NACRT NOVOG ZAKONA O ORUŽJU I MUNICIJI

Resena misterija :!: :!: :!:

Поштовани,
Нов закон о оружју и муницији ће почети да се примењује по истеку године дана од његовог ступања на снагу.
Ступиће на снагу по истеку осам дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије“,
Објављивање закона се очекује данас.

С поштовањем,

Милан Чуљковић
секретар Одбора за одбрану и унутрашње послове
Народна скупштина Републике Србије
Краља Милана 14, 11000 Београд
тел: 011 3026-060
моб: 064 173 11 33
факс: 011 3617 761

Hm.. i sad piše da stari zakon prestaje da važi (valjda time prestaje i osnov za njegovu primenu) onda kada novi zakon stupi na snagu. A novi zakon se primenjuje tek za godinu dana.
Znači godinu dana će biti bezakonje :D

Na zalost,u nasoj drzavi je tako.Uvek postoji neki glupavi protokol :roll:
Nije problem sacekati godnu dana i dozivotna robija prodje a i do sada smo dosta godina cekali pa ce mo i ovo...
Nego mene brine da nenakace nesto nebulozno na zakon za tih godinu dana....e to bi me iznerviralo.

Treba sačekati malo i videti šta će MUP da radi po tom pitanju. Jer sada u tom periodu verovatno treba da se izvrše legalizacije i slično, nešto će početi da rade vezano za novi zakon. Da vidimo šta oni kažu, jer oni ga sprovode, možda ćemo neke odredbe već moći da koristimo.

definitivno moramo cekati.
ali sigurno nece poceti pre roka od godinu dana to da se vazdusno nabavlja sa lk sto bi se reklo.
koliko sam razumeo (a finalna verzija zakona jos nigde nije okacena) jedino ce se legalizacija koja ce trajati 3 meseca obavljati odmah.

jos uvek nije objavljen u sluzbenom glasniku, mozda to bude danas. e sad sto se tice legalizacije, za one koji imaju potrebu, treba videti kako tumace vazdusno u tom kontekstu. mislim da nece menjati nista, mada bi realno bilo da primene ono sto je ce vaziti za godinu dana. to bi mogli resiti uredbom, ako zele.

Zakon je objavljen danas, 24.02.2015 u Sluzbenom glasniku 20/2015. Na sajtovima je jos uvek neobjavljeno.

Ako bi legalizaciju resili nekom uredbom za vazdusno oruzije to bi mnogima bilo olaksanje.
Mnoge zanima i nabavka novog oruzija,joj jos kada bi olaksali i uvoz gde bi nam bio kraj sreci.

I šta sad kaže novi zakon po pitanju upotrebe vazdušnog ( a i ostalog oružja) na bezbednim mestima, odnosno van naselja daleko od objekata i ljudi. - Ja nisam uspeo to pronaći.

Ili će upotreba oružja B,C,D kategorije gradjanima biti dozvoljena samo u streljanama ?

Da li neko zna sta se desava po pitanju co2 pistolja koji ispaljuju 4.5mm celicne kuglagere i dijabole?
Njihova snaga je oko 3-5J.
Pozz

po starom to je vazdusni pistolj. po novom, koji se primenjuje za godinu dana, to je kategorija D.

Treba pročačkati ovo u vezi legalizacije, jer mislim da je početak legalizacije 8 dana od objavljivanja u Službenom Glasniku, a primena zakona (tiče se kupovine itd.) god dana od dana donošenja.

da, legalizacija počinje za 8 dana od juče. to je sve što se od novog zakona primenjuje u ovom trenutku.

čudi me da zakonodavac nije predvideo da se u toku te legalizacije ovo što podpada pod C i D legalizuje odmah kao C i D.

evo može Tasa pošto komunicira sa zvaničnim instancama da proveri to :D

zakon možete da pročitate

http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/cir/pdf/zakoni/2015/4826-14.pdf

evo člana oko legalizacije - koji mi opet nije jasan

Законска легализација
Члан 51.
Власници оружја из категорија Б и Ц, који немају исправу издату од
надлежног органа могу, у року од три месеца од дана ступања на снагу овог
закона, поднети захтев за издавање одговарајуће исправе.

Власници оружја из категорије А, Б и Ц исто могу предати надлежном
органу у власништво Републике Србије у року од три месеца од дана ступања
на снагу овог закона.

У случајевима из ст. 1. и 2. овог члана власници оружја нису дужни да
доказују порекло оружја и неће одговарати за неовлашћено набављање,
држање и ношење оружја.

Users who are viewing this thread

Back