Modifikacija Zastava vazdusne puske

Tu situaciju sa olovom ja vidim kao najvecu pretnju ovom nasem hobiju, jer ogranicenje na olovnu municiju nece da vazi za drzavnu odbarnu (vojska i policija ce biti OK), niti registrovanim Olimpijskim takmicarima (u streljani se i onako sve pomete i reciklira na kraju), nego ce da teret padne na nas Plinkere sto puckaramo po basti.

Prodaja ce biti strogo kontrolisna, pa ili predji na Pb-free (bizmuth ili kalaj) po €30 pakovanje, ili sad gomilaj zalihe za buducnost (na lageru imam 30,000 dijabola ali puno i trosim!), ili ce dileri da predju sa belog na olovo, i odosmo u ilegalu...

Danas mi nesto bas dosadno pa resih da nesto napisem i okacim koju fotografiju .
Mozda ce nekim kolegama biti glupost a mozda nekome i pomogne.
Ja inace dosta eksperimentisem sa mojom zastavom stalno mi dolaze neke ideje i to je nesto u meni sto ne mogu da zaustavim.
Zbog cestog rasklapanja i sklapanja same vazdusne , nekako mi ona navrtka koja drzi dihtung klipa stalno pravi probleme.
Verujem da sve kolege verovatno koriste neke shravcigere ili neke shiljate metalne predmete i omanji cekic.
Onda sledi kuckanje ne bi li se navrtka odvila ili zavila.
Taj sam problem resio tako sto sam pri ruci imao neke plocice koje se idealno uklopile ne bi li mi olaksale odvijanje i navijanje navrtke.
Na ovaj nacin se solidno potiska plasticna podloska i na taj se nacin veoma lako navrtka odvije ili zavije
Na ovaj nacin su veoma male sanse za ostecenje navrtke, dihtunga i podloske a i samog shrafa na koji ide navrtka.
Ovo se tice samo za zastavine vazdusne za druge modele ne znam jer nisam imao prilike da vidim.
Verujem da ce nekim kolegama ovo mozda biti i dlupa ideja , a nekima mozda i posluzi.
Necu opisivati fotografije , smatram da je sve vidljivo i razumljivo.
Nadam se da nisam nesto zabrljao sa fotografijama.
I jos nesto nisam nista ulepsavao , kao nove shrafove i navrtke da bi to izgledalo lepse.
A ko zeli da to bude bas profi pravac gvozdjara po nove shrafove i navrtke :D

Attachments

• 20230313_201010_copy_1651x1238.jpg
    20230313_201010_copy_1651x1238.jpg
    501.5 KB · Views: 405
  • 20230313_200711_copy_1238x1651.jpg
    20230313_200711_copy_1238x1651.jpg
    332.3 KB · Views: 405
  • 20230313_200658_copy_1238x1651.jpg
    20230313_200658_copy_1238x1651.jpg
    464.6 KB · Views: 406
  • 20230313_200643_copy_1238x1651.jpg
    20230313_200643_copy_1238x1651.jpg
    360.3 KB · Views: 406
  • 20230313_200631_copy_1238x1651.jpg
    20230313_200631_copy_1238x1651.jpg
    441.2 KB · Views: 408
Odlična ideja. Samo me zanima da li prečnik srednje rupe ima svoju tačnu meru, ili je to ,,odokativno"? Prečnik rupa sa strane je, pretpostavljam, nebitan, odnosno zavisi od šrafova?

Druže, postoji alat za to, a možeš ga i sam napraviti od šireg ravnog odvijala, slikaću, ti pa šaljem

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

prlejovanovic67 said:
Odlična ideja. Samo me zanima da li prečnik srednje rupe ima svoju tačnu meru, ili je to ,,odokativno"? Prečnik rupa sa strane je, pretpostavljam, nebitan, odnosno zavisi od šrafova?

Mera je provereno tacna.
Navrtka se bez ikakvih problema moze odviti i naviti bez ikakvih smetnji , cak postoji i mali luft otprilike 1mm nebi li doslo do uglavljivanja navrtke

Mane kouč said:
Druže, postoji alat za to, a možeš ga i sam napraviti od šireg ravnog odvijala, slikaću, ti pa šaljem

Pa ta to vec posedujem, samo mi ovo olaksava odvijanje i zavijanje navrtke ,
Stezanjem ova dva shrafa oslobadjam novojku radi lakseg odvijanja.
A ujedno me stiti ne bi li doslo do oshtecenja alata i navojka.
A alat sam odratio bas kao sto si i naveo.
Od ravnog odvijala odradio oblik slova U ( latinicno).

@ vincester,
Samo nastavi I podeli.
Meni su uvek interesantna tudja resenja I ideje jer mogu da pomognu, a da stete nece sigurno.

