Moja spring, ssp & co2 kolekcija

41a9e579620e076bf9825344a9a232e3.jpg

Model: Feinwerkbau 80

Godina proizvodnje: 1981–1990

Zemlja porekla: Nemačka

Tip mehanizma: Opruga i klip sa kliznim anti-rekoi sistemom

Kalibar: 4.5 mm

Brzina dijabole : +/- 150m/s

Ukupna dužina: ~41 cm

Težina: ~1.2 kg

Snaga: ~3.5–4 J

Cena: 41.000 + 15.000 servis i delovi

Uvod

Feinwerkbau 80 je pištolj koji je nastao kao evolucija legendarnog FWB 65 — i to se vidi u svakom detalju. Kod mene, ovaj primerak je prošao kompletan servis, sa zamenjenom oprugom i svim potrošnim delovima, korišćeni su isključivo originalni delovi iz Nemačke. Sada, kada je u svom punom potencijalu, mogu slobodno da kažem: ovo je jedno od najrafiniranijih opružnih takmičarskih oružja koje su Nemci ikada napravili.

Ergonomija

Na prvi pogled, sve deluje poznato kao kod FWB 65 — ali razlike su tu. Poboljšan okidač, dodatna podešavanja i redizajnirana mehanika čine da se pištolj oseća još preciznije i „mirnije“. Drška je i dalje anatomska, ali finiš i obrada deluju savremenije sa mojim dodatim stiplovanje. Pištolj leži u ruci kao alat koji ne traži prilagođavanje — sve mu odgovara baš kako jeste.

Osećaj pri pucanju

Pucanje je tiho, apsolutno kontrolisano, i bez trzaja — zahvaljujući kliznom anti-rekoil mehanizmu, kao kod FWB 65. Ali ono što FWB 80 čini boljim jeste još oštriji i podesiviji okidač, koji nudi veću preciznost i bolji osećaj pri pucanju. Mehanika je unapređena, radni hod nešto kraći, a sam rad pištolja više rafiniran nego sirov. Ovo je oružje koje ti ne oprašta lenjost, ali ti zato vraća maksimalnu preciznost.

Kvalitet izrade

Sve što FWB 65 ima, FWB 80 ima — i još malo više. Kvalitet materijala, spojeva i završne obrade je besprekoran. Metalna konstrukcija, savršeno uklopljeni delovi i mehanizam koji, nakon servisa, deluje fabrički nov. Dodatna podešavanja na okidaču i unapređeni detalji unutar mehanizma jasno govore: ovo je pištolj pravljen za ozbiljno takmičenje, ne za kompromis.

Razlike u odnosu na FWB 65
• Okidač kod FWB 80 je napredniji: ima više podešavanja i još kraći hod.
• Mehanika je dodatno poboljšana, sa finijim hodom kliznog sistema.
• Preciznost je slična, ali kontrola i osećaj pri pucanju su mirniji i predvidiviji.
• Vizuelno, FWB 80 ima svedeniji, ozbiljniji izgled — manje retro, više takmičarski alat.
• Servisna dostupnost je nešto bolja, jer su neki delovi korišćeni i u prelaznim modelima ka FWB 90.

Lični utisak

Feinwerkbau 80 je najrafiniraniji opružni pištolj koji sam koristio. Nakon kompletnog servisa, pištolj funkcioniše kao da je nov — i kad pucam s njim, imam osećaj da je svaki hitac deo procesa, ne slučajnost. Sve ono što volim kod vazdušnog oružja — mehaniku, dugotrajnost, miran rad i osećaj kontrole — ovde je sabrano u najvišoj formi. Nakon kompletnog servisa, imam osećaj da nije samo „dobar kao nov“, već možda i bolji — jer ga sada poznajem i cenim još više.

