Neke nedoumice u vezi jeftinijih optika...

Eh, to cuveno "ne stezati previse".... Nista, krenucemo lagano recimo 2.5-3Nm, pa dotezati po potrebi...

To je mali moment stezanja, nece nista ostetiti.
Koji je navoj na nosacima?
Npr za stezanje aluminijumskih lula na biciklama obicno je 4-5 Nm a navoj je M4-M5.

M3 su bezbedni na 1.8Nm osim ako ne dođe jedan meki na sedam normalnih pa zoveš braću kineze u pomoć sa 12.9 šrafovima. Bočni na 3.3 ne mrdaju sa Ljubine puške ko da su vareni tamo. Ljubomire ne preteži 😁
PS
Moj je precizniji 🤣

Jedno pitanje, ...mislim da moze ovde. Posto je tema o jeftinijim optikama, treba mi savet iskusnijih.

Koja je po vama najadekvatnija optika za 634, a namena bi bila:
- gadjanje od 8-25 m, najvise. Do 14m zatvoren prostor, za vece daljine napolju.
- uvecanje (spram velicine meta, a i buzdeta), mislim da je dovoljno max 9x
- da ima sto bolju i tacniju korekciju paralakse za taj opseg
- mete su, spram rastojanja na koje se gadja, najobicniji odstampani crni kruzici, sve veci i veci spram daljine, znaci klasika, itd. Mozda ponekad, na 8m izlepljena palidrvca od sibica u vise redova, te pokusaj da se njihovi vrhovi prekinu jednim hicem u kontinuitetu.
- da nisan ne kosta mnogo, recimo oko cca 15.000 din :). Znam da je ovo velika muka, ali ne bi preko toga izdvajao
- da ne izgleda kao da sam na pusci postavio NASA teleskop :)
- mogu i predlozi za neke optike kojih nema na nasem trzistu. Mozda bi u tom slucaju narucio kod brata u Austriji, pa da je donese kasnije. Mada je iz mnogo razloga bolje da to ovde kupim.
- mogu i cistokrvni kineski nisani koji provereno rade ok.

Nekako mi za oko zapao Hawke 2-7x32 Vantage AO, ili Hawke 3-9x40 Vantage AO, ali nisam detaljno proveravao da li ih ima kod nas. Mozda ovo nije adekvatno, ...te slusam predloge...

Za obe navedene mogu da potvrdim da vrede svaku paru, jer 2-7x32 imam i danas i neću je prodavati. Jedino mi se čini (na osnovu mog iskustva, koje opet ne mora biti merodavno), da je 7x uvećanje ipak malo za 25m. Pri tome ni 9x ne donosi neku bitnu razliku u uvećanju. Baš zato sam ja prodao 3-9x40 i zadržao 2-7x32. Bilo bi najbolje da isprobaš obe i proveriš pre kupovine. Mislim da bi do nekih 15m bila sasvim dovoljna, a za više od toga ipak proveri pre kupovine. Najbolje da pogledaš kroz bilo koju optiku uvećanja 9x , pa onda smanjiš na 7x i proveriš. Na kraju, ako bih birao između te dve, onda 2-7x32 bez razmišljanja. veoma čista, jasna i svetla slika, čak i pri slabijem svetlu, paralaksa odlično radi, tureti slušaju... Pri tome kompaktnih je dimenzija, uklapa se vizuelno uz svaku pušku, ne "štrči"... odlična za taj novac.

Svako svoga hvali, ali teško je biti objektivan. Ja sam vrlo zadovoljan sa Nikko Airking 3-9x40, ima perfektnu half mil dot koncanicu, jasnu sliku i odlične turete. Sto je interesantno, NIkko Mounmaster, koji sam prodao, imao je još čistiju sliku i fenomenalne turete, ali je končanica bila za mene debela, pa je prepokrivala sitnije mete (to je zbog moje dioptrije, morao sam da je izoštravam da bi jasno video i uvek je bila deblja, ne znači da bi drugima bila isto tako debela). Hawk je proverena firma i marka, ali nije savršena. Meni Hawk više koristi za 25m od AirKinga, dovoljno da stavim na 12x i već je jasnija meta. Za te cene, slobodno gledaj i Nikko što se mene tiče. Ono što je problem, je da će ti možda dosaditi obični crni krugovi, pa ćeš hteti neke malko lepše mete sa preciznijim centrima do 5mm ili manjim i tada veće uvećanje i te kako koristi. Dakle, jako je subjektivno to sve. Da ne bih više filozofirao, evo praktičnog saveta. Odštampaš metu koju hoćeš da gadjajš, i kad kreneš u kupovinu, stavi metu na željenu daljinu i pogledaj kroz optiku, ako si to u mogućnosti da uradiš. Većina nas optike kupuje ili na poručivanje, ili ako ode u radnju gleda kuće i drveće, što uglavnom nema veze sa onim što će se gadjati. Dobro uvećanje itekako doprinosi zadovoljstvu pri gadjanju. čak i na manjim rastojanjima (15m, 20m). Ako ništa drugo, bar jasno vidiš gde je dijabola ušla.

