SteffAirguns
Well-known member
Model: Feinwerkbau 80
Godina proizvodnje: 1981–1990
Zemlja porekla: Nemačka
Tip mehanizma: Opruga i klip sa kliznim anti-rekoi sistemom
Kalibar: 4.5 mm
Brzina dijabole : +/- 150m/s
Ukupna dužina: ~41 cm
Težina: ~1.2 kg
Snaga: ~3.5–4 J
Cena: 41.000 + 15.000 servis i delovi
Uvod
Feinwerkbau 80 je pištolj koji je nastao kao evolucija legendarnog FWB 65 — i to se vidi u svakom detalju. Kod mene, ovaj primerak je prošao kompletan servis, sa zamenjenom oprugom i svim potrošnim delovima, korišćeni su isključivo originalni delovi iz Nemačke. Sada, kada je u svom punom potencijalu, mogu slobodno da kažem: ovo je jedno od najrafiniranijih opružnih takmičarskih oružja koje su Nemci ikada napravili.
Ergonomija
Na prvi pogled, sve deluje poznato kao kod FWB 65 — ali razlike su tu. Poboljšan okidač, dodatna podešavanja i redizajnirana mehanika čine da se pištolj oseća još preciznije i „mirnije“. Drška je i dalje anatomska, ali finiš i obrada deluju savremenije sa mojim dodatim stiplovanje. Pištolj leži u ruci kao alat koji ne traži prilagođavanje — sve mu odgovara baš kako jeste.
Osećaj pri pucanju
Pucanje je tiho, apsolutno kontrolisano, i bez trzaja — zahvaljujući kliznom anti-rekoil mehanizmu, kao kod FWB 65. Ali ono što FWB 80 čini boljim jeste još oštriji i podesiviji okidač, koji nudi veću preciznost i bolji osećaj pri pucanju. Mehanika je unapređena, radni hod nešto kraći, a sam rad pištolja više rafiniran nego sirov. Ovo je oružje koje ti ne oprašta lenjost, ali ti zato vraća maksimalnu preciznost.
Kvalitet izrade
Sve što FWB 65 ima, FWB 80 ima — i još malo više. Kvalitet materijala, spojeva i završne obrade je besprekoran. Metalna konstrukcija, savršeno uklopljeni delovi i mehanizam koji, nakon servisa, deluje fabrički nov. Dodatna podešavanja na okidaču i unapređeni detalji unutar mehanizma jasno govore: ovo je pištolj pravljen za ozbiljno takmičenje, ne za kompromis.
Razlike u odnosu na FWB 65
• Okidač kod FWB 80 je napredniji: ima više podešavanja i još kraći hod.
• Mehanika je dodatno poboljšana, sa finijim hodom kliznog sistema.
• Preciznost je slična, ali kontrola i osećaj pri pucanju su mirniji i predvidiviji.
• Vizuelno, FWB 80 ima svedeniji, ozbiljniji izgled — manje retro, više takmičarski alat.
• Servisna dostupnost je nešto bolja, jer su neki delovi korišćeni i u prelaznim modelima ka FWB 90.
Lični utisak
Feinwerkbau 80 je najrafiniraniji opružni pištolj koji sam koristio. Nakon kompletnog servisa, pištolj funkcioniše kao da je nov — i kad pucam s njim, imam osećaj da je svaki hitac deo procesa, ne slučajnost. Sve ono što volim kod vazdušnog oružja — mehaniku, dugotrajnost, miran rad i osećaj kontrole — ovde je sabrano u najvišoj formi. Nakon kompletnog servisa, imam osećaj da nije samo „dobar kao nov“, već možda i bolji — jer ga sada poznajem i cenim još više.
SM Spring-meister
Koji su se tebi modeli iz moje kolekcije omiljeni i zašto?