Modifikacija Zastava vazdusne puske

zare said:
Imaš mali problem sa logikom ovde oko dužine dihtunga ;) .
Ništa nisi izgubio u zapremini cilindra time što je dihtung viši ili niži. Hod klipa ostaje isti u svakom slučaju. To je kao kada na kolima staviš klipove koji su 1 mm niži ili 1 mm viši od fabričkih. Radna zapremina se ne menja jer hod klipa ostaje isti. Promeni se položaj klipa u gornjoj i donjoj mrtvoj tački ali se hod ne menja. Menja se zapremina kompresionog prostora i kod motora ona je dosta bitna za snagu.

Ti si stavljanjem visokog dihtunga na fabrički i neobrađen klip dobio istu radnu zapreminu vazduha ali si smanjio zapreminu kompresione komore što bi kod motora značilo povećanje snage.
Ne znam kako bi se to odrazilo kod puške jer je cilindar za sve vreme sabijanja otvoren transfer portom i njegovom veličinom (za razliku od cilindra motora koji je zatvoren većinu vremena pa se otvara mnogo kasnije). Logika je da bi snaga trebalo da poraste ali opet ostaje problem transfer porta.

Da ne ulazimo u obrasce i teoriju, može stepen kompresije da se izračuna i za fabričku i za modifikovanu varijantu, ako je nekome to interesantno mogu da izračunam i okačim ali opet kažem, ne znam kako na sve to utiče transfer port.

Sad nešto vraćam film i prisećam se pcp priče o transfer portovima. Oni povećanjem snage smanjuju transfer port. To mi ima logike jer kroz veliku rupu vazduh lako izađe jer klip ne stigne da napravi dovoljno veliki pritisak. Zastava je slaba puška i sa malim transfer portom pitanje je da li bi i koliko uspela da naparavi pritisak u vrlo kratkom vremenu, savlada mali transfer port a onda i izbaci dijabolu dovoljnom brzinom.
Za ovaj zadnji pasus nisam siguran da il mi je logika tačna ;) .
Kolega zare izvini izgleda da nisam bio dovoljno jasan i pokusat cu da se ispravim.

Bocu kratak zbog nedostatka slobodnog vremena.

Obradom gornjeg dela klipa, i uklanjanjem tih 2.5mm gde naleze dihtung , sa sintetickim dihtungom sam vratio istu zapreminu u cilindru( komori ) koju sam vec imao sa koznim dihtungom.
Kasnije cu pokusati da to malo opsirnije objasnim .

Pa da vratio si na fabricku zapreminu kompresionu komoru.
Inace odlicno uradjeno, ko ne zna ne vi pomislio da je nesto radjeno.

Analogija sa radom automobila nije bas najsrecnija. Zato sto kod vazdusne puske klip uvek udara u celo cilindra bez obzira na pocetnu poziciju. Ako je djon dalje od cela cilindra onda je i zapremina veca.
Stvar koji ljudi zanemaruju je tajming puske, Tj. gde se dijabola nalazi kada klip udari u celo. To je vazno zato sto klip prilikom udarca odskoci od cela (slicno kao i kod PCP-a) i vazduh se vraca iz cevi nazad u cilindar. I u tom trenutku su najveci trzaji puske. Velicinom transfer porta moze da se utice da do udarca dodje vec kada je dijabola napustila cev i time se povecava preciznost.
Transfer port od 4.5mm je preveliki i za magnum springerice u 4.5 kalibru. Na mojoj pusci sa 4.5mm i sa 3mm portom imam istu brzinu dijabole. Puska je 20J. Za puske sa precnikom klipa 25mm neki standard je 2.8-3.2mm zavisi i od drugih parametara.

Koga interesuje mogu da mu posaljem knjigu sa svim matematickim formulama i grafikonima. Gde je sve objasnjeno.

zare said:
Pa da vratio si na fabricku zapreminu kompresionu komoru.
Inace odlicno uradjeno, ko ne zna ne vi pomislio da je nesto radjeno.

Ne kolega Zare , fadricki hod klipa je oko 53mm.
Ja sam ujedno povecao hod klipa na 74mm.
Tako da povecanjem hoda klipa, povecava se i zapremina u cilindru( komori)
A o tome cu kad budem krenuo sa klipom i na koji nacin sam to odradio.