Drugari, hvala na odgovorima. Imam ja ovu Norconiu 4x32 iz potpisa i nije losa, drzi nulu kako treba, nije mrdnula posle mozda 5000 kom, jedno vreme bila i kod drugara koji je ko zna koliko ispucao sa njom, takodje ima 634. Kada se dobro skoncentrisem i napregnem oko, i na 15m mogu bez problema da pucam neku seriju od 5 kom u 8-10mm. Ali su se od skoro apetiti malo povecali :), pa sam mislio da za sebe uzmem ipak neku malo bolju, pogotovo sa podesavanjem paralakse i dioptrije, jer mi na 10m, na koliko najcesce gadjam, u odredjenom momentu bas zamori oko mutan prednji plan. Pogotovo sto imam i dioptriju +1 (sada mozda i +2, jer nisam poodavno merio). Znaci da mogu lepo da izostrim i prednji i zadnji plan. Inace gadjam bez naocara, jer mi naocare jos veci problem naprave u prednjem planu gde je meta.

Koliko mogu da vidim vecina sa x9 ima tek od 12-13m. Takva optika bi mi bila super za leto, jer mogu i napolju da gadjam na vecim daljinama, ali zimi ce gadjanje u 99% slucajeva da bude samo do 10m. Zato se nosim mislju da dokupim jos jedan nisan, koji ce i na 10m da bude sa slikom i paralaksom kako treba.
Jutros sam proverio, ove dve Hawke 2-7x32 nema kod nas, nema ni 3-9x40, pa slusam dalje predloge ...

@Srpche
Ti imas Nikko 3-9x40 AO, koja je najmanja daljina na kojoj mozes da podesis paralaksu ?, a da li neko moze da mi kaze za Nikko Stirling Air King 3-9x42 HMD, koliko vidim, pise "Paralaxa:9.1m" i koliko vidim ima je na stanju, ali nisam zvao.

Vidim da na nekoliko sajtova ima hawke vantage 3-9x40, nije valjda da niko nema na stanju...
Po meni bolje hawke nego nikko...

slavia634 said:
Jutros sam proverio, ove dve Hawke 2-7x32 nema kod nas, nema ni 3-9x40, pa slusam dalje predloge ...

Probaj onda varijantu sa bratom u Austriji, verujem da će se isplatiti.

Ja sam mesec dana jurio optiku i zamalo digao ruke, skoro niko nema na stanju najpopularnije modele Hawke i Nikko optike, tj. 3-9X40. Na kraju sasvim slučajno pazario Nikko Mountmaster 3-9x40 AO u jednoj od najstarijih beogradskih prodavnica oružja, da ne navodim ime zbog reklame. Još dobio i 10% popusta pri online kupovini, ispala ekstra kombinacija. Na sajtu im još uvek stoji da ima na stanju, vredi probati. Šaljem link u DM ;)

Uzeo sam polovnu a bukvalno kao novu Nikko Stirling 4-16x50 ao od prvog vlasnika, Stara nepune tri godine... pa da sa mojim skromnim znanjem, ipak nesto prokomentarisem. Puska je Slavia 634.

Prvi utisci za nesto odlicni i mnogo bolji, a za ponesto losiji.

