Moja spring, ssp & co2 kolekcija

Meni je taj Reddit potpuna nepoznanica, zamolio bi te da za generaciju X daš malo više informacija o Reddit-u ?

Redit je forum sa dodatim elementima društvene mreže.

Šta se tu korisno može naučiti o vazdušnom oružju ?

Kao i na svakom forumu, to zavisi od aktuelnih tema i članova.

Koje su prednosti u odnosu na klasičan (ovaj) forum?

Prednosti nema sa tehničke strane. Prednost za nekoga može biti što je internacionalan i što ima veću bazu članova. To je u isto vreme i mana za ljude koji ne razumeju engleski.

Kako da se učlanim ?

Dragi moj @SteffAirguns springermajsteru, legendo, kralju, lave, care...gde će ti duša Stefane sine. Pa zar tako prema matičnom forumu, koji te je odgajio, promovisao, napravio od tebe well-known membera. Pa nemoj tako pljuvačkom po sredi, imaj lechke respekta...

Razlika u odnosu na forum je što je komunikacija brža i jednostavnija.
...a kakva je ovde? Spora i kompleksnija pretpostavljam...:unsure:
Ljudi postave pitanje, slike ili iskustvo, a veliki broj članova brzo odgovori i podeli svoje mišljenje.
...a ovde toga nema, pretpostavljam? :cry:
Takođe ima dosta kvalitetnog sadržaja vezanog za servisiranje, tuning i poređenje raznih modela.
...a ovde nema, pretpostavljam? ;)

Dragi? [mention]SrpcheTheGreat [/mention] .

Iskreno da ti kažem, taman sam pomislio da ćeš ovaj put napisati nešto lepo i konstruktivno, ali izgleda da se svaki put iznova razočaram.

AGS je forum na kome sam proveo dosta vremena, gde sam mnogo toga naučio i upoznao dosta dobrih ljudi iz našeg hobija i to uvek kažem sa poštovanjem.

Ja sam, hvala Bogu, aktivan na više platformi jer smatram da je dobro biti deo svih zajednica koje okupljaju ljubitelje vazdušnog oružja. Pogotovo sada kada planiram i da snimam za YouTube i hoću zbog mog engleskog to da bude internacionalno , mislim da je normalno biti prisutan svuda gde postoje ljudi koji dele isti hobi.

Ono što sam rekao za druge platforme nije napad na forum, već prosto činjenica da su neke stvari tamo brže i jednostavnije zbog samog načina na koji su napravljene. To ne znači da forum nema vrednost

Svaka platforma ima svoje prednosti. Forumi imaju ogromnu vrednost jer ostaje mnogo kvalitetnog sadržaja, tema, iskustava i znanja koje ljudi mogu da pronađu i posle mnogo godina.

Na kraju krajeva svi smo ovde zbog istog hobija, pa mislim da nema potrebe za ovakvim tonom.

Sve najbolje.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Reddit i takve slične (ako ih ima) "platforme" su kao da se sa optike vratiš na 56 K modem.
Nabacano šarenilo na sve strane a kada ti treba nećeš nikada naći to što ti treba. Fejsglup napravljen da glumi forum. Ali sve prema potrebama "korisnika". Što gluplji korisnici to gluplje platforme ali izgleda da tako treba.

Što gluplji korisnici to gluplje platforme ali izgleda da tako treba.
Znači mi koji koristimo Reddit smo glupi? Daj druže, malo odrasti. Očigledno nemaš pojma kako te ‘platforme’ funkcionišu čim si uspeo da napišeš ovako besmislen komentar. Uspeo si da uvrediš svakoga ko koristi Facebook, Reddit ili bilo koju drugu platformu pored foruma da bi razgovarao sa ljudima o ovom hobiju.

Ja ovaj forum volim i cenim verovatno hiljadu puta više nego ti i za njega se dajem isto toliko više. Ali nikako ne mogu da razumem taj elitizam koji propagiraš samo zato što si isključivo korisnik foruma. Zaista je sramota nazivati druge ljude glupima samo zato što komuniciraju i dele svoje objave na drugim platformama.