SM Spring-meister

d33df6822763f63276bc4da8c137c5f4.jpg

Model: Weihrauch HW40 PCA

Godina proizvodnje: oko 2000–danas

Tip mehanizma: SSP (Single Stroke Pneumatic)

Brzina dijabole : +/- 125m/s

Ukupna dužina: ~24 cm

Težina: ~780 g

Snaga: ~3.5 J

Cena: 23.200 Rsd

Gde kupljen : Peloponez NS

Uvod

Weihrauch HW40 je za mene mnogo više od još jednog vazdušnog pištolja. To je bio poklon od moje žene, poklon koji sam dobio za rođendan 2021. godine, i koji i danas nosi posebnu emotivnu vrednost. Iako spada u pristupačne SSP modele, HW40 mi je bio prvi pištolj s kojim sam osetio pravu preciznost i zapanjujuće dobar okidač — prvi koji mi je pokazao šta znači kontrola, mir, i ujednačenost u svakom pucnju.

Ergonomija

HW40 je moderno oblikovan, sa dobro profilisanom drškom, lak za rukovanje i potpuno prilagođen za precizno gađanje. Lagana plastika u konstrukciji mu ne smeta, već doprinosi lakoći nošenja i jednostavnom korišćenju. Osećaj u ruci je siguran i prirodan — a sam mehanizam punjenja je jednostavan i ne zahteva previše snage.

Osećaj pri pucanju

Ono što me je najviše iznenadilo kod HW40 jeste neverovatno čist i lagan okidač, koji je bolji od mnogih skupljih modela. Pucanje je tiho, precizno i bez ikakvog trzaja, kao da se svaka dijabola vodi po šini. Taj osećaj kontrole nad svakim hicem bio je moje prvo ozbiljno takmičarsko iskustvo — i nešto što sam do tada samo zamišljao da postoji u ovom cenovnom rangu.

Kvalitet izrade

Iako koristi plastične delove, sve je izuzetno čvrsto, funkcionalno i precizno uklopljeno. Mehanizam je jednostavan ali vrlo efikasan, a kvalitet izrade karakterističan za Weihrauch — čak i u budžet klasi. Pištolj nije napravljen da impresionira izgledom, već osećajem prilikom pucanja — a tu nadmašuje očekivanja.

Lični utisak

HW40 je pištolj koji me je iskreno oduševio. Njegova preciznost, mirnoća u radu i savršeno pogođen okidač ostavili su snažan utisak na mene — ali i na svakoga ko ga je probao. Za 200€, teško je poverovati koliko kvaliteta, kontrole i užitka u pucanju može da ponudi jedan pištolj. I zato, iako je jednostavan i nenametljiv, u mom svetu ima posebno mesto — ne samo kao poklon, već kao prvi pištolj koji me je naučio preciznosti. Weihrauch HW40 je pištolj koji možda ne deluje spektakularno na papiru, ali je u praksi jedan od najpotcenjenijih SSP modela u svetu hobi i početničkog streljaštva. Meni je doneo više od preciznosti — doneo je osećaj, iskustvo, i jedan drag poklon koji je zauvek ostavio trag u mojoj kolekciji i streljačkom razvoju.

SM Spring-meister

d38ef0029ff0033d3025cd2a84cbeb06.jpg

Model: Cometa Indian Black

Godina proizvodnje: savremeni model

Zemlja porekla: Španija

Tip mehanizma: opružni (poluga koja rotira oko cevi i time se napreze opruga)

Ukupna dužina: ~33 cm

Težina: ~1.1 kg

Snaga: oko 5 J

Cena: ~ 20.000-25.000 Rsd

Gde kupljen : MP Tropic

Uvod

Cometa Indian Black je redak pištolj kod nas o kom se ne piše puno i o kom se ne znam mnogo, ali on je takodje pištolj koji za mene ima posebno mesto — ne zbog tehničkih karakteristika ili performansi, već zbog emotivne vrednosti. Bio je to još jedan divan poklon od moje žene, i to prvi vazdušni pištolj koji sam koristio sa opružnim mehanizmom. Njime je započelo moje upoznavanje sa jednim sasvim drugačijim sistemom rada, i sa svim prednostima i manama koje nose klasični pištolji sa oprugom.

Ergonomija

Indian Black je kompaktan, čvrsto leži u ruci, sa oblikovanom drškom i solidnim osećajem kontrole. Nije pretežak, ali ima dovoljno mase da ublaži trzaj. Punjenje je jednostavno — naprezanje ne zahteva previše snage, iako se oseća otpor opruge , ali sistem poluge tu dosta olakša. Mehanika je direktna, sirova, ali funkcionalna — prava škola za sticanje osećaja za klasične opružne sisteme.

