Mislim da je ovo najlepši deo našeg hobija.
Mnogi misle da je vazdušno streljaštvo samo jurnjava za što manjom grupom, većim rezultatom ili skupljom puškom. Iskreno, po meni je sve to sporedno.
Ono što ovaj hobi čini posebnim su ljudi.
Juče se ekipa okupila kod Maneta. Dočekao nas je kako samo on zna, uz odličan kotlić i pasulj. Deo nas je bio u streljani na ozbiljnom treningu sa elektronskim metama, gde svako vrlo brzo vidi i svoje vrline i svoje mane. Drugi deo je napolju plinkao, isprobavao puške i pištolje, pričao, smejao se i uživao.
Ja sam poneo neke moje stare ljubimce. Brno TAU 7, Feinwerkbau LP65 Mark II, HW75 i naravno moju malu HW30S koju sam sa velikim zadovoljstvom sređivao i budžio.
Moram da priznam da su me ova dva stara takmičarska pištolja potpuno oduševila. Nakon što sam isprobao Medinog novog Walther-a LP500 i napravio stvarno odlične grupe, odmah sam rešio da stanem i na elektronsku metu sa mojim Brno TAU 7 i Feinwerkbau LP65 Mk II. Ljudi, ostao sam bez teksta. Bez ikakvih problema devetke i desetke, i to konstantno, iz serije u seriju, sa oba pištolja.
Ovo je samo još jedan dokaz da kvalitet nema rok trajanja. Kada je nešto napravljeno kako treba, od vrhunskih materijala i sa pravom idejom, ono traje decenijama. LP65 je danas star skoro 60 godina, a TAU preko 35 godina. I dalje bez problema gađaju devetke i desetke, i dalje rade kao sat i pružaju neverovatno zadovoljstvo pri gađanju.
Zato uvek kažem, ako ste u mogućnosti, bolje je kupiti nešto kvalitetno, pa makar bilo i polovno, nego nekoliko jeftinijih stvari koje ćete vremenom menjati. Nije poenta da je sve što je skupo automatski dobro, ali kvalitetno napravljene stvari zaista traju dugo i zadržavaju ono zbog čega su i napravljene. Postoji jedna stara izreka koja to lepo opisuje: “Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari.” Mislim da upravo ovi pištolji to najbolje dokazuju. Posle nekoliko decenija i dalje rade onako kako su radili prvog dana. To je za mene prava vrednost.
I upravo je to ono što najviše volim. Dan proveden sa ljudima koji dele istu strast. Neko će pogoditi sve, neko će promašiti pola meta, ali na kraju dana to niko ni ne pamti. Pamti se smeh, dobro društvo, razgovori, pasulj, hladno piće i onaj osećaj kada svi uživaju u istoj stvari.
Mislim da nema lepšeg spoja od toga da jedan deo dana provedemo u ozbiljnoj streljani, gde treniramo i napredujemo, a drugi napolju, uz plinkanje, druženje i opuštenu atmosferu. To je ono što ovaj hobi čini toliko posebnim.
Voleo bih da se ovakva druženja organizuju još češće. Meni kod Nemanje u Bukovoj Jaruzi i ovde kod Maneta najbolje i najlepše druženje i pucanje. Ljudi samo treba da shvate da nisu najvažniji rezultati, brojke, titule, niti ko je najbolji ili najprecizniji. Najvažnije je da se družimo, da razmenjujemo znanje, da jedni drugima pomognemo i da svi dođemo sa osmehom. Nema mesta sujeti ni negativnoj energiji, jer smo svi ovde iz istog razloga.
Svi delimo istu ljubav prema vazdušnom oružju, prema streljaštvu i prema ovom prelepom hobiju. A kada se tome dodaju dobri ljudi, malo plinkanja, dobra klopa i mnogo smeha, mislim da lepšeg dana jednostavno nema.
Veliki pozdrav za gospodina Radića koji me je inspirisao da napišem ovaj post. A njegova “ljubav” prema meni je, mislim, već postala legendarna.
@ZRadic