Uspeo si da uvrediš svakoga ko koristi Facebook, Reddit ili bilo koju drugu platformu pored foruma da bi razgovarao sa ljudima o ovom hobiju.
Očigledno nemaš pojma kako te ‘platforme’ funkcionišu čim si uspeo da napišeš ovako besmislen komentar.
A ti si mu istom merom vratio...;)

Ja ovaj forum volim i cenim verovatno hiljadu puta više nego ti i za njega se dajem isto toliko više.

Dragi moj Stefane, nemoj se žestiti...iz svih tvojih pisanija ovde ja lično zaključujem da je tvoja skromnost tvoja najveća vrlina...

Steff je samo podelio jednu lepu vest i iskreno mislim da je to dobra stvar. Ako je neko iz naše zajednice postao moderator na jednoj velikoj međunarodnoj grupi posvećenoj vazdušnom oružju, to je zapravo priznanje i za njega i za znanje koje je stekao kroz ovaj hobi.

AGS forum je mnogima od nas bio početak i mesto gde smo mnogo naučili. To niko normalan ne dovodi u pitanje. Ali isto tako ne vidim ništa loše u tome da ljudi budu aktivni i na drugim platformama gde ima još ljubitelja vazdušnog oružja iz sveta.

Evo ja prvi priznajem – volim da jurim dijabole na treću decimalu i očigledno bolujem od iste bolesti kao mnogi ovde Ali isto tako volim i sve ostalo što ide uz ovaj sport i hobi – od priče, razmene iskustava, do toga da vidim šta rade ljudi iz drugih zemalja.

Na kraju krajeva, to je isto kao kad neko više voli manuelni menjač, a neko automatski. O ukusima se ne raspravlja – bitno je da svi vozimo i uživamo u vožnji.

Tako i ovde – forum, Reddit, YouTube… sve su to samo različiti putevi do istog hobija koji svi volimo.

Steffu još jednom čestitke od mene. Lepo je videti da neko iz naše zajednice dobije takvo poverenje.

@Arapin ,
Hvala ti puno na ovim rečima, zaista mi znače. AGS forum je i za mene bio jedno od prvih mesta gde sam mnogo naučio i upoznao sjajne ljude iz ovog hobija. Drago mi je ako sam na neki način uspeo da predstavim našu zajednicu i van foruma. Nadam se da ćemo svi zajedno nastaviti da delimo znanje, iskustva i ljubav prema ovom hobiju.

Interesanta tema, koja upravo obasnjva razliku u generacijama i njihovom pristupu informaciji.

Ja sam od starijih, pa iako sam se redovno susretao sa Reddit, nikad me nije privuklo da se uclanim, jer su moje potrebe zadovoljene sa: AGS, kao i nekoliko inostranih klasicnih foruma, poput americkog Airgun Nation, engleskog Airgun Forums, kao je jednog pravog enciklopedisjkog bisera po imenu VAGF (Vintage Airgun Forum), koje bih preporucio svim ljubiteljima starih cevki.

Kvalitet foruma je odredjen njegovom strukturom, jasnocom, aktivnoscu, brojem novih i starih tema, posecenoscu, i najbitnije brojem iskusnih, "kvalifikovanih" (VKV Vazdusarski majstor :) ) korisnika spremnih da podele znanje, savet i iskustvo (bez obzira na broj lajkova!).

Neke stare glave, naviknute na tradicionalne tehnologije i udobno ugnezdene na stare forume, jednostavno ne zalaze na moderne platforme poput Reddit. To je jedna od njegovih najvecih mana: nedostatak matoraca (neki ce reci i glavna prednost...)

Druga je da Reddit preferira novine, pa spusta i gusi stare threadove i time gubi na enciklopedijskoj funkciji, kao i cinjenica da popularni postovi (nista bez lajkovanja u modernom svetu) iskacu ka vrhu, dok se slabo lajkovani devalviraju, iako su cesto validni, pa budu skriveni i teze pristupacni, cime se gubi na diskusiji i debati.

Reddit naravno ima i svojih prednosti, najveca od njih je upravo globalna vidljivost i ogroman broj posetioca.

