Modifikacija Zastava vazdusne puske

Mane kouč said:
Kad budem imao vremena i budem u servisu pokazaću ti par varijanti silikonskog i kako to izgleda, doduše poslednji model sto sam dobio mi uliva kakvu takvu nadu d aće biti solidan, ali bez testiranja ništa, a ja svakako sem kože neću stavljati ništa drugo sigurno.

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

Budem li imao vremena dolazim svakako i da ne zaboravim.
Pokusacu da pomognem u testiranju tog poslednjeg modela , ali me onda vodis u kafanu :D :D :D
Mislim da nase neslaganje nije razlog da zbog toga nema malo šale i po neko pice.

Mane kouč said:
A ako ti nije jasno koji su to sklopovi kao inžinjeru, evo par, kundak i podešavanja istog, kačenja cevi, sistem okidanja, kompezator, zbog pucanja pojedinih delova dolazi do zamene materijala itd. E sad te izmene ne iniciraju inžinjeri nego sami strelci kao krajnji korisnici i tu je srž stvari, koju vidim da većina ne može ili ne želi da prihvati, posebno inžinjeri, jer im valjda proradi sujeta.
Ne brini ti ništa, jasno je meni kao inženjeru mnogo toga. Za kundak sam znao da ćeš da se uhvatiš ali to je ergonomija i time se bavi neko medicinske struke, inženjer treba samo da omogući maksimalno i minimalno podešavanje svega i svačega. Čak i da mora sam da reši kundak, radi u fabrikama koje decenijama prave vrhunske puške, lako će da modifikuje neki od prethodnih. Šminku će da uradi neki dizajner, to je druga priča.

A ako misliš da je streljaštvo jedina grana industrije gde se prate reakcije korisnika onda nas očigledno smatraš za dijabole.

Što se sujete tiče, ostavi tu priču za nekog drugog. Ako na gomilu konkretnih pitanja nećeš da daš odgovor koje sigurno znaš, onda bar nemoj da sabotiraš svaku temu gde se vode ovakve priče. Ostavi nas sujetne da iznosimo svoja iskustva pa makar bila i pogrešna. Mada sam ja skoro sve svoje greške ispravio i objasnio kako. A i vinchester će. Za razliku od tebe čiji su odgovori: "ja to radim", "ja to rešavam" i sl. A konkretnog rešenja i odgovora nigde.

Prvo, sujetan jesi, a drugo zašto bih ja tebi dao bilo kakav odgovor kad i ono sto napišem ti ne prihvataš jer se praviš pametan. Ako ne znaš da rešiš sam, a nećeš da poslušaš kako ne treba, onda lepo plati servis i ćao, nisam ja dužan tebi ništa za džabe da objašnjavam i pomažem, to je moja dobra volja, a koliko sam ljudi pomogao to oni i ja znamo, ti nisi u tom krugu, a posle ovakvih gluposti nećeš ni biti. A i odmah da ti kažem, da ću u svakoj temi u kojoj znam kako treba da se radi da reagujem, svidelo se to tebi ili ne. A sad druze, sto se mene tiče je dosta ovog prepucavanja, ako želiš možemo nastaviti u dm, da ti objasnim pojedine stvari koje ne želiš da prihvatiš.

Sećam se dok sam se ranije bavio IPSC da su tu dolazili ljudi iz raznih specijalnih jedinica što policije što vojske i da su mnogi pisali Zastavi da se promene neke manje stvari što u ergonomiji što u nekim drugim stvarima vezano za vatreno oružje.Na žalost koliko sam uspeo da čujem retko šta da su usvojili,jer mi nismo ciljna grupa već Američko tržište.Ja bih iskreno voleo da naša Zastava izađe sa nekom baš dobrom novom vazdušnom puškom na tržište posle puno vremena i dokaže se jer mislim da Zastava to zaslužuje i može.Još kad bi malo slušali sugestije sa terena vezano za neke sitne detalje bili vrh.Malo jako imam iskustva sa vazdušnim oružjem i zbog zakona i cene municije vratio sam mladalačku ljubav a to je vazdušna puška i trening sa njom.Kažem od mnogo ljudi bas sa terena sam čuo da naša Zastava dosta puta nije imala sluha za to .A mislim da bi trebalo.E to je ono,imaš gotov proizvod koji vrši funkciju i radi lepo.Ali zašto ne poslušati ljude sa terena (strelce)i malo unaprediti i izmeniti neke stvari da sa dobrog imaš odličan proizvod..

