Priličan broj strelaca koji nameravaju da kupe, ili su kupili vazdušnu pušku, prvo pitaju za snagu i "probojnost" vazdušne puške. Česta je i želja za pojačavanjem snage, ugradnjom gasnih klipova velike snage, jačih opruga, itd...
Mene iskreno zanima koja je svrha toga? Takva pojačavanja najčešće imaju kontra efekat. Puške brže propadaju jer nisu konstruisane za te snage, postaju nerprecizne, itd... Pojačavanje snage ima smisla u nekim slučajevima, ali to treba raditi pažljivo i sa merom, uz jasan stav šta se time želi postići, i do te mere da ne naruši konstrukciju same puške. Nisu ti inženjeri i konstruktori neznalice, pa da proračune rade otprilike. Sirova snaga vazdušnoj pušci ne znači ništa. Ovde na forumu ima dosta ljudi koji modifikuju svoje puške, ali oni jasno znaju zašto to rade i šta time žele da postignu. Snaga radi snage je besmislena.
Vazdušna puška je namenjena nečem sasvim drugom, a to je uživanje u gađanju, preciznosti, pakovanju dijabola u što uže grupe... Snaga, probojnoist, ubojitost... je mnogo bitnija za vetreno oružje, a vazdušne puške nisu vatreno oružje, niti ih treba porediti. To su dva odvojena sveta i težiti tome da se vazdušna puška ponaša što približnije "pravoj" je, po meni, besmisleno. Ako si čitao forum, mogao si primetiti da niko od ljudi koji ovde redovno komentarišu, prikazuju svoje puške i modifikacije, ne pridaje primarno pažnju probojnosti, niti to potencira. Ja sam uveren da na ovom forumu niko nema ništa protiv da vidi i pročita nešto o probojnosti, jer je i to deo ovog našeg hobija, ali mislim da je suština baš u ovome, što si i sam naveo:
Vincester said:
Ok slazem se sa kritikama preterao sam o snazi puske nisam imao zelju da se necim hvalim samo nisam u potpunosti razumeo sustinu foruma a to je izgleda lepota i preciznost same puske
Naravno, ovo je moj lični stav, možda sam ja previše krut po tom pitanju i to nikako ne znači da sam 100% u pravu i da se ne može diskutovati o svim temama vezanim za vazdušne puške, pa i probojnosti.
Izvinjavam se ako sam bio preopširan.