DraganMiletic said:
Analogija sa radom automobila nije bas najsrecnija. Zato sto kod vazdusne puske klip uvek udara u celo cilindra bez obzira na pocetnu poziciju. Ako je djon dalje od cela cilindra onda je i zapremina veca.
Stvar koji ljudi zanemaruju je tajming puske, Tj. gde se dijabola nalazi kada klip udari u celo. To je vazno zato sto klip prilikom udarca odskoci od cela (slicno kao i kod PCP-a) i vazduh se vraca iz cevi nazad u cilindar. I u tom trenutku su najveci trzaji puske. Velicinom transfer porta moze da se utice da do udarca dodje vec kada je dijabola napustila cev i time se povecava preciznost.
Transfer port od 4.5mm je preveliki i za magnum springerice u 4.5 kalibru. Na mojoj pusci sa 4.5mm i sa 3mm portom imam istu brzinu dijabole. Puska je 20J. Za puske sa precnikom klipa 25mm neki standard je 2.8-3.2mm zavisi i od drugih parametara.

Koga interesuje mogu da mu posaljem knjigu sa svim matemetickim formulama i grafikonima. Gde je sve objasnjeno.

E kolega mogu ti reci da sam ti veoma zahvalan na ovom odgovoru sto se tice samog transfer porta.
Postavljao sam ovo pitanje u nekim temama, ali mi niko nije ovako dobro objasnio.

Transfer port me od pocetka buni i na njemu jos nista nije radjeno.
Imao sam u planu ta i tu nesto pokusam , ali sam ipak cekao da neko da ovakvo objasnjenje.
Hvala jos jednom

To je vec druga stvar. Stalno pominjes zapreminu cilindra a ona se po dosadasnjem opisu radova nije povecala. Cekamo nastavak .

DraganMiletic said:

Slazem se da analogija sa motorom nije najsrecnija ali do nekle je prica slicna.

Nisam uzimao u obzir da klip udara u celo cilindra i samim tim ima duzi hod jer je ranije bila neka prica da kod dobro zadihtovane puske klip ne udara u celo jer ga zaustavi pritisak vazduha. Propadanjem dihtunga opada pritisak pa klip udara u celo cilindra.

Ne znam koliki je transfer port na Zastavi, nisam je otvarao skorije ali mi se cini da nikako ne moze biti 4.5 mm .

Sto se tice transfer porta kod zastave.
Šublerom sam licno uspeo da sto preciznije izmerim sam otvor , i uspeo stici do 4.42mm .
Ali smatram da je to ipak 4.5mm

Malo je teze to izmeriti zbog polozaja i ugla samog transfer porta.
Inace burgija od 4.5mm ima prolaz kroz transfer port, sto isto dokazuje da je fabricki podatak tacan.

DraganMiletic said:

Koga interesuje mogu da mu posaljem knjigu sa svim matematickim formulama i grafikonima. Gde je sve objasnjeno.

Да ли се онда то враћање ваздуха назад може мало спречити ако се трансфер порт сузи, нпр?

Чисто лаичко питање, волем да знам.

Иначе, ако може та књига да се пошаље у електронском формату волео бих да је прегледам.

Pa generalno ne moze se uticati na samo jedan parametar a da se ne promene drugi, Radi se o balansu puske ili tajmingu.
Zato neki majstori ovde na forumu insistiraju na iskljucivo fabrickim oprugama i djonovima, sto je skroz pravilno, jer sve utice na balans puske.

Knjiga je na engleskom, imam je u PDF formatu. Koga interesuje nek mi posalje mail adresu u PP i poslacu.

DraganMiletic said:
Pa generalno ne moze se uticati na samo jedan parametar a da se ne promene drugi, Radi se o balansu puske ili tajmingu.
Zato neki majstori ovde na forumu insistiraju na iskljucivo fabrickim oprugama i djonovima, sto je skroz pravilno, jer sve utice na balans puske.

Knjiga je na engleskom, imam je u PDF formatu. Koga interesuje nek mi posalje mail adresu u PP i poslacu.

Slazem se u vezi svega navedenog .

Mada ono kad se kaze rec ( fabricko) malo sam sumnjicav.
Hocu da kazem ( ne odnosi se samo na vazdusne puske) vec i na razne druge sklopove , mehanicke ,elektricne itd. da i same fabrike imaju greske ( namerne ili nenamerne to ne znam).
Fabrike se mozda trude da dodju do nekog savrsenstva ali to je nemoguce.
Savrsenstvo ne postoji.
Tako se i mi koji modifikujemo ,isto samo trudimo i nalazimo zadovoljstvo u radu pa makar uspeh bio i veoma mali.

Svi smo mi svedoci gde su nas neki fabricki uredjaji veoma razocarali.

