Modifikacija Zastava vazdusne puske

Webley & Scott said:
Za testiranje sa optickim nisanom ide krstic da se koncanica podudari sa krstom.
Za mehanicki nisan, crni krug da se lakse vidi polovina.

Ja kad testiram uvek radim sa po 10 (a cesto i sa mnogo vise...) jer imam osecaj da prvih 5-10 samo procisti cev od prethodnih dijabola. A i da ocistis cev kanapom izmedju, opet treba desetak dijabola da se cev podmaze. Hteo ne hteo 5 nije dovoljno...

Gledajuci grupacije interesantno je da puska pravi veoma malu razliku izmedju ravne glave (waddcutter RWS Match) ili zaobljene (JSB Express) i da joj je bitnija tezina nego oblik, jer su obe dosta lagane 0.51-0.52

Ocigledno je da sa tezim dijabolama rasipa i siri grupaciju jer treba veci pritisak da pokrene dijabolu iz cevi, a za to vreme klip vec pocinje da se odbija i vraca unazad a puska trza i pomera se. To su sve milisekunde ali pravi razliku, sto se vidi po siroj grupaciji.

Potpuno se kolega slazem sa tvojim misljenjem i tvojim preporukama u vezi ciscenja cevi i testiranja sa vise dijabola.

A najvise se slazem u vezi tvog misljenja iz kog razloga dobijam losije rezultate sa tezim dijabolama.
U potpunosti si u pravu .

Ja sam nekako imao drugacije misljenje da cu tezim dijabolama imati bolje rezultate, iz razloga da ce vremenski uslovi manje uticati na preciznost.
Hvala za savet i na ovim informacijama.

Istina je da vetar ima manji uticaj na tezu dijabolu ali to je nebitno u slucaju kad se sa tezom varijantom gubi preciznost u samom startu.

Tebi je sama puska rekla koja joj dijabola odgovara pa je od sad samo time hrani.

Naravno ako gadjas preko 25m predji na zaobljenu glavu jer jer balisticki koeficijent waddcuttera preko te distance kao trokrilni ormar, pa ce I ona da rasipa kao sacmarica.

Webley & Scott said:
Istina je da vetar ima manji uticaj na tezu dijabolu ali to je nebitno u slucaju kad se sa tezom varijantom gubi preciznost u samom startu.

Tebi je sama puska rekla koja joj dijabola odgovara pa je od sad samo time hrani.

Naravno ako gadjas preko 25m predji na zaobljenu glavu jer jer balisticki koeficijent waddcuttera preko te distance kao trokrilni ormar, pa ce I ona da rasipa kao sacmarica.

Hvala kolega na savetima i moram ti priznati da nemam reci na savrsenom objasnjenju.
Nekako nisam verovao da neke male razlike u gramazi npr. 0.51g i 0.54g i razlike u obliku ravne ili zaobljene , mogu i te kako uticati na rezultat.
A da ne spominjem razlike izmedju 0.51g i 1.05g.

Vise sam sumnjao u bravljenju puske posebno kad sam koristio teze dijabole.
Nekako sam smatrao da se stvara veci pritisak i da usled toga dobijem neko pomeranje u bravljenju.

Drugo u sta sam sumnjao je da:

Nakon ispaljenja laksih dijabola , smatrao sam da dijabola pobedi u trci sa klipom,
tj. da prvo izleti dijabola a onda klip udari u sam kraj cilindra i tako izazove potres kod same puske
Dok kod tezih dijabola moje misljenje je bilo da dijabola gubi u trci i da zbog toga imam losije rezultate.
Nadam se da si me shvatio.

Ali realno, ti si u pravu , svaka mala promena pri opaljenju je ( velika promena na meti)
Hvala kolega.

Danas sam nesto na kratko testirao dve vrste dijaboa , JSB 0.51g i HN 0.53g.
Testiranje sam obavio na dva nacina i dosao do nekih zakljucaka .

Prvi nacin
Puska samo na prednji naslon (vrecica sa peskom)
Desnom rukom drzim pusku naslonjenu na rame i vrsim okidanje istom.

Drugi nacin
Puska samo na prednji naslon ( vrecica sa peskom)
Desnom rukom drzim pusku naslonjenu na rame i vrsim okidanje
A lecom rukom prstima blago potiskam pusku u predelu cilindra na dole prema prednjem naslonu ne bi li smirio taj potres nakon opaljenja.

