Kolega zare izvini izgleda da nisam bio dovoljno jasan i pokusat cu da se ispravim.zare said:Imaš mali problem sa logikom ovde oko dužine dihtunga.
Ništa nisi izgubio u zapremini cilindra time što je dihtung viši ili niži. Hod klipa ostaje isti u svakom slučaju. To je kao kada na kolima staviš klipove koji su 1 mm niži ili 1 mm viši od fabričkih. Radna zapremina se ne menja jer hod klipa ostaje isti. Promeni se položaj klipa u gornjoj i donjoj mrtvoj tački ali se hod ne menja. Menja se zapremina kompresionog prostora i kod motora ona je dosta bitna za snagu.
Ti si stavljanjem visokog dihtunga na fabrički i neobrađen klip dobio istu radnu zapreminu vazduha ali si smanjio zapreminu kompresione komore što bi kod motora značilo povećanje snage.
Ne znam kako bi se to odrazilo kod puške jer je cilindar za sve vreme sabijanja otvoren transfer portom i njegovom veličinom (za razliku od cilindra motora koji je zatvoren većinu vremena pa se otvara mnogo kasnije). Logika je da bi snaga trebalo da poraste ali opet ostaje problem transfer porta.
Da ne ulazimo u obrasce i teoriju, može stepen kompresije da se izračuna i za fabričku i za modifikovanu varijantu, ako je nekome to interesantno mogu da izračunam i okačim ali opet kažem, ne znam kako na sve to utiče transfer port.
Sad nešto vraćam film i prisećam se pcp priče o transfer portovima. Oni povećanjem snage smanjuju transfer port. To mi ima logike jer kroz veliku rupu vazduh lako izađe jer klip ne stigne da napravi dovoljno veliki pritisak. Zastava je slaba puška i sa malim transfer portom pitanje je da li bi i koliko uspela da naparavi pritisak u vrlo kratkom vremenu, savlada mali transfer port a onda i izbaci dijabolu dovoljnom brzinom.
Za ovaj zadnji pasus nisam siguran da il mi je logika tačna.
Bocu kratak zbog nedostatka slobodnog vremena.
Obradom gornjeg dela klipa, i uklanjanjem tih 2.5mm gde naleze dihtung , sa sintetickim dihtungom sam vratio istu zapreminu u cilindru( komori ) koju sam vec imao sa koznim dihtungom.
Kasnije cu pokusati da to malo opsirnije objasnim .
.
.