Zastava oružje kao i ostali delovi Zastave, kao uostalom i sve ogromne firme iz tog starog vremena su vrlo spore u donošenju odluka i izmenama u proizvodnji. Zašto je tako je priča vezana za sistem, politiku, čak i fotelje. Bez obzira koliko i oni sami bili svesni nekih stvari, nisu se pitali (ne znam koliko se sada pitaju) za mnogo toga. Na žalost tako je, a sada je bitno izvući što više novca dok se prodaje vojno oružje. Biznis na prvom mestu.

Nažalost, Zastava nije izašla u susret ni Streljačkom savezu Srbije da napravi par hiljada novih pušaka m 81A, a kamoli da vrši neke izmene. Naše tržište ih ne zanima, samo Usa i to je to.

Mane kouč said:
onda lepo plati servis i ćao, nisam ja dužan tebi ništa za džabe da objašnjavam i pomažem,
I dođosmo do suštine tvog članstva na forumu :D .
Inače, frorum je mesto gde ljudi razmenjuju iskustva, pomažu savetima jedni drugima, zamisli za džabe, a ne mesto za svoj privatni biznis. Ili sam ja nešto pogrešno shvatio u vezi ovog foruma?
Umesto što ljudima odgovaraš da znaš i umeš kaži lepo kao čovek da ćeš to da im uradiš u svom privatnom servisu i da to naplatiš,. Mnogo bi te više cenili i znali na čemu su.
Shvati kako god hoćeš, nije me briga, ja mogu da kažem ono što mislim. Isto to ti misli mnogo više njih ali oni ćute jer zavise od tebe zbog servisa, delova i svega ostalog što si im prodao.

Kao i sto sam očekivao, nastavlja da lupetaš, niko niti zavisi od mene za kupovinu a još manje za servis. Kada bi znao da većina foruma upravo kod mene dolazi na druzenje, bilo bi ti malo jasnije da ne znaš o čemu pričaš. A suština foruma je da ljudi nešto nauče, a ne da oni koji misle da znaju pune narod pogrešnim informacijama, pa kad im neko kaže da nisu u pravu i da to sto pišu nije dobro, onda udri po njemu, jer bože moj neko vam se usprotivio.

Ja odlično znam koliko znam i još bolje koliko ne znam. To što ti pokušavaš od prostog sklopa da napraviš let na Mars to je tvoja stvar, to može da prođe kod Joce koji sam kaže da ne zna. Da se Joca ne naljuti, uzeo sam ga samo kao primer ali njemu svaka čast na iskrenosti. Meni te priče ne možeš da prodaješ, mehanika je mehanika. Da li na pušci ili kamionu, princip je isti.

Jedno se slažemo, suština foruma je da se nešto nauči. Meni se npr. čovek koji je shvatio sve ovo o čemu pričam javio kada sam tražio pomoć (i od tebe je naravno nisam dobio) i u 5-6 razgovora dao više znanja, iskustva i saveta nego ti na celom forumu što se tiče mehanike i servisiranja Zastavine puške.

Pošto sam dosta "lupetao" neću više da te uzimam u usta. Čekam Vinchestera pa da vidimo da li može da dobaci 200-300 metara ili šta je već planirao. Možda se puška raspadne posle 30 dijabola, možda ne. Prave se kola za trke koja traju tu jednu trku. Zašto ne bi neko ispunio svoj san sa puškom pa makar puška posle bila za staro gvožđe.

Dobro, mislim da je sve rečeno u ovom debelom off-topicu, a sada molim vas nastavite priču o modifikacijama (što i jeste suština), ili će tema biti privremeno zaključana dok se strasti ne smire.