I mogu reci da su vec vidljive ogromne promene a evo i fotografije.
Kod JSB 4 kom su bas lepo grupisale osim jedne.
Kod HN je manji efekat ali ipak primetan.

I da zaboravio sam da kazem daljina je ista kao i ranije 20 metara

Attachments

• 20230208_215034_copy_774x1032.jpg
    20230208_215034_copy_774x1032.jpg
    244.8 KB · Views: 413
Probaj da pucas sa free recoil tehnikom...značajno utiče na preciznost pri trzaju...ja sam na taj način potpuno smirio HW80 koja je puška sa momačkim trzajem..ta leva ruka neka ti bude drugi oslonac u desnom ramenu, kojom prihvataš kundak, ako ne koristiš dupli olslonac. Potpuno obuhvatiš pušku i samo je usmeravaš u pravcu mete, ali bez bilo kakvog stezanja i pritiskanja. Taj pritisak na prednji oslonac po meni nije baš koristan...imaš u linku jedan način takvog gadjanja...

https://www.youtube.com/watch?v=6ZqugHPTRUw

Grupe su dosta bolje ali i dalje imaš rasipanje po visini što može da liči na skakanje puske na osloncu.
Jedan od razloga moze da bude i različita jačina stiska pri svakom sledećem okidanju. Probaj lagano držanje, koliko je dovoljno da kontrolišeš pušku.
Pričam ja nekome a prvi to često grešim .

zare said:
Grupe su dosta bolje ali i dalje imaš rasipanje po visini što može da liči na skakanje puske na osloncu.
Jedan od razloga moze da bude i različita jačina stiska pri svakom sledećem okidanju. Probaj lagano držanje, koliko je dovoljno da kontrolišeš pušku.
Pričam ja nekome a prvi to često grešim .

Apsolutno si u pravu i to je primetno kod HN 0.53g dok kod JSB 0.51g ja sam prezadovoljan.

E sad ovako
Ja stvarno ne znam u cemu moze biti problem , da li je moguce da razlika tih 0.2g ili oblik dijabole .
Ja sam se bas potrudio da svako ispaljivanje obavim na isti nacin , e sad jesam li u tome uspeo ili nisam to stvarno neznam.

Gledajuci po netu skoro niko ne pridrzava pusku levom rukom ako gadja sa nekog prednjeg oslonca.

Kod mene se ipak pokazalo da je bolje ,da je jos malo potisnem da bi je sto vise smirio.

Dolazim do nekog zakljucka a i dalje ne mogu biti siguran a to je da :

Zastava puska je dosta laka po tezini.
Nakom modifikacije ona je dobila na snazi, ali izgubila na stabilnosti bas iz razloga sto je to mala i laka puska.

Ipak sam zadovoljan jer mi uopste nije bio problem kako da je modifikujem i da ona ima dovoljno snage za neke ozbiljnije daljine , osnovni problem mi je bio samo preciznost haha ( samo to).

E sad polako pronalazim greske sto se tice preciznosti i nekako me opet vuce kao magnet da svakog dana obavim po koje gadjanje.
Verovatno je ovo nesto zarazno :lol: :lol: :lol:

Konsistentost i ponovljivost svih faktora: puske, dijabole i strelca su kljucne.

Kakav je kvalitet cevi (zljebovi i krunica) i okidaca (imal li koleno, prazan hod, jedan ili dvostepen, dali je sve ispolirano i podmazano, kolika sila je potrebna da se povuce okidac a ne pomeri puska?)

Ako je glavni feder lepo obradjen, sve ispolirano i podmazano, djon ne propusta, ventil na cevi ok?

Dijabola kvalitetna, istih dimezija i tezine, cista, bez opiljaka, nije suknja iskrivljena? (ko je merio precnik kaliperom i tezinu mikrogramskom vagom?)

Tehnika pucanja, sve uvek isto? Obraz na kundaku na istom mestu, saka na rukohvatu, dali uvek istim delom prsta povlacis okidac (ne cimnes ga na kraju jer je okidac lose podesen ili jednostavno ne moze bolje da se podesi?), dali ostajes smiren jos par sekundi i kad je dijabola poletela? A sta tek radi leva ruka? Koristis li tehniku "artillery hold" https://youtu.be/_mnbI9Nfu4c

Sto kaze Zare - lagano drzanje.