Stefane, tebi zelim uspeh i prevashodno izdrzljivost u radu, kao i dosta slobodnog vremena koje ce ti moderacija foruma zahtevati.

[mention]Webley & Scott [/mention]

Hvala na lepim željama i na ovako opširnom komentaru. Slažem se sa dosta stvari koje ste napisali. Forum zaista ima svoju vrednost upravo zbog strukture, preglednosti i ogromnog znanja koje se godinama skupljalo na jednom mestu. I ja sam veliki ljubitelj foruma i zato sam ovde aktivan.

Ali mislim da nije suština u tome da li je nešto forum, Reddit, Facebook ili neka druga platforma. Sve su to samo alati. Najvažniji su ljudi koji stoje iza toga i spremnost da se znanje deli.

Reddit, na primer, ima ogromnu prednost jer omogućava globalnu komunikaciju. Tamo možete za vrlo kratko vreme dobiti mišljenje i savet ljudi iz celog sveta, od takmičara, kolekcionara, ljudi koji su ceo život u ovom hobiju. To je nešto što je ranije bilo skoro nemoguće.

Ja sam moderator u Facebook zajednici Balkan Airguns i tamo sam upoznao mnogo finih i dobrih ljudi. Trudim se koliko mogu da svima pomognem svojim znanjem i iskustvom. Takođe sam moderator i u još dve Reddit zajednice, uključujući i r/airguns, a jednu sam i sam osnovao, r/Springers, koja je posvećena ljubiteljima springerica, SSP i sličnih pušaka i pištolja.

Ali mislim da kod nas postoji jedan drugi problem koji nema veze sa platformom. Kod nas se nažalost često ne poštuje znanje ako dolazi od mlađeg čoveka.

Ja imam 30 godina i već sam više puta doživeo situaciju da neko ko je dosta stariji kaže nešto u stilu “šta ti znaš, ja sam u ovome 20 ili 30 godina”. Kao da samo vreme provedeno u nečemu automatski znači i više znanja. A realnost je da to nije uvek tako.

U svakom hobiju postoje mlađi ljudi koji mnogo čitaju, uče, eksperimentišu, rastavljaju i podešavaju puške, testiraju dijabole, prate strane forume i za relativno kratko vreme steknu ogromno znanje. Umesto da se to pozdravi i da zajednica ima koristi od toga, često se dočeka sa skepsom ili podsmehom.

To nije samo slučaj sa vazdušnim oružjem. Bavim se i fotografijom i tamo vidim istu stvar. Neko će napisati da se fotografijom bavi 20 ili 30 godina, a fotografije izgledaju kao da su slikane telefonom. Sa druge strane imate mlađe ljude koji prave vrhunske stvari, ali im se znanje umanjuje samo zato što su mlađi.

Mislim da je to jedna od naših velikih mana kao društva. Umesto da se radujemo kada neko nešto zna, kada donese novo znanje ili kada postigne neki uspeh, često se traži način da se to umanji.

Ja sam do ove tačke došao zato što su pre šest godina ljudi u ovom hobiju delili znanje šakom i kapom. Pomagali su mi, objašnjavali stvari i učili me bez da sam ih uopšte morao da molim. Da sam tada kao početnik nailazio na ovakve komentare i ovakav pristup, vrlo je moguće da bih odustao od ovog hobija.

Zato mislim da bi svi trebalo da se potrudimo da budemo što kolegijalniji i bolji jedni prema drugima. Da poštujemo znanje bez obzira na godine i da pomognemo i početnicima i ljudima koji su već dugo u ovom sportu.

Iskreno, čak bih voleo da jednog dana budem moderator i ovde na AGS forumu, upravo zato da pomognem da se spreči omalovažavanje i nepotrebno spuštanje drugih članova. Cilj bi trebalo da nam bude da ova zajednica bude što bolja, prijateljskija i da svi zajedno učimo jedni od drugih.