Mane kouč said:
Ti baš imaš vremena izgleda, da se baviš tom Zastavicom... Svaka tebi čast

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Hvala Mane
Vreme nemam ali !
Rad na zastavi, i bilo kom drugom modelu , meni je samo izazov od kog ne odustajem.
Resenje se uvek nadje.
Samo sto nemam bas neke prilike da se sa sto vise modela upoznam.
A ujedno visoko cenim tvoj rad ,a posebno znanje i informacije o vazdusnom oruzju.

prlejovanovic67 said:
,,Mera je provereno tacna."
Koliko je to milimetara?

To ti je kolega 10.30mm.
I da se ne bi nesto mucio i iso po majstore da ti ovako nesto odrade ako ti bas treba.
Evo najlaksi nacin
Odes do servisera ves masina i pitas imaju li nesto ovako polovno.
Ovo serviseri bacaju.
A evo i fotografija i sve ce ti biti jasno
:D :D :D
To je podloga za amortizere sa idealnim dimenzijama

Attachments

• 20230314_135525_copy_1238x1651.jpg
    20230314_135525_copy_1238x1651.jpg
    335.3 KB · Views: 289
  • Screenshot_20230314-094933_copy_702x647.jpg
    Screenshot_20230314-094933_copy_702x647.jpg
    322.3 KB · Views: 289
Webley & Scott said:
@ vincester,
Samo nastavi I podeli.
Meni su uvek interesantna tudja resenja I ideje jer mogu da pomognu, a da stete nece sigurno.

To mi je i namera, prihvatam i delim
Vremenom cu cesto iznositi neke moje ideje i resenja, mada na forumu postoje ljudi koji poseduju mnogo vise znanja .
Tako da sam spreman da prihvatim i kritike i savete za ono sto ne znam.
Zelim samo pomoci , ali nazalost nisam imao prilike da se sretnem sa veci broj modela vazdusnih pusaka, tako da ne mogu bas davati neke predloge za modele koje nisam ni video.
Ali bice i za to vremena , bar se nadam :D

Evo nekih podataka sto se tice aplikacije za merenje brzine i energije o kojoj se vodi neka polemika na ovom forumu.
Ja nisam siguran u njenu tacnost jer nisam u mogucnosti da istu uporedim sa hronijem.
Jos 2020 sam je instalirao ne bi li imao bar nekakvu prestavu o brzini i snazi sa puskama kojima sam imao pristup.
Ja sam nekim kolegama ( na njihovu molbu) dao konkretna upustva za njeno koriscenje.

Nesto se kod njih nije pokazala idealno a to je i normalno( nije mashina) .
Ne moze se aplikacija savladati za dva dana.

Jedino sto nisam napomenuo je to da , kad se u njoj ubaci podatak od 1 metra za udaljenost samog telefona ( na kom je aplikacija instalirana ) mora da bude tacno 1 metar ,od vrha cevi. (Isto vazi i za visinu).

Na samom telefonu ,mikrofon je smesten u donjem delu telefona , a aplikacija radi po principu zvuka , to znaci da udaljenost izmedju mikrofona na telefonu i vrha cevi mora biti tacno 1 metar.
Kao sto znamo telefoni se danas proizvode u visini oko 15 cm , to moze lose uticati na tacnost aplikacije.

Jos jedna stvar ( osetljivost) opcija koju treba podesiti , tj. koliku buku stvara vasa puska i kolika je buka udara dijabole u gong ( metalna ploca).
Velicina , debljina i materijal gonga je isto bitan jer nakon promene gonga menjaju se i rezultati.
Meni inace dosta znaci , jer imam bar neku prestavu o brzini i snazi.

Brojevi na fotografijama koje sam napisao su radi lakseg shvatanja
Aplikacijom balistica sam uporedio sa rezultatima aplikacije chrono mobile lite.

Evo nekih mojih rezultata 4 novembra 2020.

Fotografiju pod br.1 sam greskom duplirao.