Sto vise vezbe da tehnika postane rutina i da sve radis to po automatizmu, bez razmisljanja.

I na kraju najbitnije: realna ocekivanja !

Dali je realno da moja puska na 25/50/70 mtr slaze dijabolu na dijabolu? Imam li ja vazdusaru ili laser? Sta onda ocekivati od Olimpiske FWB 800 ili Stajerke?

Ja bi dodao i lupanje srca, pogotovu na takmičenju, gledam da okinem između dva otkucaja...
Kod mene se to dosta vidi kroz nišan i oseti, verovatno što sam mršav...

:D ....a komarac u susednom selu,cena riže u Somaliji...
Svašta meni utiče na preciznost..

Webley & Scott said:
kolika sila je potrebna da se povuce okidac a ne pomeri puska?)
Čini mi se da je to najveći problem Zastavine puške. I pored poliranog okidača vrlo je teško fino podesiti okidač a da uvek okida isto. Meni se desi da 10 puta bude odlično okidanje a onda odjednom više puta okidanje bude osetno teže. Više nego dovoljno da bude loš pogodak. To mi se dosta puta desilo dok sam trenirao i pucao sobnu ligu i mnogo veći problem je u stavu nego sa naslona.

Ako podesiš da okida sa vrlo malom silom, bude i vrlo precizno ali hoće da opali sama. A ako malo zategneš vrlo lako došeš do sile okidanja koja već nije poželjna.

Moraću da nabavim jedan okidač pa da se malo zanimam i vidim da li neke promene uglova mogu nešto da poboljšaju.

Zezajte vi zezajte...
Ja se trudim da pomognem coveku a bolje da sam mu rekao da potkajluje astal da ne ljulja, stavi pusku u stegu, naroka optiku na maximum I sve u 10 !!

Samo da ne zaljulja ova muka iz turske i tu kod vas, pa dzaba mu kajlovanje...

A šta ćeš, ako grune će kopamo, viša sila. Daj bože da nemamo problem sa olovom ko ovi jadni ljudi preko bare...

:) Paaa,i nije neko zezanje.Kolko puta sve radim po automatizmu,sortirane dijabole,dobar oslonoc,lako okidanje,kontrolisano disanje....i svašta nešto,da,da nezaboravim veliko uvećanje na optici(naravno svega 25 metara je upitanju)...i opet ode ustranu...Onda mi kriva cena riže u Somaliji ili nešto drugo.Ali,moj prijatelj,čovek od struke,uglavnom kaže:"Strelac je kriv".
Jbg,ja bih voleo da nije upravu ili bar nebih da priznam da jeste... :)

U vecini slucajeva, ako je korisnik makar malo iskusan a puska nije neki zardjali krs ili kineska za €20, kriv bude strelac....
To znam najbolje iz licnog iskustva pa mi je drago da cujem I druge koje dele to misljenje. Nego mi bilo tesko da prozborim gorku istinu.

A zezanje je sastavni deo svakog hobija, pa ja ne zameram, jer u svakoj sali ima pola istine.

Olova sto se tice, to ne spominji, jer ovde u GB pripremaju teren za to. Prvo zabrana sacme i koristenje vani samo ako 90% moze da se skupi I reziklira (kako po livadams I utrinama da se skupi to?)
A onda vazdusno oruzije. Jedino sto lovacko moze da se preuredi da funkcionise I bez olova dok vazdusno mnogo teze. Kako funkcionise bizmuth I koliko kosta ?
Pakovanje JSB od 500 dijabola (5.5mm) skoro dupliralo na €20 jos malo kao FMJ tane.

Webley & Scott said:
Zezajte vi zezajte...
Ja se trudim da pomognem coveku a bolje da sam mu rekao da potkajluje astal da ne ljulja, stavi pusku u stegu, naroka optiku na maximum I sve u 10 !!

Samo da ne zaljulja ova muka iz turske i tu kod vas, pa dzaba mu kajlovanje...

Ima nas koji i kalujemo i na klocne dižemo, al sa zadnjeg mesta ne mrdamo...
Ovo su pravilno postavljene klocne
br.jpg

Pod hitno da pređeš na stirodur, ima blago anti vibraciono dejstvo :lol:

@Webley & Scott
Sve znam druže, pratim breeze već neko vreme, plače mi se kad vidim koliko ljudi mogu da budu nenormalni.

Users who are viewing this thread

Back