Vrline...Sto se tice tacnosti, za moja shvatanja , besprekorna. Podesivost paralakse je po meni od 12-13m pa na dalje potpuno tacna i na 16x, a na 10m mora zum da ide na najvise 8-9x da ovo podesavanje bude skoro kako treba. Skroz sam zadovoljan kvalitetom i slike i izrade. Puno puno bolja vidljivost u odnosu na Norconiu 4x32. Pogotovo u sobnim uslovima i uopste-na slabijem svetlu. Na 16x potpuno upotrebljiva , dobra, skoro pa odlicna. Recimo da ima malecnu neostrinu i pad svetla, ali sam ja ocekivao da to bude mnogo vise. Na vecim daljinama nebo i zemlja za rukovanje i pucanje u odnosu na predhodnu optiku. Ne smetaju meh nisani (pogotovo sam se plasio za prednji) - montirana je na originalnim nosacima koji dolaze sa njom. I najbitnije, utisak je da nemam zamor oka sada, milina je pucati i duze vreme bez prekida. Cak mi je i hvat u sedecem sa osloncem, mnogo lagodniji, jer mi nisan, zbog velicine dodje za oko 4cm nazad u odnosu na stari, te ne moram da glavu i vrat guram napred i samim tim bespotrebno skoro pa zauzimam tzv artiljerijski hvat, jer mi sada puska taman koliko treba pritiska rame, a obraz i oko odmah dodju gde treba. Ispalio sam za 2 dana oko 100 dijabola.

Mane ... na pusci sad imam teleskop, puska je sa njom za moja shvatanja extra ruzna :). Citavih (tj samo) 10 mm je ostalo da cev moze da se prelomi. Prednji zastitnik objektiva jedva moze da se natakne. Pucanje bez oslonca i na samo 4x dosta teze zbog balansa puske. Bolji je balans bio sa starom, manjom i laksom optikom. Pucanje u zatvorenom, na 10-14m, sa ovolikim uvecanjem je postalo total bezveze (ovo sam trebao da stavim mozda u vrline :) ). Pucam posle prvobitnih proba, na 10m, sa 6-9x najvise. Koncanica je mogla da bude za nijansu tanja, ali je ipak ok. Bolja je nego kod Norconie.

Sve u svemu, bio sam "u gram" svestan svih navedenih mana i pre kupovine, ali mislim da sam za moje potrebe ipak vise dobio sa njom. Spada u jeftinije nisane i za moje potrebe vrsi posao extra.

Mane ... na pusci sad imam teleskop, puska je sa njom za moja shvatanja extra ruzna :)
Vidi, uvek ima i lepša strana...iznervira te komsija, pa kad krene na pijac sledeći put, a ti stavis pusku na prozor sa tim teleskopom, samo je provučeš malo onako kroz zavesu...pa nek razmišlja šta ćeš da gadjaš.... :lol: :lol: :lol:

Prednji zastitnik objektiva jedva moze da se natakne
MIslim da je to standradna pojava kod većine pušaka-ili skineš zadnji nišan, ili ne koristiš navlake

Pucanje bez oslonca i na samo 4x dosta teze zbog balansa puske. Bolji je balans bio sa starom, manjom i laksom optikom. Pucanje u zatvorenom, na 10-14m, sa ovolikim uvecanjem je postalo total bezveze (ovo sam trebao da stavim mozda u vrline :) )
Ko ima mogućnost, nema boljeg pucanja na 10m od dioptera. Ko može da vidi na mehaničke nišane, nema boljeg pucanja od mehaničkih nišana na 10m. Svaka optika je nužno zlo za nas ćorave za tu distancu.

. Pucam posle prvobitnih proba, na 10m, sa 6-9x najvise. Koncanica je mogla da bude za nijansu tanja, ali je ipak ok. Bolja je nego kod Norconie.
Za 10m ja koristim ne više od 6x ako je meta npr 5-6mm. Ako je standardna takmicarska, bilo pištoljksa bilo za puške, onda samo najmanje uvećanje. Nemam potrebu. E, ako stavim na 10m benchrest metu na A4 papiru, ondak je to 8-9xm, prosto komforno mi je gadjanje.
Ta tvoja optika sa tim uvećanjem po meni nije za manje distance od 15m za ove mete što vrtimo po forumu i što većina puca. I mislim da je idealna za 25m

Ok, hvala za sugestije. Sve u svemu zadovoljan sam sa kupovinom. Odlicno radi i na manjim daljinama 10-12m. Tada isto koristim navise 6x za mete od 10mm. Probao sam juce i na 22-25m pred sumrak i nije lose. Grupe nisu bile bas sjajne, najmanja je bila oko 25-30mm sa 5 kom, ali je to do strelca :). Moram da nadjem vreme da cesce pucam na vecim daljinama, jer na 16x sa dobrim osloncem, pomeraji puske, dok gledam kroz nisan, mi izgledaju zastrajuce :). Cak mi se cini da bi smirenije nisanio na tim daljinama, sa ne vise od 12x. Sinoc nisam imao vreme da sve to isprobam, nego non stop drzao na 16x. Mete su bile kruzici od oko 30mm

Users who are viewing this thread

Back