Kanda će morati da bude grupna kafanska terapija...
😂
Za početak, ako se pažljivo pročita tema, ima jedan ključan post koji sve objašnjava, a to je Manetova ponuda da pošalje delove Vinčesteru samo da bi on prestao da odvrće-zavrće pušku jer će je tako upropastiti.
Što je apsolutno tačno i kad malo razmisliš to može da kaže samo neko kome je stalo do same puške, a ne do nečeg drugog.
Mogao je da ga loži i da mu piše kako je to sjajno i da samo nastavi, a mogao je i da jednostavno ćuti i gleda svoja posla ali nije.
Svaka modifikacija će pasti u vodu pa makar i bila to nešto bolje od fabrike ako uništiš svaki navoj, a koliko god navoj bio kvalitetan jednostavno nije ni predvidjen za šarafanje do besvesti.
Volim da pročitam tudja iskustva, da ne grešim tamo gde je već neko grešio, da probam nešto što je neko dobro uradio, podržavam stav o ličnoj imovini i pravu da se ista uništi zarad sopstvenog hira ali insistirati da se bude u pravu po svaku cenu čak i kad je greška očigledna, ne razumem...
Vinčesteru buraz, imaš svako pravo da radiš šta hoćeš, da pišeš iskustva o svojim poduhvatima, ali ako ti neko nešto dobronamerno napiše, bar razmisli o tome.
Da se samo dotaknem tog silikonskog dihtunga, šansa da je radjen na osnovu zastavinog kožnog, da je neko nosio negde, uzimao mere i pravio neki alat za ZASTAVINU pušku je ravna nuli.
Jednostavno na ovoj našoj planeti ima toliko raznih, većih proizvodjača, brojnijih u komadima vazdušnih pušaka sa istim dimenzijama kao Zastava, a to što na nekima nema tog useka koji si ti sa pravom doradio može da znači da je bilo lakše za napraviti, samim tim jeftinije, a zbog toga ga je neko i kupio da bi ovde napravio bolju razliku u ceni kad ga proda kao dihtung za ZASTAVINU vazdušnu pušku iako mu je možda početna namena bila da bude dihtung u kancelarijskoj stolici, znaš ono kad ide gore-dole...
😉

Kao i sto sam očekivao, nastavlja da lupetaš,
Nije lepo Mane da koristiš strane reči i izraze, ovde niko nikada za tebe nije rekao da lupetaš, prema tome smiri se malo. Malo sam stariji od tebe pa mogu to da ti kažem. Čudi me da administratori dozvoljavaju ovakvu vrstu vredjanja na forumu, što je koliko mi se čini zabranjeno.

Nagard said:
Kanda će morati da bude grupna kafanska terapija...
😂
Za početak, ako se pažljivo pročita tema, ima jedan ključan post koji sve objašnjava, a to je Manetova ponuda da pošalje delove Vinčesteru samo da bi on prestao da odvrće-zavrće pušku jer će je tako upropastiti.
Što je apsolutno tačno i kad malo razmisliš to može da kaže samo neko kome je stalo do same puške, a ne do nečeg drugog.
Mogao je da ga loži i da mu piše kako je to sjajno i da samo nastavi, a mogao je i da jednostavno ćuti i gleda svoja posla ali nije.
Svaka modifikacija će pasti u vodu pa makar i bila to nešto bolje od fabrike ako uništiš svaki navoj, a koliko god navoj bio kvalitetan jednostavno nije ni predvidjen za šarafanje do besvesti.
Volim da pročitam tudja iskustva, da ne grešim tamo gde je već neko grešio, da probam nešto što je neko dobro uradio, podržavam stav o ličnoj imovini i pravu da se ista uništi zarad sopstvenog hira ali insistirati da se bude u pravu po svaku cenu čak i kad je greška očigledna, ne razumem...
Vinčesteru buraz, imaš svako pravo da radiš šta hoćeš, da pišeš iskustva o svojim poduhvatima, ali ako ti neko nešto dobronamerno napiše, bar razmisli o tome.
Da se samo dotaknem tog silikonskog dihtunga, šansa da je radjen na osnovu zastavinog kožnog, da je neko nosio negde, uzimao mere i pravio neki alat za ZASTAVINU pušku je ravna nuli.
Jednostavno na ovoj našoj planeti ima toliko raznih, većih proizvodjača, brojnijih u komadima vazdušnih pušaka sa istim dimenzijama kao Zastava, a to što na nekima nema tog useka koji si ti sa pravom doradio može da znači da je bilo lakše za napraviti, samim tim jeftinije, a zbog toga ga je neko i kupio da bi ovde napravio bolju razliku u ceni kad ga proda kao dihtung za ZASTAVINU vazdušnu pušku iako mu je možda početna namena bila da bude dihtung u kancelarijskoj stolici, znaš ono kad ide gore-dole...
😉