Attachments

• 20230316_120313.jpg
    20230316_120313.jpg
    126 KB · Views: 231
  • 20230316_120340.jpg
    20230316_120340.jpg
    246.7 KB · Views: 231
  • 20230316_120202.jpg
    20230316_120202.jpg
    124.5 KB · Views: 231
  • 20230316_120228.jpg
    20230316_120228.jpg
    266.5 KB · Views: 231
  • 20230316_115856.jpg
    20230316_115856.jpg
    134 KB · Views: 231
  • 20230316_115856.jpg
    20230316_115856.jpg
    134 KB · Views: 230
  • 20230316_120104.jpg
    20230316_120104.jpg
    256.7 KB · Views: 230
  • Screenshot_20230315-094401.jpg
    Screenshot_20230315-094401.jpg
    466 KB · Views: 231
Ja sam relativno skoro sredio moju zastavicu a kako sam veoma tehnicki obrazovan sve sam sam radio
Originalnu oprugu sam zamenio kao i djon i dihtung cevi. Zamenske delove sam kupio u Jagodinskoj radnji i mogu slobodno da kazem da su to bacene pare djon je neupotrebljiv kao i dihtung cevi dok je opruga iako je dupla losijeg kvaliteta od originalne
Delovi iz Subotice su druga prica dihtung cevi je odlican djon sam uzeo silikonski tako da nije za poredjenje u odnosu na kozni dok je opruga znatno jaca sama debljine zice od koje je pravljena je veca za 0.3mm
Fabricku i Jagodinsku oprugu sam mogao da sabijem sam pri sklapanju dok mi je za Suboticku bila potrebna pomoc cak sam i alat za sabijanje napravio ali nije bilo sanse da sam sastavim pusku

Jedino sto sam primetio je da je okidac dosta tezi i ne moze da se lepo nasteluje a mozda sam i ja nesto pogresio u sastavljanju

Puska sada ima bolje performanse sto se tice brzine i dzula a sto se tice preciznosti nisam primetio razliku
Meni puska sluzi za xxxxxxxxxxxx
Mozda ova Artemis 4.5mm 400ms bude bolja za ovo sto meni treba ali bi bas voleo da me posavetuje neko iskusniji

@clockwork_orange: obrati pažnju da su ovakvi komentari i korišćenje vazdušne puške za bilo šta drugo osim gađanja u metu, strogo zabranjeni na ovom forumu!

Okidač je dosta teži jer je opruga dosta jača. Teško da možeš nešto da pogrešiš u sastavljanju.

clockwork_orange said:
Ja sam relativno skoro sredio moju zastavicu a kako sam veoma tehnicki obrazovan sve sam sam radio
Originalnu oprugu sam zamenio kao i djon i dihtung cevi. Zamenske delove sam kupio u Jagodinskoj radnji i mogu slobodno da kazem da su to bacene pare djon je neupotrebljiv kao i dihtung cevi dok je opruga iako je dupla losijeg kvaliteta od originalne
Delovi iz Subotice su druga prica dihtung cevi je odlican djon sam uzeo silikonski tako da nije za poredjenje u odnosu na kozni dok je opruga znatno jaca sama debljine zice od koje je pravljena je veca za 0.3mm
Fabricku i Jagodinsku oprugu sam mogao da sabijem sam pri sklapanju dok mi je za Suboticku bila potrebna pomoc cak sam i alat za sabijanje napravio ali nije bilo sanse da sam sastavim pusku

Jedino sto sam primetio je da je okidac dosta tezi i ne moze da se lepo nasteluje a mozda sam i ja nesto pogresio u sastavljanju

Puska sada ima bolje performanse sto se tice brzine i dzula a sto se tice preciznosti nisam primetio razliku
Mozda ova Artemis 4.5mm 400ms bude bolja za ovo sto meni treba ali bi bas voleo da me posavetuje neko iskusniji

@clockwork_orange: obrati pažnju da su ovakvi komentari i korišćenje vazdušne puške za bilo šta drugo osim gađanja u metu, strogo zabranjeni na ovom forumu!
"regulacija brojnosti pernatih štetočina" spada u lov, što je kod nas ako se ne varam zakonom zabranjeno.

Sent from my moto g(60) using Tapatalk

clockwork_orange said:

Ato se tice opruge i dihtunga se u potpunosti slazem s tobom.
Inace, mozda si i mogo zamoliti kolegu Maneta ne bi li ti nekako pomogo u nabavci originalnih delova iz Zastave.
A sto se tice okidaca kolega Zare ti je vec dao odgovor.

IwanWan said:
"regulacija brojnosti pernatih štetočina" spada u lov, što je kod nas ako se ne varam zakonom zabranjeno.

Tako je. Zabranjeno je zakonom, pa samim tim i na Forumu.

Postovane kolege , vec duze vreme razmisljam da iznesem neke podatke vezane za duplu oprugu kod zastave a ujedno i da postavim pitanje .
Nekako sam se dvoumio iz razloga da ne budem pogrešno shvacen.

Sad ce mozda i neko , kakva dupla opruga i kakve gluposti.
Slazem se i sa tim , tacno je , duplom oprugom se preciznost gubi.

Ali moja zalja za streljastvom na vecim daljinama posle rata je izgubila smisao.
Na to vise nisam ni mogao pomisliti.

Ono sto mi je preostalo je vazdusna puska.
E sad ta zelja za gadjanjem na vecim daljimama zastavom je bila gotovo nemoguca.