Takođe mislim da i starije generacije treba malo da se modernizuju i da shvate da forum nije jedino mesto gde se ovaj hobi danas živi i razvija. Forum jeste fenomenalna stvar i po meni i dalje najbolje mesto kada želite da pronađete ozbiljnu, enciklopedijsku količinu znanja o vazdušnom oružju. Tu se zaista nalaze godine i godine iskustva i informacija.

Ali problem je što početnicima to često nije lako pristupačno. Zamislite da neko postavi jedno jednostavno pitanje, na primer kako da podesi neku sitnicu na pušci, a odgovor bude u stilu “evo ti forum, ima sve tamo”. To je pomalo kao da nekome ko je postavio jedno pitanje date enciklopediju od nekoliko hiljada strana i kažete mu da sam pronađe odgovor.

Kada već uđete dublje u hobi, kada vas nešto stvarno zainteresuje, tada imate strpljenja i želje da čitate kroz sve te teme i ogromne količine informacija. Ali početniku često treba neko ko će ga prvo uvesti u sve to.

Upravo to pokušavam da radim. Da ljudima približim hobi, da ih zainteresujem i da ih polako uvedem u tu “enciklopediju” znanja koja već postoji. Da nekom ko tek ulazi u ovaj svet dam jednostavan odgovor, smernicu ili savet, pa da kasnije sam poželi da čita, istražuje i uči još više.

Za to je potrebno malo strpljenja i volje da budete učitelj, a ne samo neko ko će reći “evo ti forum pa traži sam”.

Istina je da starije generacije često imaju ogromno znanje i iskustvo i to je nešto što treba poštovati. Ali nažalost kod nas se često dešava da deo tog znanja ne želi da se deli sa mlađima, jer se mlađi posmatraju kao neko ko je “ispod”. I to je, nažalost, prilično česta pojava kod nas u Srbiji.

Zbog toga mlađe generacije često moraju mnogo toga same da nauče. I ja sam iskreno veliki deo stvari morao sam da naučim, da istražujem, da popravljam, da testiram i da dolazim do zaključaka kroz sopstveno iskustvo. Meni je to na kraju odgovaralo i mnogo sam naučio na taj način.

Ali isto tako znam da nekome to može biti mnogo teže i da bi nekome možda značilo samo malo pomoći, savet ili dobra reč da ga neko usmeri.

Zato mislim da svi zajedno treba da se potrudimo da ovaj hobi učinimo pristupačnijim i prijatnijim za nove ljude koji dolaze. Jer svi smo mi nekada bili početnici.

Na kraju dana, svi smo ovde iz istog razloga. Zato što volimo ovaj hobi. I što više budemo poštovali jedni druge i delili znanje, to će ova zajednica biti jača.

Moderatori dokle više da se dozvoljava ovakvo ponasanje? Pošto vidim da čitate svi, a niko ništa ne sme da kaže niti da skrene pažnju

Pročitao sam prijavu, gledam i ne znam na osnovu čega da zabranim zaretu da napiše da prezire reddit i facebook? Mogu samo da zamolim sve spustimo loptu i da ne gledamo temu koja nas ne zanima, kao i da ne eskaliramo dalje situaciju ako nam se tuđe mišljenje ne sviđa. Ok nekom se ne sviđa tako mora.

Pročitao sam prijavu, gledam i ne znam na osnovu čega da zabranim zaretu da napiše da prezire reddit i facebook? Mogu samo da zamolim sve spustimo loptu i da ne gledamo temu koja nas ne zanima, kao i da ne eskaliramo dalje situaciju ako nam se tuđe mišljenje ne sviđa. Ok nekom se ne sviđa tako mora.

„Što gluplji korisnici to gluplje platforme, ali izgleda da tako treba.“
Ako sam dobro razumeo tu logiku, to znači da sam ja, koji koristim sve dostupne platforme osim AGS-a, glup?

Ako nekome nešto ne odgovara ili mu se neka platforma ne sviđa, potpuno je u redu da to kaže. Ali postoji kulturan način da se iznese mišljenje. Nema potrebe vređati druge ljude samo zato što koriste različite platforme ili zato što ih neko možda ne zna koristiti na način za koji su zapravo namenjene.

Users who are viewing this thread

Back