Imao bih nesto da kazem , citam sve ove komentare i ne znam odakle da pocnem.
Cak mi je pomalo i smesno i pitam se sta mi je sve ovo i trebalo. Ali dobro.

Tako da moram iz pocetka .
Moja prva greska je sto se nakon uclanjenja nisam uspeo snaci da sve lepo upakujem fotografijama i dam za svaku fot. objasnjenje.

Deo mog prestavljanja je uklonjen odlukom moderatora ili kog vec na znam.
Znam razlog i ne bunim se.

Medjutim i dalje su tu podaci kaje sam dao :
Da sam pusku dobio na poklon.
Da je bila u katastrofalnom stanju.
Posebno unutrasnjost cevi koja je uklonjena.
Da je kundak od neke druge puske.
Da ne duzim u sustini (katastrofa)

Ulozio sam dosta rada na njoj , a sve sto sam radio i sta cu mozda jos raditi ,nek mi ako nista drugo , ostane kao uspomena svih mojih ideja , pokusaja , neuspeha , uspeha da me samo vrati u proslost koju ne zelim zaboraviti.

Nju sigorno necu prodati , unistiti , zaboraviti.
A to nece niko ni da kupi :D

Da nastavim.
U kakvom je stanju bila cak sam se ustrucavao da je fotografisem , videvsi kakve puske posediju pojedine kolege i kako ih odrzavaju.
Na samom pocetku uclanjenja iznosio sam podatke o njenoj snazi , A TRAZIM POMOC U VEZI PRECIZNOSTI)
Svako ko u ovo sumnja moze se vratiti unazad i proveriti.
Tada nisam znao da je uzrok nepreciznosti DUPLA OPRUGA.

Jednim postom mi je kolega glok rekao;
NEPRECIZNA PUSKA = BILDER BEZ MOZGA.
Nesto u tom smislu , i bio je u pravu.

A sad sto se tice navoja.
Ovo je mozda za programere, kuvare, istoricare , itd problem.
Ali za masince i ljude jos nekih slicnih profesija smesno da smesnije ne moze biti.

Po vama npr. Pokidan šrav ili oštecen navoj na bloku motora auta, traktora , kombajna , kamijona itd te mashine idu na otpad .
Boze sta cemo sa tolikim otpadom.

Ne vredjam ali meni tako izgleda

Medjutim ovde vidim da se koristi neka metoda kontranapada ne bi li , neko nekoga skinuo sa trona sto mi nije i namera.
Cak sam vise puta naglasio da ne posedujem znanje pojedinih kolega.
Sve sam lepo napisao.
Evo jos jednom priznajem.
NE POSEDUJEM ZNANJE POJEDINIH KOLEGA.

Ako se vratite unazad znao sam:
pohvaliti , prihvatiti i zahvaliti na svakom odgovoru koji mi je dat .

I sad zbog jednog dihtunga , gde iznosim svoja iskustva , pokusava se to osporiti i tek sad na kraju dobijamo odgovor,
POSTOJI NESTO STO DAJE NADU.
Kakve su to tajne , nista mi nije jasno.
Ali opet u redu je i to ( zivot je borba razumem)

Samo me buni dokle smo dosli da dobijemo bar taj jedan odgovor..
A ja se mucim vise od godinu dana ( ali ne zalim) jednostavno volim to sto radim i to mi prija, ma kolko to nekom izgledalo smesno.

Krenuo sam lepo ;
Testirao sam sinteticki dihtung
Izneo MOJA iskustva
Radio sam blage promene na njemu
Trazim dihtung sa kanalom
Da kupim ne da mi neko pokloni.