Osećaj pri pucanju

Ono što je odmah jasno — ovo nije SSP ni PCP pištolj. Trzaj je prisutan, ali kontrolisan. Zvuk je snažniji, pištolj „živi“ u ruci pri pucanju. Okidač nije takmičarski ni blizu, ali je predvidiv, i uz malo vežbe može se postići vrlo solidna preciznost. Mada okidač je najveća mana ovog pištolja. Najveći utisak je svakako taj osećaj sirove mehanike — svako punjenje, svaki pucanj podseća da je reč o čistom mehaničkom sistemu bez amortizacije.

Kvalitet izrade

Kao i većina Cometa proizvoda, Indian Black je čvrsto i korektno izrađen, sa metalnim telom i osnovnim ali solidnim završnim slojem. Nišani su jednostavni ali funkcionalni, a sve funkcioniše bez velikih zamerki. To nije pištolj za precizna takmičenja, ali za rekreativno pucanje — nudi više nego dovoljno.

Lični utisak

Cometa Indian Black je za mene bio ulaz u svet opružnih pištolja, i to kroz najlepši mogući gest — poklon od supruge. Naučio me je kako da kontrolišem trzaj, kako da radim sa jednostavnom mehanikom, i kako da se zabavim sa svakim hicem, bez presije. Nezamenljiv je deo moje streljačke priče, ne zato što je najbolji, već zato što je bio prvi — i poklonjen s ljubavlju.

Indian Black je iskren, jednostavan i pouzdan opružni pištolj, koji nudi mnogo zabave i iskustva za skromnu cenu. Za mene je bio ulaz u jedan drugačiji svet vazdušnog streljaštva, ali i pištolj koji me veže za jednu posebnu uspomenu. I danas ga rado izvadim iz ormara, jer me podseća na početke — i na to da svako ima svoj prvi “oprugasti” udarac u meti.

SM Spring-meister

410b043ba3fd934983683214fd77dc3b.jpg

Model: Brno Tau 7

Godina proizvodnje: kasne 80-e / rane 90-e

Zemlja porekla: Čehoslovačka / Češka

Tip mehanizma: CO₂ (konvertovan na CO₂ 12g)

Brzina dijabole : +/- 125m/s

Ukupna dužina: ~42 cm

Težina: ~ 1.2 kg

Snaga: ~ 3.5J

Cena: 24.000 Rsd

Gde Kupljen: kod Fate u streljani

Uvod

Brno Tau 7 je pištolj koji sam kupio kod Fate u streljani, i još uvek pamtim trenutak kad sam ga prvi put ugledao — bio je u netaknutom, savršenom stanju. Bukvalno sam se šokirao i odmah zaljubio. Ovaj pištolj nije samo lepo sačuvan, već je primer inženjerske elegancije i preciznosti iz zlatne ere Češkog sportskog oružja.

Ergonomija

Tau 7 dolazi sa fantastičnom anatomskom drškom, koja doslovno deluje kao nastavak ruke. Sve na ovom pištolju deluje prirodno — položaj prsta na obaraču, balans, težina. Uz pištolj dolaze i tegovi koje je moguće rasporediti po cevi kako god korisnik želi, što dodatno doprinosi podešavanju balansa po meri strelca. U ruci deluje kao da je pravljen po meri.

Osećaj pri pucanju

Okidanje na ovom pištolju je takmičarskog kvaliteta — kratak hod, čist otpor i precizan „break“. Osećaj pri pucanju je izuzetno stabilan i miran, a svaki hitac može da bude identičan prethodnom. Nakon što je moj oružar legendarni @wooyadeen izvršio konverziju na CO₂ (12g ampule), pištolj je dobio novu dimenziju praktičnosti i potencijala — više opaljivanja po punjenju, stabilnije performanse, i znatno manje komplikacija u svakodnevnoj upotrebi.

