mi je bila da dobijem koji savet bas za preciznost.
HVALA

Brzo ucis klega i brzo kapiras sto mi je izizetno drago. Shvatio si koncept samog foruma, savladao si i uploudovanje fotografija. Postavio fotografije probusenih crepova, dijabola, lovacke sacme, cak smo videli i otvaranje proektila raznih tipova dijabola sto je malo ko ovde prezentovao, jedino sto jos nismo videli je puska. Ako je ikako moguce fotografisi pusku verujem da nisam jedini koga to zanima, evo ako ne stignes danas, moze sutra!? Pozdrav i svako dobro.

Ledeni said:
Evo, ja sam jedan od onih kojima je i snaga bitna i nije im cilj da uz što manji broj džula spakuju na papiru što užu grupicu. Kako najviše volim long range akcije, itekako mi je važno da li će dijabola ili slag imati energije za ono za šta sam ih namenio, ali i da li ću su 200-300 metara čuti kada zrno pogodi metal. Ali, čak i nama kojima je snaga kao što rekoh važan detalj, velika energija bez prateće preciznosti ne znači ništa. Ja sam još pre nekoliko decenija od daleko iskusnijih ljudi naučio da je najvažnija stvar dobar pogodak, koji će i uz manjak snage dovesti do željenog rezultata. Suprotno je nemoguće - džaba velika energija ako nismo u stanju da pogodimo ono u šta gađamo. Jedino u čemu se ne bih složio sa Jocom, uslovno rečeno, jeste onaj deo kad on kaže da vazdušno oružje ne treba porediti sa vatrenim, jer danas postoje toliko snažne i precizne vazdušne puške koje u najmanju ruku možemo da poredimo sa recimo puškama u kalibru .22 LR i po snazi i po preciznosti. Da spomenem samo svima nam poznatog brata Nikolaja i njegovog Jegera koji slag Kaćuša od 6,35 mm i 4,0 grama ispaljuje brzinom od 270 m/s i pri tome ostvaruje zapanjujuću preciznost i na veoma velikim rastojanjima. Takva puška nije vatreno oružje, ali po performansama nema mnogo razlike.

hvala ledeni prihvatam kritike tvojih kolega i pohvale ako je bilo ne secam se medjutim ono sto me je navelo da krenem sa snagom puske je to sto ja volim pogotke sa velike udaljenosti.
Tako da sa standardnom zastavom nisam bio odusevljen.
kada sam na youtube video sve te pcp springerice i sa gasnim klipom bacio sam se na posao da prvo dobijen na snazi jer cu tako moci da gadjam na vecoj udaljenosti
onda sam na youtube pronasao i tebe i odusevio se.
moja greska je sto sam onako naglo krenuo sa snagom. To ispalo je kao da se hvalim ili lazem sta sve zastava moze sto mi uopste nije bila namera.
hvala ledeni na ovoj podrzci a ja cu prvom prilikom izbaciti grupu pogodaka maksimalno na 40 metara kojih imam u dvoristu.
pokusacu na 10 20 30 40 metara

Glock17 said:
Vincester said:
HVALA

Brzo ucis klega i brzo kapiras sto mi je izizetno drago. Shvatio si koncept samog foruma, savladao si i uploudovanje fotografija. Postavio fotografije probusenih crepova, dijabola, lovacke sacme, cak smo videli i otvaranje proektila raznih tipova dijabola sto je malo ko ovde prezentovao, jedino sto jos nismo videli je puska. Ako je ikako moguce fotografisi pusku verujem da nisam jedini koga to zanima, evo ako ne stignes danas, moze sutra!? Pozdrav i svako dobro.
hvala na podrzci i veruj posle onolikih kritika malo sam se razocarao da sam se danas planirao i iskljuciti sa ovog foruma a ne mozes zamisliti moju radost kad sam krenuo na pocetku .
jedva uso u stos da se prestavim .
jetva uspeo da postavim koju fotografiju
i odda tras tras tras sve same kritike
medjutim opet nisam zlopamtilo a neke kritike sam i zasluzio ali to je zbog nacina kako sam krenuo
tako da se jos jednom izvinjavam za moj nacin prestavljanja
postavicu fotografije ali smatram da cu opet mozda dobiti kritike i podsmeha jer je moja puska veoma stara.
ja sam je uz veliki rad vratio u zivot.
a oko ulepsavanja i preciznosti nadam se vasim savetima kako i na koji nacin da to uradim
pozdrav

Samo napred! I ja sam veliki entuzijasta po tom pitanju, ali po mojim merilima 90-100 metara je maksimum za Zastavu i to tjuniranu kao što je moja, tako da Heavy od 0,67 g može da potera brzinom od blizu 150 m/s. Sa takvom postavkom, u idealnim uslovima (vetar 0-0,5 m/s) ja mogu svaki put da pogodim recimo metu 25x20 cm, pa čak i da napravim grupu ne širu od 15-ak centimetara. Preko toga nisam ni pokušavao, jer je za sve optike koje sam na toj pušci imao maksimum bio tih stotinak metara. Preko toga fizički nisam mogao da gađam, čak ni sa uvećanjem od 3-4x, jer bi mi meta bila daleko ispod poslednjeg mildota.
Ima na ovom forumu ljudi koje su moji tekstovi i video-klipovi oduševljavali, ali ima i onih kojima je to (najblaže rečeno) nezanimljivo, bilo da imaju ultra-snažne PCP puške u većim kalibrima kojima ni 400-500 m nije predaleko, bilo da uživaju u preciznom gađanju sićušnih metica na 10, 30 ili 50 metara. Za mene je eto poseban doživljaj kada opalim, pa posle sekund i kusur vremena čujem tiho "ting", pa tako svaki put, što znači da je to, jelte, ponovljivo, što bi uvaženi kolega Skorpio kaz'o :lol: . Suština je da svako ima neku svoju "bolest" ili čak više njih i da smo svi različiti, ali nas ipak sve okuplja strast prema pucanju.

Moja Zastava M56 ima tačno 40 godina, tako da starost puške ne treba da te brine. Imaš u temi u Zastava "vazdušarama" gomilu nadam se zanimljivih zapisa i video materijala, pa prostudiraj.

hvala ledeni prihvaticu svaki tvoj i savet i naravno i od svih tvojih kolega bez obzira na po neku kritiku jer sam vec i priznao da mi preciznost i ilupsavanje ne ide bas najbolje a takodje i dalje tvrdim da sam na snazi dobio poprilicno mnogo.
ali sbog saveta sam se i registrovao na ovom forumu
A pravo da ti kazem mene je inspirisala tvoja zastava
kad sam video sta sve moze odmah sam moju skinuo sa tavana i krenuo sa radom
jos jednom hvala i pozdrav

Users who are viewing this thread

Back