Gde sam pogresio ili nekog uvredio.

I uvek napomenem ( ovo je moj rad i nikog ne navodim da pokusava nesto ovako)

Plan mi je bio da iznesem ,neuspehe da ljudi vide i da ne ponavljaju moje greske, i po MENI uspehe .( uskljucivo po meni) .

Ako negde gresim ispravite me , nije mi bila nikakva namera da nekog vredjam ovim sto je napisano.
Svako ima pravo na svoje planove i misljenje pa tako i ja.
Mislim da nikog ne ugrozavam.

E sad razlog mog kašnjenja daljeg izlaganja je da pokusam da sve lepo fotografisem , umanjim velicinu fot. , da za svaku fotografiju dam lepo objasnjenje da se sve to razume.
A ne da izlupam na nacin na koji sam na samom pocetku prilozio , pa da time zbunim onog ko zeli da ovo procita i pogleda
A tu su i ostale zivotne obaveze .
Sve najbolje.

Jos nesto me buni,
Toliko dugo upotrebljavam rec kanal, udubljenje na zidu dihtunga i njegovu vaznost.
Pa da su mi bar TU dali odgovor.
Da kazu
JESTE KOLEGA POZELJNO BI BILO DA DIHTUNG POSEDUJE KANAL.
Dovoljnoo bi mi bilo bar samo to.

E to me boli znam da ovde ljudi znaju o cemu govorim a niko se ne zeli sloziti samnom.

Svako ko se malo razume u materiju zna da taj kanal mnogo znaci
Postoji slicnost takvog oblika dihtunga sa SEMERINZIMA koji se postavljaju da ne bi doslo do propustanja neke tecnosti.

Namena im je posebno u nekim pumpama da pored opruge koja je na unutrasnjem delu semeringa koja steze neku usovinu da ne bi doslo do propusta.
E sad kad se u tom nekom delu stvori jos i pritisak on samo pomaze da se semering jos bolje priljubi za osovinu zbog njegovog oblika.
Sve ovo ce razumeti ljudi koji su strucniju o cemu govorim.
Prosto ,semering ce se priljubiti osovini srazmerno pritisku neke tecnosti.
Dihtung ce se pod pritiskom vazduha u kanalu i celom cilindru , srazmerno priljubiti za zid cilindra.
Sta ovde nije jasno?

I jos nesto , prilikom korišcenja duplih opruga ne postoji nikavo ostecenje nikakvog navoja.
Osim na navoju koji drzi dihtung a inace je sredjen.
To mi se desilo prilikom koriscenja koznih dihtunga jer sam testirao razne materijala za podloske, i tu nema krivicu dihtung vec podloske drugih materijala.
To su bile gumene i silikonske podnoske u nadi da malo bolje potisnem kozni zid dihtunga za zid cilindra ne bi li umanjio rasipanje vazduha.
Dobra osobina im je bila da sam umanjio zvuk udara klipa , koji je bio bas prijatan ,ujedno i bolje dihtovanje .
Losa je bila sto posle odredjenog korišcenja guma pocinje da odkazuje zbog prejakih udara klipa.
Evo jedan primer mog neuspeha koji nisam imao u planu da prikrijem.
A ako pogledate unazad ja sam vec i fotografijom prikazao vise modela podloski.
Samo nisam uspeo da to sve prestavim i objasnim jer su i tada odmah krenula ista osporavanja koja se desavaju i sada

E sad ovu izjavu kolege nisam imao imao nameru da objavim u nadi da se strasti smire.
Ali sam je odlucio izneti i zavrsiti sa ovim.

Evo jedne izjave a onda sledi moje pitanje.

Mane kouč
Post Thu Mar 23, 2023 7:31 am

Promašio si temu, da si pažljivo pročitao, skontao bi da sam napisao da se dupla opruga ubacivala u dotrajale puške, a to znači da se radovnim servisom nije moglo dobiti ono sto je potrebno da bi Zastavica dala performanse koje su potrebne za takmičenje

E sad moje pitanje je

Kao prvo svi znamo da se duplim oprugama gubi preciznost.
Ako je Zastava napravljena za recimo brzime 120 130 140 m/s , i nakon redovnog servisa se ne moze vratiti ta fabricka brzina , a redovan servis normalno podrazumeva zamena oba
dihtunga i opruge , i to verujem da su originalni zastavini delovi.
Ipak se ta puska sprema za TAKMICARE.