Kvalitet izrade

Kao i većina oružja iz Brna, i Tau 7 odiše robustnošću, mehaničkom preciznošću i finim detaljima. Metalni delovi su precizno obrađeni, svaki šraf ima svoju svrhu, a sve funkcioniše bez praznog hoda ili labavosti. Dodatna oprema, kao što su tegovi i sistem ventila, takođe odražava pažnju prema takmičarskoj upotrebi i prilagodljivosti.

Lični utisak

Brno Tau 7 je jedan od onih pištolja koji te osvoje na prvi pogled, a zadrže zauvek. Bio sam presrećan kada sam ga našao u tom stanju, i činjenica da sam ga nabavio baš u streljani, kod Fate, daje mu dodatnu vrednost. Uz konverziju na CO₂, pištolj je postao praktičan za svakodnevnu upotrebu, a zadržao je duh i osećaj klasičnog takmičarskog modela. Za mene — dragoceni biser kolekcije.

SM Spring-meister

Feinwerkbau 300 je vazdušna puška za one koji znaju šta traže. U rukama strpljivog strelca, pretvara se u skalpel preciznosti. Ne traži snagu — traži mirnu ruku i dobar dah. I kad pogodiš desetku, znaš da si to uradio ti — a ne mehanika.
Vidi se da volis sve svoje puske ali i da imas i par favorita.

Slazem se sa skoro svim sto si naveo, ali imam jedno razilazenje u misljenju, a to se odnosi na gornji natpis, jer po mom misljenu i u mom slucaju, nema laksi i brzi nacin da se od OK strelca napravi takmicar - a to je kupovinom FWB300!

Jer kad pogodim desetku, ja znam koju sam precicu uzeo (ili mi je samo puska legla ??)

Last edited:
Bravo Stefane, uzivao sam u citanju recenzije i ilustracijama. Bas si to fino uradio.
Cestitke takodje na raznovrsnoj kolekciji, koja sadrzi vise nego par mojih omiljenih modela.

Hvala puno na podršci i drago mi je što su ti se svidele moje recenzije Koji su se tebi modeli iz moje kolekcije omiljeni i zašto?

SM Spring-meister

Vidi se da volis sve svoje puske ali i da imas i par favorita.

Slazem se sa skoro svim sto si naveo, ali imam jedno razilazenje u misljenju, a to se odnosi na gornji natpis, jer po mom misljenu i u mom slucaju, nema laksi i brzi nacin da se od OK strelca napravi takmicar - a to je kupovinom FWB300!

Jer kad pogodim desetku, ja znam koju sam precicu uzeo (ili mi je samo puska legla ??)

Mislim da 300/300s svakome legne

SM Spring-meister

5e2f84b9ee83c4f938217b90081971a7.jpg

Model: Feinwerkbau 102

Godina proizvodnje: 80-e / 90-e

Tip mehanizma: SSP (Single Stroke Pneumatic)

Težina: oko 1.1 kg

Cena: 53.000 Rsd

Uvod

Feinwerkbau 102 je prvi takmičarski SSP pištolj u mojoj kolekciji, i s pravom ga smatram njenom krunom. Kada sam ga nabavio, znao sam da držim nešto posebno u rukama – spoj vrhunske mehanike, tradicije i ergonomije kakva se danas retko viđa.

Ergonomija i dizajn

FWB 102 ima masivnu i stabilnu konstrukciju, ali bez nepotrebne težine. Najveći tehnički biser ovog pištolja su dve sabijajuće poluge, koje omogućavaju lakše kompresovanje vazduha i time smanjuju napor strelca. Ova konstrukcija omogućava manje fizičko opterećenje i niži broj otkucaja srca, što direktno doprinosi smirenijem pucanju — naročito u takmičarskim uslovima.

Drška je anatomska i savršeno leži u ruci, a sama ravnoteža pištolja je besprekorna. Mada s obzirom da je drška na mom primerku bila za nekog mladjeg strela sa manjom rukom , morao sam da je sam modifikujem i adaptiram sebi. Kad se zavrsilo sa drskom ovaj pistolj je onda počeo da deluje kao produžetak tela, bez viška ili manjka.

