Postovane kolege , vec duze vreme razmisljam da iznesem neke podatke vezane za duplu oprugu kod zastave a ujedno i da postavim pitanje .
Nekako sam se dvoumio iz razloga da ne budem pogrešno shvacen.
Sad ce mozda i neko , kakva dupla opruga i kakve gluposti.
Slazem se i sa tim , tacno je , duplom oprugom se preciznost gubi.
Ali moja zalja za streljastvom na vecim daljinama posle rata je izgubila smisao.
Na to vise nisam ni mogao pomisliti.
Ono sto mi je preostalo je vazdusna puska.
E sad ta zelja za gadjanjem na vecim daljimama zastavom je bila gotovo nemoguca.
Novu vazdusnu pusku ne smem kupiti (vecina kolega pretpostavljam zna glavni razlog) ,otac sam troje dece i treba misliti o njihovoj bezbednoj buducnosti.
Tako da mi nista ne preostaje i ja krecem u modifikaciji zastave za vece daljine.
Proucavanjem zastave doso sam do zakljucka da moze stati jos jedna opruga.
Krecem u potragu za oprugama , e to je bas bila potraga.
Od raznoraznih sklopova, mashina , motora , kombajna, traktora , ma ne mogu se ni setiti u sta sam sve trazio , ne bi li se dimenzije uklopile za mesto gde se ubacuje dupla opruga.
U to vreme nisam posedovao nista od nekih informacija ,tipa internet youtube, smartfon gde bih pronasao ideju i iskopirao je.
Oprugu koja se savrseno uklopila pronalazim u glavi motora kod zastave 101.
Ja sav srecan odmah krecem sa ugradnjom.
U pusku staju 3 kom i mogu slobodno da kazem da nema apsolutno nikakvog škripanja i kocenja.
Snaga puske se odmah primetila, ja presrecan.
Nakon odredjenog vremena nekim svojim prijateljima ja odradim duplu oprugu.
Prijatelji presrecni.
Medjutim pocinje da kruzi prica po okolnim selima kako ja mogu povecati snagu zastave i krene tako ,ali mene pocinje da vata i neki strah s obzirom gde zivim i u kakvu se neprijatnu situaciju mogu dovesti.
Jos jednom ponavljam sve ovo se desava odmah posle rata.
Za vise modela dijabola nisam imao pojma , kupovao sam ih u najblizem gradu na jugu srbije na pijacu.
Cena im je bila ako se ne varam od 50 do 100 din.
Katastrofa.
Preciznost nula ,a ja sumnjam u pusku.
Ne postoji deo na samoj pusci koji nisam testirao i proverio , nekad i vise puta u toku dana.
Saznam ti ja da u tom gradu postoji lovacka radnja gde mozda mogu i nesto kupiti za zastavu.
Prvenstveno mi je trebao dihtung klipa jer sam moj izradio od vojnickog opasaca.
Isto tako i za ostale prijatelje, drugu zamenu nismo imali.
Gospode boze sad se smejem kad se svega toga setim.
Izradio sam dva kom. koja sam ubacio na klip da bi se sto manje gubilo na vazduhu u samom cilindru.
Sad sledi prica u radji u obliznjem gradu.
Pitam ja za dihtung, covek kaze da nema i jedino da moze da on to poruci .
Ja se slozim i zapocinjemo neku pricu u vezi vazdusnih pusaka koje on ima u rasnji.
Krene on tako da hvali kako su puske koje prodaje izuzetno precizne i snazne u odnosu na zastavu.
I onda ja njemu kazem kako imam zastavu
A on ce ;
E cuo sam da neko ugradjuje neke dodatne opruge u zastavu i da nakon toga puska bije savrseno.
Na sve to ja precutim i nista ne odgovorim.
Sve ovo je samo deo mog rada na samoj vazdusnoj koji sam hteo izneti.
Ne zelim da me kolege shvate tipa da kazem da sam mozda ja prvi, koji je ubacio duplu oprugu u zastavu.
Mada nije ni bitno , to nije neki svemirski brod.
Ovo je samo nacin, kako sam ja i u kojem vremenu resio povecanje snage same vazdusne.
A moje pitanje bi bilo,
U kojoj godini je neko od kolega po prvi put cuo za mogucnost ubacivanja duple opruge u zastavu?
I da jos nesto da kazem , u moju zastavu sam ubacio i duplu oprugu koja pomaze boljem bravljenju puske , ne bi li se tu gubilo na preciznost.
E sad sam srecan i mogu izdrzati i po koju šalu , podsmeh i kritiku .
Tako da kolege izvolite.
Manje bih se preznojio da sam pet puta rasklopio i sklopio zastavu nego sto sam sve ovo napisao