Vincester said:
Sto se tice transfer porta kod zastave.
Šublerom sam licno uspeo da sto preciznije izmerim sam otvor , i uspeo stici do 4.42mm .
Ali smatram da je to ipak 4.5mm

Malo je teze to izmeriti zbog polozaja i ugla samog transfer porta.
Inace burgija od 4.5mm ima prolaz kroz transfer port, sto isto dokazuje da je fabricki podatak tacan.
U pravi si. Sad sam pogledao, ogromna rupa :shock: .

Vincester said:
Imam jedno pitanje za kolege koji poseduju zastavu.
Zna li neko gde mogu kupiti ovaj model dihtunga klipa koji je na fotografiji.
Maja zelja je bila da bas ovaj model testitam iz razloga sto na samom zidu duhtunga postoji kanal koji je veoma bitan.

Inace, ja sam kupio slican ali bez tog kanala na zidu dihtunga.

Bitnost tog kanala (udubljenja) je veoma bitna, iz razloga sto pri opaljenju dolazi do kompresije vazduha u cilindru a ujedno i u samom tom kanalu(udubljenju), a to za rezultat ima , sto bolje priljubljenje dihtunga na zid cilindra ne bi li doslo do gubitka vazduha negde sa strane( tj rasipanje vazduha).
Na drugoj slici sam strelicom oznacio kanal na koji mislim tj. udubljenje.

Dihtunzi koje spominjes, ovde u Engleskoj zovu "parachute seal" - padobranski dihtung, upravo zbog sirenja I odlicnog prijanjanja uz zid cilindra jer se otvore kao padobran.

Vaze za veoma dobar proizvod, I koriste ih svi od HW (uhlavnom 25mm ili 27mm precnik), Diana 28mm, ne znam napamet za Komete, Hatsane, itd ali svi su oni tu oko 26/27mm.

Ima I manje dimenzije pistolj Vajrauh HW45 od 22mm sto bi mozda odgovaralo Zastavici sto zavisi od dimenzija.

Svi su oko 20 evra.
Screenshot_20230418_180808_Google.jpgScreenshot_20230418_180932_Google.jpg

DraganMiletic said:

Ovo je sustina citave tjuning metode za sve springerice, jer nije u pitanju fizika (molim inzinjere da se ne uvrede.. ) nego alhemija I crna magija .
Koliko njih znam sto je uzimalo drugaciju oprugu od fabricke (namerno ne kazem jacu), pa menjalo duzinu klipa, pa modifikovalo transfer port, jer ili klip prejako udara ili se prerano odbija zato sto vazduh nije dovoljno ili je previse sabijen.
A sve je povezano I nista ne moze da se promeni a da se ne odrazi na ostale karike u lancu.
Pa onda busi klip da ga olaksas, ko svajcarski sir bude, pa kad preteras onda dodaj sajbne da se podigne tezina. Pa seci oprugu!
Kraja nema !
Neki su na kraju vracali sve u fabricko stanje a neki nocima ne spavaju...

Webley & Scott said:
Vincester said:
Imam jedno pitanje za kolege koji poseduju zastavu.
Zna li neko gde mogu kupiti ovaj model dihtunga klipa koji je na fotografiji.
Maja zelja je bila da bas ovaj model testitam iz razloga sto na samom zidu duhtunga postoji kanal koji je veoma bitan.

Inace, ja sam kupio slican ali bez tog kanala na zidu dihtunga.

Bitnost tog kanala (udubljenja) je veoma bitna, iz razloga sto pri opaljenju dolazi do kompresije vazduha u cilindru a ujedno i u samom tom kanalu(udubljenju), a to za rezultat ima , sto bolje priljubljenje dihtunga na zid cilindra ne bi li doslo do gubitka vazduha negde sa strane( tj rasipanje vazduha).
Na drugoj slici sam strelicom oznacio kanal na koji mislim tj. udubljenje.

Dihtunzi koje spominjes, ovde u Engleskoj zovu "parachute seal" - padobranski dihtung, upravo zbog sirenja I odlicnog prijanjanja uz zid cilindra jer se otvore kao padobran.

Vaze za veoma dobar proizvod, I koriste ih svi od HW (uhlavnom 25mm ili 27mm precnik), Diana 28mm, ne znam napamet za Komete, Hatsane, itd ali svi su oni tu oko 26/27mm.

Ima I manje dimenzije pistolj Vajrauh HW45 od 22mm sto bi mozda odgovaralo Zastavici sto zavisi od dimenzija.