Sta tu jos ne valja ako se zamenom svih delova ne dobijaju fabricke karakteristike , bar sto se tice brzine i da je jedino resenje dupla opruga

Moje misljenje je , koliko god puska bila stara , dobrim servisom se mora dobiti fabricke karakteristike BAR STO SE BRZINE TICE.

Ostalo je jedino da ako sam cilindar popusta vazduh , losi dihtunzi ili jedan od njih, slabija opruga.
Ili to veze ima sa kandakom, nisanima , okidacu vodjicom , klipom , oštecenim navojima .

Ili pak ostecena unutrasnjost cevi pa da se dijabola sporije krece kroz losu i hrapavu cev koju je izazvala neka korozija.

Ali verujem da se kandidatima ne daju takve puske za vezbanje.
Sva ova pitanju su iz razloga jer ja sam vec reko da ne posedujem znanje kao pojedine kolege .
Tako da ako neko zna u cemu je problem ,bio bih zahvalan.

svi znamo da se duplim oprugama gubi preciznost.
To jednostavno nije tacno. FWB300 i 300s, jedna od najpreciznijih pusaka springerica svih vremena upravo koristi sistem duplih opruga...
Ali to ne kažem da bih ti kontrirao, nego prosto da ostali koji čitaju ne formiraju pogrešno mišljenje. Toliko o tome...Vincester, ja lično jako cenim tvoj trud i sve što ovde prikazuješ da si uradio. Svaka greška ili uspeh, onima koji čitaju daje jako puno informacija koje mogu da pomognu, ako se nadju u sličnoj situaciji. Pratim i aktivan sam na ovom forumu godinu dana, svakodenvno. Mislim da je on riznica podataka za sve i svašta. Onako, prijateljski ti kažem, pusti više intelektualna nadjačavanja, nikome ovde nikakvo isterivanje toga da je neko u pravu nije interesantno. Vidim da si srčan u tome što radiš i to jako poštujem. Sve se ovde toleriše i znanje i neznanje, ja lično osudu od strane drugih ne podnosim, kao ni omalovažavanje i podsmevanje i uvek ću reagovati pre svega kao čovek. Dakle, samo opušteno...savet-kada uspeš da opraviš pušku kako si naumio, zaključi tu priču ovde, podeli sa nama i onda...kupi novu pušku pa sve ispočetka :lol: :lol: :lol: :lol:

SrpcheTheGreat said:
svi znamo da se duplim oprugama gubi preciznost.
To jednostavno nije tacno. FWB300 i 300s, jedna od najpreciznijih pusaka springerica svih vremena upravo koristi sistem duplih opruga...
Ali to ne kažem da bih ti kontrirao, nego prosto da ostali koji čitaju ne formiraju pogrešno mišljenje. Toliko o tome...Vincester, ja lično jako cenim tvoj trud i sve što ovde prikazuješ da si uradio. Svaka greška ili uspeh, onima koji čitaju daje jako puno informacija koje mogu da pomognu, ako se nadju u sličnoj situaciji. Pratim i aktivan sam na ovom forumu godinu dana, svakodenvno. Mislim da je on riznica podataka za sve i svašta. Onako, prijateljski ti kažem, pusti više intelektualna nadjačavanja, nikome ovde nikakvo isterivanje toga da je neko u pravu nije interesantno. Vidim da si srčan u tome što radiš i to jako poštujem. Sve se ovde toleriše i znanje i neznanje, ja lično osudu od strane drugih ne podnosim, kao ni omalovažavanje i podsmevanje i uvek ću reagovati pre svega kao čovek. Dakle, samo opušteno...savet-kada uspeš da opraviš pušku kako si naumio, zaključi tu priču ovde, podeli sa nama i onda...kupi novu pušku pa sve ispočetka :lol: :lol: :lol: :lol:

U redu kolega Srpche hvala , evo ovaj podatak nisam znao sto se tice modela FWB 300i 300s.
Ja sam samo izneo podatak za zastavu na osnovu mog iskustva i smatram da je takav rezultat , sto je zastava dosta mala i laka puska.
Mada mozda i ovde greskim.
Ne znam

Da je kolega pun znanja u to ne sumnjam ali nekako se ovde tezi da se skoro sve ospori ono sto napisem, i na dosta pitanja nikad ne dobijam konkretan odgovor.