Osećaj pri pucanju

Kao pravi SSP, pucanje je apsolutno bez trzaja. Okidač je izuzetno precizan, sa oštrim i kratkim hodom, savršen za precizno gađanje. Prilikom pucanja pištolj daje jasan osećaj kontrole – svaki hitac je predvidiv, svaki pokret pod tvojom kontrolom.

Kvalitet izrade

Ovo je Feinwerkbau u najboljem izdanju – precizna obrada, robustna mehanika i pažnja prema svakom detalju. Pištolj je građen da traje generacijama, i svaki njegov deo odiše vrhunskom nemačkom preciznošću. Sve na ovom pištolju ima svoju svrhu, i sve funkcioniše savršeno, tiho i sigurno.

Utisak / Zaključak:

Feinwerkbau 102 je više od pištolja – to je kompletno iskustvo streljaštva.
Preciznost, mehanika, ergonomija i osećaj pri radu – sve je na vrhunskom nivou. Za mene, ovaj pištolj je prvi pravi SSP model u kolekciji i komad koji me svaki put podseti zašto volim vazdušno oružje.

SM Spring-meister

Odlični tekstovi ali muka mi je od onog "dvoslojnog" okidanja, ne znam gde si to iskopao. Od kad je okidača bili su dvostepeni.

Odlični tekstovi ali muka mi je od onog "dvoslojnog" okidanja, ne znam gde si to iskopao. Od kad je okidača bili su dvostepeni.

Jbt pa ja tek sad provaljujem koji sam lapsus napravio i samo ga ponavljao Izvini za telesnu teskobu

SM Spring-meister

Zatvara se jedno poglavlje, otvara se drugo

Walther LGR, puška koju sam s ponosom čuvao u kolekciji, otišla je u prave ruke — kod oca i sina koji će je koristiti, učiti i uživati u njenoj preciznosti, baš kako i zaslužuje. Znam da će kod njih nastaviti da piše svoju streljačku priču.

A onda… ne znam ni ja kakvim pukim čudom je Anschütz LG380, jedna od najređih i najpoželjnijih match springerica, pronašao svoj dom upravo u mojoj kolekciji.
Nekad nešto mora da ode, da bi stiglo ono pravo.

669cbfa0945830a38d8225b4f94b88e4.jpg

SM Spring-meister

Malo jos da dosadjujem sa jos jednom prinovom...

Kupio sam najkomplikovaniju pusku koju je Zapadna Nemacka isporucila... Diana Mod. 75 T01

Imao sam srece pa ovoj pusci za sad ne treba nikakav servis i radi fino isto kao njena sestra Anschütz LG380... Evo par slicica Diane :

5dfa8cceab0e1f4444a65bfdb0c89579.jpg

446cc6db2816e88c4e6667f126d97de9.jpg

33cfa7ada8f83b60da652bcd63a48c8f.jpg

ead2772e72fc1ca192c1e9ff4b7674be.jpg

I koja slicica LG380-a :

e0599d548f577c7688197e14d365d1b1.jpg

f90d2fa408ecdaef11749b550d810e31.jpg

Opasne su ove Svabice, brzo se razmnozavaju...

65ae6846890d6676daceb896e35a35f3.jpg

SM Spring-meister

Steff, kako bi uporedio i rangirao okidace na FWB300, Walther LGR, Anschutz LG sa Diana T01 ?

T01 mi je narocito interesantan, valjda sto su te starije takmicarske Diane toliko redje...

Ajde da kazem da za nekog laika i rekreativca svi ovi okidaci su manje vise isti. Znaci po meni savrseni u svakom smislu. E sad kad bi bas morao da biram rekao bih da su okidaci od Anschütza i Diane meni za najmanju mrvicu lepsi nego od Walthera i Fwb-a. 603 ih vec sve pokida... Okidaci su im kao sto sam rekao za ocekivati match i to je kod svih isto, ali ono sto ih cini po meni fenomenalnim i zasto sam ih sve jurio su ti mehanizmi opaljivanja i razliciti nacini da se napravi taj recoilless sistem. To je ono sto mene kod njih najvise privlaci i fascinira

SM Spring-meister

Users who are viewing this thread

Back