Svi su oko 20 evra.
Screenshot_20230418_180808_Google.jpgScreenshot_20230418_180932_Google.jpg

E ovako kolega.
Prvo jedno veliko hvala.
Drugo,
Vec duzi vremenski period pisem o vaznosti ovakvog oblika dihtunga ,
Ali nije vredelo.
Ili me niko ne razume ili ne zele uvaziti moje misljenje.
Ali nije ni bitno.
Hvala jos jednom na odgovoru veoma mi je znacio posle svega sto je ovde izneseno.

Vincester kolega ja cenim tvoje radove I iznosenje licnih rezonskih zapazanja, testova I zakljucaka.
Ako ti nesto znaci imas moju punu podrsku!

E sad, sta je bolje kozni djon ili moderni materijali, tesko je reci bez pravog empirijskog pristupa I merenja rezultata.
Ljudi koriste hroni za brzinu a znam jednog sto je osciloskopom merio vibracije puske da dokaze je losa preciznost prouzrokovana prevelikim transfer portom I da klip udara u dno cilindra. Sve u milisekundu...

Bez meraca, oslanjamo se na subjektivno I na licni ugodjaj.

Tako da sam u 335 stavio kozni djon ne samo zato sto je tako radjeno fabricki, nego sto verujem da u starijoj pusci, narocito ako cilindar nije 100% koncentrican (vrlo verovatno u '72 generaciji) koza bolje dihtuje. Ovo ne mogu da dokazem ali kad sam pucao iz Diane mod. 27, proizvedene 1928 sve mi je bilo jasno.

Kad sam servisirao moju Webley Longbow iz 2003, stavio sam sinteticki padobranski dihtung (ovaj lepi crveni na strugu) jer je sve preciznije, tolerancije manje, okruglo nije jajasto, materijali su moderniji...

Attachments

• 20220210_140940[1]_copy_1328x747.jpg
    20220210_140940[1]_copy_1328x747.jpg
    214.2 KB · Views: 127
Webley & Scott said:
Vincester kolega ja cenim tvoje radove I iznosenje licnih rezonskih zapazanja, testova I zakljucaka.
Ako ti nesto znaci imas moju punu podrsku!

E sad, sta je bolje kozni djon ili moderni materijali, tesko je reci bez pravog empirijskog pristupa I merenja rezultata.
Ljudi koriste hroni za brzinu a znam jednog sto je osciloskopom merio vibracije puske da dokaze je losa preciznost prouzrokovana prevelikim transfer portom I da klip udara u dno cilindra. Sve u milisekundu...

Bez meraca, oslanjamo se na subjektivno I na licni ugodjaj.

Tako da sam u 335 stavio kozni djon ne samo zato sto je tako radjeno fabricki, nego sto verujem da u starijoj pusci, narocito ako cilindar nije 100% koncentrican (vrlo verovatno u '72 generaciji) koza bolje dihtuje. Ovo ne mogu da dokazem ali kad sam pucao iz Diane mod. 27, proizvedene 1928 sve mi je bilo jasno.

Kad sam servisirao moju Webley Longbow iz 2003, stavio sam sinteticki padobranski dihtung (ovaj lepi crveni na strugu) jer je sve preciznije, tolerancije manje, okruglo nije jajasto, materijali su moderniji...

Jeste kolega u potpunosti si u pravu i ovakav odgovor mogu bez problema da prihvatim.
Hrony nemam obavljam neke testove na razne nacine ne bi li nesto uspeo.
Sve ovo radim jer volim.
Nemam ja nikakvog finansiakog interesa.

Ali sam uvek napomenuo da je ovo moje iskustvo i da nikog ne navodim da pokusava nesto slicno.
Moji testovi mozda jesu primitivni ali ipak,
nekako bar priblizno dolazim do nekih zakljucaka.
I samo zelim da kazem a da me ne shvatis pogresno.
Nisam ja unistio moju vazdusnu
Jedino je sa klipa skinuto 30g , nisam ga ni busio niti dodavao.
Bez ikakvih problema je mogu vratiti na fabricko stanje
Uklanjam dodato (oprugu, sinteticki dihtung)
Vracam original delove ,i mogu je resetovati za desetak minuta.
O ovome sam bas vodio racuna budel li negde omanuo.
Hvala jos jednom na svim informacijama.

A nesto me i dalje buni u vezi ovih dihtunga , jel ovde kod nas serviseri znaju za tacan naziv ovog dihtunga koga ti zoves padobranac?

Ako sam ja dobro shvatio tih dihtunga za Zastavu nema sem na slikama u oglasima. Da li ih bar bar ima za druge modele pusaka?

Users who are viewing this thread

Back