Pa da se bar jednom reklo , DA KOLEGA MOGUCE JE ili Da kolega verovatno si u pravu.

I definitivno odustajem od bilo kakvog dokazivanja , iznecu moj rad i necu se vise suprostavljati na sva osporavanja mog rada.

Ako sam ja zadovoljan, to ce mi biti sasvim dovoljno.

Ovde je tema Zastava a ne Fwb. Fwb je konstruisan da radi sa duplom oprugom a Zastava nije. Zastava nije predvidjena za osetno vece brzine za koje Fwb jeste.
Poredjenje duple opruge u ove 2 puske i nema mnogo smisla. A tek nema vrhunske takmicarske puske sa najobicnijom puskom.

Vincester said:
E sad ovu izjavu kolege nisam imao imao nameru da objavim u nadi da se strasti smire.
Ali sam je odlucio izneti i zavrsiti sa ovim.

Evo jedne izjave a onda sledi moje pitanje.

Mane kouč
Post Thu Mar 23, 2023 7:31 am

Promašio si temu, da si pažljivo pročitao, skontao bi da sam napisao da se dupla opruga ubacivala u dotrajale puške, a to znači da se radovnim servisom nije moglo dobiti ono sto je potrebno da bi Zastavica dala performanse koje su potrebne za takmičenje

E sad moje pitanje je

Kao prvo svi znamo da se duplim oprugama gubi preciznost.
Ako je Zastava napravljena za recimo brzime 120 130 140 m/s , i nakon redovnog servisa se ne moze vratiti ta fabricka brzina , a redovan servis normalno podrazumeva zamena oba
dihtunga i opruge , i to verujem da su originalni zastavini delovi.
Ipak se ta puska sprema za TAKMICARE.

Sta tu jos ne valja ako se zamenom svih delova ne dobijaju fabricke karakteristike , bar sto se tice brzine i da je jedino resenje dupla opruga

Moje misljenje je , koliko god puska bila stara , dobrim servisom se mora dobiti fabricke karakteristike BAR STO SE BRZINE TICE.

Ostalo je jedino da ako sam cilindar popusta vazduh , losi dihtunzi ili jedan od njih, slabija opruga.
Ili to veze ima sa kandakom, nisanima , okidacu vodjicom , klipom , oštecenim navojima .

Ili pak ostecena unutrasnjost cevi pa da se dijabola sporije krece kroz losu i hrapavu cev koju je izazvala neka korozija.

Ali verujem da se kandidatima ne daju takve puske za vezbanje.
Sva ova pitanju su iz razloga jer ja sam vec reko da ne posedujem znanje kao pojedine kolege .
Tako da ako neko zna u cemu je problem ,bio bih zahvalan.
Problema može biti više, ali si uglavnom naveo većinu. Prvo moraš da shvatiš da puške u klubovima se koriste svaki dan, i da puške za školu streljaštva, dakle za suve početnike imaju dosta više n opaljenih dijabola od strane raznih početnika, dakle u proseku jedna zastava u ozbiljnom klubu u školi streljaštva opali mesečno oko 2000dijabola puta 12 meseci da kažemo d agodišnj opali 20000 dijabola, puta 30, 40,50, 60 godina, pa dolazimo do ozbiljne cifre. Dakle od lošeg klipa, naleganja cevi na cilindar, i jednostavno istrošenosti cele puške nekad dođe do problema da ne može redovnim servisom da se dođe do željene brzine, onda ide dupla opruga i ta puška ide u tkz. drugu klasu korišćenja, daje se baš početnicima koji čim malo napreduju, dobiju drugu bolju, a kad su spremni za takmičenje dobiju pušku spremnu za takmičenja.

Users who are viewing this thread

Back