Od trenutka kada sam pre pet šest godina prodao sve što sam imao od Comete, uključujući i moj prvi PCP Cometa Orion sa svom pratećom opremom, i prešao na Weihrauch sa mojom prvom njihovom puškom, HW97KT, nisam ni u jednom trenutku pomislio da ću se ikada vratiti u PCP svet.
Ulazak u ozbiljan svet springerica potpuno mi je promenio pogled na ovaj hobi. Taj osećaj, ta mehanika, ta duša koju springerice imaju pri svakom hicu, kao i smirenost i preciznost SSP sistema, učinili su da PCP jednostavno više ne bude nešto što me privlači. Iskreno, bio sam siguran da se tu moja priča završava. Jedini scenario u kojem sam mogao da zamislim povratak bio je da se pojavi nešto zaista posebno, nešto što bi u meni ponovo probudilo onu iskru i uzbuđenje koje sam imao na početku.
I taj trenutak je sada došao.
Pružena mi je prilika da dođem do jedne legendarne puške koju sam oduvek cenio i potajno želeo, iako nikada nisam mislio da ću je zaista i kupiti. U tom procesu sam se setio reči našeg kolege Webley Scotta, da kolekcija treba da ima smisla. Nije poenta imati što više komada, već imati prave komade.
Tada sam shvatio da mi ne trebaju tri Feinwerkbau opružna pištolja, da mi ne treba svaki SSP koji mogu da nađem, niti svaka springerica koja mi se pojavi na putu. Počeo sam da gledam svoju kolekciju drugačije, da je suzbijem i pročistim, da ostane ono što zaista ima vrednost i značenje za mene.
Zbog toga sam odlučio da deo kolekcije prosledim dalje. Dosta springerica, dosta SSP pušaka i pištolja je otišlo i otićiće novim vlasnicima.
I tu dolazimo do Walthera.
Walther LG400 Anatomic Field Target je nešto što sam dugo gledao izdaleka, bez realne ideje da će ikada završiti kod mene. A onda se ukazala prilika. Moj dobar prijatelj mi je ponudio i Steyr Evo 10 pištolj, i u tom trenutku sam shvatio da je vreme da presečem. Da prodam ono što mi više ne znači kao nekada i da napravim mesto za nešto što me ponovo pokreće.
Odlučio sam da zadržim jedan vrhunski opružni pištolj, nekoliko meni bitnih SSP pušaka i par pažljivo odabranih springerica, i da polako, ali smisleno, ponovo uđem u PCP svet.
Kupio sam opremu, uzeo karbonsku bocu od 6.8 litara, obezbedio sve što je potrebno da sistem funkcioniše kako treba. I onda, gotovo neverovatno, u roku od par dana stvari su krenule same od sebe.
Preko mog oca i njegovog saradnika, ukazala se još jedna prilika. U pitanju su Walther LP400, Steyr LP5 sa LP50 okidačkom jedinicom, kao i Anschütz 8001.
Sve se nekako složilo u pravom trenutku.
Iz potpune ravnodušnosti prema PCP-u, ušao sam ponovo u taj svet, ali ovaj put sa mnogo više iskustva, jasnijom vizijom i, najvažnije, sa kolekcijom koja sada ima smisao.
Želja mi je, cilj mi je i plan mi je, i već sam krenuo da ga sprovodim, da pokušam da se oprobam u što više disciplina, s obzirom da imam takmičarsku licencu. Planiram da se takmičim u Field Targetu, Hunter Field Targetu, benchrestu i na 10 metara, kako pištoljem tako i standardnom i serijskom puškom.
Daću sve od sebe da opravdam ovu želju i strast koju imam prema svemu ovome. Ne želim da budem samo kolekcionar, već i ozbiljan strelac koji želi nešto da postigne u ovom sportu. Za mene ovo odavno nije samo hobi, već velika strast i ljubav prema streljaštvu.
Trenutno sam u fazi prilagođavanja svega sebi. Walther sam već prilagodio, dodao neke svoje detalje i sredio ga po svom ukusu. Došao je sa levoručkim rukohvatom, ali sam ga zamenio novim crno sivim laminiranim rukohvatom za desnu ruku.
Isto važi i za Steyr Evo 10, koji je takođe stigao u levoj varijanti, ali mi je već stigao novi Steyr drveni desnoruki rukohvat koji treba da montiram.
Na Anschütz 8001 sam dodao moj iris na diopter, stavio novi Anschütz butt plate i generalno se potrudio da sve maksimalno prilagodim sebi koristeći i ono što već imam od opreme.
Walther je već spreman i podešen za sva moguća takmičenja i jedva čekam da ga izvedem među ljude i da se družimo na liniji.
Steyr LP5 je nešto potpuno drugačije. Iskreno, jedna od najzanimljivijih i najzabavnijih stvari koje sam ikada pucao. Ima magazin za pet dijabola, poluautomatski sistem i namenjen je za rapid fire na 25 metara. Jedva čekam da se i tu ozbiljnije oprobam.
Za sada nisam pravio neke konkretne grupe, jer sam i dalje u procesu sređivanja prostora, organizacije ormara, kao i finog podešavanja i prilagođavanja oružja sebi.
Prvo pojavljivanje biće već 18. u subotu na benchrestu u Bariču pa ćemo videti kako će to proći.
U narednom periodu kačiću više slika meta, kako iz stava tako i sa naslona, na 10 i na 25 metara. Plan mi je da budem mnogo aktivniji na forumu, da delim rezultate i da sa svima vama diskutujem, razmenjujem iskustva i učim dalje.
Walther LGM-1,Walther LGR 100 godišnjica , Heinel Suhl 3.112, HW45 i mozda još neki komadi će ići na prodaju. Pa se javljajte ako ste zainteresovani. Sve je u servisiranom, kao novom stanju...
I eto, to je to za sada.