Novu vazdusnu pusku ne smem kupiti (vecina kolega pretpostavljam zna glavni razlog) ,otac sam troje dece i treba misliti o njihovoj bezbednoj buducnosti.
Tako da mi nista ne preostaje i ja krecem u modifikaciji zastave za vece daljine.

Proucavanjem zastave doso sam do zakljucka da moze stati jos jedna opruga.
Krecem u potragu za oprugama , e to je bas bila potraga.
Od raznoraznih sklopova, mashina , motora , kombajna, traktora , ma ne mogu se ni setiti u sta sam sve trazio , ne bi li se dimenzije uklopile za mesto gde se ubacuje dupla opruga.
U to vreme nisam posedovao nista od nekih informacija ,tipa internet youtube, smartfon gde bih pronasao ideju i iskopirao je.
Oprugu koja se savrseno uklopila pronalazim u glavi motora kod zastave 101.
Ja sav srecan odmah krecem sa ugradnjom.
U pusku staju 3 kom i mogu slobodno da kazem da nema apsolutno nikakvog škripanja i kocenja.
Snaga puske se odmah primetila, ja presrecan.
Nakon odredjenog vremena nekim svojim prijateljima ja odradim duplu oprugu.
Prijatelji presrecni.
Medjutim pocinje da kruzi prica po okolnim selima kako ja mogu povecati snagu zastave i krene tako ,ali mene pocinje da vata i neki strah s obzirom gde zivim i u kakvu se neprijatnu situaciju mogu dovesti.

Jos jednom ponavljam sve ovo se desava odmah posle rata.

Za vise modela dijabola nisam imao pojma , kupovao sam ih u najblizem gradu na jugu srbije na pijacu.
Cena im je bila ako se ne varam od 50 do 100 din.
Katastrofa.
Preciznost nula ,a ja sumnjam u pusku.
Ne postoji deo na samoj pusci koji nisam testirao i proverio , nekad i vise puta u toku dana.
Saznam ti ja da u tom gradu postoji lovacka radnja gde mozda mogu i nesto kupiti za zastavu.
Prvenstveno mi je trebao dihtung klipa jer sam moj izradio od vojnickog opasaca.
Isto tako i za ostale prijatelje, drugu zamenu nismo imali.
Gospode boze sad se smejem kad se svega toga setim.

Izradio sam dva kom. koja sam ubacio na klip da bi se sto manje gubilo na vazduhu u samom cilindru.

Sad sledi prica u radji u obliznjem gradu.
Pitam ja za dihtung, covek kaze da nema i jedino da moze da on to poruci .
Ja se slozim i zapocinjemo neku pricu u vezi vazdusnih pusaka koje on ima u rasnji.
Krene on tako da hvali kako su puske koje prodaje izuzetno precizne i snazne u odnosu na zastavu.
I onda ja njemu kazem kako imam zastavu
A on ce ;
E cuo sam da neko ugradjuje neke dodatne opruge u zastavu i da nakon toga puska bije savrseno.
Na sve to ja precutim i nista ne odgovorim.

Sve ovo je samo deo mog rada na samoj vazdusnoj koji sam hteo izneti.
Ne zelim da me kolege shvate tipa da kazem da sam mozda ja prvi, koji je ubacio duplu oprugu u zastavu.
Mada nije ni bitno , to nije neki svemirski brod.

Ovo je samo nacin, kako sam ja i u kojem vremenu resio povecanje snage same vazdusne.
A moje pitanje bi bilo,

U kojoj godini je neko od kolega po prvi put cuo za mogucnost ubacivanja duple opruge u zastavu?

I da jos nesto da kazem , u moju zastavu sam ubacio i duplu oprugu koja pomaze boljem bravljenju puske , ne bi li se tu gubilo na preciznost. :D :D :D
E sad sam srecan i mogu izdrzati i po koju šalu , podsmeh i kritiku .
Tako da kolege izvolite.

Manje bih se preznojio da sam pet puta rasklopio i sklopio zastavu nego sto sam sve ovo napisao :D

Dupla opruga nije novost, ja sam čuo još neke 97 godine(a postoji daleko duže) , a počeo da ih ubacujem u dotrajale zastavice u klubu iste godine, samo sto sam ja već imao gotove opruge koje je neko već napravio za tu svrhu. Moram napomenuti da se to u klubovima izbegava zbog gubljenja preciznosti i primenjuje se na baš lošim puškama, koje se koriste samo u školi streljaštva za klince. Generalno, po meni nepotrebna stvar, zastavica savršeno radi na brzinama od 135-150 m/s i ja tu ne bih ništa dirao.

Users who are viewing this thread

Back